Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2,5way Mariana ala Bingant

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2.5-drożne] 2,5way Mariana ala Bingant

Witam,przedstawiam konstrukcję 2,5way FX-300 STX-a którą zrobiłem pod klienta.

ZAŁOŻENIA:

Konstrukcja lepsza od Tannoy Mercury M3 które dotychczas posiadał,dźwiękowo,mocowo jak i wizualnie. Decyzja zapadła,robimy
    2,5way STX-a,a że obudowy Binganta się spodobały to postanowiłem spróbować je skopiować.

GŁOŚNIKI:

GDN-18-140-15-AWX + GDWK-10-250-8-AWX

OBUDOWA:

Środek obudowy to trapez z wiórówki 18mm,na zewnątrz gięte płyty HDF,pomiędzy płytami listwy profilowane tak aby płyty HDF równo przylegały,całość wypełniona pianką montażową. Na zewnątrz fornir modyfikowany dąb czarny srebrny + 3 warstwy lakieru samochodowego. Front składa się z jednej warstwy HDF-u,na to wyprofilowana "trumienka" z wiórówki z frezami pod głośniki,skosy wypełnione akrylem,na cały front czarna eko skóra.

ZWROTNICA:

Projekt oryginalny z kolumn FX-300,zwrotnica wykonana własnoręcznie na elementach z Polinka.

KOSZTORYS:

Nie będę się rozpisywał w detalach bo nie ma sensu. Najważniejsze to:

głośniki-750zł
    zwrotnice-180zł
    fornir-170zł

...reszta to koszta całej obudowy wraz z przesyłkami za elementy zakupione w sieci.

Całość około 1900zł

WRAŻENIA ODSŁUCHOWE:

Wzmacniacz STR-DE635,odtwarzaczu CD CDP-XE220,bezpośrednie porównanie z projektem Ushera V-602 w TL. Pierwszy odsłuch i
    od razu ilość basu mnie zdziwiła,niby takie nie pozorne głośniki a potrafią walnąć basem. Średnie tony na dobrym poziomie,podbarwione lekko niskimi tonami (wyższym basem),lub jak kto woli,niską średnicą. Wysokie tony przypominają trochę Seasa 27TBFC/G którego kiedyś miałem,lekko piaszczysty dźwięk ale zupełnie nie przypominający PJ-tki,seria AWX to już nie to samo. Moim zdaniem jednak wysokotonówka jest ciut za głośno,gdyby te kolumny były moje na pewno zmienił bym rezystorki.

W bezpośrednim porównaniu z Usherami STX-y wypadły dobrze,oczywiście oba projekty różnią się diametralnie ale ogólna gra,czyli jakość
    przetwarzania poszczególnych tonów jest na wyrównanym poziomie. STX-y (niestety) grają bardziej do środka (wokale),mniej stereofonicznie
    od Usherów,ale za to są bardziej uniwersalne niż Ushery,zagrają każdą muzykę i zrobią to dobrze.

FOTKI:

Podziękowania dla Binganta za pomoc w obliczeniach,bo z samych zdjęć było trochę trudno :wink
    Last edited by marian; 16.07.2013, 12:16.

dla mnie rewelacja
    wygladaja swietnie

---------- Post dodany o 23:51 ---------- Poprzedni post o 23:47 ----------

terminal to jest taki?
    http://www.stx.pl/terminal-9.html
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie,to jest ten: http://www.stx.pl/terminal-8.html

Skomentuj

Bardzo ładne wykonanie. Bardzo zacny fornir.
        Robiłeś jakieś pomiary ?? jak wiesz sam walczę z podobną konstrukcją i interesują mnie pomiary całej kolumny jak i samej wysokotonówki awx-a.
        Jak dużo wygłuszenia w środku.
        Jeśli mogę wtrącić uwagę do wyglądu to brakuje mi jakiejś podstawy, może szerzej posadzonych nóżek. Przy tak smukłej konstrukcji aż się prosi o coś masywniejszego. Ale to rzecz gustu :)

Gratuluje :)

Skomentuj

Nic nie robiłem,nawet nie myślałem o tym. Można by pogrzebać w zwrotnicy ale tylko wtedy gdyby te kolumny były moje,wtedy można by dostroić je pod własne ucho (tak jak pisałem wyżej,ściszyć wysokotonówkę). Wytłumienie to gąbka stożkowa przy głośnikach,nie za dużo,mniej więcej na pół kolumny. Kolumny stoją na kolcach.

