Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Prostownik pytanie??

  1. #1
    Użytkownik Awatar bartek34111
    Dołączył
    24.07.2009
    Lokalizacja
    Wielkopolska
    Posty
    160

    Prostownik pytanie??

    Witam czy zamiast tych czterech diód (jednej brakuje) mogę zastosować mostek grateza??


    Uploaded with ImageShack.us

  2. #2
    Użytkownik Awatar jaromas
    Dołączył
    21.01.2009
    Lokalizacja
    Wrocław
    Posty
    248
    oczywiście że tak

  3. #3
    Użytkownik Awatar bartek34111
    Dołączył
    24.07.2009
    Lokalizacja
    Wielkopolska
    Posty
    160
    Autor wątku
    Ale on ma także regulacje prądu...

    [ Dodano: 2010-07-11, 21:53 ]
    Mógłby mi ktoś rozpisać albo rozrysować jak połączyć...

    [ Dodano: 2010-07-11, 21:56 ]

    Ale mi chodzi o taki typ mostka...

  4. #4
    Użytkownik Awatar jaromas
    Dołączył
    21.01.2009
    Lokalizacja
    Wrocław
    Posty
    248
    mostek graetza to mostek prostowniczy

    jeśli masz jakiś kombinowany układ to rozrysuj go bo przynajmniej dla mnie połączenia ze zdjęcia są nie do końca jasne

  5. #5
    Zaawansowany Awatar benek161
    Dołączył
    02.10.2008
    Lokalizacja
    Mińsk Mazowiecki
    Posty
    931
    Cytat Zamieszczone przez bartek34111
    Ale on ma także regulacje prądu...

    [ Dodano: 2010-07-11, 21:53 ]
    Mógłby mi ktoś rozpisać albo rozrysować jak połączyć...
    Przecież regulacja nie odbywa się na diodach... Wstaw jakieś lepsze zdjęcia bo ja tam widzę tylko plątaninę kabli...
    Ogrodnictwo i Architektura Krajobrazu:-)
    15AWX+27TBFC/G + Kenwood KA-7020

  6. #6
    Użytkownik Awatar bartek34111
    Dołączył
    24.07.2009
    Lokalizacja
    Wielkopolska
    Posty
    160
    Autor wątku
    Dobra jutro wstawie lepsze...

    [ Dodano: 2010-07-11, 22:04 ]
    Rozrysuje to jak jest połączone w wystwie zdj

  7. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    22.05.2009
    Lokalizacja
    lbn-lublin
    Posty
    152
    O matulu to mostek gretza nie jest 4 diodami w jednej obudowie?;p

  8. #8
    Użytkownik Awatar jaromas
    Dołączył
    21.01.2009
    Lokalizacja
    Wrocław
    Posty
    248
    oczywiście że jest

  9. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    21.09.2008
    Lokalizacja
    Kraków
    Posty
    89
    Te diody na pewno nie są połączone w mostek Greatz'a tylko najprawdopodobniej w prostownik dwupołówkowy wykorzystujący dzielone uzwojenie wtórne transformatora, przy czym diody są łączone po dwie równolegle w celu zwiększenia dopuszczalnego prądu.
    Coś takiego jak tu:

    Pakowanie tam mostka Greatz'a jest bez sensu, to jakiś problem kupić po prostu diody/diodę?

  10. #10
    Znawca Awatar pegelmesser
    Dołączył
    03.09.2008
    Lokalizacja
    Polska
    Posty
    1,463
    Cytat Zamieszczone przez ptolek
    Pakowanie tam mostka Greatz'a jest bez sensu,
    Czemu, kazdy "pakuje" to co ma na stanie i pod reka, moste moze byc ale 2 diody beda mialy "wolne"

    Cytat Zamieszczone przez ptolek
    to jakiś problem kupić po prostu diody/diodę?
    Tak, trzeba isc do sklepu, stracic czas, pieniadze itp.
    słowo "wegetarianin" pochodzi z jednego z narzeczy indiańskich i oznacza "za głupi, by polować"
    http://www.avaxhome.ws/ebooks/engeneering_technology

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •