Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 2.5 drożne na przetwornikach STX AWX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2.5-drożne] Kolumny 2.5 drożne na przetwornikach STX AWX

Witam, chciałbym pokazać Wam kolumny 2.5 drożne na przetwornikach firmy STX z serii AWX, konstrukcja kolumn bazuje na projekcie FX-300. W projekcie pomagał mi kolega, który jednocześnie był inwestorem całego przedsięwzięcia, teraz kolumny grają u niego w domu.

Początki ...

Projekt powstał pod wpływem wielu inspiracji zaczerpniętych z tego forum. Bez wątpienia jedną z największych inspiracji była 2.5 drożna konstrukcja użytkownika Bingant. Po obejrzeniu jego konstrukcji postanowiłem spróbować swoich możliwości w tej zupełnie mi obcej dziedzinie. Po drodze musiałem zmierzyć się z szeregiem dla mnie nowych wyzwań jak: stolarka, praca z dotąd nieznanymi mi urządzeniami (Frezarka), fornirowanie, klejenie, tapicerowanie, lakierowanie itp.. Projekt był całkowitym brnięciem w nieznane, rozpoczął się (w grudniu 2010) od modelu 3D, a skończył (w kwietniu 2011) na gotowej konstrukcji, którą chciałbym Wam pokazać. W procesie budowy pomagał mi kolega, którego namówiłem na ten szalony pomysł własnoręcznego zbudowania kolumn. Mam nadzieję, że zaprezentowaną konstrukcją udowodniłem, że na drugim piętrze w bloku, w małym pokoiku osoby kompletnie niezwiązane z tematem, za pomocą ogólnodostępnych narzędzi w domowych warunkach mogą zbudować profesjonalnie wyglądające kolumny głośnikowe.

Dane techniczne

Przetworniki:
    - GDWK-10-250-8-AWX (mocowanie: pazurki + czarne śruby imbusowe M4 z półkolistym łebkiem)
    - GDN-18-140-15-AWX (mocowanie: pazurki + czarne śruby imbusowe M4)

Zwrotnica i terminal:
    - Oryginalna zwrotnica wraz z terminalem z projektu FX-300 (uzupełniona o brakujący rezystor Rp) zamocowana za pomocą pazurków i czarnych śrub imbusowych M4 ze stożkowym łebkiem.

Obudowa:
    - Obudowa wykonana z MDFu 18mm. Całość skręcana za pomocą śrub GK wraz z użyciem kleju wikol, nierówności oraz śruby wykończone szpachlą samochodową. Wymiary obudowy (bez stopek) 960mm x 324mm x 214mm. Wewnątrz obudowy skośnie przegrody eliminujące efekt fali stojącej zgodnie z założeniami projektu FX-300. Obudowa posiada 2 sztuki wzmocnień wewnętrznych (wzmocnienia z dwoma otworami, pomiędzy głośnikami niskotonowymi i tunelem b-r), głośnik wysokotonowy pracuje w oddzielnej komorze. Całość wykończona fornirem modyfikowanym Palisander Rio flader klejonym za pomocą kleju Patex Universal Classic. Fornir pokryty pięcioma warstwami (pomiędzy pierwszymi trzema warstwami lekkie szlifowanie) lakieru bezbarwnego firmy 3v3. Lakier satynowy w formie niekapiącego żelu, nakładany pędzlem.

Stopki:
    - Stopki wykonane z płaskownika ze stali nierdzewnej 25mm x 5mm przyciętego na długość 280mm. Końcówki płaskownika zaokrąglone, całość pomalowana czarnym lakierem akrylowym w spray-u. Każda stopka przykręcona do podstawy za pomocą 3 śrub (2xM5 1xM6). Konstrukcja wyposażona w czarne kolce z podstawkami.

