Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt zwrotnicy do sprawdzenia Beta8 + GDTW

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt zwrotnicy do sprawdzenia Beta8 + GDTW

Witam,

Jestem nowy, ambitny i nie doświadczony...
    od miesięcy siedzę po nocach i czytam nieustanie to forum,witam i pozdrawiam wszystkich.

Założenia mojego projektu:
    mały pub z sporadycznymi imprezami, posiadam LDM SMX 800D, sub + 2 satelity.
    Sub - STX 38-550-8AE, Satelity (w trakcie budowy) - Eminence Beta 8A + GDWT 12-19/150.

Wykonałem obudowy bass-reflex ok. 15 litrów wedle projektu ze strony
    http://www.lautsprechershop.de/english/index_pa.htm
    długość portów BR dostrojone pomiarowo.

Z racji braku rysunku zwrotnicy na wyżej wymienionej stronie, postanowiłem spróbować sił
    i kupiłem JIG'a i cały potrzebny sprzęt; po czym dokonałem pomiarów głośników.
    Z użyciem programu Speaker Workshop zaprojektowałem zwrotnicę i proszę o jej ocenę:

Beta 8 cięta na 3,5 kHz, wzorzec był 3 rzędu ale skorygowałem schemat usuwając cewkę
    więc teraz jest chyba 2 rzędu (?). Dodałem korektor impedancji.

GDWT 12-19/150 cięta na 4 kHz a wzorzec to filtr 2 rzędu . Dodałem również korektor impedancji.

1.różnica czasu między impulsem a pobudzeniem głośnika midbas została uwzględniona w
    programie poprzez użycie funkcji DELAY, domyślam się, że ma to wpływ na to co widać
    na charakterystyce ale czy można temu ufać ?
    2.zastanawiam się również nad zasadnością wstawienia elementu zabezpieczającego
    w postaci żarówki; czy umieścić ją między gniazdem a zwrotnią i jaką ?
    3.proszę o porady jakiej grubości drut w cewkach i na jakie napięcia poszczególne elementy
    mogą być narażone ? Na tej stronce piszą o 400v dla kondensatorów, i średnicach 0,7 i 1,4 mm2
    stosować analogiczne przekroje?
    4. jest tam też kondensator elektrolityczny... dlaczego ? dla mnie to czarna magia...

będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź doświadczonej osoby :wink:
    to fajny projekt może się przyda komuś...

pozdrawiam

No nie wiem czy mogę sie uważać, za doświadczoną osobę, ale postaram sie pomóc :razz:

1. Nie którzy uwzglednija Delay, a inni nie, i z tego co wiem dużej, a nawet wcale zmiany nie ma, i ludzie to omijają.

2. Takie rzeczy robiło się dawno, temu... Sam filtr już jest zabezpieczenim głośnika, no chyba że to ma być na estradę, i będa duże moce, można zastosować szeregowo zarókę w celu zmniejszenia mocy dostarczanej do głośnika.

3. Dla basowego zawsze daję się większy przekrój. ponieważ dostarczamy do niego większą moć, a jaki dać to zależy od konstruktora.

Teraz kilka moich uwag.

1. Podział ustalamy dla dwóch głośników, a nie dla każdego z osobna.

2. Dla glośnika wysokotonowego nie masz układu korekcji impedencji, tylko pułakę rezenonasową z rezystorem szeregowo.. trzeba to zmienic!!!.

Pokaż nam impedencje całego zestawu- aż się boje jak ja zobacze.

Kilka tematów niżej w tym dziale, jesr również opisane jak projektować zwrotnice, polecam przeczytać.
    Rownież polecam ogladać te filmiki, w nich także jest dużo pokazane jak projektować http://www.akustyk.ayz.pl/filmy.html

Krótko mowiąc zwrotnica do poprawki.

Skomentuj

Tak naprawde to masz dla basowego 1 rzad z korektorem impedancji bo ten kondziołek 400nF niewiele tam daje, ch-ka opada bo na 4kHz to masz naturalny roll-of głośnika.
      Ogólnie wyglada to ok, nie mam zastrzeżeń.

