Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 33

Wątek: Budowa kolumn podobnych do altus 140

  1. #1
    Początkujący
    Dołączył
    03.02.2009
    Lokalizacja
    Bieszczady
    Posty
    11

    Budowa kolumn podobnych do altus 140

    Witam chciałbym zbudować kolumny o podobnym wyglądzie zewnętrznym jak altus 140, ale chciałbym żeby miały lepsza efektywność, zależy mi głownie na dobrym basie, głebokim i mocnym. kolumny chce wykonać na głośnikach stx i żeby wyglądem przypominały te 140 a mocą były lepsze od altus 200... jakie głośniki z firmy stx mam kopić???? tz. jaka moc tych głośników i średnica. jak powinna być wykonana kolumna w środku??? przegrody jakieś itp???? nie mam kompletnie pojęcia o tym... Proszę o jakieś przykłady i wymiary takich kolumn żebym mógł zacząć coś składać.

  2. #2
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Lokalizacja
    Koszalin
    Posty
    20,816
    hubka111, jestes kompletnie zielony wiec odrazu napisze ze budowa takich kolumn to blad...

    podstawa kolumny nie sa glosniki ale zwrotnica do tych glosnikow. w tym przypadku odpowiedniej zwrotnicy brak (nie mozna kupic dowolnej z allegro)
    tak wiec albo kupisz np gotowe kolumny (wcale nie sa az takie drogie te STXy) albo bedziesz musial wyslac te glosniki komus na pomiary co rowniez bedzie kosztowalo.

    jezeli koniecznie chcesz kolumny 3 drozne to istnieje projekt 3 droznej kolumny na STXach ale na 8" glosniku niskotonowym. odrazu pisze ze ten 20cm zagra lepiej niz stare altusy mimo ze jest mniejszy :P

    jezeli sie na to zdecydujesz to mam przygotowana dokumentacje do tych kolumn wiec bedzie latwiej

    [ Dodano: 2009-02-03, 20:50 ]
    projekt obudowy
    http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe

    schemat zwrotnicy



    glosniki
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

    czesci do zwrotnic kupisz w www.polink.com.pl
    jak nie czujesz sie na silach do samodzielnego ich zlozenia to mozesz zamowic gotowce u mnie


    koszt glosnikow to 300zl
    koszt zwrotnic ok 200zl
    koszt calych kolumn to ok 700-800zl
    ABSOLUTNY BRAK CZASU!
    nic nikomu nie zrobię bo nie mam kiedy

  3. #3
    Początkujący
    Dołączył
    03.02.2009
    Lokalizacja
    Bieszczady
    Posty
    11
    Autor wątku
    No w sumie to całkiem całkiem ale chodzi mi o to żeby nie były wysokie... jakieś 80 cm-90 cm max i myślałem nad konstrukcja taka jak w altusach 140 tylko w środku trzeba by było wstawić przegrodę żeby oddzielić niskotonowy od reszty czyli średnio tonowego i wysoko tonowego... było by coś takiego????

  4. #4
    Moderator Awatar lklukasz
    Dołączył
    28.10.2007
    Lokalizacja
    warszawa
    Posty
    6,616
    w oryginalnych altusach np w 110 sredniak byl w takim kubeczku plastykowym wytłumiony gąbka.
    Ale ty możesz przecież normalnie go oddzielić płytą. Zrobić mu osobną komorę i po sprawie.

  5. #5
    Zaawansowany Awatar melisław
    Dołączył
    24.02.2007
    Lokalizacja
    Kobyłka/Warszawa
    Posty
    998
    To jak będzie wyglądała obudowa to twoja sprawa...

