Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3W Classic Troelsa by Plum

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3W Classic Troelsa by Plum

Witam.
    Mam do zaprezentowania nowe kolumienki oparte o projekt Troelsa Gravesena -> http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm

Wszystko w tym projekcie mi odpowiadało poza ich wyglądem, także po konsultacjach z Troelsem wygląd kolumienek mam nadzieję poprawiłem na lepsze.

Projekt:
    W pierwszej kolejności powstał projekt 3D, po wielu zmianach koncepcji stanęło na:

Budowa:
    Kolumny mają wymiary: [szer x wys x głeb] - [300 x 550 x 330 ] litraż wewnętrzny w graniach 38 litrów. Całość wykonana z mdfu 20 mm - front podwójny, łączony na wikol i wkręty. Komora głośnika średniotonowego ma ok 1,8 litra. Dla głośnika niskotonowego zostaje się 35 litrów. Strojenie według zaleceń Troelsa tunelem HP 68 x 160 na okolice 40 Hz. Dałem też trochę wzmocnień. Front wykonany na CNC, natomiast ścięcia na bokach zrobiłem na pile - cyrkularce. Wszystkie ścianki prócz ścięć i frontu (lakierowane) mają naklejony fornir zebrano 0087 PS z CDO, klejony na moment (moja pierwsza przygoda z fornirem - zdecydowanie przyjemniejsze i mniej pracochłonne niż lakierowanie).
    W skrócie lakierowanie polegało na przygotowaniu mdfu do dobrej gładkości - papier 240 - 2 x szpachlówka natryskowa - papier 320 na sucho - 2 x podkład akrylowy - papier 500 na sucho - kolor, czyli moja jakby baza, akryl z utwardzaczem x 3 - każdorazowy szlif papierem 800 , ostatnia warstwa zmatowana papierem 1500 i włókniną 2000 - 3 x lakier bezbarwny akrylowy położony już na całość włącznie z fornirem każdorazowy szlif papierem 2000 i ostatnia warstwa z lekko ręczną polerką pastą G3 później Tempo.

Fotki z budowy:

Wrażenia:
    Ogólnie nie żałuje ani jednej złotówki i setki godzin włożonych w zrobienie tych kolumn. Efekt końcowy zrekompensował wszystko. Dźwięku za bardzo nie będę opisywał, bo to nie ma sensu, powiem tylko tyle, że skok jakościowy jest znaczny względem KEP + Vifa na zwrotce Borysa.

Standy:
    Wykonane przy użyciu starych rur i felg 14" (chyba oplowskich). Myślałem, że już nigdy mi się nie przydadzą a jednak :). Rant felgi obcięty na tokarce oraz dorobiona podstawa górna z blachy 4 mm. Wszystko doszlifowane do dobre stanu, później pokryte podkładem akrylowym. Czarny kolor to najtańszy autorenolak, całość polakierowana lakierem bezbarwnym. Kolumny przykręcane od spodu na trzech śrubach do ich dna.
    Dodany także mały detal, tzn przyspawane od spodu krótkie gwinty w miejscu otworów do przykręcania felg, a na nie nakręcone śruby znalezione na złomie :).

Efekt końcowy - fotki
    Tego już nie będę komentował - oceńcie sami.

Kolumny wyglądają na pewno oryginalnie, szczególnie intrygujące są podstawy standów.
    Szkoda, że skusiłeś się na kładzenie forniru, bo na fotkach wygląda, że jest kolorystycznie niedopasowany do reszty. Dla mnie było by super, gdyby całe wyglądały tak jak front.
    Ścięcia krawędzi obudów, też mogły być sporo mniejsze. Ale to moja opinia.
    Pod względem konstrukcyjnym - solidna robota. Najważniejsze jednak - jak grają?
    Napisz coś więcej o brzmieniu.

Skomentuj

Takie trochę pstrokate. Fornir nie pasuje do tego lakieru. Jak pierwszy raz zobaczyłem zdjęcie gotowych kolumn to myślałem, że zapomniałeś zdjąć z krawędzi taśmy malarskiej chroniącej fornir przed lakierem.
      Głośnik niskotonowy mógł być bliżej pozostałych głośników.
      Na temat doboru głośników nie będę się rozpisywał bo wiadomo, że te głośniki to klasa sama w sobie :smile:

Skomentuj

Wykonanie bardzo ładne , a pro po samego projektu troszkę za bardzo dizajnerski

Według mnie jak byś zrobił wszystko w lakierze było by ładniejsze ale to tylko moja opinia

tak jak pisał już bart210 nie będę się rozpisywał o samych przetwornikach bo są jak najbardziej oki

