Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory STX GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ by jasiudj

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory STX GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ by jasiudj

Witam wszystkich forumowiczów :)

Chciałbym przedstawić wam projekt kolumn które planuje wykorzystywać jako kolumny efektowe do kina domowego. Zdecydowałem się na konstrukcję STX GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ, ze względu na to, że jest kilka dostępnych projektów oraz schemat zwrotnicy.
    Kolumny będą grały w połączeniu z forntami DIY 2xARN 188 + SC10N które mam od 2006 roku.
    Sukcesywnie będę dodawał relacje z budowy, na początek przedstawię wizualizację i ogólne założenia.
    Bardzo proszę o weryfikację i uwagi – mam nadzieje że pozwoli mi to uniknąć błędów.

Kolumny wykonane będą z płyty wiórowej 18 mm i wykończone fornirem dębowym + bejca + lakier.
    Wymiary: wys. 310 mm szer. 190 mm gł. 276, objętość wewnętrzna ok. 10l.
    Tunel BR umieszczony z tyłu, za PJ, śr.5cm ,dł.13cm.
    Zwrotnica wg projektu z forum: http://img168.imageshack.us/i/stx141...02008pmh2.gif/

Calkiem spoko wyglada, choc mi by sie nie chcialo strugac takich frontow do PJ i SCX

Skomentuj

nie bedzie latwo z fornirem na froncie na tych wszystkich zalamaniach
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        nie bedzie latwo z fornirem na froncie na tych wszystkich zalamaniach
        Z tym niebędzie problemu - opanowałem to przy okazji robienia frontów

Skomentuj

Fajnie wyglądają, tylko jak pisze Pogromca mitow, za dużo roboty jak na PJ i SCX.
          Ale GL&HF
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

czyli uwazacie, ze jak stosuje sie tanie glosniki to kolumny moga wygladac brzydko?
            Z takim podejsciem nie powstaly by kolumny dla ubogich binganta.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Co do wyglądu, to mają stać w salonie więc musi to jakoś wyglądać.
              Z waszych wypowiedzi wynika że jakość PJ + SCX jest kiepska i dlatego niewarto ładować je w takie obdowy. Jednak mają to być kolumny efektowe i niewiem czy ma sęs ładowanie sie w droższe/lepsze głośniki.
              Inna sprawa, że chcę zrobić porównanie PJ z SC10N które mam we frontach.

W planach mam również głośnik centralny również na SCX + PJ + niepodłączony SCX.

Skomentuj

Zamieszczone przez jasiudj Zobacz posta
                Z waszych wypowiedzi wynika że jakość PJ + SCX jest kiepska i dlatego niewarto ładować je w takie obdowy
                W tym zestawieniu kiepska jest PJ'ka bo SCX radzi sobie całkiem nieźle. Nie jest jakoś specjalnie źle i zestaw gra OK ale są po prostu lepsze głośniki od PJ'ki - tylko oczywiście droższe ale moim zdaniem warto zainwestować. Dobrze byłoby wymienić górne pasmo tylko tutaj pojawia się problem ze zwrotnicą (nie wiem czy robił ktoś zestaw na 14-SCX + nie-PJ?).
                I jeszcze jedno, kiepska wysokotonówka wcale nie świadczy o tym, że zestaw powinien grać w byle jakiej obudowie i skoro chcesz zrobić ciekawsze od tych standardowych kolumny to nic, tylko pochwalić

Nie na temat...
                sęs
                uuuuu... :mellow:

Skomentuj

No to jadę po płyty :)
                  A z tym PJ to zobaczymy, jak będzie faktycznie kiepski to się kiedyś wymieni.

PS. Przepraszam za błędy…

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    czyli uwazacie, ze jak stosuje sie tanie glosniki to kolumny moga wygladac brzydko?
                    Z takim podejsciem nie powstaly by kolumny dla ubogich binganta.
                    Akurat kolumny Binganta dla ubogich to specjalnie nie sa, bo koszt "wyprodukowania" takich skrzyni jest wiekszy od kosztu samych glosnikow. Jasne, kolumny sa piekne, to nie ulega watpliwosci, ale dla mnie to przerost formy nad trescia. Do takich glosnikow zrobilbym zwykle ladne fronty, z jakas ladna okleina, zamiast cudowac bog wie co. Ale powtarzam - co kto lubi. Jak dla mnie to mozna nawet front damientami wysadzic i co mi do tego? :)

Skomentuj

Witam ponownie

Przeprowadziłem symulacje głośników GDN-14-100-8-SCX oraz GDN-14-100-8-SKw programie WinISD PRO.