Front:
    Podwójny front z MDFu (2x18mm) sklejony klejem wikol. Wykończenie - czarny skaj klejony za pomocą kleju butapren (powierzchnie płaskie) oraz kleju Patex Universal Classic. Każdy Front został wyposażony w malutkie pierścieniowe magnesy neodynamowe mocowane za pomocą śrubek do MDFu (całość pokryta cieniutką warstwą szpachli i skajem) w celu późniejszego magnetycznego mocowania osłon głośnika. Front ozdobny (pokryty skajem) jest minimalnie mniejszy od kolumny (funkcja czysto wizualna) i posiada wyfrezowane ścięcia na krawędziach. Wyfrezowanie otworów pod głośniki zostało wykonane za pomocą frezarki górnowrzecionowej i własnej konstrukcji cyrkla. Wszystkie głośniki mocowane za pomocą śrub imbusowych i nakrętek pazurkowych.

Wytłumienie:
    Maty bitumiczne z warstwą filcu oraz wata poliestrowa przy ściankach. Komory dolna(pusta) oraz górna(głośnik wysokotonowy) w całości wypełnione watą poliestrową.

Kosztorys

Całość szacowana na około 1800 zł

Przetworniki, zwrotnice, tunele br - 1081 zł
    Płyta MDF 18 + cięcie - 200 zł
    Mata filcowo-bitumiczna - 69 zł
    Magnesy neodynamowe - 13 zł
    Skaj - 28 zł
    Kolce - 37 zł
    Plaskownik na podstawki - 17 zł
    Śruby, kleje, pędzle, lakier, papiery scierne, śruby KG, frezy, pazurki, wata poliestrowa .. ok 350 zł

Wstępne pomiary

Do pomiarów zbudowałem JIGa, przedwzmacniacz mikrofonowy Wallin'a oraz mikrofon pomiarowy z rurki aluminiowej i wkładki mikrofonowej Panasonic WM-61A. Obecnie port bass reflex przycięty jest na długość 17,5cm. Z własnych obserwacji oraz opinii innych użytkowników tego forum w niedługim czasie port zostanie przycięty w celu podniesienia częstotliwości strojenia co powinno wpłynąć korzystnie na charakterystykę niskich częstotliwości tego zestawu. Kolumny jeszcze są w trakcie wygrzewania ale w celach poglądowych zamieszczam wykres charakterystyki częstotliwościowej oraz impedancji.

Zdjęcia

Mega ładne:)

Skomentuj

Bomba projekt. Jestem w trakcie budowy 2,5 drogi ala Bingant ale strasznie tym namieszałeś mi w głowie. Konstrukcja przemyślana i bardzo starannie wykonana. Szczerze powiem ten prostolinijny kształt prostopadłościanu nawet bardziej mi odpowiada niż "trapez". Skosy na przodzie świetnie współgrają z resztą. Brawo, brawo i jeszcze raz brawo!!
      Nie jestem specem ale dlaczego stosowałeś śruby? Fachowcy mówią że najlepiej jak wszystko jest sklejone.
      Np i bracie jeszcze jedno. Ani słowa nie napisałeś czym to zasilasz i jakie wrażenia odsłuchowe.

Ogólnie szczere gratulacje.
      Last edited by bestisz; 11.05.2011, 16:45.

Skomentuj

Wyglądają świetnie. Co do brzmienia to nie ma co się rozpisywać
        Ciekawe jak wyglądałyby w rzeczywistości z czerwonym fornirem :)

Zamieszczone przez bestisz Zobacz posta
        Nie jestem specem ale dlaczego stosowałeś śruby? Fachowcy mówią że najlepiej jak wszystko jest sklejone.
        Ze śrubami jest taki problem, że po skręceniu trzeba zaszpachlować dziurki. Bez nich nie ma tego problemu.

Skomentuj

Nie na temat...
          I zgodnie z panująca ostatnio tendencja - zakładamy temat tylko by pochwalic sie obudowami (bardzo ładne swoją drogą). Ani słowa o dźwięku.

I druga rzecz: diyaudio.pl = clonebingant.pl

Jesli możesz to pokaż charke z wysokotnowym w przeciwfazie.

Skomentuj

Co tu dużo pisać, wykonanie na wysokim poziomie. Nic tylko podziwiać:biggrin:

Skomentuj

Nie na temat...
              tomq88 a ja nie widze podobienstwa do konstrukcji binganta, to ze skora na froncie, te same glosniki, kolumny na kolcach?

