Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Gainclone 6-kanałów by maxdila.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Gainclone 6-kanałów by maxdila.

Witam.
    Mam do przedstawienia moją nową konstrukcję choć składaną kilka miesięcy głownie z powodu braku czasu.
    Końcówka oparta o 6 układów LM3875 tej samej serii.
    Mostek na szybkich diodach BYW29-200 8A 25nS.
    Filtracja w zasilaczu 2x15000uF/40V Kendeil.
    Na płytkach końcówek po 2x1000uF Panasonic FC... co daje łączną filtrację 12x1000uF + 2x15000uF = 42000uF.
    Moc do 60W na kanał przy 4ohm.
    Toroid 2x24V 450W... nie pisać że za słaby lub za mocny, kupiłem taki bo akurat był w atrakcyjnej cenie, ci którzy uważają że GC potrzebuje 400W na 2 kanały nich się wstrzymają od głosu.

Włącznik z podświetleniem na zielono 12V pociągnięte z zasilacza końcówki poprzez przekaźnik.
    Odłączenie termiczne 60'C poprzez odłączenie zasilania przekaźnika 230V-AC sterowanego włącznikiem na panelu przednim.
    Softstart.
    Włączenia końcówki poprzez złącze Remote 12V.

Panel przedni wykonany z aluminium szczotkowanego ręcznie i poddanego anododwaniu.
    Do panela również anodowane uchwyty "transportowe".

Raditory czernione po bokach, pomimo poziomego ustawienie nie grzeją się mocniej niż 40'C.

Tył wykonany z 10mm płyty bakelitowej.
    Płyta dolna z aluminium 8mm frezowana w miejscach gdzie są płytki (wystawały trochę nad dopuszczalną wysokość.

Płytki łączone tulejkami które są wykonane z mosiężnych rurek dostępnych w obi, łączenie pomiędzy rurkami z gwintów m3.

Sygnał prowadzony w srebrzonym drucie osłoniętym teflonem.

Wyjście na głośniki przewodami 2mm2 ofc.

Rezystory na płytkach Elpod 0,5% 25ppm.

Całość nie brumi/szumi/nie ma przydźwięków.

Sterowane amplitunerem denon z pre out świetnie (lepiej niż denon) sobie radzi w Stero jak i K-D. Zaletą jest też możliwość pracy z kolumnami 4ohm... bo amplitunera pod 4om z świeczką szukać :wink:

no no udana konstrukcja :) wszystko ladnie poukladane w srodku. pozazdroscic :)

Skomentuj

Ogólnie myślę ze w porządku wykonana końcówka. Ale nie podoba mi sie obudowa, fakt że wykonana starannie ale taka zwykła jak każda inna pozbawiona charakteru Gainclone. Mogłeś też odizolować trafo. Wszystkie końcówki zasilasz z jednego mostka prostowniczego ? Podsumowując średnio mi się podoba, bardzo lubię GainClone lubię jego brzmienie prostotę. A ty zrobiłeś z niego tylko 6x LM3875 w aluminiowej obudowie.

Skomentuj

Jak dla mnie naprawdę świetna konstrukcja. Nie masz problemu z masą bo 6 kanałów i jeden trafo to już są spore problemy? Panel przedni i pokrywę w zakładzie robiłeś? Ile Cię to wyszło?
        Ogólnie 5/5 :grin:

Skomentuj

Prosto,surowo i tak mi się podoba.A jeżeli jeszcze autorowi odpowiada to już całkiem fajna sprawa.Jakie są wymiary obudowy?

Skomentuj

Bardzo ładna konstrukcja. Też o takiej myślałem tylko, że mój ampli nie ma pre-out. Więc zamierzam zrobić wzmacniacz stereo na lm3875. Bardzo mi się podoba obudowa. Możesz powiedzieć ile kosztowała?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

2 pytania:
              -o którym modelu denona mówisz?
              -ile kosztowała konstrukcja

ps. 4 ohmy to wiekszosc yamah obsluguje:)

Skomentuj

DJGienek, O gustach z tego co wiem się nie rozmawia :]
                Odizolowanie trafa nie ma sensu, chyba że dla własnego spokoju, trafo tak ułożone nie wprowadza żadnych zakłóceń do układu.
                Mostek nie jest jeden są dwa... wystarczy popatrzeć na foto. Z tego jednego podwójnego mostka zasilone są wszystkie kanały. Nie wiem na jakim stopniu jesteś wtajemniczony w elektronikę ale w takim połączeniu nie daje się więcej mostków chyba że chce się ktoś bawić z brumem.

