Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akustyka pomieszczenia a scena i przestrzeń

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
    Przy biurku myślę sobie dać trzy paneliki z gąbki piramidki da to coś ?? Dwa za kolumnami, jeden na ścianie po lewej stronie
    Gdybyś wyciągną biurko z narożnika na środek ściany to byś nie musiał dawać absorberów/rozpraszaczy na boki ale nie żebym zaraz ingerował w twoje umeblowanie - tylko mówię
    Czy da to coś ? hmm patrząc na to z akustycznego pkt. i biorąc pod uwagę filtr grzebieniowy to jeśli kolumienki są te okł. 20cm od ściany to duży plaster grubej gąbki (czyt. gruba gąbka z "cyckami") powinien w miarę korzystnie wpłynąć na dźwięk. Jeśli na boki było by dość sporo przestrzeni to nie trzeba było by wtedy ingerować w tę strony. Danie gąbki tylko na jeden bok to moim zdaniem taki pół środek... którego ja osobiści nie uznaję...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      Gdybyś wyciągną biurko z narożnika na środek ściany to byś nie musiał dawać absorberów/rozpraszaczy na boki ale nie żebym zaraz ingerował w twoje umeblowanie - tylko mówię
      Nie musisz się tłumaczyć Twoją koncepcję znam i sam taką studiowałem gdy robiłem przemeblowanie w pokoju ;] w takim przypadku siedziałbym na skraju biurka tuż przy drzwiach... a lepiej mi się pracuje jak mam po lewej trochę blatu ;] niz tak siedzieć pod bokiem ;]

Czy da to coś ? hmm patrząc na to z akustycznego pkt. i biorąc pod uwagę filtr grzebieniowy to jeśli kolumienki są te okł. 20cm od ściany to duży plaster grubej gąbki (czyt. gruba gąbka z "cyckami") powinien w miarę korzystnie wpłynąć na dźwięk. Jeśli na boki było by dość sporo przestrzeni to nie trzeba było by wtedy ingerować w tę strony. Danie gąbki tylko na jeden bok to moim zdaniem taki pół środek... którego ja osobiści nie uznaję...
      Naprawdę dopóki nie spróbuję to się nie dowiem.... ;] większość czasu spędzam właśnie przy komputerze przeglądając m.in DIYAudio więc zawsze muzyka gra ;] Kolumienki teraz zostały podniesione na kolcach lekko w górę co zaowocowało mniejszym podbiciem w okolicach 120 Hz które naprawdę było spowodowane odbiciami od blatu biurka (potwierdzone pomiarami :) ). I poprawiła się znacznie przestrzeń bo kopułka gra mi teraz w ucho.... Czasem mam wrażenie że kobiecinka śpiewa tak ze gdybym zerknął za monitor to bym ją znalazł :P

i pomiary sprzed kolców ;] - jak przestanę się obżerać pączkami to zmierzę jak jest teraz ;] (wytłumione, na kolcach)

Na biurku -

Pomiar kolumny postawionej 70cm nad ziemią na skraju blatu po dodaniu również wytłumienia - brak wielkiego podbicia 124 Hz

W przypadku gąbek piramidek będzie to bardziej zabawa i zdobywanie doświadczenia. A w przypadku tego ze po prawej mam ścianę a po lewej trochę wolnej przestrzeni zmniejszą się trochę odbicia z prawej strony ;]

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
      U plotera pomieszczenie i kino aż prosi się o korekcję aktywną
      Kino idzie pod młotek jeśli ktoś kupi... a pozostaję przy stereo ;] dopóki nie kupię najpierw TVka ;]

Skomentuj

A w przypadku tego ze po prawej mam ścianę a po lewej trochę wolnej przestrzeni zmniejszą się trochę odbicia z prawej strony ;]
        Odbicia się nie zmniejszają :) mogą zmienić swój kierunek, mogą być stłumione... (zaabsorbowane), mogą zostać w pewnym stopniu uporządkowane przez dyfuzor; ale zmniejszyć ich się nie da. Ale i tak wiem o co Ci chodzi

Według wykresów to mi te okolice 130Hz wyglądają na pierwszą harmoniczną ~70Hz (~68Hz = ~2,5m - czyżby podłoga/sufit ?) :)
        I mierzyłeś z metra czy z miejsca położenia uszu ?

Ile jest od grzybka w SK w prawej kolumience do ściany bocznej? (okł. 60cm ?)