  6. #6
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Lokalizacja
    Koszalin
    Posty
    20,816
    hubka111, projekt ktory pokazalem to tylko przyklad.
    w innym temacie forumowicz tez sobie je obnizyl bo mial takie wymogi.
    jezeli pozostawisz taki sam litraz (dla GDMa i GDWK moze byc duzo mniejszy - 3-5 litrow) i rozstaw glosnikow to mozesz sobie zrobic inna obudowe. ale wg mnie to bedzie brzydko wygladalo
    ABSOLUTNY BRAK CZASU!
    nic nikomu nie zrobię bo nie mam kiedy

  7. #7
    Początkujący
    Dołączył
    03.02.2009
    Lokalizacja
    Bieszczady
    Posty
    11
    Autor wątku
    Ja myślę nad czymś takim jak budowa altus 140... wsadził bym głośniki te co proponowałeś do tej skrzyni i oddzielił bym płytą głośnik basowy od średnio i wysoko tonowego tak. nie wiem jak dodawać rysunki to bym ci pokazał o co mi chodzi...

  8. #8
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Lokalizacja
    Koszalin
    Posty
    20,816
    zaladuj na fotosik.pl lub imageshack.us - na naszym serwerze nie ma miejsca :|
    ABSOLUTNY BRAK CZASU!
    nic nikomu nie zrobię bo nie mam kiedy

  9. #9
    Początkujący
    Dołączył
    03.02.2009
    Lokalizacja
    Bieszczady
    Posty
    11
    Autor wątku
    http://www.wrzuta.pl/obraz/trKZsJKgj0/schemat_kolumny

    to link do szkicu kolumny jaki chciałbym zrobić. Czy takie zastosowani przegrody dało by coś???

    [ Dodano: 2009-02-04, 10:52 ]
    Kolumny chce wykonać na takich głośnikach STX:

    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

    Czy mógłby mi ktoś wyliczyć jak dużą obudowę mam zrobić????? Wymiary: wysokość, szerokość, głębokość. obudowa ma być bass refleks. Bo ja próbowałem programem winISD ale mi to kompletnie nie wychodzi...

  10. #10
    Użytkownik Awatar Święty
    Dołączył
    24.06.2004
    Lokalizacja
    Rumia
    Posty
    287
    a jaka jest długośc tego tunelu?
    Jak pokazują policyjne statystyki w Polsce zdarza sie o wiele więcej gwałtów na 20-sto letnich kobietach niż 70-cio letnich mężczyznach

  11. #11
    Początkujący
    Dołączył
    03.02.2009
    Lokalizacja
    Bieszczady
    Posty
    11
    Autor wątku
    Długość tunelu bas refleks??? nie mam pojęcia po zrobieniu kolumny bass refleks bym już dopasowywał żeby był jak najlepszy efekt. Czy mógłby się ktoś podjąć obliczenia tej skrzyni?????

  12. #12
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Lokalizacja
    Koszalin
    Posty
    20,816
    Cytat Zamieszczone przez hubka111
    Czy takie zastosowani przegrody dało by coś???
    tak, moze byc

    Cytat Zamieszczone przez hubka111
    Kolumny chce wykonać na takich głośnikach STX:
    hubka111, zmiana glosnika pociaga za soba zmiany w zwrotnicy. jak chcesz lepsza kopolke to nie przeplacaj za AKXa tylko kup co najwyzej AK - ujdzie jeszcze be zmiany zwrotnicy

    Cytat Zamieszczone przez hubka111
    Czy mógłby mi ktoś wyliczyć jak dużą obudowę mam zrobić????? Wymiary: wysokość, szerokość, głębokość.
    hubka111, czy nie przesadzasz troche? podalem ci wyzej projekt obudowy. wyraznie jest tam zaznaczone jaki litraz powinen byc dla GDNa. tak wiec przypomnij sobie matematyke ze szkoly podstawowej i zacznij liczyc pojemnosc wewnetrzna skrzynki.
    pokaz swoje wypociny to wtedy mozna pomoc - napewno nie bedziemy robili calosci od zera dla kazdego chetnego

