Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Elektronika] Wzmacniacz na TDA1554Q + LM1036

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Elektronika] Wzmacniacz na TDA1554Q + LM1036

Witam
    Przedstawiam wzmacniacz oparty o noty aplikacyjne układów TDA1554Q oraz LM1036
    Urządzenie banalnie proste, zdaje sobie sprawę że miejsce w tym dziale, obok dużo bardziej ambitnych konstrukcji wydaje się być dyskusyjne. Stojąc przed problemem zasilania kolumn (zregenerowane GD20/20 i chińska kopułka za 15 złotych) w warsztacie postanowiłem złożyć wzmacniacz: tani, prosty, o małej liczbie elementów, zasilany z akumulatora 12V. Przeglądając zasoby internetu zauważyłem że dużo młodych elektroników poszukuje tego typu konstrukcji, wychodząc naprzeciw postanowiłem przedstawić te prostą konstrukcję.
    Wzmacniacz nie posiada obudowy, a jedynie panel czołowy który jest przykręcony do elementu stołu, radiator, oraz wzmocnienie. Na panelu znajduje się: wyłącznik sieciowy (12V), potencjometry wzmocnienia, tony niskie i wysokie, balans, kontur, oraz wejścia, zasilanie oraz wyjścia do kolumn przykręciłem z tyłu na plastikowej kostce 4mm2. Urządzenie zostało zaprojektowane do współpracy z: komputerem, lub odtwarzaczem mp3, lub tunerem radiowym ( „lub czasopisma” ;-) )
    Układ zaprojektowane w EAGLE.
    Niestety nie wiem jak udostępnic zipa z schematem i płytką.
    Pozdrawiam

Zamieszczone przez brunon71
    Niestety nie wiem jak udostępnic zipa z schematem i płytką.
    niestety musisz kozystac z zewnetrznych serwisow - np rapidshare itp

:shock:
    musze powiedziec ze jak na pierwszy wzmacnaicz to niezle zaszalales.
    ja rowniez zaczynalem od TDA1554Q ale ograniczylem sie do skopiowania plytki z EP.
    ty nie dosc ze polaczyles to z regulatorem barwy to w dodatku zabrales sie za eagla - BRAWO :!: :cool:

Skomentuj

No muszę powiedzieć, że całkiem fajnie Ci to wyszło :) Widzę fajnie wszystko upakowane, jak dla mnie git :)

PS: a ja zaczynałem od Uniampa :mrgreen:

Skomentuj

Ciekawe choc wydaje mi sie ze mozna by to nieco estetyczniej i zarazem "stabilniej wykonac". Tak czy siak dobra robota :)

Skomentuj

płytka i schemat

http://www.megaupload.com/?d=OELQTHW5

Skomentuj

brunon71 dobre DIY zrobiłeś, a i fajny masz warsztat

Skomentuj

a ten radiatorek to nie jest za maly :wink: ? miałem taki sam na tej kości to grzał sie niemiłosiernie a tak ogólnie to super konstrukcja wszystko ładnie estetycznie wykonane widać że przemyślana konstrukcja.
              pozdro;D

Skomentuj

Dziękuję za opinie.
                Może komuś przyda się na początek taka prosta i powiem szczerze dość funkcjonalna konstrukcja, choć mocą nie powala ale i nie generuje jakich kolosalnych szumów od siebie (przynajmniej na słuch).
                Co do radiatora to grzeje się przy dość intensywnym graniu ale nie znowu tak aby nie moza było się go złapać, mimo wszystko takie mocne granie należy do rzadkości w tym warsztacie

Skomentuj

Czaruję...
                X