Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na szerokopasmówkach - konstrukcja obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na szerokopasmówkach - konstrukcja obudowy

Witam

Chcę stworzyć dwie kolumienki na głośnikach szerokopasmowych. Mają grać Rock-a, Jazz oraz muzykę klasyczną pod końcówką mocy na LM3875. Zwróciłem uwagę na dwa modele:
    1. MONACOR SP-200x
    2. TANG BAND W4-657SC

Zacząłem od drugiego. WinISD wyliczył mi, że TANG BAND będzie grał dobrze w obudowie o pojemności 4,1l z prostokątnym otworem BR o wymiarach: szer: 120mm, wys: 11mm, gł: 130mm. Czy pojemność obudowy liczona jest razem z tunelem BR (niebieski prostokąt) czy bez (zielony prostokąt) i czy długość BR określa odcinek czerwony czy pomarańczowy? Skoro 1 mm wysokości BR robi różnicę, to ważne.

tang-band.jpg

Drugie pytanie dotyczy obudowy typu horn. Jak się taką obudowę projektuje? Czy są jakieś konkretne wzory? Czy da się taką obudowę zaprojektować bez specjalistycznego sprzętu pomiarowego?
    Last edited by Pentryt; 11.10.2011, 14:00. Powód: Zniknął "opis tematu"

Zapomnij o graniu takiej muzyki na takich dennych glosnikach.

Skomentuj

Zatem co proponujesz?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pentryt Zobacz posta
        Drugie pytanie dotyczy obudowy typu horn. Jak się taką obudowę projektuje? Czy są jakieś konkretne wzory? Czy da się taką obudowę zaprojektować bez specjalistycznego sprzętu pomiarowego?
        Nie ma takiej możliwośći raczej mało kto w polsce wyliczy ci tube...
        A dlaczego to ma być głosnik szerokopasmowy bo tego nie pojmuje?

Skomentuj

Rock na małej szerokopasmówce? Hmm, raczej średnio widzę ten pomysł :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
            A dlaczego to ma być głosnik szerokopasmowy bo tego nie pojmuje?
            Konstrukcje szerokopasmowe są tak zachwalane na forach (ARZ, MONACOR, TangBand), że chciałem to sprawdzić.

Skomentuj

Szkoda czasu i pieniedzy na takie glosniki. Naprawde dobre szerokopasmowce kosztuja kilka stow za sztuke oraz wymagaja trudnych w wykonaniu i drogich obudow. Zapomnij o jakis basrefleksach i szerokopasmowcach, to po prostu nie dziala. Chocbys nie wiem jaki glosnik szerokopasmowy kupil, to rock nie zabrzmi na nim tak jak brzmiec powinien, czyli z duza sila, energia, bez wycia i niedostatkow na skrajach pasma.

Napisz ile masz kasy i jaki pokoj to moze cos sie poradzi.

Skomentuj

Pentryt Bo to sa dobre konstrukcje i spokojnie wiekszość z urzydkowników poleci ci taka konstrukcje w obudowie modułowej ceny zaczynaja sie od 4tyś + dobry wzmaczniacz badz końcówka mocy i taki zestaw z pewnoscia sobie poradzi w rocku metalu i innych ciezkich gatunkach ale z niskim budżetem słabym wzmaczniaczem nie masz raczej na co liczyć...
                Ja bym zaproponował MX-140 wykonasz samodzielnie zmiescisz sie w 850zł i bedziesz miał fajne monitory

Skomentuj

A ja bym MX-140 nie proponowal, bo to nudny dzwiek, poza tym mala skrzyneczka i bas lichy. Za 850zl wolalbym kupic sprawdzone uzywki niz isc w strone MX-140.

Skomentuj

Pomieszczenie 25-30m2 sufit spadzisty, 5,5m w najwyższym miejscu 3,5 w najniższym. Dźwięk zazwyczaj trochę się gubi.
                    Ile kasy... Teraz mogę dać 500zł a za miesiąc 1500... Pytanie: Ile kosztuje dobry zestaw przetworników (oczywiście bez przesadyzmu)?