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
          wydzielone na prosbe autora...
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Odbicia się nie zmniejszają mogą zmienić swój kierunek, mogą być stłumione... (zaabsorbowane), mogą zostać w pewnym stopniu uporządkowane przez dyfuzor; ale zmniejszyć ich się nie da. Ale i tak wiem o co Ci chodzi

Według wykresów to mi te okolice 130Hz wyglądają na pierwszą harmoniczną ~70Hz (~68Hz = ~2,5m - czyżby podłoga/sufit ?)
            I mierzyłeś z metra czy z miejsca położenia uszu ?

Ile jest od grzybka w SK w prawej kolumience do ściany bocznej? (okł. 60cm ?)
            Raczej to nie fala stojąca .... bo po postawieniu na krawędzi blatu to się uspakajało.... po drugie wykres nie jest zbyt wiarygodny.

Pomiar wytłumionych jest z 1 metra, a pomiar ten co ten wielki pik na 120Hz to był na wysokości uszu mikrofon tak jak siedzę.... ale kolumny stały na blacie na płask... i bez wytłumienia.... teraz troszkę się uspokoiło ;] myślałem aby coś pośturać przy akustyce pokoju moze coś da się jeszcze wykombinowac ;]

Od grzybka (kopułki p.pyłowej) do ściany jest różnie... bo "ociupinkę" się bawie ustawieniem..,, w tym momencie odległość od ściany wynosi 41cm :)

Skomentuj

Moje pytanie brzmi: jak zagrają kolumny w pomieszczeniu którego wszystkie ściany są pokryte np. gąbką piramidką (wszystkie,bez wyjątków sufitu i podłogi)?

Można by też zadać pytanie: jak zagrają kolumny w pomieszczeniu bezechowym? Chodzi mi o odczucia,o dźwięk,stereofonię,scenę itd.

Skomentuj

Z zeznań kolegi który studiował na AGH wibroakustykę ;] mówił że był tam pare razy w tym pomieszczeniu... ;] i mówił ze jak się tam jest to słychać własne serce jak cicho się stoi ciekawy jestem ;] może kiedyś zbuduję sobie takie pomieszczenie może typowo do odsłuchów czyli puste ale z gąbka piramidką na ścianach i suficie albo frędzelkowatą wykładziną

Skomentuj

ja juz dawno myslalem o tym, zeby wykleic sciane za kolumnami i z boku na wysokosci ok 1,5m taka gabka. W sumie ok 4x1,5m ale moja wizja zonie sie nie podoba.
                  Oczywiscie jakos elegancko. Taki plan jest...
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Moje pytanie brzmi: jak zagrają kolumny w pomieszczeniu którego wszystkie ściany są pokryte np. gąbką piramidką (wszystkie,bez wyjątków sufitu i podłogi)?
                    W moim mniemaniu nie właściwie bo pomieszczenie straci pogłos a na niskie Hz i tak nie będzie miało znacznego wpływu.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Można by też zadać pytanie: jak zagrają kolumny w pomieszczeniu bezechowym? Chodzi mi o odczucia,o dźwięk,stereofonię,scenę itd.
                    Nie wiem jak graja kolumny w pro komorze bezechowej ale wiem że tam się nie da ich słuchać ponieważ występuje głucha cisza, z tego co wiem to nic przyjemnego siedzieć w takiej komorze a i podobno błędnik może nawet lekko szwankować, gdy coś mówisz, mówisz to do siebie samego itp...

Im bardziej wytłumimy pomieszczenie tym scena jest czytelniejsza..., lecz wcale nie jest dobrze wytłumić totalnie całe pomieszczenie, bardziej prawidłowo jest uzyskać w nim odpowiedni czas zaniku dźwięku (pogłos)

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    ja juz dawno myslalem o tym, zeby wykleic sciane za kolumnami i z boku na wysokosci ok 1,5m taka gabka. W sumie ok 4x1,5m ale moja wizja zonie sie nie podoba. Oczywiscie jakos elegancko. Taki plan jest...

To może bardziej spodoba jej się takie rozwiązanie http://www.igsaudio.pl/index.php?opt...d=37&Itemid=58 a i dźwiękowo wypadnie dużo dużo lepiej niż ta gąbka piramidka

Skomentuj

nie glupi pomysl
                      tylko tkanina z jakims fajnym wzorkiem i moze sie uda...
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No właśnie,czyli jest taka możliwość że przy naszych staraniach z wytłumieniem pokoju po prostu przesadzimy...

