Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw do pomiarów SW z AVT

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw do pomiarów SW z AVT

Witam
    Zmontowałem ten zestaw i niestety mam następujace problemy: brum sieciowy oraz wzmacniacz mikrofonowy nie działa. Wzmacniacz był sprawdzany na dwóch mikrofonach oraz na dwóch różnych kostkach NE555 i brak reakcji. Napięci na kostce NE jest prawidłowe. Wzmacniacz mocy działa prawidłowo jak podepnę jakieś żródło liniowe jednak jest dość znaczny brum sieciowy. Najchętniej wysłałbym to do kogoś kto ma lub miał z tym ustrojstwem doczynienia. Jeżeli będzie ktoś chętny do pomocy to proszę o informację, ponieważ coś wydaje mi się że sobie z tym nie poradzę.
    Pozdrawiam

Co prawda nie znam tego układu, ale jeśli zapakowałeś kostkę NE555 do wzmacniacza mikrofonowego to na pewno nie będzie działać. NE555 to timer a nie wzmacniacz operacyjny.

Skomentuj

Dzieki za pomoc, teraz działa. Wsadziłem kostkę TL 072. W wykazie elementów jest kostaka NE 5532 a była wsadzona NE 555. Ładnie pakują kity w AVT. Pytanie tylko czy TL 072 może być stosowana wymiennie z NE 5532? Jeden problem na boku jeszscze tylko sprawa brumu.

Skomentuj

Temat brumu zaczyna się od transformatora później zasilacz i ułożenie każdego przewodu łącznie z masowymi. Dlatego bez zdjęć jak to masz zrobione i co to za układ nie można Ci nic pomóc.

Skomentuj

Można stosować te układy zamiennie ale zależy w jakiej aplikacji. NE5532 ma prawie 4 krotnie mniejsze szumy niż TL072, a to jest wzmacniacz mikrofonowy do pomiarów więc ja bym zakupił mimo wszystko NE5532.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
            NE555 to timer a nie wzmacniacz operacyjny.
            Cóż, widziałem wiele zastosowań ne555, w tym także jako wzmacniacz m.cz.
            NE5532 i TL072 można stosować zamiennie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Leszek M Zobacz posta
              brum sieciowy
              byl na forum temat ktorego nie moge teraz znalezc, pisal ktos w nim ze brum jest spowodowany petla masy i ze wcale nie tak latwo bylo go zlikwidowac :)

Skomentuj

Ja walczyłem wczoraj z pętlą masy w gejklonie, pomogło połączenie mas w "gwiazdę".
                http://www.diyaudio.com/forums/chip-...grounding.html tu masz fajnie wytłumaczone co i jak.

Skomentuj

Problem rozwiązany, dotyczył tego układu http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2782_Audio.pdf Są tam dwa punkty Z1 które należy ze sąbą połączyć żeby działało opóźnienie włączenia głośnika. Jeżeli to zrobimy to przez środek płytki przelatuje nam napięcie z transformatora. Wystarczy przylutować przewód za diodą D1 lub D2 oraz pominąć D7 i wpiąć się w jej miejsce. D7 jest nam zbędne. W tym momencie problem jest rozwiązany i w głośniku cisza tak jak być powinno.

Widac projektant płytki słabo się przyłożył.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Skomentuj

I niestety problemów ciąg dalszy. Tym razem z preampem do mikrofonu (oczywiśnie dotyczy tego samego układu, link wyżej). Sygnał z mikrofonu jest zdecydowanie za słaby niemalże wogóle nie wzmacniany. Próbowałem zwiększyć wzmocnienie poprzez zmiane rezystora R21 niestety dalej to samo. Napięcie na mikrofonie wynosi ok 2,6V i być może jest za niskie jednak nie wiem w jaki sposób je zwiększyć. Dodam jeszcze że zamiast NE 5532 pracuje tam TL072 (na trzech różnych egzemplarzach dalej to samo), żadnych zimnych lutów, wszystkie elementy sprawdzone i zgodne ze schematem.

Skomentuj

Leszku, poradziłeś sobie z tym Jigiem? Przedwzmacniacz działa?

Skomentuj

Czaruję...
                      X