Witam,
Jestem nowy, ambitny i nie doświadczony...
od miesięcy siedzę po nocach i czytam nieustanie to forum,witam i pozdrawiam wszystkich.
Założenia mojego projektu:
mały pub z sporadycznymi imprezami, posiadam LDM SMX 800D, sub + 2 satelity.
Sub - STX 38-550-8AE, Satelity (w trakcie budowy) - Eminence Beta 8A + GDWT 12-19/150.
Wykonałem obudowy bass-reflex ok. 15 litrów wedle projektu ze strony
http://www.lautsprechershop.de/english/index_pa.htm
długość portów BR dostrojone pomiarowo.
Z racji braku rysunku zwrotnicy na wyżej wymienionej stronie, postanowiłem spróbować sił
i kupiłem JIG'a i cały potrzebny sprzęt; po czym dokonałem pomiarów głośników.
Z użyciem programu Speaker Workshop zaprojektowałem zwrotnicę i proszę o jej ocenę:
Beta 8 cięta na 3,5 kHz, wzorzec był 3 rzędu ale skorygowałem schemat usuwając cewkę
więc teraz jest chyba 2 rzędu (?). Dodałem korektor impedancji.
GDWT 12-19/150 cięta na 4 kHz a wzorzec to filtr 2 rzędu . Dodałem również korektor impedancji.

1.różnica czasu między impulsem a pobudzeniem głośnika midbas została uwzględniona w
programie poprzez użycie funkcji DELAY, domyślam się, że ma to wpływ na to co widać
na charakterystyce ale czy można temu ufać ?
2.zastanawiam się również nad zasadnością wstawienia elementu zabezpieczającego
w postaci żarówki; czy umieścić ją między gniazdem a zwrotnią i jaką ?
3.proszę o porady jakiej grubości drut w cewkach i na jakie napięcia poszczególne elementy
mogą być narażone ? Na tej stronce piszą o 400v dla kondensatorów, i średnicach 0,7 i 1,4 mm2
stosować analogiczne przekroje?
4. jest tam też kondensator elektrolityczny... dlaczego ? dla mnie to czarna magia...
będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź doświadczonej osoby :wink:
to fajny projekt może się przyda komuś...
pozdrawiam
Jestem nowy, ambitny i nie doświadczony...
od miesięcy siedzę po nocach i czytam nieustanie to forum,witam i pozdrawiam wszystkich.
Założenia mojego projektu:
mały pub z sporadycznymi imprezami, posiadam LDM SMX 800D, sub + 2 satelity.
Sub - STX 38-550-8AE, Satelity (w trakcie budowy) - Eminence Beta 8A + GDWT 12-19/150.
Wykonałem obudowy bass-reflex ok. 15 litrów wedle projektu ze strony
http://www.lautsprechershop.de/english/index_pa.htm
długość portów BR dostrojone pomiarowo.
Z racji braku rysunku zwrotnicy na wyżej wymienionej stronie, postanowiłem spróbować sił
i kupiłem JIG'a i cały potrzebny sprzęt; po czym dokonałem pomiarów głośników.
Z użyciem programu Speaker Workshop zaprojektowałem zwrotnicę i proszę o jej ocenę:
Beta 8 cięta na 3,5 kHz, wzorzec był 3 rzędu ale skorygowałem schemat usuwając cewkę
więc teraz jest chyba 2 rzędu (?). Dodałem korektor impedancji.
GDWT 12-19/150 cięta na 4 kHz a wzorzec to filtr 2 rzędu . Dodałem również korektor impedancji.

1.różnica czasu między impulsem a pobudzeniem głośnika midbas została uwzględniona w
programie poprzez użycie funkcji DELAY, domyślam się, że ma to wpływ na to co widać
na charakterystyce ale czy można temu ufać ?
2.zastanawiam się również nad zasadnością wstawienia elementu zabezpieczającego
w postaci żarówki; czy umieścić ją między gniazdem a zwrotnią i jaką ?
3.proszę o porady jakiej grubości drut w cewkach i na jakie napięcia poszczególne elementy
mogą być narażone ? Na tej stronce piszą o 400v dla kondensatorów, i średnicach 0,7 i 1,4 mm2
stosować analogiczne przekroje?
4. jest tam też kondensator elektrolityczny... dlaczego ? dla mnie to czarna magia...
będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź doświadczonej osoby :wink:
to fajny projekt może się przyda komuś...
pozdrawiam
Skomentuj