Swietna robota, bardzo podoba mi sie ten front, tylko jedno mi sie nie widzi, ten fornir na gornej sciance, jak by grzywke mial uczesana na bok, tak mi sie skojazylo ;].

Skomentuj

Właśnie o to chodzi. Obudowa to standardowy prostopadłościan ze skajem na froncie. Kiedys bylo ok, ale teraz w co drugiej opublikowanej konstrukcji jest powolywanie sie na binganta - jesli kolumny nie sa jego kopia to nawet jesli maja jakis podobny elment juz jest np. "inspirent by bingant".

Do samego binganta nic nie mam, robi ladne obudowy, te kolumny tez sa ladne to czeego sie czepiam to wlasnie ta dziwna tendencja.

Skomentuj

Przepiękne .Oby tak dalej :)

Skomentuj

gratuluje, bardzo ładna konstrukcja

Skomentuj

Jak juz robisz pomiary to nie rob ich z bramka 1ms. Ja wiem, ze to ladnie wyglada ale przy takiej bramce prawie zawsze wychodzi linia prosta i nic nie widac.....Ustaw sobie bramke 4-5ms ( tak zeby gating byl na przynajmniej 200ms )

Skomentuj

No i piekne paczki. Super propocje, klasyka. Łeski przy tym to bida z nedza mimo, ze trzeba sie z przy nich wiecej narobic.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                          Właśnie o to chodzi. Obudowa to standardowy prostopadłościan ze skajem na froncie. Kiedys bylo ok, ale teraz w co drugiej opublikowanej konstrukcji jest powolywanie sie na binganta - jesli kolumny nie sa jego kopia to nawet jesli maja jakis podobny elment juz jest np. "inspirent by bingant".
                          Moja wzmianka o inspiracji kolumnami użytkownika Bingant odnosiła się do faktu, że po obejrzeniu jego konstrukcji uwierzyłem, że samemu można wykonać precyzyjnie bardzo ładnie wyglądające kolumny. Tylko to miałem na myśli :). Uważam, że swoją pracą wyznaczył nowe standardy do których wielu użytkowników teraz chce dorównać (Niektóre prezentowane tutaj konstrukcje wręcz odstraszają - obudowa sklecona z płyt meblowych z rozpadającej się komody, wszystko pomalowane czarną farbą olejną :) ).

Co do reszty: Obudowa w kształcie prostopadłościanu - standard od lat :). Fronty - skaj, jest to bardzo wdzięczny i wyrozumiały materiał. Pozwala na ukrycie wielu niedoskonałości (niedopracowane skosy, nie zawsze doskonałe podfrezowania pod głośniki). W domowych warunkach bardzo trudno uzyskać zadowalające wyniki z innym wykończeniem frontów. Obudowa wykończona fornirem - moim zdaniem jedyny słuszny wybór (malowanie pędzlem, wałkiem, okleiny drewnopodobne - nic nie wygląda dobrze :)). Stopki - płaskownik + kolce - tak jakoś wyszło, choć muszę przyznać, że nie do końca się sprawdzają na nierówno ułożonej glazurze.

Jeśli chodzi o wrażenia odsłuchowe, starałem się nie wypowiadać na ten temat bo opis jest bardzo subiektywny i wymaga wieloletniego doświadczenia w tej dziedzinie (którego mi brak). Z premedytacją wzorowałem się na dobrze znanej i udokumentowanej konstrukcji FX-300, w momencie rozpoczynania budowy posiadałem za małą wiedzę w tej dziedzinie, żeby samodzielnie zaprojektować obudowę wraz ze zwrotnicą pod konkretne głośniki.