Skomentuj

Chciałem żeby była jak największa zgodność z oryginałem co do konstrukcji zwrotnicy także proporcje są jakie są. Głośniki także są rozmieszczone według zaleceń Troelsa.
          Miałem wcześniej całe czarne w lakierze, a chciałem spróbować forniru także wymyśliłem sobie takie połączenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
            Chciałem żeby była jak największa zgodność z oryginałem co do konstrukcji zwrotnicy także proporcje są jakie są. Głośniki także są rozmieszczone według zaleceń Troelsa.
            Miałem wcześniej całe czarne w lakierze, a chciałem spróbować forniru także wymyśliłem sobie takie połączenie.
            Ważne aby tobie się podobały :)

maje też każdemu sie nie podobają oczywiście kolumny :))

Skomentuj

No jasne nikomu nie wciskam na siłę żeby się podobały. Mi się podobają, gdyby nie to bym takich nie robił :) Fornir też mi jak najbardziej pasuje. Jest bardzo ciemny, a czerwony z czarnym zawsze mi pasował. Co do brzemienia to nie wiem za bardzo jak to opisywać :). Wszystko jest na swoim miejscu. Mogę się jedynie odwoływać do konstrukcji, którą miałem wcześniej czyli Monacor SPH 165 KEP + Vifa XT19TD: góra bardziej dokładna nie taka jednostajna, wyraźniejsza, średnie tony to największa zauważalna zmiana, po prostu zupełne inne brzmienie niż w 2 way, o wiele więcej detali i szybkości, niskie tony ze względu już na większy woofer też inne, na pewno mocniejsze i niżej trochę schodzące, mi jest aż nadto, ale na pewno nie jest to jakiś subwooferowy bas, ale jak trzeba to tupnie. Ogólnie też są bardzo głośne nie trzeba za mocno odkręcać gałki a w pokoju robi się nie do wytrzymania, a bas czuje się na całym ciele.

Skomentuj

intrygujący projekt(obudowy).Ciekawi mnie dlaczego akurat taki układ umieszczenia glosników?Ja raczej majac do dyspozycji taka powierzchnie poszedł bym w kieruku jak najwiekszego skupienia głosników w ustawieniu:niskotonowy jak jest,średniotonowy styka sie koszem z nisko czyli bardziej do dołu i wysokotonowy do lewej strony i maxymalnie zblizony do niosko i sredniotonowego.Cały ten układ podnieśc max do góry a pod nim dac br.To chyba bardziej odpowiadało by punktowemu zródłu dżwieku i raczej korzystniejszy design.

Skomentuj

Ja przyczepie sie do słuchawek leżących na tych boskich monitorach(bo tak można nazwać chyba tą konstrukcje) wez zdejmij te słuchawki, one psują całą fotke :mrgreen:
                  Ciekawie wygląda ale nie mój gust. Głośnik niskotonowy rzeczywiscie lepiej jakby był blizej.
                  Kosztorysu nie widze, pewnie ślepy jestem.

Ogolnie super, lakier zniewala!! GRATULACJE CIERPLIWOSCI I WYTRWAŁOSCI!!

Skomentuj

Trzeba przyznać, że wykonałeś kawał dobrej roboty. Widać, że wymagało to wiele wysiłku i umiejętności. "Karmazyn" i jego połysk co najmniej na piątkę. Pomysł połączenia farby z fornirem jest ciekawy, pochwalam. Właściwie nie ma się do czego przyczepić... "właściwie" nie ma bo jednak sam dobór kolorystyczny forniru do koloru farby oraz jego pstrokatość są moim zdaniem trochę nie do końca trafione... ale z drugiej strony kolumny nie są przynajmniej monotonne... tutaj w grę wchodzi tylko subiektywna ocena każdego z oglądających
                    Gratuluję i tyle :!:

Co do gry to ciężko mi cokolwiek powiedzieć bo tego nie słyszałem ale po opiniach ludzi, którzy słyszeli (albo przynajmniej tak twierdzą ) należy się spodziewać, że można Ci jedynie pozazdrościć

zbyszek, Troels w opisie tego projektu wspomina (chyba gdzies pod koniec), że gwarantuje poprawność zaprojektowanej zwrotnicy tylko dla danego rozmieszczenia głośników. Tylko, że on BR też umieszcza na froncie a nie z tyłu no ale teoretycznie jego umiejscowienie nie ma znaczenia, nie wiem jak tak na prawdę jest w praktyce.

Skomentuj

Świetny, niecodzienny projekt :mrgreen:

Tylko ten fornir... Ja widziałbym tam lśniącą czerń zamiast tej zeberki :razz:

Bardzo podoba mi się rozmieszczenie głośników, takie odsunięcie pary gwizdka i średniego. Również fajnie komponują się te czerwone śrubki do czarnych membran głośników.

Podstawki też porażają wyglądem :shock:

Wykonanie jak dla mnie wzorcowe, odbiegające od utartych schematów.

