Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] S16 SDS-164 DX25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] S16 SDS-164 DX25

Zalozenia Sluchajac zestawow dolphin123 zachcialo mi sie tez cos sklepac..
    Jest to moja pierwsza konstrukcja ktora miala zastapic dotychczasowy slabo grajacy sprzet :wink:
    wczesniej sluchalem wiezy i suba : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12057

Przetworniki:

Perless SDS-164 zakupione przez dolphina po taniosci
    Vifa DX25TG05-04 zakupione w akustyku

Obudowa
    Calosc z mdfu z przegroda aby otrzymac litraz proponowany przez akustyka - 25litrow strojone na 45Hz tunelem z HP68x160 skroconym do 14cm. Wykończenie modyfikowanym fornirem zebrano 0112PS zakupionym w c-d-o. Kilka warstw lakieru domaluxu malowane pedzlem bardzo cienko aby uzyskac polmat i tym samym uwydatnic fornir.

Zwrotnica
    Na razie zalozony kondensator 3,3uF i rezystor 5R1. Czekam az ktos wrzuci na forum zwrotke pod S16

Napęd
    Yamaha A-520 i czasami dolphina Uniamp, zrobimy porownanie

Odsluch
    Przytocze slowa i porownanie:
    "SDS164 vs 15AKX jeden i drugi zestaw z DX25
    No i znajomy przy mojej niewielkiej pomocy zrobil zestawik SDS165+DX25 (niedlugo wstawi w gotowe konstrukcje Na razie tylko gora zaaplikowana jak przy zestawie ktory mam DX25+15AKX, SDS164 na razie gra całym pasmem. I po kilku dniach juz mozna wyciagnac wnioski, gdyz gora ta sama wiec na niej sie nie skupialem.

co do dolow: Srednica SDSa jest nieco przymglona, gra poprawnie jednak AKX prezentuje barwniejsza bardziej melodyjna i wysuniętą na przód.. Natomiast na basie jest odwrotnie... Wychodzic to moze tez z wielkosci membrany i litrazu obudowy czesciowo, SDS (25L @45Hz) ma po prostu duzo wiecej ilościowo basu, z wykopem też jest nieco lepiej. I tu wychodzą gusta - jeśli zależy mi na średnicy kupuje AKX, jeśli natomiast nie jest tak ważna a ma zestaw grać głośno i z większą ilością basu kupuje SDSa. "

Dodam ze suba odstawilem i zaczyna sie kurzyc :mrgreen:
    Koszta
    Calosc ok 700zl

FOTKI

I cos gratis... :razz:

Bardzo ładnie, podoba mi się całokształt :mrgreen: A odnośnie kosztorysu coś tanio, chyba dlatego że bez zwroty co?

Skomentuj

No tak jak mam napisane kumpel zalatwil mi sds'y za nizsza cene, a druga rzecza tak jak mowisz to poki co brak zwrotki, ale mam nadzieje ze wkoncu projekcik jakis sie pojawi i bedzie mozna go zainstalowac

Skomentuj

Skoro sds gra pełnym pasmem i wg Ciebie ma "przymgloną" średnicę to po dodaniu cewki będzie masakra.

Skomentuj

DIGIPROCOMP, po wygrzaniu przymglona moze doslownie nie, jest po prostu poprawna, niewybijajaca sie

Skomentuj

700zl.... plus 200 zwrotka... to juz masz 900 około... a za 1000 spokojnie zlozysz z akustyka zestaw na hds164+dx25tg...imho warto bylo doplacac..
            Ale za to bardzo ladne wykonanie
            Jednak gra to pewnie nijako:)

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
              a za 1000 spokojnie zlozysz z akustyka zestaw na hds164+dx25tg
              740 kosztują te głośniki zostaje 260 na zwrotki, terminale, br, fornir, mdf, lakiery,kleje,wkręty itp. jeżeli zrobisz to za tyle kupując te rzeczy to jesteś mistrzem.

Skomentuj

Ok moja wina, zapomnialem ze troszke podrozalo...ale miesiac temu znajomy za 640zł w akustyku zakupil hds164+dx25tg i u PawlaS zwrotki za 170zl da sie juz zlozyc...i o tym myslalem.... co nie zmienia faktu ze i tak bym dolozyl:)

Skomentuj

To kumpla pierwsza konstrukcja wiec podliczyl kazda srubke kazdy klej papier scierny ktory musial kupic itd gdzie wiekszosc z nas tego nie liczy bo mamy tego zapas lub zostalo z ostatnich konstrukcji :wink: Ze wzgledu na SDSy za 90zl z przesylka, tu wychodzi to ze zestaw zostal zlozony taniej i to ze na dole jest wlasnie SDS164, bo za ta cene to mozna go brac wiadrami :wink:
                  plus 200 zwrotka...
                  nie przesadzajmy w 100zl sie zmiescisz przy cewkce rdzeniowej drut 1mm na dole, powietrznej na gorze 0,5-0,6drut i jantzenami :wink:

Skomentuj

jak na pierwszy raz to naprawde nie ma sie do czego przyczepic. zapewne by sie cos znalazlo przy dokladnych ogledzinach ale na foto nie mam sie do czego przyczepic
                    no sklamalem :mrgreen:
                    widze troche duzy otwor pod DXa - nie chcialo ci sie robic "miśka"?
                    SDS bez frezu? kosz jest taki sam jak w SLSie ze go nie wymaga?