Oba głośnika w obudowie 10l strojenie 58Hz BR średnia 5 cm długość 13,8 cm.
                      Czerwona linia: GDN-14-100-8-SCX
                      Zielona linia: GDN-14-100-8-SK

I teraz pytanie czy moja interpretacja jest prawidłowa:
                      Głośnika GDN-14-100-8-SCX ma identyczną skuteczność w całym zakresie niskich częstotliwości, natomiast charakterystyka GDN-14-100-8-SK ma garb w okolicach 80Hz – będzie miał więcej basu kosztem średnich tonów.
                      Czy właściwie to interpretuje?

Charakterystyka odpowiedzi impulsowej dla obu głośników jest podobna

Natomiast nie bardzo wiem jak interpretować wykres impedancji...

Powodem porównania jest fakt że podoba mi się żółta membrana SK, natomiast obawiam się że głośnika w takiej obudowie nie sprawdzi się najlepiej. Czy ktoś ma w kolumnach GDN-14-100-8-SK?? A jeżeli tak to w jakim litrażu?

Skomentuj

teraz pytanie czy moja interpretacja jest prawidłowa:
                        Głośnika GDN-14-100-8-SCX ma identyczną skuteczność w całym zakresie niskich częstotliwości, natomiast charakterystyka GDN-14-100-8-SK ma garb w okolicach 80Hz – będzie miał więcej basu kosztem średnich tonów.
                        teoretycznie tak
                        ale roznica wynosi tylko 1dB wiec bedzie praktycznie nie slyszalna
                        za to jest ona podbita w stosunku do reszty pasma o 2dB co moze skutkowac wieksza iloscia niskch rejestrow

Natomiast nie bardzo wiem jak interpretować wykres impedancji...
                        pokazuje na jaka czestotliwosc jest strojona obudowa (w tym przypadku br i widac minimum miedzy dwoma wierzcholkami)
                        a co do wartosci jesli wykres nie opada ponizej 6ohm to jest ok
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

I teraz pytanie czy moja interpretacja jest prawidłowa:
                          nie. w tym programie symulujemy tylko "basowa" czesc pasma - o srednich tonach ncizego tutaj sie nie dowiesz

wg tych symulacji SK jest glosnikiem o nizszej efektywnosci wiec zagra ciszej (nie zawsze jest to prawda) ale za to to podbicie na basie pozwoli na "glosniejsze" odtwarzanie nizszego basu co jest dla nas kozystne.
                          dlaczego kozystne? a no bo mamy glosniejszy bas bez podbijania go na wzmacniaczu a jak wiadomo dla poczatkujacego bas jest bardzo wazny :P

a teraz kilka slow krytyki
                          Oba głośnika w obudowie 10l strojenie 58Hz BR średnia 5 cm długość 13,8 cm
                          czy chodzi o rurke z polinka "fi 50"? (STX 72x143) jezeli tak to zla wartosc srednicy wpisales...

drugie co - strojenie bym troche obnizyl - tak ok 45-50hz (dostrajasz na sluch)
                          Powodem porównania jest fakt że podoba mi się żółta membrana SK, natomiast obawiam się że głośnika w takiej obudowie nie sprawdzi się najlepiej. Czy ktoś ma w kolumnach GDN-14-100-8-SK?? A jeżeli tak to w jakim litrażu?
                          nie mam pojecia dlaczego sie obawiasz. przeciez to prawie te same glosniki... a SK ma dolphin i ploter

---------- Post dodany o 16:36 ---------- Poprzedni post o 16:35 ----------

lklukasz, uprzedziles mnie :P

Skomentuj

Ja też mam SK. Tyle tylko że z aktywnymi dołami, więc mi chodziło o wyciągnięcie z 14-SK efektywnego średniego i wyższego basu (takiego szybkiego pukania). Dlatego u mnie grają w 2,5l. closed, 1/2 tej objętości wytłumiłem gęsto upakowaną watą. Niestety te głośniki są ciche. Grają bardzo ładnie, zrównoważenie, detalicznie, ale pod jednym warunkiem - muszą być dobrze skierowane w kierunku uszu, co świadczy o kiepskich charakterystykach kierunkowych tych przetworników.
                            Z SCX to mam kilka średniaków GDM, podejrzewam, że grają one podobnie do GDN-SCX, i wydaje mi się, że jednak celuloza lepiej gra.

Skomentuj

To podbicie nie jest dokładnie w 80Hz tylko od tej wartości w górę. Jeśli to podbicie występuje niżej to faktycznie mamy "zysk na basie" natomiast podbicie efektywności w zakresie 80-110Hz to chyba najgorsze co może się przytrafić przy konstruowaniu obudowy. Ten zakres to już właściwie "średni bas" i nie jest on tak miśkowaty jak sam dół pasma i jego wysunięcie na przód objawia się dudnieniem (np gitara basowa, która obsługuje min to pasmo) i jest po prostu denerwujące. Zdecydowanie nie polecam takiego kształtowania charakterystyki.

---------- Post dodany o 21:11 ---------- Poprzedni post o 21:07 ----------

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
                              muszą być dobrze skierowane w kierunku uszu, co świadczy o kiepskich charakterystykach kierunkowych tych przetworników.
                              To w jakim paśmie gra Ci ten SK? Przecież charakterystyki kierunkowe mają znaczenie bardziej w górnej części pasma a im niżej tym kąt rozchodzenia się dźwięku jest większy - na basie to już w ogóle.

Skomentuj

Mając 14SK w 5L bassreflex strojony teoretycznie na 50Hz nie zauważyłem żeby były ciche (mimo ze mam je bardziej jako monitory bliskiego odsłuchu...) Fakt faktem normalnie żaby zagadały trzeba je odkręcić... ale chyba to podyktowane ich "prądożernością"

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                natomiast podbicie efektywności w zakresie 80-110Hz to chyba najgorsze co może się przytrafić przy konstruowaniu obudowy
                                U mnie to występuje... i denerwuje... ale da się słuchać... powodem najprawdopodobniej jest brak wytłumienia obudowy... myślę ze wstawienie 1cm gąbki uspokoi trochę to podbicie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                  To w jakim paśmie gra Ci ten SK? Przecież charakterystyki kierunkowe mają znaczenie bardziej w górnej części pasma a im niżej tym kąt rozchodzenia się dźwięku jest większy - na basie to już w ogóle.
                                  Gra wg. zwrotnicy proponowanej przez STX. Czyli cewa 1,1mH z kondem 4,7uF. Chodzi mi o to, że w miejscu podziału pod kątem jest odczuwalny dół. A jak ten głośnik jest cichy, to wystarczy zobaczyć w jak sowity tłumik jest PJ wyposażona na schemacie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
                                    A jak ten głośnik jest cichy,
                                    W/g STXa
                                    14SK - dBSPL - 87,35
                                    PJ'ka - dBSPL - 92

5dB minimum ściszona PJ'ka

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      czy chodzi o rurke z polinka "fi 50"? (STX 72x143) jezeli tak to zla wartosc srednicy wpisales...
                                      Tak to ta rurka, więc rozumiem że w przypadku ruru BR o zmiennej średnicy do symulacji wpisuje się mniejszą średnicę - w tym przypadku fi 43,2?
                                      Chyba nastąpi zmiana i zamiast planowanego SCX będzie SK :) Zwrotnica jest na stronie STX więc ten problemem będzie z głowy.

Symulacja dla obudowy 10l BD fi 4,32 oraz strojenie 50 Hz

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      a jak wiadomo dla poczatkujacego bas jest bardzo wazny :P
                                      :) no nie do końca...

Skomentuj

Tak to ta rurka, więc rozumiem że w przypadku ruru BR o zmiennej średnicy do symulacji wpisuje się mniejszą średnicę - w tym przypadku fi 43,2?
                                        tak, przeciez od dawna mam to w podpisie :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X