Gratuluję nietuzinkowego projektu :mrgreen:

Skomentuj

Monitorki niesamowite. Standy - wow...
                        Bardzo oryginalnie wykonane - GRATULUJE :)
                        Pozazdrościć takiej konstrukcji a jeżeli grają w połowie jak wyglądają to dopiero ;D

Skomentuj

Witam
                          Jest to mój pierwszy wpis na tym forum. Witam wszystkich serdecznie.
                          Szczęka mi opadła, gratulacje. Pomysł, projekt plastyczny, wykonanie pierwsza klasa.
                          Te kolumny stanowię skończona całość wykonana w oryginalnej i ciekawej stylistyce.
                          Nie wiem, po co tu marudzić nie wszystko musi być takie same.
                          Ale szanowny budowniczy należy się kilka słów o brzmieniu, jak 3W classic grają.
                          Mamy kolumny w klasycznym układzie z opisu na stronie autora wynika, że uniwersalne
                          do lampy i tranzystora do tego monitory. Osobiście mam dość słupków wąskich, podłogowych. Prośba o fotki zwrotnicy i pozostałe rysunki techniczne.

Skomentuj

Dzięki wielkie za wszystkie komentarze :) Chciałem zrobić coś nietypowego, także wiadomo, że może się nie podobać. Poza tym naginałem projekt Troelsa na tyle ile mogłem, bo gdybym mógł wprowadzić więcej zmian będąc pewnym, że nic wielkiego w kwestii dźwięku się nie zmieni to wyglądały by zupełnie inaczej.

Brzmienie trochę opisałem kilka postów wcześniej. Ale tak: bas jest zwarty, nic się nie rozłazi, nie dudni jak w studni :) jedynie trzeba za głośnikiem niskotonowym dość solidnie wytłumić. Średnie tony to dla mnie zupełnie coś nowego, wcześniej miałem tylko 2 way, a 3 drogi to tyle ile czasem udało mi się usłyszeć w sklepach typu media markt itp. Ogólnie średnica czysta, detaliczna. Głosy męskie i damskie brzmią pięknie (szczególnie z naciskiem na te drugie), przy dobrze nagranych płytach gęsia skórka murowana :). Wysokie nie natarczywe, nie atakują także można słuchać godzinami do tego są pełne w detale. Po prostu warto zainteersować się tymi głośnikami jeśli celuję się w ten budżet.

Jeszcze raz wymiary:
                            Nie jestem już ich teraz całkowicie pewny, bo chyba coś zmieniałem w trakcie budowy, ale nie znacznie.

Aha, co do podłączenia do lampy to może być bardzo ciekawe połączenie. Średnica dość jasna, bo pełna w detale przy ociepleniu lampy mogła by wyjść całkiem przyjemna mieszanka. Do tego małe zapotrzebowanie na moc, bo wysoka skuteczność kolumn pozwala raczej na bezproblemowe połączenie lampy.

Skomentuj

Pierwszy oficjalny, 1:1 "3W" na forum :wink:
                              Wygląd to oczywiście kwestia gustu, bo standy są jakby z innej bajki.
                              Tak jak mnie Michał K. napisał "nie rozpisuj się o brzmieniu bo zmieni się nie do poznania" ja napiszę Tobie, posłuchaj 2-3mc i jeszcze raz się wypowiedz. Szczególnie średniak "dre mordę" i pcha się na pierwszy plan.

ps. planuje wprowadzić kilka zmian w moim "~3W": filtrowanie dp średniaka jak w 3W, IIIrz gp średniaka oraz wszystkie głośniki w fazie. Okaże się co nabroję :razz:

Skomentuj

A masz też zwrotnice z 3w Classic czy jakąś z symulacji? Ty zauważyłeś, że zaczął grać głośniej, ale Michał K. chyba nic takiego nie stwierdził. Ja też dam znać gdyby coś się zmieniło, ale po wcześniejszych doświadczeniach to nie wydaje mi się, żeby miał się głośnikowi zwiększyć SPL, powinien złagodnieć, no ale zobaczymy.

Gdyby jednak okazało się, że MCA12 wybije się do przodu to zwiększę rezystor z początku na 2R7, albo 3R3.

Skomentuj

Naprawdę bardzo podoba mi się ten projekt. Teraz z tego co widzę z opisu wystarczy zmienić wzmacniacz, aby naprawdę zobaczyć co te cudo potrafi. Gratulacje!

Skomentuj

nonameplum, kawał dobrej roboty, GRATULACJE :)

Jedyne co mi się nie podoba to to, że ta felga wydaje się być za mała w stosunku do samych pudeł .. Tak jakby średnica felgi była mniejsza od szerokości kolumn :)

Ogólnie bardzo fajnie.

Skomentuj

Właśnie rozglądam się za jakimś fajnym wzmacniaczem do 500 zł. Ale trudno coś solidnego znaleźć, mogła by być nawet jakaś końcówka mocy. NAD jest o tyle fajny, że trochę jest misiowaty i przyjemnie mi się go słucha, średnica nie jest taka ostra jak w Yamahach czy Rotelach.

Skomentuj

Mam inną zwrotnicę, w dp średniaka mam 0,56mH + 11,5uF, MCA12 gra trochę za daleko i za ostro (obecnie) do tego dochodzi dobroć filtra, więc czas na zmiany po wygrzaniu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X