Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Aplikacje SPH-165kep

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Aplikacje SPH-165kep

Witam z kolejna konstrukcja :wink:
    ZALOZENIA
    miala byc to konstrukcja przede wszystkim na wyzszym poziomie niz do tej pory i chec porownania kepa do Vif, co w niedlugim mam nadzieje czasie sie stanie

PRZETWORNIKI
    dol oczywiscie: Monacor SPH-165kep
    gora: Morel mdt-29 lub w pozniejszym czasie Vifa XT-19
    Kep z zamowienia od Irka ktorym sie czesciowo sam zajmowalem,niestety partia ktora przyszla okazala sie nie za ladna, wiec po powrocie z Niemiec zadzwonilem do Monacora umowilem sie "co jak gdzie kiedy" i wymienilem swoje glosniki i teraz jest tak jak nalezy.
    Za wysokie podziekowania dla XYSa(mdt-29) i toma085(xt-19)

BUDOWA
    Calosc z 16mdfu, uznalem ze jak ma miec to przegrody to nie robi roznicy czy to plyta 16 czy 19,22... Do tego front 32gruby wiec wszystko jest w zupelnosci wystarczajaco sztywne. Frezy na przodzie.
    Obudowa 19,95litra :wink: strojona tunelem HP68x160 na ok 45-46Hz.
    WYKONCZENIE
    Boki: Fornir modyfikowany Heban zakupiony w C.D.O.

Przod: Czarny skaj z ladnym barankiem (dzieki cysiaczek)

NAPED
    W trakcie skladania i wykanczania. napewno sie ukarza gotowe na forum.
    Uniamp, Giesberts, PA-001 v.3, i zbuduje Symka :wink: a potem moza jakas lampka

W PLANACH
    Porownanie finelnego zestawu z Vifa M18WH+MDT-29 i M18WO+Dynaudio.
    Zabawa ze zwrotnica i uzyskanie finalnej dla kepa i morela lub zgranie morela z XT-19.

ODSLUCH OGOLNY
    Nie bede sie rozpisywal co do zestawu i zwrotek bo sie z nimi bede jeszcze bawil, ale..
    SPH-165kep: Bas szybki mocny z wykopem, zroznicowany, kazdy kawalek ma swoj charakter basu a nie jak to w tanszych glosnikach walil tak samo. Srednica wyrazna, szeroka przestrzeń, kep jest doslownie chirurgiczny i wszystko wylapuje.
    Morel mdt-29 delikatny szczegolowy, sprawia wrazenie jakby chcial wiecej i nie mial dosyc.
    Melodyjny i plywajacy, dlatego tez bede chcial zobaczyc czy XT19 nie bedzie sie lepiej zgrywac z kepem gdyz tak jak kep jest chirurgiczna.

ZDJECIA

[ Dodano: 2008-10-04, 13:53 ]
    [b]WYMIARY[b]
    Wysokosc 100cm
    szerokosc 20,6cm
    gleokosc 30,4cm
    Last edited by dolphin123; 11.12.2018, 19:08.

Ładnie :) Napisz później więcej o brzmieniu jak skonfrontujesz ze sobą kopułki. Tylko jak dla mnie to jednak mogłeś całe o fornirować, jakoś nie zgrywa mi się skaj z tym fornirem. Chyba że w rzeczywistości inaczej to wygląda niż na zdjęciach. A fornir bardzo mi się podoba. Dodaje klasy.

Skomentuj

To z przodu to jest skaj?
      Bardzo ładne - mroczne wręcz - gdyby nie radosna żółć kepa, były by marne. Fajnie dobrana kolorystyka. Mi się podoba

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
        Tylko jak dla mnie to jednak mogłeś całe o fornirować,
        chodzi o to ze jakby byly calkiem ofornirowane kep moglby tu nie pasowac a przy skaju wg mnie pasuje znakomicie. troche czasu myslalem nad rozwiazaniem wykonczenia i to wydalo mi sie najbardziej ciekawe dla Kepa:wink:
        na niektorych zdjeciach skaj wyglada jak pofaldowany niedoklejony ale to tylko zludzenie

