Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil GDN 15/40/5 + Vifa DX25TG - moje pierwsze DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Tonsil GDN 15/40/5 + Vifa DX25TG - moje pierwsze DIY

WSTĘP
    Byłem już trochę zmęczony dźwiękiem moich poprzednich kolumn JVC SP-X440, naczytałem się dużo na elce i diyaudio, miałem trochę wolnego czasu i chciałem się pobawić w DIY, więc postanowiłem zrobić nowe kolumny. Początkowo chciałem zrobić klony Totemów, ale po przemyśleniach zrobiłem coś z trochę wyższej półki - jak podejrzewam kosztem basu.

PRZETWORNIKI:

Tonsil GDN 15/40/5 + Vifa DX25TG
    OBUDOWA:
    Wykonana z płyt wiórowych 18 mm, a przednia ścianka dodatkowo wzmocniona płytą MDF 16 mm. Fornirowana dębową, naturalną okleiną 0,6 mm, woskowana i polerowana jeden raz.
    Komora dla GDN`a - 11,5 l, strojona tunelem fi 50 z Polinka, na około 50 Hz. Tłumiona wełną owczą.
    Wymiary z podstawkami: 98x24x18 cm.
    Frezy wykonałem ręcznie. Na MDF`ie narysowałem okręgi, wyrzynarką wyciąłem jak najbliżej kreski i doszlifowałem pilnikiem do metalu. MDF przykleiłem do frontowej płyty wiórowej i wyregulowałem głębokość głośników za pomocą dystansów z płyty pilśniowej. Trochę roboty było, ale gdybym miał kupić frezarkę, to i tak wolałbym dołożyć do lepszych przetworników.
    Vify umieściłem asymetrycznie, aby nie powstawało zjawisko dyfrakcji fali.
    Kolce to polerowane uchwyty od starych mebli, znalezione w garażu (oszczędności :) ). Niestety są trochę niskie, a mam dosyć gruby dywan i mało co je widać.
    ZWROTNICA:
    Zaprojektowana przez Irka, podzespoły z Polinka, lutowana na pająka. W przyszłości może zmienię deseczkę na płytkę PCB.
    WRAŻENIA:
    Początkowo byłem pod wrażeniem szczegółowości z jaką grają Vify. Miałem wrażenie że słucham muzyki na żywo. Po przesiadce na nowe kolumny zacząłem słyszeć nowe dźwięki i poznawałem starą dobrze mi obsłuchaną muzykę od nowa. Po miesiącu przyzwyczaiłem się i dźwięk nie jest już tak spektakularny.
    Ogólnie kolumny grają żywo, ze świetną średnicą. Dźwięk jest naturalny, szczegółowy. Brakuje mi trochę basu (ale tego można było się spodziewa po 15 cm midwooferkach), a scena nie jest zbytnio rozbudowana.
    Odsłuch na amplitunerze Yamaha R-3 i odtwarzaczu CD Sony CDP-590, w pokoju 4x4,9x2,2m.
    KOSZTORYS (ceny łącznie z kosztami przesyłki):
    Polink - 203 zł
    GDN`y - 198 zł
    Vify - 228 zł
    Wosk - 40 zł
    Patex - Universal: 54 zł (gdybym oszczędzał to raczej starczyła by mi jedna puszka, a tak poszło nieco więcej)
    Szpachla - 8 zł
    Klej do drewna - 15 zł
    Fornir - 40 zł
    Łącznie - 786 zł

I najważniejsze... ZDJĘCIA
    Niestety, gdzieś mi zaginęły fotki z budowy :angry:

PLANY NA PRZYSZŁOŚ:
    Możliwe, że przez środek frontu, za pomocą ciemniejszego wosku lub bejcy zrobię pasek na szerokość tunelu BR i zmienię co nieco wygląd cokołów.
    Myślę także subwooferku, najprawdopodobniej na panelu od Irka SUB 150 i nowym AWX`ie STX`a 20 cm.

Dziękuję za przeczytanie i proszę o opinie, ewentualne propozycje zmian.
    Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
    treningjezykowy.pl

Zamieszczone przez Areek2 Zobacz posta
    MDF przykleiłem do frontowej płyty wiórowej i wyregulowałem głębokość głośników za pomocą dystansów z płyty pilśniowej
    możesz mi to jakoś zobrazować bo chyba nie załapałem

bardzo ładne
    brawo

jeden z naszych kolegów połączył tego gdna z usherem 9950
    czekam na relację
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      możesz mi to jakoś zobrazować bo chyba nie załapałem
      pewnie krążki z hdf`u

Proste i ładne
      woskowana i polerowana jeden raz.
      Więc czekam na foto po kolejnych warstwach

Skomentuj

ladne, podobaja mi sie

uwazaj na te wkrety - stozkami mozesz polamac plastikowe kosze!

Skomentuj

lklukasz "Frez" przedstawia poniższe zdjęcie. Myślę, że jeżeli ktoś niema frezarki, ma odrobinę cierpliwości i czasu, to jest to bardzo dobre rozwiązanie. Dodatkowo dałem uszczelkę... z gumki od słoików.

ir0nhide przez Ciebie straciłem kilka godzin na woskowanie :flapper:
          Ale i tak miałem to zrobić, choć zbytnio mi się nie chciało. Drewno nabrało połysku, koloru i w pokoju znowu ładnie pachnie woskiem
          Nowy kolor na powyższym zdjęciu.

