Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARTA Audio Measurement And Analysis Software

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ARTA Audio Measurement And Analysis Software

Szukam informacji na temat systemu pomiarowego jak w tytule, tutoriale i HOW TO...
    Wyszukiwarka nie za dużo pokazuje, albo źle szukam :/
    Oględnie przejrzałem (późno już) helpa w programie i wygląda na dość ambitny, ale czy wystarczy do wykonania pomiarów?

http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/download.htm
    http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/support.htm
    Na stronie autora jest wszystko (po angielsku) -poparte wiedzą/wzorami, zero ściemy o super rezystorach itp

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
      Bo program malo popularny ;p

A czemu wlasciwie chcesz ARTA mierzyc ? Jezeli juz nie chcesz uzywac SW, to moze zainteresujesz sie Soundeasy ? SW nie jest zlym programem do pomiarow, jednak ma spore ograniczenia oraz wystepuja duze problemy z kalibracja i stad ten program jest malo lubiany ;p. Do SE natomiast jest 600 stronnicowy manual ktory w zupelnosci wystarczy, zeby moc zaprojektowac caly uklad od A..Z .

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
        Do SE natomiast jest 600 stronnicowy manual ktory w zupelnosci wystarczy, zeby moc zaprojektowac caly uklad od A..Z .
        :shock: :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
          Zamieszczone przez RpLand
          Bo program malo popularny ;p

A czemu wlasciwie chcesz ARTA mierzyc ? Jezeli juz nie chcesz uzywac SW, to moze zainteresujesz sie Soundeasy ? SW nie jest zlym programem do pomiarow, jednak ma spore ograniczenia oraz wystepuja duze problemy z kalibracja i stad ten program jest malo lubiany ;p. Do SE natomiast jest 600 stronnicowy manual ktory w zupelnosci wystarczy, zeby moc zaprojektowac caly uklad od A..Z .
          Właśnie z tą kalibracją mam problem i "wieszam na SW psy" za to. Kilka razy podchodziłem do niego i zaczynam się zrażać do niego. Dodatkowo czytając jakieś materiały spotkałem się z informacją, że Arta jest przyjaźniejszym programem i oferuje wręcz to samo co SW, więc mnie zainteresował.
          Przejrzałem już uważniej helpa programu i wyjaśnione tam jest dość sporo.
          Podejdę jeszcze raz do SW i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Skomentuj

Nie wiem z czego wynikają te problemy niektórych użytkowników SW. Chyba tylko z pracy na niekompatybilnych kartach dźwiękowych ale podejrzewam, że tutaj problem może wystąpić również w Arcie... Koszt SB live (czyli tej najbardziej popularnej do SW) to jakieś 30zł na Allegro. Z Artą jest jeszcze ten problem, że jest płatna a wersji próbnej chyba nie można zapisywać pomiarów i projektów - teoretycznie można tak pracować ale na dłuższą metę jest to problematyczne - chyba, że kupisz (ale tutaj i tak bardziej opłacalna jest inwestycja w SB live) albo dorwiesz coś skrakowanego (czego nie pochwalam i nie popieram). W Arcie da się projektować i symulować zwrotnicę - bo nie wiem? SW wbrew pozorom nie jest wcale skomplikowany a dodatkowo jego obsługa jest właściwie maksymalnie wytłumaczona w artach i na filmikach dostępnych w sieci (na tym forum, na stronie głównej i np na www.akustyk.ayz.pl - tam również jest kilku użytkowników, którzy odpowiedzą na wszelkie pytania na temat systemu pomiarowego i SW).

Polecam popróbować jeszcze z SW bo jest to naprawdę przyjazny i ciekawy program i do tego mamy dobrze opracowaną dokumentację jego obsługi. Choć nie oszukujmy się, niektórzy bardzo polecają Artę.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
              Choć nie oszukujmy się, niektórzy bardzo polecają Artę.
              Właśnie dlatego mnie zaciekawił ten program, skoro polecają to coś w tym jest.

SB Live na laptopie nie za bardzo :/. Mam już w zasadzie kartę i z nią SW nie miał problemów, tylko raczej ja, lub system (Win 7) - kalibracji nie umiałem przejść. Mam wszystko co mi potrzebne ze sprzętu do pomiarów w SW, więc wrócę jeszcze do zabawy, a ARTA pomęczę z ciekawości.

Skomentuj

RpLand, możesz spróbować z ARTą. Jednak jeżeli zasada działania tego programu jest taka sama jak w SW to prawdopodobnie też będziesz miał problemy ze zmierzeniem czegokolwiek. Jak pisali koledzy problem jest zwykle natury sprzętowej.

Tak naprawdę chodzi o to żeby karta poprawnie wysłała sygnał i poprawnie go nagrała i z tym są po prostu problemy na więszości integratów i innych mniej dopracowanych kart. Jak wiadomo są to urządenia do zastosowań nie profesjonalnych więc programiści i twórcy sprzętu uważaja, że jak użytkownikowi dzwięk zacznie sie nagrywać z opóźnieniem np 0,5 sek to nie ma problemu, jak sie troche obetnie pasmo to też nie ma problemu a można dać tańsze przetworniki itd. No niestety jest problem w SW.
                Miałem przypadek na jakimś integracie gdzie nagrany sinus nie chciał przypominać sinusa ...

Zaletą SW moim zdaniem jest właśnie kalibracja. Ktoś kiedyś powiedział i jest to prawną, że na karcie muzycznej można mierzyć za pomocą kabli i 1 rezystora. Niektóre programy opierajas ie na tej zasadzie, bodajże hobby box. Oczywiście jest to prawda o ile nasze kable, karta i cały proces przetwarzania sygnału jest idealnie liniowy.
                Każdy się domyśla, że nie jest i dlatego w SW jest taki dość skomplikowany proces kalibracji ale to ma na celu wyeliminowanie tych czynników i poprawienie jakości pomiaru. Nic więcej.

Skomentuj

Kalibracja jest czynnością, która bezsprzecznie jest atutem. Zaletą ARTY z tego co wyczytałem jest możliwość współpracy z LSPcad (nie znam) i BOXsim-symulacja zwrotnic, bo w ARCIE tego nie ma. ARTE również należy kalibrować (balansowanie kanałów, mikrofon - do kalibracji można rzekomo wykorzystać plik kalibracyjny wkładki WM61A Panasonica zmieniając wyłącznie jego rozszerzenie.
                  Z racji tego, że raczkuję i rozwijam się w temacie audio, nabywanie umiejętności idzie w parze z nabywaniem wiedzy, której nie miałem lub przyczyn pewnych zjawisk sobie nie uzmysławiałem, a że temat obszerny to musi to trwać i czasem irytuje, bo "znów czegoś nie wiem" . No cóż... chyba wrócę do teorii, którą będę musiał "przekuć" na umiejętności.
                  Manuale do ARTY są bardzo obszerne, więc póki co na tym koniec tematu z mojej strony.
                  Dziękuję za pomoc.

Skomentuj

w darmowej wersji arty możesz zapisać pomiary tylko do pliku txt, a takie czyta lspcad, możesz zmienić ręcznie rozszerzenie txt na te z SW i odwrotnie.

Skomentuj

Ja kiedyś męczyłem ARTE, nawet zlutowałem specjalnego JIG-a, była fajna, bo miała pomiar harmonicznych, ale tak jak już pisano wcześniej to tylko narzędzie do pomiarów, zwrotnicy się tam nie zaprojektuje, dlatego zostałem przy SW, a ARTY używam czasem do niektórych pomiarów.

Skomentuj

Czaruję...
                      X