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                    MX-140
                    Myślałem, że rozmawiamy o DIY... MX-140 to chyba jest cała kolumna (?).

Skomentuj

O matulu, do takiego pomieszczenia potrzebujesz duze kolumny trojdrozne, zadne monitorki ani szerokopasmowce. Poki co wstrzymaj sie z zakupami, dozbieraj kase. Moze niebawem pojawi sie projekt STX 3-way AWX ale to by trzeba gadac z chlopakami z STX.

Skomentuj

Pogromca mitow Bas lichy z AWX co ty gadasz
                        Owszem gotowa to nie znaczy że nie możesz jej skolonować wszystkie wymiary sa u stx na stronie wystarczy zamówić głosniki zrobic/kupic zwrotnice poskładać skrzyni i podłaczyć:)

Skomentuj

Mialem AWX, wiem co mowie :) w monitorze bas jest lichy. To swietny glosnik do TL.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            O matulu, do takiego pomieszczenia potrzebujesz duze kolumny trojdrozne, zadne monitorki ani szerokopasmowce.
                            To nie jest recepta. Mam "duże kolumny trójdrożne" (alton 110). Co z tego, że jest bas kiedy całość jest nijaka...

Skomentuj

Kolego Pentryt, kolumny Alton to jest atrapa glosnikow, oczywiscie fanatycy unitry i tonsila zaraz mnie zjedza ale altony to po prostu mega kiepskie konstrukcje. Jedynie co im wychodzi to robienie duzego halasu, ale nie w tym rzecz przeciez.

Skomentuj

Kolego Pentryt, kolumny Alton to jest atrapa glosnikow, oczywiscie fanatycy unitry i tonsila zaraz mnie zjedza ale altony to po prostu mega kiepskie konstrukcje. Jedynie co im wychodzi to robienie duzego halasu, ale nie w tym rzecz przeciez.
                                Zgadzam się, ale ten STX to taka rewelacja? Rozumiem, że mowa o GDN-15-100-8-AWX.
                                Nie interesują mnie gotowe paczki, bo mam wszystkie materiały do ich zrobienia (koszt=0). Potrzebuję samych przetworników, które ciekawie zagrają w połączeniu z GC.

I ponawiam pytanie odnośnie pojemności obudowy i długości tunelu BR.

Skomentuj

Ostatnio miałem okazję potestować trochę tangband 657SB w TL, jak za te pieniądze jakie kosztuje miło mnie zaskoczył, ale jeżeli chcesz słuchać muzyki bez barwy to ta szerokopasmówka nie specjalnie się sprawdzi. Potrzebne jest podbicie basu i wysokich tonów.

Skomentuj

Masz dość spore i wysokie pomieszczenie,o monitorku na 18awx zapomnij.Najlepsze były by porządne 3 drogi jak proponował Pogromca.W cenie do 1500,wykonując samemu obudowy, zmieścisz się z tym projektem:http://audiohobby.pl/topic/1/5185/1 ,będzie to dużo lepsze rozwiązanie niż wspomniany mx-140.Pozdrawiam.
                                    Last edited by jacky72; 11.10.2011, 17:12.

Skomentuj

A ja bym MX-140 nie proponowal, bo to nudny dzwiek, poza tym mala skrzyneczka i bas lichy.
                                      ooo - a to ciekawe... :o

Moze niebawem pojawi sie projekt STX 3-way AWX ale to by trzeba gadac z chlopakami z STX.
                                      pierwszy bedzie moj projekt
                                      w przyszlym tygodniu wysylam kolumne na projektowanie zwrotnicy

jak nadal upierasz sie przy szerokopasmowce to proponuje cube audio F180
                                      F155 brzmi super ale basu nie za wiele
                                      F180 juz basu zapewni troche

Skomentuj

Jak ktoś nie jest fanem trzesoncych sie witryn to spokojnie bas z monitorów mx-140 mu wystarczy
                                        Tam jest z tego co pamietam 18cm nie 15cm.
                                        Jak ja wstawiłem do pokoju 22m2 moje małe monitorki na yamahach basy maja 13cm a grało to ładniej niż konstrukcja elax'a 2,5drogi

Skomentuj

Czaruję...
                                        X