Skomentuj

Ładne, w jednolitej kolorystyce i eleganckie, wyrazy uznania!

Skomentuj

Piękne kolumny, nigdy nie byłem za modyfikowanym fornirem ale ten jest bardzo ładny i ten regularnie powtarzający się układ słoi znakomicie się prezentuje, łączyłeś to z wąskich pasków czy taki już był?
              Gratuluje:)

Skomentuj

Fornir był o wymiarach 64x250cm,wzdłuż szły srebrne paski,kolumna ma 104cm więc bok i tył jest łączony z dwóch liści.

Skomentuj

Ile by moglo kosztować lakierowanie takiej kolumny na czarno, na wysoki połysk lakierem samochodowym w zakładzie??

Skomentuj

Nie mam pojęcia,te były robione po znajomości.

Skomentuj

Jimi tym laminatem zrobisz to u siebie w pokoju i raczej wyjdzie o wiele taniej niż w lakierni. Mam na meblach blat pokryty laminatem tej firmy, co prawda nie czarny ale połysk jest rewelacyjny.
                      http://allegro.pl/laminat-niemiecki-...498314086.html

Skomentuj

mozesz zamiescic zdjecia w wiekszym rozmiarze? nie mozna sie szczegolow dopatrzyc na tych

---------- Post dodany o 11:51 ---------- Poprzedni post o 11:47 ----------

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez funiax1 Zobacz posta
                        Jimi tym laminatem zrobisz to u siebie w pokoju i raczej wyjdzie o wiele taniej niż w lakierni. Mam na meblach blat pokryty laminatem tej firmy, co prawda nie czarny ale połysk jest rewelacyjny.
                        http://allegro.pl/laminat-niemiecki-...498314086.html
                        jak to sie klei?

Skomentuj

był to lakier bezbarwny, kosz 100,-
                          Fornir zrobił się ciemniejszy dzięki powłoce.
                          Marian ma moje pełne i w 100% pozytywne rekomendacje.
                          Dziękuję

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            mozesz zamiescic zdjecia w wiekszym rozmiarze? nie mozna sie szczegolow dopatrzyc na tych
                            Pawel S.,właśnie o to chodzi żeby nie pokazać za dużo,bo jak pokażę to zaczną się komentarze że a to tutaj krzywo a tam jakieś plamki... sam wiesz jak jest. Ale spoko,wkleję:

Może wojwit zrobi fotki w dziennym świetle,to wtedy pokażę jak fornir naprawdę wygląda.

Skomentuj

mnie akurat zainteresowal frez na tunel - zawsze to inaczej wyglada

Skomentuj

Kurde,tego akurat nie robiliśmy :) Ten frez jest prawie taki sam jak pod wysokotonówkę,max 5mm wgłąb płyty,a od frezu do kantu otworu jakieś 3mm.

Skomentuj

Oooo... trochę krzywo i plamki widać :) A tak na poważnie, gratuluje konstrukcji. Bardzo mi się podoba. Jestem ciekawy jak to gra...

Skomentuj

Pięknie wykonana stolarka. Sprawdzony projekt. Słuchałem tej konfiguracji głośników i na mnie również wywarło to bardzo pozytywne wrażenie. Warto było by też dokonać odsłuchu z innymi wzmacniaczami i zweryfikować, czy STR-DE635 jest dobrym wyborem.
                                    Co bym zrobił inaczej? Zwrotnica nie jest dzielona, tak więc zastosował bym inne terminale głośnikowe. Pojedyncze, mocowane bezpośrednio do obudowy, lub na aluminiowej płytce. Na przykład coś takiego (dostępne też w polinku):
                                    Last edited by przemo-lukas; 18.03.2011, 11:23. Powód: .

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                                      Warto było by też dokonać odsłuchu z innymi wzmacniaczami i zweryfikować, czy STR-DE635 jest dobrym wyborem.
                                      Robiłem odsłuch też z Yamahą RX-V 367 i muszę powiedzieć że do tego Soniacza jeśli chodzi o stereo to nie ma polotu,grać grało ale jak by ktoś koc zarzucił na kolumny,zero polotu,a jak chciało się bas podkręcić to już szedł przester. wojwit ma teraz podpięte pod Onkyo (nie pamiętam jaki model) i gra dobrze,nic więcej nie napiszę bo w jego salonie nie da rady posłuchać tego "głębiej".

Skomentuj

Iście zacne. Pięknie że takie głębokie. Marianie piękne rzemiosło. Zazdroszczę umiejętności.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X