Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 26

Wątek: Bas w amplitunerze

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    31.08.2008
    Lokalizacja
    Bystrzyca Kłodzka
    Posty
    188

    Bas w amplitunerze

    nosze sie z zamiarem kupienia czegos takiego:
    http://allegro.pl/item475457747_yama...i_dostawa.html

    na razie bedzie dzialal w połaczeniu z kolumnami 2xarn150+sc10n
    pozniej rozbuduje ten zestaw o reszte elementow kina domowego

    i mam pytanie czy na stereo faktycznie jest brak basu jak czytam na różnych forach czy to tylko kwestia ustawienia amplitunera?

  2. #2
    Cytat Zamieszczone przez sianes
    czy to tylko kwestia ustawienia amplitunera?
    Co to za pytanie ? Jasne ze to kwestia ustawienia. Na pewno jest mozliwosc podbicia basu tak ze twoim glosniczkom membrany wyskocza natomiast co innego kontrola basu jakosc bleble.. ale tu potrzebny odsluch a ja tego nie slyszalem.
    SPRZEDAM TANIO decki numark cdn 35
    : )

  3. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    31.08.2008
    Lokalizacja
    Bystrzyca Kłodzka
    Posty
    188
    bo podobno w niektorych niezaleznie od ustawien jest lipa z basem na samych frontach

  4. #4
    Zaawansowany
    Dołączył
    21.10.2004
    Lokalizacja
    Gdańsk
    Posty
    818
    Nie pamietam modelu ale odsluchiwalem na amplitunerze Yamaha to wlasnie tak było!
    Te same kolumny pod unitrą grały fajnie, a pod amplitunerem jakby dosłownie bas wycieło. Podbijanie basu +10dB dawalo efekt pukania a nie grania basem.

    WYdaje mi sie że tutaj producent poprostu zainstalował coś w rodzaju filtra wycinającego najnizsze czestotliwosci ktore emitować mial subwoofer.

  5. #5
    Zaawansowany
    Dołączył
    23.07.2008
    Lokalizacja
    Lublin
    Posty
    687
    tanie ampli tak mają, że nie ma możliwości wybory czy sub jest cz nie - musi być bo bas jest cięty tak czy siak. mam tak w obecnym JVC - to też było gotowe kino z głośniczkami kiedyś. nie sądziłem, że yamaha tak może zrobić, ale widocznie to bardzo tani model.
    Monacor SPH-165 KEP + Vifa XT19TG pod ONKYO TX-SR501E

  6. #6
    Użytkownik
    Dołączył
    19.06.2008
    Lokalizacja
    WRC
    Posty
    212
    Ja mam RX-V461 i nie ma tu czegoś takiego jak brak basu . Bas jest, kontrola też bardzo dobra. Pamiętaj że ten ampli gra od 6Ohm, więc nie możesz dać 2x ARN150 8Ohm równolegle.
    Jeszcze jedna rzecz. Z tego co pamiętam domyślnym ustawieniem w tym ampli jest właśnie zestaw 5+1. Jak chcesz podpiąc fronty bez suba musisz pofatygować się do ustawień (podłączasz TV i masz całą konfigurację), wyłączyć sub'a i ustawić też brak ciecia dla frontów.
    Yamaha CDC 645 -> ProCab -> Yamaha RX-V461 -> ProCab -> 2x HDS134 Nomex+DX25 (będzie 5x)

  7. #7
    Zaawansowany
    Dołączył
    23.07.2008
    Lokalizacja
    Lublin
    Posty
    687
    do TV? w onkyo na wyświetlaczu ustawia się subwoofer on/off, tutaj musi być podobnie.
    Monacor SPH-165 KEP + Vifa XT19TG pod ONKYO TX-SR501E

  8. #8
    Użytkownik
    Dołączył
    19.06.2008
    Lokalizacja
    WRC
    Posty
    212
    Na wyświetlaczu nie ma opcji Sub on/off. Jest za to Direct Stereo, grają tylko fronty. Na panelu lub pilocie możesz wybrać Dolby xx lub Jeden z "efetów": Enhenced Stereo (dobre przy muzyce ze słabych mp3) lub enhanced Surround (tego jeszcze nie testowałem - gdzie było by najlepsze zastosowanie).
    Amplituner podłączasz do TV zwyjłym sygnałem wideo i z pilota wchodzisz do konfiguracji, gdzie masz całe stada opcji. Nawet narysowany pokoik z głośnikami , gdzie włączasz/wyłączasz poszczególne głośniki (ja obecnie mam tylko fronty, więc pozostałe są wyłączone), możesz też ustawić rodzaje kolumn niezależnie -fronty, centralny, surround - czy to są pełnozakresowe czy tylko satelity. Do tego możesz też wybrać przy satelitach i subie częstotliwości cięcia. Do tego wszystkiego opóźnienia od poszczególnych głośników (w postaci odległości głośnika od słuchacza). Możesz też odpuścić sobie to i zdać się na automatyczną konfigurację YPAO. Jednak polecam zagłębić się w Manuala - znajdziesz go na stronce Yamahy (do 461).
    Yamaha CDC 645 -> ProCab -> Yamaha RX-V461 -> ProCab -> 2x HDS134 Nomex+DX25 (będzie 5x)