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
          troche czasu myslalem nad rozwiazaniem wykonczenia i to wydalo mi sie najbardziej ciekawe dla Kepa
          Wiem, że sporo myślałeś , ale jednak jak patrze na fotki to widzę całość w fornirze :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
            Obudowa 19,95litra
            Nie wiem czy go z deka nie "udusiłeś".Obecnie z nim się bawię i jako minimum przyjąłem 22 litry choć i 25 się nie boi.Fakt że jest chirurgiczny pozwala wyciągnąć parę Hz w dół bez szykanowania dynamiki.Takie mam bynajmniej odczucia.Jedyna różnica to to że u mnie zagra ze wstęgą ( a raczej już gra),niestety XT przegrało w odsłuchach ;]

Skomentuj

ja go mam 19 litrach a miałem w 22 i jak dla mnie jest lepiej, lepsza kontrola i przy okazji głośnik nie dostaje tak w kość- większa wytrzymałość mocowa.

[ Dodano: 2008-10-04, 19:42 ]
              umberto, co to za wstęga ? Spróbuj dać 19 litrów i tunel HP68x(170-180) i posłuchaj czy nie lepiej. Zawsze to łagodniej potraktujesz głośnik.

Skomentuj

Seweryn w swoich kepach mial ok 22litry i komus z forum pisal wlasnie ze jakby teraz robil na nim bude to ok 18-20litrow nie wiecej. dlugo myslalem tez nad litrazem chcialem dac 16litrow poczatkowo, bo nie zapomnijmy ze jest to 16cm glosniczek,ale dalem te ok 19litrow netto i mysle ze to bardzo dobry litraz. to co mam teraz mi odpowiada

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                  umberto, co to za wstęga ?
                  pewnie monacor;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    pewnie monacor;]
                    Pewnie tak,gdzieś je trzeba upchać.Choć po właściwej filtracji są ciche to jednak oferują bynajmniej jak dla mnie bardzo konkretną lekkość i detaliczność,to raz.Dwa to fakt "ucięcia KEP-a na SPL-u bo tego wymaga taka konfrontacja,zestawik traci na głośności to fakt,ale dużo zyskuje na brzmieniu co bardzo mi się podoba.Co prawda w takiej koncepcji nie mogę liczyć na decybele ale akurat najmniej o to mi chodzi.Na 20 metrów do normalnego słuchania starcza aż nadto.No i bardzo łatwo daje się modelować,bo jest z czego.

Skomentuj

obawiam się tylko cięcia takiej 16 na 5khz, bo niżej tej wstęgi nie utniesz.

Skomentuj

Mmm super wykonanie, zwrotki niema sie co czepiac, to juz wkońcu KIT, ale mogłbys pokazac jakies zdjęcia jak wykonałes zwrotke :?: Lubimy oglądac focie elementow zestwu :mrgreen: Solidne wykonanie, super, tylko tak dalej :!: (sam niestety nie mam talentu do wykończenia, dlatego podziwiam kazdą konstrukcje a ta warta uwagi bynamiej za fornir :cry: )

Skomentuj

takero, fakt "ucięcia KEP-a na SPL-u" ,nie wiem czy przeoczyłeś czy jak ale zupełnie inaczej podszedłem do tematu,tak że sprawa cięcia nawet takiej 16-stki nie jest wielkim problemem.Problemem może być głośność jak już wspomniałem ale akurat na tym mi najmniej zależy.

Skomentuj

Pochwal się pomiarami, ciekaw jestem jak to w praktyce wygląda :)

Skomentuj

umberto, i takero bez urazy ale, chwalcie sie w swoich wątkach lub na priv, psujecie koledze temat który załozył aby pokazac komus swoje wypociny a nie charki i sprzet innych...takero tak jak mowią wszyscy powiem i ja(małpkomania) pomiary nie grają :wink:

Skomentuj

Cytat
                                takero
                                MODER

... :wink:
                                Moder też człowiek a skoro nim został to chyba ma rozum i wie ze nieładnie jest komus paprac w temacie :wink: Bez urazy takero :wink:

Skomentuj

ja bym raczej odradzal vife do kepa. jak dla mnie ta pierscieniowka za bardzo cyka, co niespecjalnie sie laczy z monacorem, ktory potrzebowalby raczej czegos bardziej muzykalnego, chociaz podobnie szczegolowego. morel tez mi tu srednio pasuje, bo jednak jest za malo mikroszczegolowy. przyznaje jakkolwiek bez bicia, ze nie slyszalem go (morela) bezposrednio z monacorem. moze warto celowac w seasa 22taf/g, tak jak to zrobil borys?

