Zalozenia Sluchajac zestawow dolphin123 zachcialo mi sie tez cos sklepac..
Jest to moja pierwsza konstrukcja ktora miala zastapic dotychczasowy slabo grajacy sprzet :wink:
wczesniej sluchalem wiezy i suba : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12057
Przetworniki:
Perless SDS-164 zakupione przez dolphina po taniosci
Vifa DX25TG05-04 zakupione w akustyku
Obudowa
Calosc z mdfu z przegroda aby otrzymac litraz proponowany przez akustyka - 25litrow strojone na 45Hz tunelem z HP68x160 skroconym do 14cm. Wykończenie modyfikowanym fornirem zebrano 0112PS zakupionym w c-d-o. Kilka warstw lakieru domaluxu malowane pedzlem bardzo cienko aby uzyskac polmat i tym samym uwydatnic fornir.

Zwrotnica
Na razie zalozony kondensator 3,3uF i rezystor 5R1. Czekam az ktos wrzuci na forum zwrotke pod S16
Napęd
Yamaha A-520 i czasami dolphina Uniamp, zrobimy porownanie
Odsluch
Przytocze slowa i porownanie:
"SDS164 vs 15AKX jeden i drugi zestaw z DX25
No i znajomy przy mojej niewielkiej pomocy zrobil zestawik SDS165+DX25 (niedlugo wstawi w gotowe konstrukcje
Na razie tylko gora zaaplikowana jak przy zestawie ktory mam DX25+15AKX, SDS164 na razie gra całym pasmem. I po kilku dniach juz mozna wyciagnac wnioski, gdyz gora ta sama wiec na niej sie nie skupialem.
co do dolow: Srednica SDSa jest nieco przymglona, gra poprawnie jednak AKX prezentuje barwniejsza bardziej melodyjna i wysuniętą na przód.. Natomiast na basie jest odwrotnie... Wychodzic to moze tez z wielkosci membrany i litrazu obudowy czesciowo, SDS (25L @45Hz) ma po prostu duzo wiecej ilościowo basu, z wykopem też jest nieco lepiej. I tu wychodzą gusta - jeśli zależy mi na średnicy kupuje AKX, jeśli natomiast nie jest tak ważna a ma zestaw grać głośno i z większą ilością basu kupuje SDSa. "
Dodam ze suba odstawilem i zaczyna sie kurzyc :mrgreen:
Koszta
Calosc ok 700zl
FOTKI

I cos gratis... :razz:
Jest to moja pierwsza konstrukcja ktora miala zastapic dotychczasowy slabo grajacy sprzet :wink:
wczesniej sluchalem wiezy i suba : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12057
Przetworniki:
Perless SDS-164 zakupione przez dolphina po taniosci
Vifa DX25TG05-04 zakupione w akustyku
Obudowa
Calosc z mdfu z przegroda aby otrzymac litraz proponowany przez akustyka - 25litrow strojone na 45Hz tunelem z HP68x160 skroconym do 14cm. Wykończenie modyfikowanym fornirem zebrano 0112PS zakupionym w c-d-o. Kilka warstw lakieru domaluxu malowane pedzlem bardzo cienko aby uzyskac polmat i tym samym uwydatnic fornir.

Zwrotnica
Na razie zalozony kondensator 3,3uF i rezystor 5R1. Czekam az ktos wrzuci na forum zwrotke pod S16

Napęd
Yamaha A-520 i czasami dolphina Uniamp, zrobimy porownanie
Odsluch
Przytocze slowa i porownanie:
"SDS164 vs 15AKX jeden i drugi zestaw z DX25
No i znajomy przy mojej niewielkiej pomocy zrobil zestawik SDS165+DX25 (niedlugo wstawi w gotowe konstrukcje

co do dolow: Srednica SDSa jest nieco przymglona, gra poprawnie jednak AKX prezentuje barwniejsza bardziej melodyjna i wysuniętą na przód.. Natomiast na basie jest odwrotnie... Wychodzic to moze tez z wielkosci membrany i litrazu obudowy czesciowo, SDS (25L @45Hz) ma po prostu duzo wiecej ilościowo basu, z wykopem też jest nieco lepiej. I tu wychodzą gusta - jeśli zależy mi na średnicy kupuje AKX, jeśli natomiast nie jest tak ważna a ma zestaw grać głośno i z większą ilością basu kupuje SDSa. "
Dodam ze suba odstawilem i zaczyna sie kurzyc :mrgreen:
Koszta
Calosc ok 700zl
FOTKI

I cos gratis... :razz:

Skomentuj