Skomentuj

Pokaż jeszcze same pomiary jak Ci wyszły na dobrym przeskalowaniu bez Goali ocenimy poprawnosc wykonanych pomiarów. Tutaj wyglada na w miare ok i chcialbym jeszcze sie upewnić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
          Ogólnie wyglada to ok, nie mam zastrzeżeń.
          Dla mnie tragedia.

gdzies ty tam odwrócił polaryzację Bety?
          zwrotnica nie wygląda dobrze, wręcz źle :P

Delay pomaga w poprawnym oszacowaniu przez program fazy i ma duze znaczenie.
          Żarówki to dla mnie jakiś amatorski badziew... działac działają cos tam.
          elementy pasywne dobrze opisałeś, nie musisz zmieniać.
          kondzioł elektrolityczny bipolarny, bo MKP/MKT o takiej (dużej) pojemności są za drogie i w sumie chyba niedostępne. Czyli po prostu tutaj dzieje się rzecz - "zastąpienie jednego drugim"

z zwrotnicy dla GDWT wywal to coś RLC połączone równolegle z głośnikiem i kombinuj dalej.

Skomentuj

El_lierocoś dziwne pytania zadajesz

Zamieszczone przez El_liero
            gdzies ty tam odwrócił polaryzację Bety?
            na schemacie widać to gołym okiem (munus przy becie).

kondzioł elektrolityczny bipolarny, bo MKP/MKT o takiej (dużej) pojemności są za drogie i w sumie chyba niedostępne.
            Największy kond to 9uF , straszna pojemność .. zupełnie nieosiągalna w kondach foliowych .. Równie dobrze można wstawić 8,2 lub 10 zeby było prościej

zwrotnicy dla GDWT wywal to coś RLC połączone równolegle z głośnikiem i kombinuj dalej.
            Chyba nie wiesz po co to jest i taksobie z klucza jak widzisz RCL to mówisz "wywal". To jest linearyzacja impedancji zeby fitlr skuteczniej działał. Masz jakieś wątpliwości co do słusznosci tego rozwiązania ?

Skomentuj

Dzięki za link do filmów; miałem je z innej strony i na ich podstawie dokonywałem pomiarów itp.
              Piku16
              1. podział niby 3,5k tylko dokonałem rozsunięcia, żeby podbicia nie było.
              2. trochę nie rozumiem mojego błędu, stosowałem korekcję podbicia rezonansu zamiast korekcji wzrostu impedancji. To liczył oczywiście SW i na stronie programu też tak jest
              http://www.speakerworkshop.com/SW/Pr...er%20Setup.htm
              El_liero polaryzacja jest obrócona, gdy jest odwrotnie jest duży dołek w charce
              czytałem temat IRKA o konstruowaniu zwrotnic i rozumiem ze to jest pułapka rezonansowa
              ale co zmienić nie wiem... zmieniać wartości cewki na wyższe i kondensora na niższe żeby wykres impedancji był lepszy ?

zamieszczam kolejne wykresy podczas projektowania

coś zmieniać ?

pzodrawiam

[ Dodano: 2009-12-15, 16:54 ]
              wrzucam charakterystyki sciągnięte podczas pomiarów i pod nimi goal'e i charakterystyki
              po działaniu filtrów

[ Dodano: 2009-12-15, 17:53 ]
              wrzucam także plik SW

Skomentuj

Oglądnołem twoje pomiary i widzę, że straszny ten wysoki jest od 5khz do do 20 khz charakteresytka ma straszne załamanie... ciekae czym to jest spodowdowane, oraz impedencja jakaś podejrzana. Wolnej chwili postaram się coś z tym zrobić.

Skomentuj

jak patrzę na stronę tonsilu to wydaje mi się, że te ich przetworniki
                  maja właśnie taka charakterystykę...choć na stronie skąd brałem projekt
                  charakterystyka ma wyraźne podbicie na końcu pasma, nie wiem czy to wina pomiaru?

przerobiłem schemat i przeanalizowałem kilka rzeczy, zatem pytania:
                  1. staram się jak najbliżej trzymać się goal'a i przykładowo zmniejszam wartość cewki charka schodzi w dół i zbliżam się do wzorca w torze wysokotonowym; ale na charakterystyce łącznej jest gorzej bo paradoksalnie pojawia się podbicie w miejscu przecięcia (pewnie przez zjawiska fazowe), zatem czy mam walczyć o dobry wykres w charakterystyce łącznej czy o goal'a ? wstępnie zastosowałem wartość pośrednią, dobór tego elementu ma wpływ na widoczne na obrazku podbicie

2. wcześniej nie zwracałem uwagi na impedancję łączną i teraz zoptymalizowałem elementy pod jej kątem, zauważyłem, że korektor impedancji dobrze wyrównuje impedancję w momencie gdy w układzie nie ma jeszcze elementów zwrotnicy. Gdy je wstawię efekt z korektorem i bez jest niemal identyczny, zatem pozbyłem się go. Słusznie?

idę w dobrym kierunku ?