Co do tych paneli które pokazałeś to widziałem je jakiś czas temu i mam plan je wykonać :)

Skomentuj

Wszystko ok te panele nawet nawet ;] ale.... ktoś kiedys pisał o basstrapach z wełny mineralnej... i poruszone zostało zagadnienie pylenia.... co z tym fantem zrobić... skoro w ścianie wełna jest z dwóch stron obita (folia i "membrana")

Skomentuj

Na stereofonie ma wpływ dużo czynników. Rozstawienie jest bardzo ważne, kąt dogięcia kolumn najlepiej dobrać eksperymentalnie, i koniecznie 50-100cm odległości od ścian, bo jak kolumny są za blisko to stereofonia się spłaszcza i zlewa, brzmi to nienajlepiej. Polecam ten tekst - http://www.hifi.pl/porady/ogolne/ustawap.php

Jeśli chodzi o zwrotnice, słuchałem tych samych głośników na zwrotce 2 rzędu, 1 rzędu i cyfrowej zwrotce, szczególnie zwracając uwagę na stereofonie. Przy zwrotce 12db/okt grały bardzo równo, stereofonia też całkiem spoko. Przy 6db/okt już nie było tak równo, ale stereofonia lepsza, dźwięk bardziej przestrzenny, żywszy, podobało mi się bardziej. Przy zwrotce cyfrowej stereofonia wciska w fotel, barwa równie dobra jak przy 12db/okt. Więc im mniejsze zniekształcenia fazowe, tym lepsza stereofonia.

Mastering nagrań też ma duży wpływ na stereofonie. Wiele utworów nigdy nie będzie brzmieć zbyt przestrzennie, jeśli nie zostało to odpowiednio nagrane. Za to są takie, które za każdym odsłuchem potrafią zadziwić słuchacza

Skomentuj

Wychodzi na to że aby słuchać fajnie przestrzennie muzyki trzeba mieć dobre głośniki w dobrej kolumnie z dobrą zwrotnicą. Kolumny mają być dobrze ustawione w pomieszczeniu o dobrej akustyce - w dwóch słowach Hi-End

Skomentuj

poruszone zostało zagadnienie pylenia.... co z tym fantem zrobić...
                                Do dzisiaj nie w 100% jestem pewien tego czy i jaki ma to dokładny wpływ choćby na drogi oddechowe...
                                Jednak wyszedłem z tego założenia że jak by to wyrazić .... - zaufałem, zaufanym konstruktorom tych basstrap`ów że wiedzą co robią... W sieci jest cała masa takich konstrukcji, a i sami budowniczy studiów nagraniowych ją polecają (np. PT-80). Wniosek: chyba nie pyli...
                                Ale ja i tak dał bym pod tkaninę mem.paro-przepuszczalną albo ze dwie warstwy agrowłókna...(może odbić się to delikatnie na wyższe cz. ale za to korzystniej zabsorbuje niższe...)

Współczynnik pochłaniania dźwięku dla wełny mineralnej to:
                                Wełna mineralna gr. 25mm
                                125Hz - 0,18
                                250Hz - 0,24
                                500Hz - 0,68
                                1kHz - 0,85
                                2kHz - 0,99
                                4kHz - 0,99

Wychodziło by na to że 10cm panel z wełny ustawiony w miejscu odbicia... zaabsorbuje niemal że 3/4 fali ~125hz :)

Do ploter`a: jeśli u Ciebie rzeczywiście okolice 130hz nie są pierwszą harmoniczną fali stojącej od sufitu do podłogi (68hz), to ja bym na twoim miejscu spróbował najpierw przymocować na ścianie taki zwykły kawałek/panel z wełny i zmierzyć prawy monitor z i bez niej... (mic z miejsca uszu)
                                Ale zmierz też najpierw kolumnę (tak jak Ci pisałem... ) żeby było wiadomo jak ustosunkować pomiar z biurka z tym rzeczywistym kolumny...
                                PS długość tunelu szczelinowego w kolumience ile wynosi ?

---------- Post dodany o 14:42 ---------- Poprzedni post o 14:39 ----------

Nie na temat...
                                w dwóch słowach Hi-End
                                Nie przesadzaj, większość tego co napisałeś nazwałeś słowem "dobre"... czyli nie Hi-End tylko Mid-End :razz:(hehehe)

Skomentuj

PS długość tunelu szczelinowego w kolumience ile wynosi ?
                                  około 33-35 cm ;] Nie słucham na dużych głośnościach więc nie ma charczenia, pierdzenia, furczenia.... :]

Niech będzie Mid-End. co do wełny ;] spróbuję ;] albo pianka piramidka albo wełenka okryta folią paro przepuszczalną ;] i na to materiał jakiś Fajny ;] pomarańczowy ;] bo z stolarką u mnie nie ma problemów ;]
                                  Last edited by ploter; 04.03.2011, 14:08.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X