Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw "estradowy" mojego autorstwa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[zestaw x.0] Zestaw "estradowy" mojego autorstwa.

Witam. Chciałbym przedstawić drogim forumowiczom obiecaną już kwestie. Poniżej znajduję się mój zestawik estradowy do nagłośnienia imprez, dyskotek, itp.
    Cel: Wykonać jak najtaniej niezłe kolumny do nagłosnienia dyskotek w szkołach.

Zestaw składa sie z dwóch kolumn i wzmacniacza Eltron 100U po okrojeniu wg mojego pomysłu.

Pomysł zrealizowałem dzięki pomocy p. Plotera oraz p. Profesjonalisty, którym serdecznie dziękuję.

KOLUMNY
    1. Głośniki:
    - 2x GDS 30/30 4R
    - 1x STX GDWT 18-200-8PB - odcięty kondensatorem 2.2uF

2. Obudowa:
    Litraż ok 115l
    2 x BR 7.5 cm średnicy, długości 8cm.
    Wykonane z płyty meblowej, sklejone wikolem, skręcone co 10cm wkrętami i dodatkowo uszczelnione silikonem.
    Wytłumienie to gąbka tapicerska grubości 3cm.
    Obite wykładziną techniczną kupioną w Leroy Merlin.;]
    Przewody 2 mm2.

3. Wrażenia:
    Mimo wszelkich spekulacji potrafią zagrać basem. Jakość naprawdę zadowala, jak na budżetowe nagłosnienie (porównywanie z Soundman oraz Omnitronic). Nie ma cichego pasma. No i ta efektywność robi swoje. Ludzie niedowierzają, że ich moc to ok 60W.

4. Koszty:
    4x GDS - 100zł
    2x STX - 50zł (od p. Plotera)
    Obicie - 50zł
    Narożniki, uchwyty, br, gniazda oraz przewody - 120zł
    Płyty meblowe - free
    Kleje, silikony, wkręty - free
    Gąbka tapicerska - 30zł

W sumie 350zł/para.

WZMACNIACZ

Legendarny Eltron 100U został poddany modyfikacjom. Wyrzucono wszystkie przedwzmacniacze, wymienione wszystkie kondensatory(elektrolity, miflexy, foliówki), tranzystory zastąpiono nowszymi. Przerobiłem również przedni panel. Wszystkie te działania spowodowały znaczne zmniejszenie ciężaru końcówki.;] Gniazda wyjściowe zamienione na duży jack. Kondy zasilające zamiast 4700 jest 10 000 uF.

Wzmacniacz wraz z przeróbkami wyniósł mnie ok 100zł.

Cały zestaw wyniósł ok. 450zł.;] Cel został osiągnięty w 100%. Jak najbardziej jestem zadowolony z efektów końcowych i jakości.

ZDJĘCIA

Liczę na obiektywną ocenę mojej konstrukcji.
    Dodam, jednak, że jest to moja pierwsza taka konstrukcja.;]

Pozdrawiam.

Nawet fajnie to wygląda. Tylko ten stx taki mały w porównaniu do gds :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pavloor
      Wykonane z płyty meblowej
      do tanich kolumn tak droga plyte kupiles? coz za rozrzutnosc

Nie na temat...
      plyta meblowa to nie to samo co plyta wiorowa

bedzie jakas maskownica na GDSy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        Zamieszczone przez Pavloor
        Wykonane z płyty meblowej
        do tanich kolumn tak droga plyte kupiles? coz za rozrzutnosc

Nie na temat...
        Obrazek plyta meblowa to nie to samo co plyta wiorowa

bedzie jakas maskownica na GDSy?
        No a co? Płyta meblowa lepsza przecież od wiórowej, bo twardsza :)

Pavloor Taj jeszcze jakąś kratę i będzie git

Skomentuj

Precyzja i jakosc wykonania rzuca na kolana. Pila lancuchowa cieles te dechy? :)

Skomentuj

Prawdopodobnie wyrzynarką :) Zgadza się ?

Skomentuj

Wyrzynarką, wyrzynarką. Ale przed obiciem oszlifowałem wszystkie niedoskonałości. Chce zamontować zwykłe grille. Aż tak brzydko chyba mi się nie wycięły, co?;]

Chciałbym jednak poruszyć kwestie doboru kondensatora do tych wysokotonowców.
              Wedle podobnych konstrukcji stosowane były 2.2uF, jednak nie odcina on prawidłowo i STXy próbuja zagrać troche średnich przez co charczą. Wartość pojeności kondensatora zwiększyć, czy zmniejszyć? Dodam jednak, że przy większym wysterowaniu nie słychać tego.

Najśmieszniejsze jest to, że zestaw stoi w moim pokoju 4.5 x 2.5 m. Mieszkam w bloku...

OT: Bibi717 Gdzie mieszkasz? Może rtk?;]

Skomentuj

Mozę nie rtk ale bardzo bardzo blisko

Skomentuj

Karolew? Może się jakoś znamy?

Skomentuj

Pavloor, nie zmieniaj pojemności kondensatora tylko dorzuć cewkę.

Skomentuj

Oczywiście równolegle z głośnikiem a nie szeregowo jak kondensator :)

Skomentuj

I tłumik! Te tubki drą się jak nie wiem co...

Skomentuj

Zdążyłem to zauważyć.;] Gotowca z stxa?

Skomentuj

Jakiego tam gotowca? kupujesz trochę rezystorów o różnych wartościach i robisz testy,słuchasz i wymieniasz rezystorki. One nie są drogie a jak zostanie to przydadzą Ci się kiedyś :)

Skomentuj

PB ma 102 db..
                              GDS ma jeden około 96dB - dwie sztuki 99dB

Czyli tłumik -3 db powinien załatwić sprawę, ewentulanie poprawki na słuch :) :) http://diyaudio.pl/portal.php?show=37

2,34 ohm 19,39 ohm - dla 8 ohm

Skomentuj

Normalnie kawalek histori odkopany i odrestaurowany. Fajnie ci to wyszlo podoba mi sie,fakt ze sam bym nie robil takiego typu naglosnienia ale ty widze chciales i tu duze brawa dla ciebie. Co do tlumika na wysokie to odpusc rezystorowy,to samo zrobic mozesz wycinajac na korektorze w mixerze,powermixerze albo na "stole" niewiem z jakiej opcji korzystasz a pozatym te roznice nie sa drastyczne i takie 3db to przymknij oko,ja sam mam prawie nie tlumionego drivera 104db i 99db midbas. Dalem -2db i nie wybija sie do przodu ani nie kuje w uszy.

Skomentuj

wydaje mi sie, ze ten rezystor jest obowiazkowy. Wyrownasz pasma i dzieki temu bedziesz mogl wiecej mocy wpompowac w zestaw.
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Korektor w mixerze sprawdza się bardzo dobrze.
                                    Poczatkowo byłem sceptycznie nastawiony do tych GDSów, myślałem że troche pokrzyczą i to wszystko, ale odkąd wsadziłem je w budę jestem zdumiony. Słowami ciężko jest to opisać. Bas jest dynamiczny, nie ma śmiesznego buczenia do tego mocny. Do porównań brałem kolumny Soundman SM-153 oraz jakies omnitronici, i ten zestaw naprawdę wypadł bardzo ładnie. Nie ma "luk" w paśmie, na każdym paśmie dają sobie ślicznie radę.

W pokoju ok 12m2 zdarzały się różne cuda, ale ten zestawik udało się wysterować do 10%;]

Pierwsze próby mają za sobą - dyskoteki szkolne pod okrojonym Eltronem 100U.

Muszę jednak zastosować jakies żaróweczki by zabezpieczyć STX. Niestety nie wiem na jakie napięcie i jakiej mocy. Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady.

DDN - Dzięki za słowa pochwały.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Ile te paczki dostaja? 50watt ? 80? To tak w sumie zarnik 12V21W ale najpierw jednak dal bym 10watowa. Poexperymentuj nieco ze zwrotnicami tj.z ich podzialem,stromoscia itp.ja ostatnio dalem na 1szt gds i jakis driwer hf-50 podzial 3,2khz 6/12db a wczesniej bylo 5innych kombinacji tylko teraz gra plastyczniej i mniej krzykliwie.

Skomentuj

Piekne kolumnienki;]
                                        Jak podkręcisz głośność to wszystko wytrzymuje? Nic nie harczy czy cos podobnego?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X