Skomentuj

Mi jak na razie to cykanie odpowiada, vife można pochwalić za budowanie świetnej przestrzeni, w połączeniu z KEPem, który jak dla mnie ma bardzo dobrą średnicę w utworach szczególnie soft rockowych, instrumentalnych wychodzi ładna głębia i scena dźwiękowa- można wychwycić gdzie jaki instrument gra i w jakiej odległości od słuchacza na dobrze nagranych utworach. Podoba mi się też w Vifie oddawanie dźwięków strun gitar akustycznych/klasycznych pięknie pobrzmiewa każda struna można się wsłuchać, jak wibruje. Cyckać cyka przy utworach mi się wydaje, które tego wymają, trance, mocniejszy rock itp... Może czasem za bardzo i można mieć pewne zastrzeżenia do odzwierciedlania brzemienia fortepianu. Ale na mój gust KEP nie zgra się ze zbyt delikatną kopułką, która będzie grać delikatnie, a jak delikatnie to i miło, melodyjnie itd, ale przy czym trzeba pamiętać, że zwykle dzieję się to kosztem werwy i szczegółowości. To by było raczej złe połączenie dla szczegółowej żywej średnicy oraz szybkim i kopiącym basem.
                                    Nie wiem jak seas 22taf/g, możliwe, że jest lepsza, ale pod jednego KEP'a na kolumnę chyba nie ma tak pewnej zwrotnicy jak dla XT19td. Konfrontowałeś bezpośrednio KEP + seas i KEP + vifa ?

Nie słyszałem oczywiście nic poza Vifa, czyste spekulacje na podstawie opinii innych. Z tego co borys mówił, to KE25SC ceramiczny gra podobnie do vify, tzn szczegółowo, pełna stereofonia i scena tylko robi to lepiej :)

Skomentuj

dlatego tez zastanawiam sie czy porownanie zestawu kep+xt19 i m18wh+morel bedzie dobrym porownianiem bo sa ta troszke inne zestawy.. pierwszy zestaw bedzie chirurgiczny dokladny szczegolowy drugi szczegolowy ale bardziej melodyjny i niektore rzeczy moga sie nieco zlac. wazna role odgrywa tu rodzaj sluchanej muzyki, jeden zestaw zagra dobrze drugiemu czegos zabraknie i odwrotnie. mam nadzieje ze nidlugo to zobacze
                                      mi pasuje dzwiek krotki szczegolowy z przestrzenia nie do przesady.

Skomentuj

no wlasnie nie, a ciekaw jestem - wlasnie dlatego podsuwam pomysl dolphinowi. :P szkoda tez ze nie ma zwroty dla pojedynczego kepa i seasa, bo sam bym go od razu kupowal, a nie "meczyl" sie z vifa. no i borysowi chyba tez bardziej odpowiadal seas.
                                        Ale na mój gust KEP nie zgra się ze zbyt delikatną kopułką, która będzie grać delikatnie, a jak delikatnie to i miło, melodyjnie itd, ale przy czym trzeba pamiętać, że zwykle dzieję się to kosztem werwy i szczegółowości.
                                        a co z lepszymi kopulkami? no juz nie robmy z xt19 jakiegos hi-endu - sa kopulki, ktore zagraja podobna szczegolowoscia, bedace jednoczesnie bardziej muzykalne, mniej podbarwiajace. jakies ushery, scan-speaki, a ostatnio nawet peerless wypuscil nowy tweeter...

aha no i zeby nie bylo - nie oczerniam vify, bo jest to calkiem zacny glosnik, ale po prostu jak dla mnie niespecjalnie pasuje do kepa. monacor potrzebuje imho czegos z nieco wyzszej polki, zeby zestaw zagral fajnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X