Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Port szczelinowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Port szczelinowy

Witam,

proszę o wskazówki jak poprawnie skonstruować port szczelinowy. Mam wyliczoną jego długość i pole przekroju poprzecznego ale mam wątpliwości czysto konstrukcyjne. Załączam rysunek, aby było wiadomo o co mi chodzi. Czy jego długość ma być mierzona:

- po jego osi symetrii
    - po płaszczyźnie płyt go tworzących
    - po płaszczyźnie płyt tworzących obudowę.

Zależnie od wariantu daje duże rożnice w długości elemetów, a co za tym idzie w strojeniu samego portu.
    Proszę rozwiać moje wątpliwości.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński
    Załączone pliki

Po co sobie utrudniać życie dostosuj wymiary br (przekrój), tak aby długośc BR zmiescila sie przy użyciu jednej płyty (bez tego żółtego elementu). Ułatwi ci to profilowanie, szlifowanie itd. Br powinien być gładki, każe łączenie płyt to potencjalny karb.
    Załączone pliki

Skomentuj

Witam,

no, to jest pomysl na sukces. Jaka ma być minimalna odległość poziomej płyty od tylnej scianki obudowy ?

Jacek Zieliński

Skomentuj

Wydaje mi się, że taka jak przy zwykłym tunelu br, czyli odległość portu od tylnej ścianki powinna być co najmniej taka jak średnica wewnętrzna portu.

Skomentuj

Odległość wlotu tunelu od tylnej ścianki z pewnością musi być na tyle duża, by prześwit utworzony w ten sposób do obudowy miał powierzchnię nie mniejszą niż sam port.
          Jeśli chodzi o samą długość tunelu łamanego i to w dodatku o powierzchni niekołowej, to już trochę bardziej skomplikowana historia. Czy mierzyć po wewnętrznej "tworzącej" czy po zewnętrznej, czy może w osi? A może jako średnią arytmetyczną z "tworzących"? Nie wiem, czy jest jakieś oprogramowanie, które dobiera długość tunelu łamanego, ale moje zdanie jest następujące. Otóż skoro zasada działania układu B-R zasadza się (abstrahując od objętości obudowy, bo w tym momencie jest to stała) na masie i podatności powietrza w otworze, to należałoby takowe zachować przy przeliczaniu tunelu okrągłego na np. prostokątny. Prościej to ujmując, zachowując niezmienną powierzchnię przekroju poprzecznego i objętość powietrza w nim się znajdującego, a to bardzo łatwo policzyć. Jest tylko jeden problem. Otóż profil kołowy posiada największy stosunek powierzchni do obwodu ze wszystkich figur geometrycznych, tak więc każdy inny profil o tym samym polu przekroju poprzecznego, będzie się charakteryzował większym obwodem ścianki, a więc i większymi oporami przepływu medium drgającego. Będzie to miało oczywiście wpływ (choć pewnie niewielki) na sprawność portu, ale podejrzewam, że nie pozostanie bez wpływu na efekt końcowy, tzn częstotliwość, do której stroił będzie układ rezonansowy.
          Jednak nie sądzę, aby różnice były duże więc nie ma się co stresować :).
          Ale najlepiej byłoby zdjąć ch-kę modułu impedancji przetwornika w projektowanej obudowie i ewentualnie korygować długość tunelu, w ten sposób unikniesz wszelkich domysłów i będziesz miał "czarno na białym" (choć słyszałem takiego, co z mównicy nośnym głosem przywódcy stwierdził, iż nic nie przekona go, że czarne jest czarne,a białe jest białe) :P.

Skomentuj

Witam,

moje pytanie wynika z chęci wykonania obudowy w/g wyliczeń teoretycznych za pierwszym podejściem. Jeśli nie spelni ona moich oczekiwań nie bedę w stanie stwierdzić, czy to symulacja kłamie i projekt był od początku obarczony blędem, czy projekt (długość portu) był ok a to ja nie potrafiłem go prawidłowo zamienić w kilka połączonych desek. Faktycznie jest tak jak napisałeś BassBox nie ma opcji wyliczania łamanego portu.
            No nic, jeśli nie znajdę odpowiedzi na moje pytanie to podejdę do sprawy na zasadzie testu i po jego zakończeniu wykonam wersję finalną. Z drugiej strony to tylko DIY a ja i tak mam drewniane ucho, całe życie słychałem muzyki z magnetofonu kasetowego i radia a ostanio w formacie mp3 na Altusach.
            Dziękuję za okazaną pomoc.

Pozdrawiam,
            Jacek Zieliński

Skomentuj

wydaje mi sie, ze roznica w wyliczaniu dlugosci szczeliny nie bedzie miala duzego znaczenia. Bedzie kilka Hz nie slyszalnycg roznicy.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

możecie sprawdzić: 30L 38hz, szerokość portu 22,4, wysokość 2cm
                winisd beta wyliczył długość 21,53cm a winisd alpha 25,42cm :shock: skąd taka różnica :?:

Skomentuj

Witam,

przy tych parametrach BassBox podaje 28,2 cm, a więc jeszcze inaczej. Tylko on "trzyma zadaną objętość netto. Uwzględnił objętość portu i automatycznie objętość wewnętrzna podskoczyła do 31,71 l. Może z tąd we różnice.

Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński
                    moje pytanie wynika z chęci wykonania obudowy w/g wyliczeń teoretycznych za pierwszym podejściem.
                    marzenie scietej glowy :)
                    Symulacje a praktyka to sa dwie znacznie rozniace sie rzeczy. Dlatego nikt nie robi portow szczelinowych bo nie ma jak ich stroic. Jak juz na podstawie pomiarow i odsluchow czy chociaz samych odsluchow dobierzesz odpowiednie strojenie to wtedy mozesz przeliczyc je na port szczelinowy i ruszyc z masowa produkcja :)

Wiec raczej pomysl nad wyzszym strojeniem czyli wiekszym przekrojem zebys mogl potem stroic go wkladajac deski ktore zmniejsza mu przekroj a wiec zmniejsza czestotliwosc strojenia. Ja bym jednak byl za wstawieniem okraglego portu czy kilku mniejszych.

Skomentuj

Ale to co nam podają symulatory to przecież nie ma najmniejszego znaczenia. Zakładasz sobie jakąś tam obudowę i jakieś strojenie, które Ci najbardziej odpowiada (oczywiście trzeba jeszcze mieć doświadczenie i odpowiednio interpretować wykresy). Robisz budę o odpowiedniej wielkości i port mniej więcej taki, jak podaje symulator, wkładasz do środka jakieś wytłumienie (w BR nie trzeba go dużo, polecam przymocować jakąś matę (np taka zielona "przeszywanka" bawełniano/sztuczno-cośtam stosowana w tapicerstwie, grubość ~5-7mm) na ścianki i ewentualnie coś "watopodobnego" w małej ilości) i mierzysz impedancję tego ustrojstwa - i wychodzi Ci jakie masz strojenie a może ono różnić się kilka Hz (nawet z 10Hz) od tego z symulatora. I tutaj przechodzisz dopiero do testów i odsłuchów i wybierasz to co jest najodpowiedniejsze dla Twojego ucha ewentualnie konfrontując to z kolejnymi pomiarami impedancji (bo na nich wychodzi czy na przykład odpowiednio efektywnie wykorzystujesz pracę portu - ale to tylko tak na potwierdzenie odsłuchów).

Tak jak napisał Irek, najlepiej zrobić dla testów obudowę ze zwykłą rurą i taką przerabiać a jak dojdziesz do ostatecznego strojenia to robisz budę z BR szczelinowym. Strojenia oczywiście mierzone a nie przeliczane bo nigdy nie trafisz w takie samo - za dużo czynników wpływających na rzeczywiste strojenie.

Skomentuj

Wszystko sie zgadza tylko tu jest pewna niescislosc:

Zamieszczone przez dabyl
                        mierzysz impedancję tego ustrojstwa - i wychodzi Ci jakie masz strojenie a może ono różnić się kilka Hz (nawet z 10Hz) od tego z symulatora.
                        Na pomiarze impedancji nie widac dokladnego strojenia b-r, mozna je okreslic dokladnie na charaketrystyce samego glsonika. Pojawi sie na niej waskopasmowe minimum.

Zamieszczone przez dabyl
                        wkładasz do środka jakieś wytłumienie
                        W subie aktywnym nie jest zupelnie potrzebne, bo rezonanse obudowy sa duzo powyzej czestotliwosci przetwarzanych.

Zamieszczone przez dabyl
                        (bo na nich wychodzi czy na przykład odpowiednio efektywnie wykorzystujesz pracę portu - ale to tylko tak na potwierdzenie odsłuchów).
                        Posrednio mozna poznac po rozsunieciu wierzcholkow maksimum impedancji wokol rezonansu choc najdokladniej efektywnosc b-r okresla pomiar samego b-r w stosunku do glosnika. Jak rozsuniecie wierzcholkow jest duze to znaczy ze za mala buda (Qtc za wysokie mozliwe ze duze Qts glosnika). Jesli wierzcholki sa blisko a impedancja miedzy nimi dosc wysoka (>impedancji glosnika) to mamy slabe dzialanie b-r.

Skomentuj

Ja bym się dodatkowo obawiał o to, że port szczelinowy, szczególnie taki wykorzystujący jako jedną ściankę bok/podstawe kolumny będzie w rzeczywistości zachowywał się jako port dłuższy niż wynikałoby to z obliczeń.
                          Moim zdaniem zaginanie portu pod katem prostym może przynieść straty na efektywności promieniowania.

Bez pomiaru dość trudno będzie ci to nastroić. Co do pomiaru impedancji to czasem dość dobrze widać częstotliwość strojenia na minimum międzypikami a czasem odczytanie jej jest bardzo trudne.
                          Impedancję jaka powinna by możesz wyznaczyć symulatorem i później porównać z pomiarem.

Skomentuj

Witam,

wszystko już zaprojektowalem. Trochę czasu zajmie mi zmontowanie tego wszystkiego do kupy. Nie dysponuję żadnym systemem pomiarowym, ale może w/g helpa do SpeakerWorkshop spróbuję pomierzyć impedancję. Najwyżej poproszę Was o analizę wyników i wskazówki do ewentualnych zmian.

Dziękuję za zainteresowanie.
                            Jacek Zieliński

Skomentuj

Do pomiaru impedancji wystarczy kabelek do karty muzycznej i rezystor ok 50om. mozna mierzyc SW ale proponuje jakis inny prostrzy i dokladniejszy program jak np ARTA LIMP.

Skomentuj

Witam,

a coś darmowego i prostszego niż SpeakerWorkshop ?

Jacek Zieliński

Skomentuj

Czaruję...
                                X