Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Usher Audio 8945A + T-9950

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Usher Audio 8945A + T-9950

Witam

Kolumny powstały z funduszy uzyskanych po sprzedaży poprzedniej konstrukcji czyli zestawu 5.1. Główny cel jaki sobie postawiłem to jakość. Całość zaprojektowana i wykonana przeze mnie. Obudowa z płyt MDF wygłuszona samoprzylepnymi matami bitumicznymi. Chciałbym zwrócić uwagę na jeden fakt; mimo że przednia i tylna ścianka jest pochylona pod kątem 7° to góra kolumny jest pionowa(da się postawić szklankę pełną wody (: ), to stanowiło spory problem przy budowie ale udało się bardzo dobrze. Wysokośc konstrukcji to 1m czyli całkiem wysoki zestaw. Kolumny pokryte fornirem dębowym zabejcowane na ciemny kolor. Po kilku miesiącach "leżakowania" zdecydowałem się na polakierowanie na wysoki połysk. Niestety nie mam obecnego stanu lakier wygląda lepiej niż na tych zdjęciach. Bas-reflex zestrojony metodą przez pomiar impedancji.
    Jako ciekawostkę dodam, że śruby czerniłem(chemicznie) sam bo nie chciało mi się szukać czarnych a ocynkowane były tanie (:

Zwrotnica pierwszego rzędu sugeruje zapędy audiofilskie jednak zastosowałem taką ze względu na brak czasu na dokładne pomiary i symulacje. Być może niedługo pobawię się z nimi. Obecne elementy to 1.8mH, 4u7+3R9

Cóż więcej dodać... zmieściłem się w budżecie, jestem bardzo zadowolony z brzmienia, skok jakościowy jest nie do opisania. Absolutnie powalająca głębia i detaliczność. Całość napędzana oczywiście przez Sym v2 tworzy niesamowity zestaw.
    Mimo że te kolumny to nie jest majstersztyk a jedynie hobbystyczna konstrukcja bez dobrego warsztatu stolarskiego to nie ma się czego wstydzić i można pokazać na forum (:

Koszty(z przesyłkami):

Głośniki - 990zł
    zwrotnice - 100zł
    obudowy - ~100zł
    kolce, terminale, kable - ~90zł

Czy przypadkiem nie pomyliles sie w opisie i nie powinno byc 8935A ? wtedy by sie zgadzała cena za przetworniki oraz wlasna zwrotnica

Skomentuj

Bardzo fajne jak na obudowy za 100 zł :)

Co dają te pionowe trójkąty wewnątrz obudowy widoczne na drugim zdjęciu? Pierwszy raz coś takiego widze :shock:

[ Dodano: 2010-11-21, 22:45 ]
      pharoh, Na zdjęciu widać oznaczenie głośnika: 8945a :)

Skomentuj

Karol82, Wlasnie teraz dostrzeglem dopiero, niezla cene utargowal :smile:

Skomentuj

No też to zauważyłem :) Jestem ciekaw jak grają na tej zwrotnicy. Jak z niskimi tonami?

Skomentuj

Martwi mnie bassreflex tak blisko ściany ;/ konkretne wymiary albo jakiś rysunek posiadasz :> bo bardzo fajne proporcje masz ;]

Jak czerniłeś śruby ?? Domowym sposobem czy gdzieś w zakładzie ??

Konstrukcja miodna... więcej fotek !! :)

Skomentuj

bardzo ładne.
              podaj litraż, strojenie, może jakieś ch-ki, jak były ściągane.

Skomentuj

Re: Usher Audio 8945A + T-9950

Zamieszczone przez flodins
                Zwrotnica pierwszego rzędu sugeruje zapędy audiofilskie jednak zastosowałem taką ze względu na brak czasu na dokładne pomiary i symulacje. Być może niedługo pobawię się z nimi. Obecne elementy to 1.8mH, 4u7+3R9
                A skąd masz projekt? jeśli z AKKUSA (nie pamiętam,ale chyba to właśnie te elementy) to co chcesz poprawiać? AKKUS wie co robi.

Ogólnie,mimo iż wizualnie nie są w moim stylu to wiem że to dobre kolumny które grają,na prawdę grają... wiem,bo sam mam Ushery :razz:

[ Dodano: 2010-11-22, 21:44 ]
                Zamieszczone przez El_liero
                podaj może jakieś ch-ki, jak były ściągane.
                A na co Ci to? :smile: nie słyszałeś Usherów? :wink:

Skomentuj

El_liero napisał/a

podaj może jakieś ch-ki, jak były ściągane.

A na co Ci to? :smile: nie słyszałeś Usherów? :wink:
                  Oj marian powinieneś wiedzieć że dźwięk to jedno, a chaki to druga sprawa, niewiele mówiąca o dźwięku. :wink:
                  Myślę że osoba która sama bawi się w pomiary, lubi wnikać w takie sprawy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82
                    Co dają te pionowe trójkąty wewnątrz obudowy widoczne na drugim zdjęciu? Pierwszy raz coś takiego widze :shock:
                    neutralizują falę stojące wew. obudowy > rozbijają fale > poprawiają brzmienie > zmniejszają ilość odbić które - trafiły by z powrotem na membranę, w efekcie zmniejszają się THD itd....

Skomentuj

Super sprawa, tak myślałem :) W monitorach też mogę je zastosować? To jest jakoś obliczane?

Skomentuj

Chciałbym zwrócić uwagę na jeden fakt; mimo że przednia i tylna ścianka jest pochylona pod kątem 7° to góra kolumny jest pionowa(da się postawić szklankę pełną wody (: ), to stanowiło spory problem przy budowie ale udało się bardzo dobrze
                        tez tak mam i nigdy wiecej tak nie zrobie - bo wlasnie stawiaja tam talerze lub szklanki :???:

kolumny proste ale i eleganckie
                        sam wiec co taki drobny detal jak pochylenie potrafi zrobic z designem kolumn
                        podobaja mi sie fazki z tylu na obudowie. troche to niecodzienne zeby dawac to z tylu ale ladnie wyglada

pora powoli tez przymierzac sie do usherow :P

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                          podaj litraż, strojenie, może jakieś ch-ki, jak były ściągane.
                          proszę dać mi parę dni to pozbieram to do kupy i przedstawię

A skąd masz projekt? jeśli z AKKUSA (nie pamiętam,ale chyba to właśnie te elementy) to co chcesz poprawiać? AKKUS wie co robi.

3 elementy to nie projekt taki filtr można samemu "zaprojektować" i przeceniasz Pana Albeckiego (Akkus)

Zamieszczone przez Pawel S.
                          tez tak mam i nigdy wiecej tak nie zrobie - bo wlasnie stawiaja tam talerze lub szklanki
                          No mi nikt na szczęście nic nie stawia (:, fazowanie z przodu mi się nie podoba

p.s. nikt nie zauważył, że napisałem pomyłkowo pionowa zamiast pozioma (:

Skomentuj

3 elementy to nie projekt taki filtr można samemu "zaprojektować" i przeceniasz Pana Albeckiego (Akkus)
                            To jest to projekt AKKUSA czy nie? możesz odpowiedzieć?

A jeśli przeceniam oryginalne zwrotnice AKKUSA to powiedz to tym wszystkim którzy uważają że Ushery były najlepszymi kolumnami na AS w 2007 roku (na tym forum znajdziesz kilku łącznie ze mną).

Ale spoko,jeśli chcesz bardziej wygładzić charkę to tak zrób,nikt Ci tego nie zabroni.

Skomentuj

flodins, jakiego narzędzia użyłeś do malowania kolumn? jak poradziłeś sobie z zaciekami?

A może ktoś inny mi doradzi jak malować kolumny? PZDR

Skomentuj

Zamieszczone przez leba8
                                flodins, jakiego narzędzia użyłeś do malowania kolumn? jak poradziłeś sobie z zaciekami?

A może ktoś inny mi doradzi jak malować kolumny? PZDR
                                najlepiej pistoletem

Skomentuj

Zamieszczone przez leba8
                                  Należy nakładać bardzo cienkie warstwy, równomiernie i odczekać min 24h przed następną.

[ Dodano: 2010-11-30, 21:56 ]
                                  Ciągle dostaję pytania o cenę głośników.

Tak, kupiłem nowe i nie da się ich kupić w tej cenie nawet nie ma co próbować, trzeba się z tym pogodzić.

Skomentuj

A jaką pojemność obudowy zastosowałeś i jakie wymiary BR, co z tego wyszło ?

Czy otwór BR dany na froncie zmieniłby coś, poza estetyką ?

Skomentuj

Dołączam się do pytania kolegi wyżej, czy w tej konstrukcji można stosować br z przodu bez żadnych przeszkód? Pytam bo powoli przymierzam się do takiego projektu ale u mnie kolumny będą bardzo blisko ścian więc może to niekorzystnie wpłynąć na dźwięk.

Skomentuj

zmienia to, ze mozna postawic je blizej sciany
                                        a poza tym nic
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X