Moja subiektywna opinia: Głośniki grają bardzo poprawnie, tak jak pisałem są jeszcze na etapie wygrzewania. Kiedy ich słuchałem (obecnie grają u kolegi w domu) z dnia na dzień grały coraz lepiej. Kolumny były podpięte do Yamahy RX-V457 (więc bez szału), źródłem dźwięku był głównie komputer podpięty światłowodem. Przy odsłuch bardzo ładnie czuje się stereo, precyzyjnie można umiejscowić poszczególne instrumenty. Bardzo dobrze sprawdzają się przy muzyce instrumentalnej i wokalach. Początkowo sprawiały wrażenie mocno podbitej góry, ale po zamontowaniu brakującego rezystora Rp w zwrotnicy jakby się polepszyło (efekt placebo? :) )

Dzięki wszystkim za opinie. tomq88 - dlaczego interesuje Cię wykres wysokotonowca w przeciw fazie? Masz podejrzenia, że został podpięty odwrotnie?

Skomentuj

Dzięki wszystkim za opinie. tomq88 - dlaczego interesuje Cię wykres wysokotonowca w przeciw fazie? Masz podejrzenia, że został podpięty odwrotnie?
                            Nie, chciałem zobaczyć tylko jak wyglada u ciebie reverse null. Ostatnio bodajze trojkat pokazywal jak to wyglada u niego , a skoro napisales ze masz wkaldke mikrofonowa to mozna by porownac pomiary.

Moja wzmianka o inspiracji kolumnami użytkownika Bingant odnosiła się do faktu, że po obejrzeniu jego konstrukcji uwierzyłem, że samemu można wykonać precyzyjnie bardzo ładnie wyglądające kolumny.
                            I wszystko jasne. Teraz zgadza sie dlaczego inspirowane bingantem, a wykonczenie inne.

Co do skaju to chyba tez w pewnym stopniu zmniejsza baffle step, bo wytlumi czesc fal ktore odbilyby sie od obudowy. Szkoda ze nikt tego nie zbadal.
                            Początkowo sprawiały wrażenie mocno podbitej góry, ale po zamontowaniu brakującego rezystora Rp w zwrotnicy jakby się polepszyło (efekt placebo? )
                            Watpie, wszsytko w zwrotnicy musi byc na swoim miejscu.
                            Każdy Front został wyposażony w malutkie pierścieniowe magnesy neodynamowe mocowane za pomocą śrubek do MDFu (całość pokryta cieniutką warstwą szpachli i skajem) w celu późniejszego magnetycznego mocowania osłon głośnika.
                            Możesz jaśniej - do czego służa te magnesy?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                              Możesz jaśniej - do czego służa te magnesy?
                              Magnesy są przygotowaniem pod magnetyczne mocowanie osłon (przygotowaniem bo osłony jeszcze nie powstały) zamiast tradycyjnego mocowania na plastikowe kołki. Zabieg estetyczno praktyczny, brak otworów we froncie z późniejszą możliwością dorobienia maskownicy. W maskownicy należy umieścić również malutkie magnesiki w celu precyzyjnego pozycjonowania (blaszki pozwalałby na przesuwanie się maskownicy, małe magnesy będą mocniej trzymać dokładnie na żądanym miejscu).

Skomentuj

I to wszystko jest ukryte pod skajem? Swietny pomysl. Jak bys o tym nie powiedzial i dokonczyl maskownice to pewnie kazdy byl by zdziwiony naczym ona sie trzyma ;]

Skomentuj

Bardzo ładne i estetyczne kolumienki. Lubie klasyczne kształty.
                                  Pogratulować :)
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Bardzo prosto i bardzo ładnie, podobają mi się:) sam się waham czy nie zrobić 2,5way tyle że z seasem na górze

Skomentuj

Oryginalny projekt FX-300 miał głośnik wysoko tonowy przesunięty względem osi. Czy umieszczając wszystkie głośniki w jednej osi i korzystając ze zwrotnicy dedykowanej do tego zestawu, to czy trzeba coś zmieniać w owej zwrotnicy ??

Ja też coraz bardziej przymierzam się do złożenia tych kolumn, w/g projektu STX FX-300. i generalnie bardziej podoba mi się układ głośników w jednej osi.

Gratuluję bardzo udanej obudowy, mam nadzieję że choć trochę dorównam Tobie. Pozdro

Skomentuj

Zobacz na charakterystykę w pierwszym poście. Autor dołożył brakujący rezystor. Jak widać charka jest gładka :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X