Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MOBILNY BASS... :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MOBILNY BASS... :)

Witam po raz kolejny wszystkich Audiomaniaków
    Przedstawiam moje najnowsze "dziecko" które zostało stworzone miesiąc temu.

SERDECZNIE DZIĘKUJE WSZYSTKIM OSOBOM KTÓRE SIE PRZYCZYNIŁY DO POWSTANIA TEGO MONSTRUM, SZCZEGÓLNIE KOLEDZE WOOOKASH ZA WYKONANIE PREAMPA
    ZAŁOŻENIA:

Piecyk do basu zasilany 12V z akumulatora jako wspomożenie dolnego pasma w kapeli weselnej przy graniu pod domem (tak zwane odgrywki). Lekkie jak na swoje gabaryty.

OBUDOWA:

Obudowa wykonana z wiórówki 18mm. Paczka o wymiarach 45cm X 45cm X 30cm :)
    Dla głośnika paczka to około 30 litrów bassreflex strojony w okolicach 50 Hz :)

GŁOŚNIK:

Głośnik to nic innego jak STX 22/120/4 SE

ZASILANIE:

Akumulator żelowy o pojemności 18 Ah

KOŃCÓWKA MOCY:

Jakiś TDA nie wiem dokładnie jaki ale w RMS ma 2 X 35 (wykorzystany jeden kanał :) )

SYGNAŁ DO KOŃCÓWKI:

Podawany z pasywnej gitary basowej, wzmacniany bodajże przez preamp pana Janka. Wszystko zasilane 12V choć powinien być 18

ODSŁUCHY ORAZ PODSUMOWANIA:

Zaskoczył mnie ten piecyk. Przy pełnym wysterowaniu trzęsie szybami w pokoju :) Koledze który ma Tonsila 30/30 do 25W szczęka opadła z wrażenia :) Piecyk waży około 21 kilogramów ale nosi sie go dosyć porecznie :) w najbliższym czasie zamontuję uchwyty na pasek żeby go na ramieniu nosić aby reka nie miała takiego obciązenia :)

KOSZTY:

Niestety nie mam zliczonego wszystkiego co do złotówki ale orientacyjnie to jakieś 400 zł :) (najdroższe rzeczy to Akumulator i ładowarka do niego)

FOTKI:

Proszę o konstruktywne opinie i komentarze :) Moim zdaniem warto było :) i jak narazie spisuje sie piecyk wyśmienicie :) Pozdrawiam Ploter :)

Bardzo ciekawa konstrukcja. Tylko przydałaby się jakaś maskownica bo szkoda jakby jakiś imprezowicz uszkodził głośnik :smile:
    Trochę mam wrażenie jakby nie wszystko było solidnie przymocowane.
    "Firmowy" znaczek też jest niezły :grin:

Skomentuj

Aaa, to teraz na weselach nie używają już bębnów, tylko gitary bassowe

FAJNIE!

Przydatny i ciekawy piecyk :)

Skomentuj

No takie DIY to mi sie podoba, z pomysłem i użytecznie a nie klepanie schematów Ale kratka na głośnik musi być, sam sie przekonałem o tym jak mi taczką w subbas wjechali

Skomentuj

Jesli chodzi o maskownice to w najbliższym czasie zostanie zamontowana tylko muszę znaleźć taka kratę która by Mi odpowiadała :)

Trochę mam wrażenie jakby nie wszystko było solidnie przymocowane.
          To tylko twoje wrażenie :) Nic się nie przesuwa :) nic sie nie rusza :)

A firmowy znaczek jest nie tylko na piecyku. Chcecie zobaczyć na czym jeszcze to zapraszam na www.ploterek.fotosik.pl

Pozdrawiam Ploter :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
            Jakiś TDA nie wiem dokładnie jaki ale w RMS ma 2 X 35
            chyba przy 18V i 10% THD :) ta kostka ma około 10W przy 12V, czyli nie za dużo :) może warto zmontować jakaś przetwornice i podłączyć tda7294?

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
              Zamieszczone przez ploter
              Jakiś TDA nie wiem dokładnie jaki ale w RMS ma 2 X 35
              chyba przy 18V i 10% THD :) ta kostka ma około 10W przy 12V, czyli nie za dużo :) może warto zmontować jakaś przetwornice i podłączyć tda7294?

Być może i warto by było ale jak na 10W to i tak sobie nieźle radzi. I tak nie gram na pełnej mocy bo zagłuszam saksofon :)

Skomentuj

Witam fajna konstrukcja mam pytanie czym ładujesz akumulator (ładowarką) jak tak to napisz jaką. Mam w planach podobną konstrukcje tylko się zastanawiam jak rozwiązać problem ładowania (akumulatory żelowe są bardzo czułe na niedogodności w postaci złego ładowania temperatury itp)

Skomentuj

Ładowarka Impulsowa ŁZI 18. Z tyłu piecyka jest żenskie wejście komputerowe do którego podpinam ładowarkę. Wyeliminowało to konieczność wyciągania akumulatora do ładowania :)

Dzisiaj nastapił mały upgrade piecyka :) zyskał on wentylatorek bo troche sie bardzo radiator grzeje :) Po weekendzie otzryma siatkę aluminiową na głośnik

Pozdrawiam Ploter

[ Dodano: 2008-07-29, 15:28 ]
                  Oto fotki z upgradem w postaci wentylatorka :) a kratkę może dzisiaj wieczorem zamontuje i fotkę też wstawię :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X