zwrotnica do SDSa + DX jest - ale nie przetestowana i ludzie sie o cos tam czepiali

no i dorob jakies cokoly lub nozki do tych kolumn zebys ich nie zniszczyl na dole

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      zwrotnica do SDSa + DX jest - ale nie przetestowana i ludzie sie o cos tam czepiali
                      wiem bo sam ja znalazlem i dyskutowalem jesli dobrze pamietam z Toba na zlozenie tego :razz: do tego ta wieka cewka na SDSie odpada, srednicy nie bedzie w ogole.. na razie jest dobrze, jak bedzie zwrotka akustyka sie zainstaluje :wink:
                      widze troche duzy otwor pod DXa - nie chcialo ci sie robic "miśka"?
                      tak to jest jak brat smsem przesyla wymiary a pozniej sie okazuje... inżynierzy.. :razz:
                      SDS bez frezu? kosz jest taki sam jak w SLSie ze go nie wymaga?
                      nie wymaga bo kosz schodzi sie prawie do zera, przyjrzyj sie fotce:

Skomentuj

mnie też nie chce się wierzyć, że to idealna zwrotka, 2.7mH to stanowczo za dużo, prędzej 1.2-1.5mh
                        http://www.frequence.dk/sites/vp6-kit.htm
                        Zobaczcie jak idealnie jest wyrównana charka dla dx25, a to kolejna fikcja, gdyż dx ma górkę od 18kHz.

Skomentuj

no i dorob jakies cokoly lub nozki do tych kolumn zebys ich nie zniszczyl na dole
                          To mam wlasnie jeszcze w planach, bo wiem ze znacznie lepiej to wyglada, sie prezentuje
                          No ale najwazniejsze, ze jestem zadowolony ze swojej konstrukcji i mysle ze sie wdrazam w to coraz bardziej bo juz planuje robic nastepny projekcik :wink: A swoja droga juz sluchalem troche sprzetu diy no i staje sie caraz bardziej "osluchany";D

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                            nie wymaga bo kosz schodzi sie prawie do zera, przyjrzyj sie fotce:
                            czyli tak samo jak na SLSie

a co do zwrotnicy - gdyby nie zdjecie to bym pomyslal ze to do wersji z 2 glosnikami lub z wersja 4ohm
                            ale takiej nie ma wiec...

Skomentuj

co nie zmienia faktu ze i tak bym dolozyl:)
                              Nie zapominaj ze to jest moja pierwsza konstrukcja i watpie ze ktorys z was na pierwsza wydal tyle pieniedzy :wink: na poczatku chcialem wydac conajmniej polowe tych funduszy i konstrukcja miala sie opierac na STX'ach :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez bartelemy
                                i konstrukcja miala sie opierac na STX'ach :mrgreen:
                                miała... :P ale nadazyla sie okazja sdsow, a przeciez do nich to PJ czy SC10N nie bedziemy dawac bo sie mija z celem.. :P

Skomentuj

Zamieszczone przez bartelemy
                                  co nie zmienia faktu ze i tak bym dolozyl:)
                                  Nie zapominaj ze to jest moja pierwsza konstrukcja i watpie ze ktorys z was na pierwsza wydal tyle pieniedzy :wink: na poczatku chcialem wydac conajmniej polowe tych funduszy i konstrukcja miala sie opierac na STX'ach :mrgreen:
                                  Znajomy u mnie uslyszal HDS164 +dx25tg....i jako pierwsza konstrukcje wlasnie takowa poskladał:P
                                  Prawda jest taka ze bez zwrotki dobrej nie masz co sie rozczulac nawet...a mozesz sporo kasy stracic...wiem bo jako chyba drugi na forum hds164+dx25tg zlozylem, ale zwrotki nie bylo...wiec dorwalem jakas taka policzona na ucho/oko/ocyloskop....potem pojawil sie schemat z akustyka, i wiem ze wtopilem...ty na szczescie masz tylko konda i rezystor...a ja wybulilem 150zł na cos co nawet w jednej milionowej nie gra tak jak policzona zwrotka:).
                                  A nie sadze zeby predko ktos na sds sie skusił:)

Skomentuj

.a ja wybulilem 150zł na cos co nawet w jednej milionowej nie gra tak jak policzona zwrotka:).
                                    Ale i tak byłeś zadowolony :razz:

Skomentuj

A nie sadze zeby predko ktos na sds sie skusił:)
                                      wydaje Ci sie.. dla kogos kto nie slucha jazzu ten glosnik w tej cenie jest najlepszym rozwiazaniem

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                                        .a ja wybulilem 150zł na cos co nawet w jednej milionowej nie gra tak jak policzona zwrotka:).
                                        Ale i tak byłeś zadowolony :razz:
                                        Bo żyłem w nieświadomości
                                        Zadowolony bylem przez jakis czas, potem zaczeło mnie to meczyc i juz mialem nowe DIY robic, az tu przypadkiem dorwalem zwrotke (skladalem taki zestaw znajomemu) z akustyka i ja przetestowalem...dzieki czemu odkrylem na nowo swoj zestaw:)

Skomentuj

Czaruję...