Witam. Chciałbym przedstawić drogim forumowiczom obiecaną już kwestie. Poniżej znajduję się mój zestawik estradowy do nagłośnienia imprez, dyskotek, itp.
Cel: Wykonać jak najtaniej niezłe kolumny do nagłosnienia dyskotek w szkołach.
Zestaw składa sie z dwóch kolumn i wzmacniacza Eltron 100U po okrojeniu wg mojego pomysłu.
Pomysł zrealizowałem dzięki pomocy p. Plotera oraz p. Profesjonalisty, którym serdecznie dziękuję.
KOLUMNY
1. Głośniki:
- 2x GDS 30/30 4R
- 1x STX GDWT 18-200-8PB - odcięty kondensatorem 2.2uF
2. Obudowa:
Litraż ok 115l
2 x BR 7.5 cm średnicy, długości 8cm.
Wykonane z płyty meblowej, sklejone wikolem, skręcone co 10cm wkrętami i dodatkowo uszczelnione silikonem.
Wytłumienie to gąbka tapicerska grubości 3cm.
Obite wykładziną techniczną kupioną w Leroy Merlin.;]
Przewody 2 mm2.
3. Wrażenia:
Mimo wszelkich spekulacji potrafią zagrać basem. Jakość naprawdę zadowala, jak na budżetowe nagłosnienie (porównywanie z Soundman oraz Omnitronic). Nie ma cichego pasma. No i ta efektywność robi swoje. Ludzie niedowierzają, że ich moc to ok 60W.
4. Koszty:
4x GDS - 100zł
2x STX - 50zł (od p. Plotera)
Obicie - 50zł
Narożniki, uchwyty, br, gniazda oraz przewody - 120zł
Płyty meblowe - free
Kleje, silikony, wkręty - free
Gąbka tapicerska - 30zł
W sumie 350zł/para.
WZMACNIACZ
Legendarny Eltron 100U został poddany modyfikacjom. Wyrzucono wszystkie przedwzmacniacze, wymienione wszystkie kondensatory(elektrolity, miflexy, foliówki), tranzystory zastąpiono nowszymi. Przerobiłem również przedni panel. Wszystkie te działania spowodowały znaczne zmniejszenie ciężaru końcówki.;] Gniazda wyjściowe zamienione na duży jack. Kondy zasilające zamiast 4700 jest 10 000 uF.
Wzmacniacz wraz z przeróbkami wyniósł mnie ok 100zł.
Cały zestaw wyniósł ok. 450zł.;] Cel został osiągnięty w 100%. Jak najbardziej jestem zadowolony z efektów końcowych i jakości.
ZDJĘCIA

Liczę na obiektywną ocenę mojej konstrukcji.
Dodam, jednak, że jest to moja pierwsza taka konstrukcja.;]
Pozdrawiam.
Cel: Wykonać jak najtaniej niezłe kolumny do nagłosnienia dyskotek w szkołach.
Zestaw składa sie z dwóch kolumn i wzmacniacza Eltron 100U po okrojeniu wg mojego pomysłu.
Pomysł zrealizowałem dzięki pomocy p. Plotera oraz p. Profesjonalisty, którym serdecznie dziękuję.
KOLUMNY
1. Głośniki:
- 2x GDS 30/30 4R
- 1x STX GDWT 18-200-8PB - odcięty kondensatorem 2.2uF
2. Obudowa:
Litraż ok 115l
2 x BR 7.5 cm średnicy, długości 8cm.
Wykonane z płyty meblowej, sklejone wikolem, skręcone co 10cm wkrętami i dodatkowo uszczelnione silikonem.
Wytłumienie to gąbka tapicerska grubości 3cm.
Obite wykładziną techniczną kupioną w Leroy Merlin.;]
Przewody 2 mm2.
3. Wrażenia:
Mimo wszelkich spekulacji potrafią zagrać basem. Jakość naprawdę zadowala, jak na budżetowe nagłosnienie (porównywanie z Soundman oraz Omnitronic). Nie ma cichego pasma. No i ta efektywność robi swoje. Ludzie niedowierzają, że ich moc to ok 60W.
4. Koszty:
4x GDS - 100zł
2x STX - 50zł (od p. Plotera)
Obicie - 50zł
Narożniki, uchwyty, br, gniazda oraz przewody - 120zł
Płyty meblowe - free
Kleje, silikony, wkręty - free
Gąbka tapicerska - 30zł
W sumie 350zł/para.
WZMACNIACZ
Legendarny Eltron 100U został poddany modyfikacjom. Wyrzucono wszystkie przedwzmacniacze, wymienione wszystkie kondensatory(elektrolity, miflexy, foliówki), tranzystory zastąpiono nowszymi. Przerobiłem również przedni panel. Wszystkie te działania spowodowały znaczne zmniejszenie ciężaru końcówki.;] Gniazda wyjściowe zamienione na duży jack. Kondy zasilające zamiast 4700 jest 10 000 uF.
Wzmacniacz wraz z przeróbkami wyniósł mnie ok 100zł.
Cały zestaw wyniósł ok. 450zł.;] Cel został osiągnięty w 100%. Jak najbardziej jestem zadowolony z efektów końcowych i jakości.
ZDJĘCIA

Liczę na obiektywną ocenę mojej konstrukcji.
Dodam, jednak, że jest to moja pierwsza taka konstrukcja.;]
Pozdrawiam.
Skomentuj