  9. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    31.08.2008
    Lokalizacja
    Bystrzyca Kłodzka
    Posty
    188
    hol ten amplituner co masz to jest wlasnie yamaha 6040 maja te same bebechy wiec mowisz ze trzeba w opcjach ustawic lfe na fronty i bedzie gitara?. arny sa laczone + do - i - do + sa to arny 4ohm wiec chyba ok

  10. #10
    Użytkownik
    Dołączył
    19.06.2008
    Lokalizacja
    WRC
    Posty
    212
    wystarczy ustawić rodzaj głośnika, nawet nie trzeba ruszać LFE. W isntrukcji jest napisane że impedancja musi być min 6Ohm, nie wiem jak się zachowa ampli przy 4Ohm. Ja mam fronty 8Ohm.
    Chcesz powiedzieć, że podłączyłeś je do wyjść Front A i Front B szeregowo?
    Yamaha CDC 645 -> ProCab -> Yamaha RX-V461 -> ProCab -> 2x HDS134 Nomex+DX25 (będzie 5x)

  11. #11
    Użytkownik
    Dołączył
    31.08.2008
    Lokalizacja
    Bystrzyca Kłodzka
    Posty
    188
    2xarn połączone w jednej kolumnie szeregowo co daje 8ohm na kolumne. Poprawcie mnie jesli sie myle

  12. #12
    Użytkownik
    Dołączył
    19.06.2008
    Lokalizacja
    WRC
    Posty
    212
    Tak, źle zrozumiałem wcześniejszego posta . Masz 2x4 Ohm połączone szeregowo = 8Ohm. Bez obaw możesz podłączać. ARNów nie słuchałem z tym ampli, ale HDSy grają cudnie .
    Yamaha CDC 645 -> ProCab -> Yamaha RX-V461 -> ProCab -> 2x HDS134 Nomex+DX25 (będzie 5x)

  13. #13
    Użytkownik
    Dołączył
    06.05.2008
    Lokalizacja
    Opole
    Posty
    114
    Spoko bas będzie napewno, tylko trzeba w ustawieniach pogrzebać minutke i dać BASS OUT na FRONT zamiast SUB. Ja na mojej yamaszce nie musze nawet podbijać i jest dobrze
    Uniamp \\ Marantz CD-52 mkII \\ Procab ls25 \\ GDN 15/40/5+DX25 podłogówki

  14. #14
    Użytkownik
    Dołączył
    19.06.2008
    Lokalizacja
    WRC
    Posty
    212
    ototototo
    Yamaha CDC 645 -> ProCab -> Yamaha RX-V461 -> ProCab -> 2x HDS134 Nomex+DX25 (będzie 5x)

  15. #15
    Konstruktor
    Dołączył
    08.02.2005
    Lokalizacja
    Warszawa/Wołomin
    Posty
    8,399
    Cytat Zamieszczone przez amdr
    tanie ampli tak mają, że nie ma możliwości wybory czy sub jest cz nie - musi być bo bas jest cięty tak czy siak.
    to nie wiem jakie to ampli są , chyba że takie z gotowego kina z 5 pudełeczkami, żadne normalne ampli tak nie ma.

  16. #16
    Użytkownik Awatar suszi
    Dołączył
    26.02.2006
    Lokalizacja
    ustroń / warszawa
    Posty
    153
    ja mam np (jakis pioneer, ale przynajmniej nie szumi tak jak sony brata...) tak:
    glosniki przednie, surround - wybor LARGE / SMALL - czyli albo idzie bas na nie albo nie idzie, do tego czy jest SUB, podbicie na suba 0, 5 10dB, czestotlowosc podzialu
    do teog standard - odleglosc od sluchacza - nie musi byc symnetrycznie a slychac jakby bylo

    wiec pewnie wiele zalezy od sprzeta

    natomiast ww sony - inne tryby niz stereo - szum z glosnikow,
    albo regulacja glosnosci skokowa 1 - cicho, szumi, 2troche glosniej, nadal sluchac szum, 3-5 tak do sluchania muzyki wieczorem, skala do 40, z czego 10-do koncs to tylko filmy i imprezy, wiec sredniawo
    (pionier - skala w dB)

    modeli teraz nie podam bo nie jestem w domu...

    wiec - przeczytaj instrukcje, przejdz cala konfiguracje w menu, moze jest jakas tajna opcja?

  17. #17
    Zaawansowany
    Dołączył
    08.02.2008
    Lokalizacja
    Łazy / Wrocław
    Posty
    503
    Cytat Zamieszczone przez amdr
    tanie ampli tak mają, że nie ma możliwości wybory czy sub jest cz nie - musi być bo bas jest cięty tak czy siak. mam tak w obecnym JVC - to też było gotowe kino z głośniczkami kiedyś. nie sądziłem, że yamaha tak może zrobić, ale widocznie to bardzo tani model.
    jak do tej pory nikt nie poruszył podstawowej kwestii .....tanie apli kina nie graja na wszystkich kanałach od samego dołu tylko np pasmo przenoszenia jest od 200Hz ....dzieje sie tak dlatego bo producent zakłada ze zawsze będzie podłączony sub i on odpowiada za dol pasma....

    a same front czy tyl gra bez suba kiepsko....
    pozdrawiam

    http://www.theaudiocritic.com/downloads/article_1.pdf

  18. #18
    Jest tak... Mój wujek ma Kenwooda 5,1 (nie pamiętam modelu), 5 lat temu dał za niego 1900zł. Podłączyliśmy 2 kolumienki stereo i... wielka lipa, basu nie ma
    może nie znam się jak większość zarejestrowanych ale oprócz mojej dziewczyny, KOCHAM GŁOŚNIKI

  19. #19
    Użytkownik
    Dołączył
    19.06.2008
    Lokalizacja
    WRC
    Posty
    212
    Cytat Zamieszczone przez bawolek
    jak do tej pory nikt nie poruszył podstawowej kwestii .....tanie apli kina nie graja na wszystkich kanałach
    Owszem poruszyłem - wspomniałem, że ta Yamaszka (cena sklepowa 1300, allegro/ceneo/itp: 750..800PLN) ma możliwość ustawienia podobnie jak Pionek: SMALL / LARGE niezależnie dla frontów, cerntrala oraz surround. Dodatkowo jest opcja LFE/BASS OUT i można ustawić SUB, FRONT lub BOTH i ta opcja dotyczy nie tyle czy ma obciąć bas czy nie, a to z których głośników ma lecieć ścieżka x.1 - z Dolby. Ponadto można ustawić częstotliwość LFE (skokowo 40..200Hz co 20Hz) oraz odwrócenie fazy sygnału na wyjściu dla SUB'a.
    Jak widzicie, mając takiego Ampa można nawet odpuścić sobie LFE w swoim DIY SUBie .
    Zanim kupiłem ten ampli dobry miesiąc szukałem, jeźdiłęm po wrocławskich sklepach i marketach i odsłuchiwałem różne amplitunerki i stwierdzam, że ten model w półce budżetowych nie ma sobie równych
    Szum? Przy sygnale z analogowym z CD pojawia się przy -9dB i uchem przyłożonym przy samym głośniku. Mam bardzo ch.. interkonnekty więc po zmianie zakładam jeszcze poprawę. Oczywiście przy -9dB nie słucham muzyki bo by mnie sąsiedzi wynieśli ;] razem z tym sprzętem
    Yamaha CDC 645 -> ProCab -> Yamaha RX-V461 -> ProCab -> 2x HDS134 Nomex+DX25 (będzie 5x)

  20. #20
    Zaawansowany
    Dołączył
    08.02.2008
    Lokalizacja
    Łazy / Wrocław
    Posty
    503
    hol ......mi chodzilo o to ze nie kazdy ampli taka funkcje posiada ......
    w wiekszosci tanich nie da sie puscic fronty czy tyl pelnym pasmem
    yamaszki moze i w wiekszosci tak potrafia

    pozatym dochodzi kwestia ceny..... oszczednosc ...z jakiegos powodu musi byc on tanszy
    pozdrawiam

    http://www.theaudiocritic.com/downloads/article_1.pdf

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •