Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klon 3-W Classic by lars233

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Klon 3-W Classic by lars233

Przedstawiam klony znanego już na forum projektu 3-W Classic Troelsa Gravesena.

Standy:
    Stopa i słupek wykonane z czterech warstw płyty wiórowej 18mm. Górna podstawa płyta wiórowa 12mm. Stopa w całości oklejona fornirem orzech amerykański, słupek z przodu i z tyłu orzech, po bokach topola czeczot. Górna podstawa przednia i tylna krawędź orzech, reszta topola czeczot. Wszystko skręcone w całość na konfirmaty.

Obudowa:
    Podstawa, góra, front i tył z MDF 22mm. Żebra (116szt. chyba) z MDF 16mm mają szerokość 20mm. Czyli tyle grubości mają boczne, zaokrąglone ściany. Wszystko wycięte na CNC na zamówienie. Wzmocnienia w środku również MDF 16mm. Front i tył ofornirowany orzeszkiem, boki, góra i dół topolą czeczot. Wszystko szlifowane i wykończone woskiem. Dla orzecha zastosowałem wosk barwiony, żeby go jeszcze dodatkowo przyciemnić dla kontrastu z topolą. Topola woskowana woskiem bezbarwnym. W trakcie prac są jeszcze maskownice. Będą się trzymać na magnesach. Wytłumienie w postaci filcu i watoliny. Najobficiej tył i dół, mniej góra i boki. Boki tylko do wysokości BR i średniotonowego. Komora średniotonowego wytłumiona obficie watoliną. Po wstępnych odsłuchach dołożyłem jeszcze watoliny na dole i za niskotonowym. Każda kolumna jest przykręcona do standu na osiem śrub imbusowych.

Zwrotnica:
    Jak w projekcie Gravesena. Co tu więcej pisać. Wykonana na jednej płytce. Masy wspólne. Plusy dwa. Na niskotonowy i na średni i wysoki razem. Kable Jantzen Audio. Wykończone wsuwkami żeby nie lutować głośników. Zwrotnica spoczywa sobie na dnie bez przykręcania.

Wrażenia:
    Na razie takie mieszane troszkę. Głośniki muszą się wygrzać jeszcze, a ja muszę się przestawić na 3-Way i z Usher na Seas hehe

Efekt Końcowy:

Cennik:
    314 MDF i docięcie (270zł + 44zł koszty przesyłki)
    30 Fornir orzech amerykański
    79,98 Pattex Moment (3 puszki po 26,66zł)
    45,84 Pattex Expres (2 butle po 22,92zł)
    1732,37 Zamówienie z Polinka
    52 Drewno na podstawy
    42,99 Wkręty Monacor
    23,98 Watolina
    23 Magnesy nieodymowe
    34,5 Mata filcowa
    100 Pozostałe pierdoły

Razem 2478,66 złociszy

Podziękowania: Troels Gravesen, nonameplum

Wszystko pięknie ale z tymi żebrami to IMO za dużo fatygi. Dałoby się to prościej zrobić, a efekt byłby taki sam. Bingant coś może ci powiedzieć na ten temat. Kolor tych kolumn również nie trafia w mój gust, ale skoro Tobie pasuje i ładnie komponuje się z resztą wystroju pokoju, to najważniejsze :)

Skomentuj

Gdzie zamawiałeś cięcie MDFu na CNC?
      Rzeczywiście, narobiłeś sobie dużo pracy z takim cięciem formatek i ich późniejszym sklejaniem, ale nic Cię to nie kosztowało, a frajda ogromna :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
        Wszystko pięknie ale z tymi żebrami to IMO za dużo fatygi. Dałoby się to prościej zrobić, a efekt byłby taki sam. Bingant coś może ci powiedzieć na ten temat.
        Ale ten oto sposób jest dokładniejszy i w sumie wg. mnie lepszy. Jestem zdania, że jak się robi porządną konstrukcję to nie warto iść na kompromis żeby zaoszczędzić trochę czasu/pieniędzy kosztem jakiś niedoróbek.

Zamieszczone przez lars233 Zobacz posta
        Na razie takie mieszane troszkę. Głośniki muszą się wygrzać jeszcze, a ja muszę się przestawić na 3-Way i z Usher na Seas hehe
        Czyli rozumiem, że fajerwerków nie ma... :)

Skomentuj

Zrobienie łuków sposobem Binganta to nie jest niedoróbka, a zaoszczędzenie czasu pracy. Efekt wychodzi dokładnie taki sam. Zgadzam się natomiast co do jednego - jeśli ktoś chce się pobawić to nie ma problemu. Rzeźbienie też może dawać frajdę.

Skomentuj

Pytanko o fornir... jak z zabawą przy czeczotce ?? No i jaki koszt czeczotki bo mnie na nią nachodzi a w opisie tylko cena orzeszka... :)

Pierwsza klasa Pozdrawiam

Skomentuj

jak dla mnie to ładnie wykonane są, choć w ogóle do mnie nie przemawia połączenie fornirów ;p ale to kwestia gustu kto co lubi. wyglądają na takie klocowate, szczerze lepiej wyglądały by jako podłogówki, ale jak to clone konstrukcji to już się nie czepiam. no i koszt jak dla mnie niczego sobie, taki mały "hi end' ;] pozdrawiam i gratuluje konstrukcji

Skomentuj

Jak dla mnie za bardzo utrudniłeś sobie życie ze sklejaniem boczków. Ale wszystko solidnie zrobione.
                BTW: Nie wolałeś użyć wełny owczej zamiast watoliny (jak hi end :P )?
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Widać ogrom włożonej pracy, stylowo przypomina poprzednie kolumny tylko w sporym powiększeniu, też był czeczot o ile dobrze pamiętam. Życzę tego by po wygrzaniu głośników dźwięk przypadł do gustu i na dłuższy czas konstrukcja została tam gdzie jest.
                  Przejście z usherów na seasy hmm.. czyżby wysokie tony z seasów bardziej przypadły do gustu?

Skomentuj

A masz jeszcze pod reka zestaw na usherach ? Bo mnie by wlasnie ciekawilo porownanie do niego Zapewne trudno pisac ogolnie o brzmieniu ale moze chociaz opisalbys roznice pomiedzy 3W a np usherami albo seasami z 2W ??

Skomentuj

Jak patrze na nie to przypomina mi sie regal mojej babci :)
                      ale napewno sie nad nimi napracowales i efekt widac

btw: mnie tez ciekawi porownanie ich do usherow
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zrobienie łuków sposobem Binganta to nie jest niedoróbka, a zaoszczędzenie czasu pracy. Efekt wychodzi dokładnie taki sam. Zgadzam się natomiast co do jednego - jeśli ktoś chce się pobawić to nie ma problemu. Rzeźbienie też może dawać frajdę.
                        Nie do końca jest jak piszesz, bo z tego co pamiętam kolega Bingant zrobił skrzynki na bazie trapezu i tylko optycznie udają łuki. Tutaj masz "prawdziwe" łuki.

p.s. kolega bingant sie nie obrazi:-)

Skomentuj

Więc po kolei:
                          Wszystko pięknie ale z tymi żebrami to IMO za dużo fatygi. Dałoby się to prościej zrobić, a efekt byłby taki sam. Bingant coś może ci powiedzieć na ten temat. Kolor tych kolumn również nie trafia w mój gust, ale skoro Tobie pasuje i ładnie komponuje się z resztą wystroju pokoju, to najważniejsze :)
                          Polubiłem puzzle 3D:biggrin: Lubię takie dłubanie. Uspokaja mnie to hehe.

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                          Gdzie zamawiałeś cięcie MDFu na CNC?
                          Rzeczywiście, narobiłeś sobie dużo pracy z takim cięciem formatek i ich późniejszym sklejaniem, ale nic Cię to nie kosztowało, a frajda ogromna :)
                          CNC zamówiłem na Allegro od użytkownika "koncertowy". A kosztować kosztowało. 314zł z przesyłką. A właśnie- frajda ogromna:)

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                          Czyli rozumiem, że fajerwerków nie ma... :)
                          To nie tak. Po prostu gra to zupełnie inaczej niż moje wcześniejsze Ushery. Uschery miały powalającą przestrzeń. Tutaj tego brakuje. W Usherach był bardziej konturowy bas ale nie schodził tak nisko jak w 3-W. W 3-W bas jest ocieplony. Co do wysokich to wcześniejszy Seas 27TBFC/G jak i obecny 27TFFC wydają się lepsze od Ushera 9930. Pisze wydaje się, bo Ushery miały najlepszą przestrzeń a za budowanie przestrzeni też przecież odpowiada głośnik wysokotonowy. Stąd te mieszane uczucia.

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                          Pytanko o fornir... jak z zabawą przy czeczotce ?? No i jaki koszt czeczotki bo mnie na nią nachodzi a w opisie tylko cena orzeszka... :)

Pierwsza klasa Pozdrawiam
                          Topola czeczot pozostała mi z poprzedniej konstrukcji. Wtedy kupiłem całą paczkę tego forniru (11 czy 13szt. dużych liści). Stąd brak ceny. Nie pamiętam ile za to dałem ale było tanio.

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                          Jak dla mnie za bardzo utrudniłeś sobie życie ze sklejaniem boczków. Ale wszystko solidnie zrobione.
                          BTW: Nie wolałeś użyć wełny owczej zamiast watoliny (jak hi end :P )?
                          Filc plus watolinę użyłem dlatego, że sprawdziło się to w mojej poprzedniej konstrukcji na Usherach. Ale kto wie, czy nie wrzucę wełny jak będę chciał coś zmienić.

Zamieszczone przez funiax1 Zobacz posta
                          Widać ogrom włożonej pracy, stylowo przypomina poprzednie kolumny tylko w sporym powiększeniu, też był czeczot o ile dobrze pamiętam. Życzę tego by po wygrzaniu głośników dźwięk przypadł do gustu i na dłuższy czas konstrukcja została tam gdzie jest.
                          Przejście z usherów na seasy hmm.. czyżby wysokie tony z seasów bardziej przypadły do gustu?
                          Dzięki za życzenia:biggrin: Mam nadzieję, że jak jeszcze trochę pograją to się polepszy coś. Co do wysokich tonów to opisałem już wyżej.

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          A masz jeszcze pod reka zestaw na usherach ? Bo mnie by wlasnie ciekawilo porownanie do niego Zapewne trudno pisac ogolnie o brzmieniu ale moze chociaz opisalbys roznice pomiedzy 3W a np usherami albo seasami z 2W ??
                          Monitory na Usherach już sprzedałem. Przydałby się teraz taki bezpośredni odsłuch i porównanie.

Skomentuj

Wrażenia:
                            widze ze mamy podobne wrazenia poczatkowe
                            a jakim sprzetem je napedzasz?? ja zakupilem wczoraj sony 550es, jest w transporcie do mnie, obecnie mam onkyo 605 ktore sobie kompletnie nie radzi z tym zestawem...

Skomentuj

Zamieszczone przez premorepa Zobacz posta
                              widze ze mamy podobne wrazenia poczatkowe
                              a jakim sprzetem je napedzasz?? ja zakupilem wczoraj sony 550es, jest w transporcie do mnie, obecnie mam onkyo 605 ktore sobie kompletnie nie radzi z tym zestawem...
                              Ja posiadam Pioneera A-705R. CD też tej samej firmy model PD-S605.

Skomentuj

Zamieszczone przez marko3T Zobacz posta
                                Nie do końca jest jak piszesz, bo z tego co pamiętam kolega Bingant zrobił skrzynki na bazie trapezu i tylko optycznie udają łuki. Tutaj masz "prawdziwe" łuki.
                                Ale wizualnie wychodzi na to samo. Litraż można (w obudowie trapezowej z HDFem wygiętym w łuk) dobrać tak by był odpowiedni dla Classic 3W

Skomentuj

w trapezie jednak latwiej jest obliczyc objetosc :)

wizualnie ksztalt mi sie podoba, natomiast kombinacja fornirow nie do konca przypadl mi do gustu, ale o tym sie nie dyskutuje :)

Skomentuj

Ale wizualnie wychodzi na to samo. Litraż można (w obudowie trapezowej z HDFem wygiętym w łuk) dobrać tak by był odpowiedni dla Classic 3W
                                    Robiłeś już tak skoro jesteś tak przekonany co do takiego samego efektu tych dwóch sposobów? Ja robiłem na 2 sposoby i już trochę wiem jak się zachowuje materiał typu HDF czy sklejka na zaginanych powierzchniach. Można zrobić tak w miarę dokładnie, ale trzeba zrobić sporo żeber a nie tylko dać jedną listwę wzdłuż.

Skomentuj

Otóż właśnie jak się bawić w "giętą skrzynke", to niech faktycznie będzie gięta, podobno ma to walory akustyczne, moim zdaniem znikome jak nie żadne, ale jest gięta? Jest.
                                      Jak ja robię gięcie, hdf łącze z nacinanym mdf'em, wszystko jest klejone na wyciętych na CNC przegrodach, ale to nic nowego.

Skomentuj

Ogrom pracy i cierpliwości. Podziwiam i gratuluje. Co do wykończenie mówi się, że o gustach się nie dyskutuje ale w moim odczuciu są paskudne (fornir+dół standów) i ten b-r na przodzie psujący cały efekt. Nie odbierz tego źle, każdy ma inny gust a to tylko moje zdanie. Pozdrawiam
                                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X