Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2.5-drożne] Tonsil GDN 13/50/9 + GDWK 10/80/T

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2.5-drożne] Tonsil GDN 13/50/9 + GDWK 10/80/T

Wstęp:

Po zbudowaniu końcówki na układzie LM 3875 (Gainclone) zrodziła się potrzeba zbudowania odsłuchów która trzyma poziom całego zestawu po długich przemyśleniach i szukania inspiracji na forach padła decyzja na Tonsil GDN 13/50/9 (z ekranem ) kilka nocy nie przespanych i bierzemy się za projekt.

Na papierze:

Do obliczeń i symulacji posłużył mi program BassBox 6 pro ostatecznie kolumna przyjęła objętość 26 L i zestrojona na 47 Hz
    Smile

później były kolejne noce nie przespane co do wyglądu oraz jak połączyć wszystkie płyty mdf ze sobą oraz wszystkie wymiary.

Budowa:
    Do budowy trumny zostały zastosowany MDF o grubości 18 mm przednia ściana 22 mm Posklejane klejem i poskręcane wkrętami.

Robienie ścięcia i szpachlowanie tak żeby było wszystko idealnie to była najgorsza rzecz w tym wszystkim kilka ładnych dni i pora na położenie podkładu pod lakier bazowy. jeszcze pod frezowania pod głośniki i można kłaść bazę (wszystko malowane pistoletem)

Co do lakieru zdecydowałem się na czarny połysk (tak miało być od początku)

Zrobiona dodatkowa komora na dole kolumny na zwrotnice przez co sie troszkę podniosła i nabrała ładniejszego wyglądu

Minęło naprawdę bardzo dużo czasu zanim kolumny zaczęły wyglądać tak jak powinny. Widok przykręconych GDN`ów wynagrodził mi wszystko Very Happy w sumie oko 2 mies. pracy (nie zawsze był czas czekanie na przetworniki itp.)

Brakuję jeszcze zwrotnic na które czekam zostały zamówione wersja audiofilska na bardzo dobrych częściach.

Podsumowanie:

Ogólnie nie żałowałem kasy droga szpachla lakiery podkłady itp. mam nadzieje ze po założeniu zwrotnic i wytłumienia z (wełny owczej górna i tylna ściana ) kolumny wynagrodzą mi cały wkład w łożony. W niedalekiej przyszłości podzielę się wrażeniami z odsłuchu i pomiarem Very Happy

Kosztorys:
    4 x GDN 13/50/9 (ekran) - 420 zł
    2x GDWK 10/80/T (ekran) - 98 zł
    wytłumienie wełna owcza - 44 zł
    zwrotnice - 200 zł
    lakier czarny połysk - oko 20 zł
    podkład - oko 20 zł
    szpachla - 15 zł
    wkręty i śruby - 10 zł
    kable - 18 zł
    gniazda głośnikowe - 8 zł
    bass reflex 9zł
    kolce 18 zł
    piwo - 20 zł Very Happy
    MDF - 100 zł

w sumie oko 1000 zł za pare

Mam jeszcze czarny marmur na podstawki pod kolumny tylko czekają na kamieniarza żeby je obrobił jak te wcześniejsze co widać na fotkach. Wkrótce wrażenia z odsłuchu i pomiary. Dodam jeszcze ze jest to moja pierwsza poważna konstrukcja kolumn wcześniej była tylko tuba zrobiona maślniczki babci. :p Zapraszam do komentowania

:shock: idealnie taką samą koncepcje ścięć miałem zastosować. Front miał być lakierowany na czarno, a reszta pokryta fornirem korzeń czeczot. Będzie trzeba zmienić koncepcje :sad:

Ogólnie przepiękne podłogówki, szkoda tylko że zdjęcia marne bo smaczek gdzieś ucieka. Weź je na sesje do fotografa Zwrotnica rozmumiem że z zestawu premium? Jesteś świadom tego że nie zagra to tak jak powinno mimo wszystko? Tam jest TMM a Ty masz MTM.