benek161, takie połączenie, jeden toroid i podwójny mostek daje najlepszy efekt, wszystkie kanały mają wspólną masę, ja mam z płytki zasilacza odprowadzone do każdej płytki 4 przewody + -0 +0 - dzięki temu nie mam pętli masy, koszta to moja słodka tajemnica... coś pomiędzy 500-1000zł :wink:

majkipe, wysokość 9cm, szerokość 31cm, głębokość 29cm, w środku jest z każdej strony po 5cm mniej (radiatory) czyli w środku szerokość to 21cm

lklukasz, jak wyżej tajemnica... same radiatory 100zł

HeatheN, Denon AVR-2308, jakoś wszystkie ampli jakie miałem były od 6ohm czli od 8ohm :grin:

Skomentuj

:thx:

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                    -o którym modelu denona mówisz?

Skomentuj

po co z tylu jest to dodatkowe RCA?
                      terminale na kolumny sa z polinka? wymontowane z plastikow?
                      skad masz te uchwyty na przodzie?

mi taka prostota zawsze sie podobala

maxdila, czy aby napewno takie scalaki graja lepiej niz tranzystory w oryginale?
                      dzwiek z PRE nie jest juz tak sam zdeformowany jak w calym ampli?

pytam bo nie wiem czy szukac mocnego ampli czy takiego ktory ma wyjscie preampa

Skomentuj

Lepiej mocny amp, a i tak przewaznie te mocniejsze (i lepsiejsze) maja wyjscia pre out.
                        Polecam http://www.onkyo.pl/pokaz/karta/id/26338

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez brencik
                          brencik, robie bratu kino 5,1 za 500zl i mialbym mu kupic ampli za prawie 4000zl?
                          cos mi sie wydaje ze on na to nie pojdzie :lol:

Skomentuj

Pawel S., te dodatkowe gniazdo rca to wejście Remote 12V
                            terminale takie były kupione oryginalnie
                            uchwyty na przedzie kupione na allegro jako uchwyty meblowe, chyba klamex się firma nazywa, oczywiście nie kupiłem dokładnie takich jak wymiar panelu tylko dłuższe chyba 98mm i skracałem je na frezarce, od dołu powierzchnia klamki jest nie anodowana - surowe aluminium po frezowaniu (ale nie widać)
                            w tym amplitunerze mam opcję pure która daje niemodyfikowany sygnał na pre out, nie mam w ampli powłączanych żadnych korektorów jedynie mikrofonem kalibrowałem poziom na poszczególne głośniki

ja zbytnio wyboru nie miałem bo wszystkie kolumny mam 4ohm i mocnego amplitunera pod to nie znajdę, wszystkie droższe są na 8ohm, pod mojego nawet kolumn nie podłączałem bo mi go szkoda a gwarancji nie mam

jeszcze jest kwestia mocy prawdziwej amplitunerów, większość ma śmiało napisane 7x100W, a toroidy po 300W max więc trudno oszacować ile wart jest dany amplituner, chyba najlepiej go zwarzyć bo 700W toroid to kawał ciężkiego krążka

Skomentuj

Obudowa mistrzowska jak będę wykańczał swój amp to chyba się do ciebie zgłoszę :wink:
                              Aż szkoda takiej ładnej obudowy dla tego GC :)
                              Co do elektroniki kilka uwag:
                              Zamieszczone przez maxdila
                              Rezystory na płytkach Elpod 0,5% 25ppm.
                              :shock: W jakim celu te precyzyjne rezy ?
                              Mostek na szybkich diodach BYW29-200 8A 25nS.
                              :shock: Przy przełączaniu takich super szybkich diod mogą powstawać krótkie szpile o dużej amplitudzie na zasalaniu (ogólnie im szybciej przełączasz duże prądy tym więcej hałasu - zakłóceń :) ). No i 2 mostki to też przesada.
                              Na płytkach końcówek po 2x1000uF Panasonic FC... co daje łączną filtrację 12x1000uF + 2x15000uF = 42000uF.
                              Z kondensatorami super Low ESR bym uważał, niska ESR dla wyższych częstotliwości może powodować problemy ze stabilnością wzmacniacza, mogą też pojawiać się na liniach zasilania jakieś dziwne oscylacje (rezonanse) - przy okazji może kiedyś wrzucę oscylogramy.
                              Sygnał prowadzony w srebrzonym drucie osłoniętym teflonem.
                              Dużo lepszy i tańszy był by zwykły przewód w ekranie :)

Skomentuj

jeszcze jest kwestia mocy prawdziwej amplitunerów, większość ma śmiało napisane 7x100W, a toroidy po 300W max więc trudno oszacować ile wart jest dany amplituner, chyba najlepiej go zwarzyć bo 700W toroid to kawał ciężkiego krążka
                                mi sie raz trafilo zupelnie odwrotnie.
                                na obudowie podany pobor mocy 300W a w srodku trafo 1000VA i 6 par toshib
                                no ale procesor slaby i nadaje sie jedynie wlasnie jako koncowka mocy :???:

Skomentuj

raven1985, rezystory ze wspólnego zamówienia na forum as więc precyzja wskazana, jak tam nie narzekam, wzmacniacz ma na wejściu 680R i 22k co daje 32,35 przy 1% 680R mamy max 687R co daje 32,02 a 1% 22k czyli max 22220R daje nam 32,64 czyli niewielka zmiana i raczej dla ucha ciężka do wychwycenia ale śpi się spokojniej wiedząc że różnica jest minimalna :razz:

Dwa mostki to dla mnie super sprawa, nie wiem dlaczego ale tylko w takim połączeniu w głośnikach cisza jak makiem zasiał, może to zaleta odseparowania uzwojenia transformatora od zasilacza bo wiadomo że przy jednym mostku łączymy go pod "fazy" wtórnego a masa jest wyprowadzona do zasilacza z połączeń obu uzwojeń wtórnych.
                                  Zakłócenia.... albo są poza pasmem słyszalnym albo ich nie ma.
                                  (ogólnie im szybciej przełączasz duże prądy tym więcej hałasu - zakłóceń
                                  Co to są duże prądy... 1A, 10A 20A ?... u mnie w pracy duży prąd to 160A :cool:

Przewód jest taki bo w ekranie nic by nie poprawił a srebro się dobrze kojarzy :razz: choć gdzieś czytałem ze łączenie srebra z miedzią jest gorsze od miedzi z miedzią, to samo się tyczy cyny z domieszką srebra.... akurat srebrzanki mam kilkanaście metrów i grzechem było by jej nie wykorzystać.
                                  Ekranowane przewody sygnałowe mam w innej konstrukcji którą niebawem ujawnię.

Dużo lepszy i tańszy był by zwykły przewód w ekranie
                                  Wyjaśnij dlaczego ? oczywiście oprócz ekranowania (jak bym miał jakieś "śmieci" w głośnikach to pewnie wymienił bym na ekranowany ale nie ma).

raven1985, dzięki za wnikliwość.
                                  Ja jestem audiohobbystą i elektronikę znam raczej na poziomie podstawowym więc cięższe zagadnienia typu oscylacje i szpile na amplitudzie są dla mnie b. ciekawe.
                                  Jak możesz to rozpisz się na ten temat.

Skomentuj

Wyjaśnij dlaczego ? oczywiście oprócz ekranowania (jak bym miał jakieś "śmieci" w głośnikach to pewnie wymienił bym na ekranowany ale nie ma).
                                    jeżeli obudowa słabo ekranuje od zewnętrznych fal elektromagnetycznych to wystarczy telefon położyć na stoliku obok i będzie słychać wszystkie połączenia przychodzące zanim telefon zacznie dzwonić ;-) mimo, że żadnego brumu nie słychać nawet z uchem w głośniku

Skomentuj

Bardzo ładna konstrukcja.Prosta elegancka,starannie wykonana obudowa.Zasilacz ok i koncówki wporządku.Ja też lubie dla świetego spokoju jak elementy mają 1%tolerancję :)

PS.Co to za metalowe złącze 230V ??? Może to zwykły dławik ???

Skomentuj

Te złącze to aluminiowa płyta z nagwintowanym otworem pod dławik. Dałem ją bo gwint w bakelicie jest słaby i mogło by się zdażyć wyrwanie dławika.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X