Skomentuj

Poprzednia zwrotnica była moim zdaniem lepsza.
                    Korektor impedancji poprawia działanie filtru kopułki, przy wiekszych mocach moze sie przydać .

Skomentuj

Zamieszczone przez plastikow80
                      1. staram się jak najbliżej trzymać się goal'a i przykładowo zmniejszam wartość cewki charka schodzi w dół i zbliżam się do wzorca w torze wysokotonowym; ale na charakterystyce łącznej jest gorzej bo paradoksalnie pojawia się podbicie w miejscu przecięcia (pewnie przez zjawiska fazowe), zatem czy mam walczyć o dobry wykres w charakterystyce łącznej czy o goal'a ? wstępnie zastosowałem wartość pośrednią, dobór tego elementu ma wpływ na widoczne na obrazku podbicie
                      a jak masz ustawione goale? na ta sama czestotliwosc czy rozsuniete?
                      patrz na ch-ke wypadkowa

plastikow80, a wstaw na probe 3,3uF + 0,3-0,4mH na GDWT oraz 0,68mH + 6-10uF na GDNa
                      bo te twoje wartosci wydaja mi sie jakies nie realne :???: - za wysoki podzial

Skomentuj

Yoshi_80 połowe mojego postu, żeś źle skomentował, tzn nie zrozumieliśmy się :) dlatego zostawmy to.

Ale druga połowa czyli:
                        Zamieszczone przez Yoshi_80
                        zwrotnicy dla GDWT wywal to coś RLC połączone równolegle z głośnikiem i kombinuj dalej.
                        Chyba nie wiesz po co to jest i taksobie z klucza jak widzisz RCL to mówisz "wywal". To jest linearyzacja impedancji zeby fitlr skuteczniej działał. Masz jakieś wątpliwości co do słusznosci tego rozwiązania ?
                        wiem, po co jest ten układ RLC, ale dla mnie nie potrzebny, nie dla wysokotonowca, dlatego go nie poleciłem. Po prostu :)
                        Zaargumentuje tak:
                        Po co wygladzać impedancje na częstotliwosciach >6k, skoro takie częstotliwosci nie obciażają wzmacniacza. Czy tam będzie 8 ohm czy 16 ohm. Tylko strata sporej kasy na elementy.

I o ile mi wiadomo odwrócenie polaryzacji niskotonowca nie powinno mieć miejsca. :?: :!: Czemu nikt tego nie komentuje?

Skomentuj

wiem, po co jest ten układ RLC, ale dla mnie nie potrzebny, nie dla wysokotonowca, dlatego go nie poleciłem. Po prostu

I o ile mi wiadomo odwrócenie polaryzacji niskotonowca nie powinno mieć miejsca. Czemu nikt tego nie komentuje?
                          Te RLC daje się po to, zeby filtr działał skuteczniej dzięki czemu na głosnik płynie mniej mocy. Moze tobie to nie jest potrzebne ale komuś innemu może sie przydać. Tego typu układy stosuje się czesto przy filtrach 1 rzedu zeby ten filtr cokolwiek filtrował i ch-ka wyglądała jak trzeba.

A co to za różnica który głośnik odwrócisz w fazie? Zamiast dodatnich impulsów basowych będziesz miał ujemne ? Zamień polaryzację kabliw kolumnach, posłuchaj i powiedz czy słyszysz różnicę, bo ja nie .

Skomentuj

Ja już to mówiłem ale ktoś się tu upierał że to ma znaczenie, dźwiękowo będzie tak samo

Skomentuj

Yoshi_80
                              Poprzednia zwrotnica była moim zdaniem lepsza.
                              Korektor impedancji poprawia działanie filtru kopułki, przy większych mocach może się przydać .
                              zostawiłem korektor i powróciłem do pierwszej wersji ze zmianą na kondensatorze i cewce
                              po podpowiedzi Pawła S.