Jesteś z tej Bochni koło Krakowa? :)

Skomentuj

Piękne podłogówki,dobra robota,dobre przetworniki.Good job :)
      PS.Gdzie zamówiłeś zwrotnice i naczym bazujesz ??
      Zamieszczone przez LightSound
      Zwrotnica rozmumiem że z zestawu premium?
      2.5 way i układ MTM to chyba Siesta,ale tam gdn'y pracują w osobnych komorach inaczej strojonych.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound

Ogólnie przepiękne podłogówki, szkoda tylko że zdjęcia marne bo smaczek gdzieś ucieka. Weź je na sesje do fotografa Zwrotnica rozmumiem że z zestawu premium? Jesteś świadom tego że nie zagra to tak jak powinno mimo wszystko? Tam jest TMM a Ty masz MTM.

Jesteś z tej Bochni koło Krakowa? :)
        Tak z tej Bochni :) tak zwrotka będzie w wersji premium... a wyjaśnij mi ostatnie zdanie bo nie bardzo rozumiem :p

Zwrotnice będę zamawiał w tym tygodniu właśnie. szukałem gotowych schematów ale nie znalazłem dlatego a pozatym nigdy czegoś takiego nie robiłem. Dlatego zdecydowałem sie na gotowe albo w Firmie Janbo albo u Killera

Skomentuj

DJGienek, weź wymień tego gdwk na morela mdt 29 i będziesz miał wtedy dobrą zwrotnicę (borysa).

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
            DJGienek, weź wymień tego gdwk na morela mdt 29 i będziesz miał wtedy dobrą zwrotnicę (borysa).
            i robić pod frezowania pod Morela poprawiać lakier ... jak sobie przypomnę to aż mi się odechciewa :p a poza tym myślę ze ze zwrotką nie będzie najmniejszego problemu obliczą wszystko zrobią ja tylko polutuje i zakręce

Skomentuj

No o tych podfrezowaniach nie pomyślałem. Zwrotnicy nie da się poprawnie zaprojektować tylko obliczając ją, głośniki trzeba najpierw pomierzyć. Za ten pomysł zwrotnicy od killera czy janbo inni zaraz powieszą Cię za jaja :mrgreen: . Zresztą poczytaj trochę o ich zwrotnicach na forum.

Skomentuj

Ładne i nawet podobają mi się. Tylko szkoda, że zdjęcia słabej jakości i nie widać dobrze całego kompletu.
                Zamieszczone przez DJGienek
                tak zwrotka będzie w wersji premium
                Koledze chodziło o zwrotnice z zestawu Premium, które składa Tonsil, nie o jakość wykonania.
                Zwrotnice będę zamawiał w tym tygodniu właśnie. szukałem gotowych schematów ale nie znalazłem dlatego a pozatym nigdy czegoś takiego nie robiłem. Dlatego zdecydowałem sie na gotowe albo w Firmie Janbo albo u Killera
                Daruj sobie, te uniwersalne zwrotnice do niczego się nie nadają. Na forum było wiele postów na temat zwrotnic Killera - są nic nie warte. On je oblicza na podstawie kalkulatora, a nie na podstawie rzeczywistych pomiarów. To już chyba lepiej skopiować zwrotnice tonsilowską.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Jeszcze na chwilę wracając do morela.
                  Zapomniałem że jest nowa wersja morela mdt 29 z frontem 104mm http://www.madisound.com/catalog/pro...oducts_id=8436
                  Może można gdzieś dostać w Polsce.

Skomentuj

Zamieszczone przez SoundStarStudio
                    2.5 way i układ MTM to chyba Siesta,ale tam gdn'y pracują w osobnych komorach inaczej strojonych.
                    Tyle że w siestach siedziały 15/40/5 a nie 13/50/9 ktore autor zastosował :)

DJGienek, super, myślę że będe mógł wpaść na odsłuch porównawczy ze swoimi? :)

Nie popełniaj tego błedu, proszę Dużo lepiej zastosować zwrotnice z projektu borysa:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489-0.html

Tam niżej jest schemat, weź zrób ten, a jak będzie okazja to kupisz Morela MDT29 - po prostu bajka i bez porównania do tonsila. Z tego co się orientuje, nie będziesz musiał zmieniać frezu - tonsil też ma 104 mm, tyle że jego front jest płytszy :) Moge wpaść ze swoim i przymierzymy :) Odezwij się na GG: 5191878 w wolnej chwili, tyle że ja teraz wychodzę.

Skomentuj

No więc koledzy doradźcie puki jeszcze nie jest za późno. Ciężko mi było znaleźć gotowe sprawdzone schematy zwrotnic pod moje GDN`y i GDWK wiec jeżeli ktoś dysponuje to bardzo bym prosił. zwrotnic jeszcze nie robiłem ale trochę zdolności mam wiec jeżeli mnie ktoś mądry poprowadzi za rękę to zrobię te zwrotki

Skomentuj

No nareszcie ktoś z okolic :grin: Jeśli zastosujesz Morela CAT 298 to nic nie będziesz musiał frezować. Ten tweeter ma taką samą średnice jak GDWK 10/80/T a kolejnym plusem jest to że jest gotowa zwrotka do niego :)
                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                        Grado SR125i

Skomentuj

kombo, właśnie ja mam tego morela i w razie czego Morela MDT20 do sprzedania, impedancja taka sama jak w MDT29 wiec można podmienić za mdt29 w zwrotnicy borysa.

Porównanie MDT 20 i 29:

Skomentuj

Ile warstw podkladu i lakieru nałożyłeś ?
                            Miales problem z widocznymi łączeniami płyt pod lakierem ?
                            Podstawki przykrecone ?

Skomentuj

Tak miałem problemy z łączeniem płyt wydawało mi sie ze wy szpachlowałem idealnie ale na podkładzie wyszło wszytsko drobny papierek i wsio 1 wasrtwa lakieru dalej widać łączenia i po drugiej też za kazdym razem potraktowałem kolumny papierem ściernym dopiero za 3 razem wyszło dobrze wiadomo ze jak by sie ktos chciał doczepić to by sie doczepił, ale malowałem w domowych warunkach i z moim doświadczeniem malowania ogrodzenia ale za każdym razem kiedy kładem kolejną warstwę robiłem to lepiej i wyszło całkiem nieźle. Podstawki sa nie przykręcone do kolumn bo są to tylko przejściowe które zostana zastąpione z marmuru

Skomentuj

tak myślałem bo to pospolity problem o ktorym nikt nie mowi albo go nei widzi, wystarczy pod kątem spojrzeć i widać, Ty to wychwyciles ;-), wydaje się żę szapchla jest na calej powierzchni ale na lakierze widać iidealnie miejsce łączenia 2ch plyt ;-).
                                Ja kanty na podstawkach okleilem fornirem i pomalowałemwtedy nie widać łączenia, ale moze istnieje jakis prostszy sposob bo do malowania calych kolumn taki patent jest malo ekonomiczny ;-)

Skomentuj

djGienek pisałem przy okazji swoich zabawek ... dobrze jest zrobic roweczek delikatny na laczeniu plyt zeby bylo tam wiecej szachli i druga sprawa.. przed finalnym szlifem trzeba odczekac minimum 7 dni ...i wtedy nie bylo by tych laczen (oczywiscie obudowy musza byc skrecane bo vikol i jemu podobne to spoina elastyczna ! )

ktos tu pytał ile warstw sie daje...

ja uzylem 1 warstwy bazy i 2 warstwy lakieru (ty pewnie podobnie) ....

a i jeszcze jedno ...to nie jest 2,5 way ... no chyba ze od 0 ktos ci zwrotke 2,5way robi pod to ;p

borysa konstrukcja to tez nie 2,5way

Skomentuj

A to zwrotka dla autora tematu którą odradzam, ze względu na to żeby wybrał morela MDT29 :P Chyba że znajdzie się jakiś zapaleniec na tonsila to proszę:

Skomentuj

No ja wlasnie zawsze skręcam wszystko ale podstawki tylko skleiłem :-)
                                      WYglądały na równe, nawet zrobilem na całości cieniutką warstwę szpachli na kantach.
                                      po 1 warstwie idealnie gladkie , potem druga i patrze pdo swiatlo i co ?
                                      widać łączenie dwóch płyt.... wkurzylem sie i okleilem kanty fornirem ale w przypadku malowania całych kolumn to raczej malo ekonomiczne i bezsensowne.

Czy baza( podkład) lepiej sobie radzi ze szczelinami niz kilka cienkich warstw farby ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                                        Czy baza( podkład) lepiej sobie radzi ze szczelinami niz kilka cienkich warstw farby ?
                                        tak po to jest podkład ja nałożyłem bardzo grubą warstwę podkładu on szybko schnie tak ze po kilkudziesieciu minutach można kłaść następną a później papierek ścierny i powinno być dobrze pod warunkiem ze szpachla jest położona dobrze

Skomentuj

Czaruję...
                                        X