    [ Dodano: 2009-02-04, 11:36 ]
    Cytat Zamieszczone przez Święty
    a jaka jest długośc tego tunelu?
    zalezna o srednicy i litrazu skrzynki oraz zadanego strojenia ;]
    ABSOLUTNY BRAK CZASU!
    nic nikomu nie zrobię bo nie mam kiedy

  13. #13
    Początkujący
    Dołączył
    03.02.2009
    Lokalizacja
    Bieszczady
    Posty
    11
    Autor wątku
    Wszystko by było fajnie tylko że próbowałem liczyć ta skrzynie w programie winISD ale mi to kompletnie nie wychodziło. dlatego prosił bym kogoś o policzenie tych rozmiarów.

  14. #14
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Lokalizacja
    Koszalin
    Posty
    20,816
    hubka111, winisd nie liczy wymiarow :!:
    masz podany litraz 25-30 litrow i policz cos sam - dosyc dawania gotowca pod kazda zachcianke

    licz to na kartce z kalkulatorem - olej programy
    ABSOLUTNY BRAK CZASU!
    nic nikomu nie zrobię bo nie mam kiedy

  15. #15
    Zaawansowany Awatar melisław
    Dołączył
    24.02.2007
    Lokalizacja
    Kobyłka/Warszawa
    Posty
    998
    A jak nie wiesz jak to przejrzyj podręczniki do 2 gim... Podpowiem że chodzi o objętość prostopadłościanu...

  16. #16
    Użytkownik
    Dołączył
    06.01.2009
    Lokalizacja
    Twardowice
    Posty
    51
    przejrzyj sobie ten post tam masz wszystko o tych stxach i tez zmniejszona buda na mniejsza wysokosc http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14026

  17. #17
    Cytat Zamieszczone przez hubka111
    chciałbym zbudować kolumny o podobnym wyglądzie zewnętrznym jak altus 140, ale chciałbym żeby miały lepsza efektywność
    Na glosnikach STX-a bedziesz mial mniejsza efektywnosc. Zeby byla wieksza to msuailbys zastosowac drogie glosniki estradowe ale wtedy niskiego basu nie uslyszysz. Podejzewam ze nawet nie bardzo wiesz co to jest efektywnosc a zwrotnica to dla Ciebie czarna magia wiec mzoe lepiej zamow glosniki u STX-a razem ze zwrotnica do nich i po klopocie. STX robil kiedys (nie wiem czy jeszcze robia) swoja wersje altusow.
    Na tym forum raczej robimy kolumny dobrze grajace a nie glosno wrzeszcace jak altusy wiec jak jestes zwolennikiem altusow to raczej Ci nie pomozemy.

  18. #18

  19. #19
    Początkujący
    Dołączył
    03.02.2009
    Lokalizacja
    Bieszczady
    Posty
    11
    Autor wątku
    Skrzynia już obliczona... komora dla głośnika niskotonowego to około 30 litrów. mam pytanie czy głośnik GDN-22-140-8-SCX którego dałbym do tego głośnika zrobił by dobry niski bas???? oczywiście mam zamiar zamontować bas refleks 7cm. kolumny beda grały u mnie w pokoju jakieś 18m2... a jeśli nie ten głośnik to na jaki go zamienić żeby bas był przyjemny i niski. żeby ruszało szybami

  20. #20
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Lokalizacja
    Koszalin
    Posty
    20,816
    Cytat Zamieszczone przez hubka111
    żeby ruszało szybami
    no to tym chyba juz na dobre podpadles

    hubka111, to jest dobry glosnik ktory zagra przyjemnie, kulturalnie i poprawnie. zagra niskim basem (napewno nizszym niz altusy) ale czy szybami ruszy to juz zalezy od twojego wzmacniacza (jak nie masz min 100W to zapomnij)

    pokaz co tam policzyles to skontrolujemy czy dobrze
    ABSOLUTNY BRAK CZASU!
    nic nikomu nie zrobię bo nie mam kiedy

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •