Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] UniAmp 6-kanałów by maxdila.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] UniAmp 6-kanałów by maxdila.

Witam po raz drugi :lol:
    Idąc tropem 6cio kanałowych końcówek wykonałem mniej więcej w tym samym czasie końcówkę na uniampie z pierwszego zamówienia płytek.

Elektronika:
    Końcówa na 3xstero uniamp, co daje 6kanałów, wspólny zasilacz dla wszystkich kanałów rozwiązał problem z masą.
    Dzięki Irkowi udało mi się uruchomić uni na zewnętrznym zasilaczu opartym o toroid 750W 4x37V 1x15V.
    Wyjścia toroida połączyłem równolegle uzyskując 2x37V, 15V jest nie wykorzystane.
    Mostek w zasilaczu płaski 25A z przyłączami konektorowymi.
    Kondensatory w zasilaczu 4x16000uF/75V z przyłączami śrubowymi.
    Zasilanie puszczone grubymi przewodami do listwy gdzie zostało podzielone na płytki.
    Wzmacniacz oczywiście posiada softstart.
    Załączanie poprzez przekaźnik 12V zasilany z trafa 2,5W 12V-AC a sterowany włącznikiem na panelu. Wszystko to jest nad płytką softstartu. Jest również opcja włączenie poprzez wejście remote 12V.
    termistory będą miały nawiercony otworek z pastą silikonową

Przewody sygnałowe ekranowane. Wyjściowe 2,5mm2 OFC.

Główne 2 kanały pod które przewiduję podłączanie frontów są osobno po jednej stronie obudowy a pozostałe 4 kanały po drugiej stronie jeden nad drugim ustawione rez. emiterowymi do siebie.
    Pod tranzystory użyłem podkładki mikowe i pasty silikonowa, docisk dość równomierny płytkami aluminiowymi.

Sama elektronika w każdej płytce taka sama (jakość i rodzaj elementów).

Obudowa:
    Obudowa wykonana w całości z aluminium.
    Radiatory po bokach z forumowego zamówienia (wielkie dzięki organizatorowi), przycięte końcówki w celu złączenia 2szt. w całość i oddane do anodowania na czarno (czernienia).
    Płyta dolna z 8mm aluminium malowana proszkowo na półmat, na środku wykonane pod frezowanie pod kondensatory które okazały się troszkę za wysokie.
    Tył także frezowany z 8mm aluminium pod terminale i gniazda przyłączeniowe na około 4mmm.

Front z 10mm aluminium, z uchwytami wykonanymi z klocków aluminiowych. Bez uchwytów przenoszenie końcówki było by nie lada wyczynem ze względu na wymiary i wagę (ponad 20kg).

Wzmacniacz oczywiście jest wyregulowany i odpalony.
    Słucham na nim rzadko ze względu na dość dużą prądożerność i fakt wykonania równolegle z tą poprzedniej końcówki 6cio kanałowej.
    Brak szumów, brumu, przydźwięku.

Kosztorys:
    - toroid 90zł z wysyłką (okazja)
    - uniampy - 200zł
    - radiatory - 70zł
    - kondziory 26zł (okazja)
    - włącznik - 20zł
    - soft start - 20zł
    - gniazda rca i bananowe - 80zł
    - mostek 25A - 3zł
    - malowanie proszkowe - 20zł
    - anodowanie - 50zł
    - części obudowy - 40zł
    - listwy - 6zł
    - resztę elementów posiadałem

Łącznie: ~620zł

pozazdroscic warsztatu i umiejetnosci, geniala obudowa ;-) te 40zl za "czesci obudowy" to za wszystko? bos cos malo mi sie wydaje jak za tyle aluminium, ile kosztowala by u Ciebie taka obudowa? :) (mniejsza, na jenego uniampa)

Skomentuj

I znów świetna robota. 10/10
      ciekawi mnie porównanie gc i uniego. Który brzmi lepiej?
      Zamieszczone przez damiani
      ile kosztowala by u Ciebie taka obudowa? :) (mniejsza, na jenego uniampa)
      ja też jestem zainteresowany
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pełen profesjonalizm. Jeśli ma się możliwości, to się z nich korzysta, a tutaj jest to zobrazowane :)
        gratuluje i zazdroszczę :P

Skomentuj

Kolejna dopracowana konstrukcja! 5/5 jak dla mnie. Tak jak lklukasz ciekawi mnie porównanie gc do uni. Napisz coś o tym

Skomentuj

damiani, w pobliskim złomie metalów kolorowych za odpowiednią opłatą możesz wykupić co ci się podoba, oczywiscie nie kupiłem gotowych płyt pod konstrukcję, były w nieciekawym stanie, dopiero cięcie powierzchni frezem usunęło rysy, wgłębienia i inne badziewia. Te 40zł dotyczy się fronty, tyłu, spodu, na klamki załatwiłem z inengo źródła, a górna płyta jest zamówiona w firmie oferującej cięcie aluminium.

Niestety wykonywać obudowy jest mi dość ciężko na zamówienie bo to wymaga sporego wolnego czasu a z tym u mnie nie ciekawie. Jak ktoś jest zdesperowany i wie dokładnie czego chce to oczywiście jestem w stanie pomóc.

Porównanie postaram się zrobić niebawem.

Skomentuj

http://obrazki.elektroda.net/20_1273688039.jpg
              Jak zwykle extra wykonanie.
              Co to za maszyna na której to robisz?

Skomentuj

majkipe,
                Frezarka uniwersalna z odczytem cyfrowym dla 3 osi.

Skomentuj

:thx:

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
                    Bez uchwytów przenoszenie końcówki było by nie lada wyczynem ze względu na wymiary i wagę (ponad 20kg).
                    a czy polaczenia poszczegolnych czesci wytrzymaja te 20kg?
                    rozumiem ze uchwyty sa dobrze przymocowane - ale co z reszta?

Łącznie: ~620zł
                    no to supertanio ci wyszlo. mi koszt budowy symasyma stereo bez obrobki alu przekroczyl juz 500zl. a nadal nie gra i nie jest wykonczony :???:

po co frezowales dolna plyte? czyzby to byla jakas z odzysku?

nie masz znajomego ktory spawa alu? wydaje mi sie ze spawane radiatory wygladalyby lepiej nie mowiac juz o przewodzeniu ciepla

damiani, w pobliskim złomie metalów kolorowych za odpowiednią opłatą możesz wykupić co ci się podoba, oczywiscie nie kupiłem gotowych płyt pod konstrukcję, były w nieciekawym stanie, dopiero cięcie powierzchni frezem usunęło rysy, wgłębienia i inne badziewia
                    a jednak

Jak ktoś jest zdesperowany i wie dokładnie czego chce to oczywiście jestem w stanie pomóc.
                    moj wzmacniacz lezy w czesciach od ok 2 lat. na uczelni mamy frezarke ale co chwila slysze ze "za 2 tygodnie dojada mocowania" i tak juz ponad rok nie moge zrobic kilku frezow :???:
                    projekt gotowy mam, projekt mam. dalbys rade wycenic robote?

Skomentuj

Mocowanie wszystkich częsci jest super stabilne, nosiłem ją trzymając za jedną klamkę, sztywnośc obudowy ekstremalna, te łączniki w rogach przy odpowiednim montarzu są w stanie przednosić setki kilogramów... no może max 200kg :lol:

Tanio wyszło bo toroid był super okazją (za 60zł sprzedało się chyba 5szt.) radiatory były z zamówienia chyba po 17zł za szt., a kondziorki kupiłem po 6,5zł szt.

O spawaniu aluminium nie myślałem i jestem zadowolony z jakosci tego łaczenia.

Jak masz coś do dokończenia to w zasadzie nie ma sprawy mogę się podjąć wyzwania ale ostrzegam że mój czas i praca jest dosć wysoko ceniona.

Skomentuj

masakra :shock:
                        ty to powinieneś zrobić projekt swoich 3 klocków i do produkcji seryjnej :)

Skomentuj

No ja zdejmuje czapke z glowy. Zrobic cos tak genialnego majac glowe pomyslow i drobne zaplecze techniczne. Wspaniala robota! Gratuluje i zycze kolejnych udanych konstrukcji

Skomentuj

ALe po co 6 kanałow do kina? Przewaznie jest 5.1 albo 7.1 co daje 5 lub 7 kanałow plus suba.

Skomentuj

ale istnieje tez 6.1 a nikt nie karze Korzystać z 6 końcówek, może przecież korzystać z 5 a poza tym sadze ze dlatego ze akurat uni ma 2 końcówki na jednej płytce to jeśli za 20 zł wyjdzie go jeden kanał to po co go nie robić?

Skomentuj

dokładnie
                                sześć kanałów na uni łatwiej zrobić niż pięć, myślałem o tym dodatkowym kanale jako wzmacniaczu subwo0owfera ale nie jest mi potrzebny bo dla xxls był by za słaby

Skomentuj

Czaruję...
                                X