Pawel S.
                              a wstaw na probe 3,3uF + 0,3-0,4mH na GDWT oraz 0,68mH + 6-10uF na GDNa
                              bo te twoje wartości wydaja mi się jakieś nie realne :???: - za wysoki podział
                              spróbowałem tak jak mówisz ale nie bede zamieszczał wyników bo środek był bardzo podbity za duży kondensator i cewka w przypadku toru wysokotonowego,ale...
                              dałem większy kondensator w torze niskim i zrobiło się lepiej chyba ...

a jak masz ustawione goale? na ta sama czestotliwosc czy rozsunięte?
                              patrz na ch-ke wypadkowa
                              doszedłem do tego że goale nie mają za dużo wpływu na to jak program optymalizuje zwrotkę, ja to robiłem tak, że nie dawałem do optymalizacji korektorów impedancji, i nie za dobrze to wychodzi zatem sam dobierałem przebiegi na parę sposobów ale z tego jakie są te głośniki da się praktycznie tylko jedno miejsce cięcia wybrać między 3,5 a 4 k bo Beta ma naturalny spadek a gdwt ma duże podbicie i niżej ciąć się nie da bo nierówno wychodzi. Jak nałożę sam goale to wychodzą dolny na 3,5 górny n 4 k, czyli rozsunięte ale i tak butterworth z takim rozsunięciem ma podbicie, które tu dobrze działa jak widać.

El_liero obróciłem polaryzacje

Panowie, co sądzicie do obecnym przebiegu impedancji? jest pik na 5k, jak go chcę skasować to to podbicie ok 2-3k się robi... 38 Ohm to chyba dużo?

czekam na opinię
                              pozdrawiam

Skomentuj

Obecna zwrotnica prezentuje sie najlepiej. Jeżeli taka cz. pocziału ci pasuje to bym jej nie ruszał.

Panowie, co sądzicie do obecnym przebiegu impedancji? jest pik na 5k, jak go chcę skasować to to podbicie ok 2-3k się robi... 38 Ohm to chyba dużo?
                                Każda kolumna posiadajaca zwrotnicę ma taki pik, musi po prostu mieć bo tak działają filtry, jest to uśredniona impedancja obu filtrów z głosnikami widzanymi od strony wzmacniacza. Kształt i wielkość piku wynika z zastosowanego sposobu filtracji i częstotliwości.
                                Pik jest niegroźny, przynajmniej dla wiekszosci wzmacniaczy, lampowe sa bardziej czułe na moduł impedancji gdyż to wynika z zastosowania trafa głosnikowego które musi miec dopasowanie impedancyje obciążenia. Takich pików masz zwykle 3 , jeden ten co widzisz od zwrotnicy, dwa to głosnik i obudowa BR , wiec jak widzisz nie jest to takie straszne.

Można tego piku niekompensować ale jeżeli chcesz, to skoro jest to impedancja całosci zestawu, to musisz dać korektor na wejsciu czyli równolege do źródła sygnału. Taki korektor nie ma prawa wpłynać na ch-ke zestawu gdyż jest wpiety równolegle, źródło jakim jest wzmacniacz jest źródłem napięciowym, wiec napiecie jest stałe niezaleznie od obciązenia (do momentu az wzmacniaczowi "zabrakie" prądu). Jeżeli tobie się coś zmieniało na ch-ce to musiałeś montować ten korektor w nieodpowiednim miescju.

Skomentuj

spróbowałem tak jak mówisz ale nie bede zamieszczał wyników bo środek był bardzo podbity za duży kondensator i cewka w przypadku toru wysokotonowego,ale...
                                  dałem większy kondensator w torze niskim i zrobiło się lepiej chyba ...
                                  a odwracales polaryzacje glosnika?

Skomentuj

obracałem, nie udało mi się uzyskać ładnej charakterystyki...
                                    zabieram się za zamówienie elementów. Polink, Audiosklep czy Grelton ?

Skomentuj

polink :P

Skomentuj

Póki co dziękuje wszystkim za pomoc, po montażu i pomiarach podzielę się wrażeniami.
                                        Wesołych świąt !

Skomentuj

Czaruję...
                                        X