Pawel S. docelowo miały być jakieś fajne wkręty, ale w żadnym markecie budowlanym nie mogłem znaleźć nic odpowiedniego, a 18 sztuk w loudspeakershopie to koszt ~ 45 zł.Więc zostały wkręty, które nie wyglądają aż tak źle.

Ogólnie dziękuję za miłe słowa. :)
          treningjezykowy.pl

Skomentuj

http://www.loudspeakershop.eu/wkret-4x25-p-278.html

Co ty gadasz. Jakie 45zł za 18 "fajnych" wkrętów? Masz w linku za 18zł fajnych tak bardzo ze lepszych nie trzeba.

EDYTA: http://allegro.pl/sruby-wkrety-4-x-2...778441942.html Tu masz Monacora za 18zł z przesyłką. Ja nie wiem jak ty patrzyłeś na wkręty w loudzie ze wyszło ci 45zł.
            Last edited by gooralesko; 17.09.2011, 21:25.

Skomentuj

Tamte są za małe, musiałyby być te: http://www.loudspeakershop.eu/wkret-5x30-p-277.html , a z przesyłką wychodzi 45. Monacory też są małe i jest ich 16, a nie 18.
              Poszukam jeszcze czegoś po sklepach. :)
              Last edited by Areek2; 17.09.2011, 21:38.
              treningjezykowy.pl

Skomentuj

popatrz tez w greltonie
                ja tam kupowalem i dalem 45zl z przesylka za 2x opakowania wkretow
                zadzwon i popros o przesylke listem poleconym
                nie robia zadnego problemu
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki, wychodzi 30 zł, czyli cena do zaakceptowania
                  treningjezykowy.pl

Skomentuj

A dlaczego musisz mieć 3 centymetrowe? Czym argumentujesz sobie ten wybór?

Skomentuj

Kieruję się średnica główki :)
                      Wiem, czepiam się szczegółów :flapper:
                      treningjezykowy.pl

Skomentuj

Nie na temat...
                        ir0nhide przez Ciebie straciłem kilka godzin na woskowanie Ale i tak miałem to zrobić, choć zbytnio mi się nie chciało. Drewno nabrało połysku, koloru i w pokoju znowu ładnie pachnie woskiem Nowy kolor na powyższym zdjęciu.
                        tylko ja mam?:

Invalid Załącznik specified. If you followed a valid link, please notify the administrator
                        Popraw linka

Skomentuj

http://www.poweraudio.pl/monacor-mzf...owe-p-378.html
                          tutaj znalazłem najtańsze wkręty

Skomentuj

Zamieszczone przez Wejper Zobacz posta
                            http://www.poweraudio.pl/monacor-mzf...owe-p-378.html
                            tutaj znalazłem najtańsze wkręty
                            to jest ten sam gosc co je na allegro wystawia
                            tylko tutaj nie musi dzielic sie zyskiem z allegro
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                              nie wiem co wy w tych imbusach widzicie, (do CA fajnie do suba, ale do domu to poco to ma wystawać ?)
                              Wolę takie: http://www.poweraudio.pl/monacor-mzf...ym-p-1335.html

Skomentuj

Nie na temat...
                                Cześć,
                                A próbowaliście kiedyś nitonakrętki ?
                                Fajna sprawa bo raz założona umożliwia dowolne wkręcanie i wykręcanie śrub mocujących bez osłabiania otworów. Nakłada się ją na kleju od wewnętrznej strony kolumny, kołnierz na jej końcu trzyma ją mocno w otworze montażowym, są też wersje z karbowanym brzegiem dodatkowo mocującym ją w kolumnie. Naprawdę bardzo wygodny sposób na mocowanie głośników. Śrubki mogą mieć wtedy łebki na torxy, imbusy, śrubokręty krzyżakowe, płaskie do wyboru do koloru. Polecam naprawdę warto :)
                                zdjęcie z aukcji tylko jako przykład
                                http://allegro.pl/nitonakretka-walco...776311581.html
                                Last edited by lklukasz; 18.09.2011, 09:23. Powód: brak offtopic

Skomentuj

Nie na temat...
                                  ja polecam tez nakretki typu rampa
                                  kupilem 100szt i sa ciekawym rozwiazaniem
                                  http://loudspeakershop.eu/nakretka-r...zem-p-125.html
                                  koszt 30gr jak by ktos chcial...
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    http://loudspeakershop.eu/nakretka-r...zem-p-125.html
                                    To nie jest wcale takie fajne, bo trzeba zrobić pod to duży otwór, np na śrubę M4 wierci się wiertłem 8 mm, a zwykle otwory są dość blisko krawędzi i może to mocno osłabić płytę.

Ja do kolumn dla Mej Lubej kupiłem nakrętki pazurkowe, za 20szt zapłaciłem 2zł.
                                    http://www.marcopol.pl/katalog/nakre...ka-pazurkowa/1
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                      Nie na temat...

Popraw linka
                                      U mnie wszystko jest ok, ale proszę:

Uploaded with ImageShack.us

A co do nakrętek. Nie ma problemu z idealnym ustawieniem tak, żeby były w linii z otworkami w koszu? No chyba, że na klej?
                                      treningjezykowy.pl

Skomentuj

Pawel S. docelowo miały być jakieś fajne wkręty, ale w żadnym markecie budowlanym nie mogłem znaleźć nic odpowiedniego, a 18 sztuk w loudspeakershopie to koszt ~ 45 zł.Więc zostały wkręty, które nie wyglądają aż tak źle.

Ogólnie dziękuję za miłe słowa. :)
                                        W leroy merlin są takie wkręty. Koszt około 2 zł za jakies 15 sztuk o ile dobrze pamiętam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X