Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakup komputera stacjonarnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie wiem jak teraz ale z doświadczenia wiem że płyty asrocka szybciej padały niż inne...

Skomentuj

asrock należy do asusteka (asus). No wiadomo, że to "tańsza marka". Na FrazPC polecają te płyty do pary z i5 2500. Jest gwarancja, jak padnie to się wymieni. Moim zdaniem Asus/asrock robi obecnie najlepsze płyty. Gigabyte się mocno opuścił.
      Co do zasilacza to może też być Be Quiet! PURE POWER L7-530W, ba nawet 430W będzie aż nadto.
      HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
      CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
      Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Tak porównując moją propozycję do płyty którą zaproponował pablo.see to Asrock wygląda biednie :) Jedno gniazdo PCIEX, dwa sloty na RAM do tego kompletnie nie chłodzona sekcja zasilania :) Z drugiej strony i5-2500 jest szybszy niż Phenom 955, no ale Phenoma można podkręcić a Intela już nie bardzo. Jeśli chodzi o kartę grafiki to każdemu zdarza się wtopa ze sterami. Nie tak dawno tamu nv wydała stery które powodowały przegrzewanie się kart graficznych :) Karol82 wybór należy do Ciebie :)
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

Tylko że i5 2500 jest dwa razy droższa niż AMD :( Ogranicza mnie budżet i muszę znaleźć pewien kompromis. A co sądzicie o GeForce GTX560 Asus 1024MB, DDR5, miniHDMI, 2xDVI, PCI-E DC II TOP 920/4200, czy w tej cenie znajdzie się lepsza karta graficzna?

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
            czy w tej cenie znajdzie się lepsza karta graficzna?
            W "tej" tzn jakiej? Bo różne sklepy i allegro prezentują zróżnicowaną cenowo ofertę. Jak kupisz za około 660zł (na allegro widziałem takie oferty), to warto.

Skomentuj

Geforce (jak sprawdzalem porownanie kart do laptopow) najlepiej brac powyzej modelu 555. Jak ci sie uda to poszukaj takiej z pamiecia wlasna conajmniej 1,2gb jesli chcesz plynnie grac w full hd.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                Geforce (jak sprawdzalem porownanie kart do laptopow) najlepiej brac powyzej modelu 555. Jak ci sie uda to poszukaj takiej z pamiecia wlasna conajmniej 1,2gb jesli chcesz plynnie grac w full hd.
                Skąd Ty się kolego urwałeś? My tu gadu o stacjonarnym kompie a Ty wyskakujesz z lapkami, no helloł? :lol:

Skomentuj

Ogólnie jak bierzesz komputer do gier to wybierasz karty zaczynają się od 60 po pierwszym numerze:

260, 275, 280, 285, 295 GTX - starsze
                  460, 470, 475, 480 GTX
                  560, 570, 580, 590 GTX

Jakoś się to zgadza, niższe modele wydają się być budżetówkami do grania - ciężko powiedzieć, nie testowałem modeli poniżej x60 i nie jestem w stanie dokładnie podać wydajność między nimi (na google można znaleźć).

Skomentuj

http://www.hwcompare.com/9686/geforc...ce-gtx-560-ti/
                    http://forum.pclab.pl/topic/693920-G...VS-GTX-560-ti/

Karty do stacjonarnych i do laptopow bazuja na tych samych ukladach tylko jak wiadomo roznia sie wielkoscia chlodzeniem i wydajnoscia. GTX 560 ma nowszy uklad i jest po prostu lepsza.

Skomentuj

Patrz na szynę danych (min. 256bit), wyjscia oraz na to, że ati ma o jedną/dwie generacje nowsze pamięci, a co za tym idzie większą przepustowość i częstotliwość. Fakt faktem, ale chyba w tym momencie najlepiej współpracują pary amd - ati (amd radeon) oraz intel - nvidia. Być może wynika to z faktu współpracy tych firm.

OT: nie można przyrównywać karty z lapka do stacjonarnego. Na oznaczeniach też można się przejechać. Większy numer nie znaczy wcale, że jest lepsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
                        Większy numer nie znaczy wcale, że jest lepsza.
                        Zazwyczaj pierwsza cyfra to numer serii, a więc nie zawsze np. 5 > 4, o wszystkim decyduje druga cyfa oznaczająca jak "silny" jest model z danej serii. Tak więc np. 95xx może być gorszy niż 88xx.

Skomentuj

A więc stało się. Jutro komputer zawita u mnie. Jak to bywa z budżetem, przekroczylem go i to sporo. W sumie wyszło 3300 zł z monitorem :( Mam nadzieje ze było warto. Do zestawu zakupilem dysk SSD SATA III 60GB.

Dziękuje wszystkim którzy wspomogli mnie swoją wiedzą i dobrymi poradami.

Skomentuj

To podziel sie jeszcze specyfikacja swojego kompa :)

Skomentuj

No to zaszalałeś z tym ssd :)

Skomentuj

Tym razem ja mam zagwozdkę, chcę wymienić parę podzespołów bazowych, a konkretnie mam teraz:

- AMD Athlon 64 X2 4400+ (2300mHz 1Mb L2, Brisbane)
                                - Płyta Gigabyte GA-M61SME-S2L (2x DDR2 800Mhz, SATA2, NVIDIA GeForce 6100 / nForce 405 Chipset)
                                - Ram 2x1Gb GoodRAM GR667D264L5
                                - Dysk WDC WD1600AAJS-07PSA (160GB, sata2)
                                - Zasilacz Tracens Radix 450W

I zamula mi coś ten komp, może przez to że pracuje na XP 32bit SP3, mimo iż mam skonfigurowane usługi, osobną partycje wymiany 4Gb, i pilnuję się z procesami.
                                Spróbuje wymiany bo mam drugi dysk na win 7 64bit i sprawdzę czy będzie to lepiej hulać, choć powątpiewam i siódemka nadal do mnie nie przemawia.

Problem jest taki iż wykorzystuje przeważnie większą część pamięci podręcznej, przeglądarka ok 1Gb, programy pozostałe to ok 500Mb gdy robię wiele rzeczy.

Zakładając że mam 400-500zł na modyfikacje, w grę wchodzą używane części, choć nowe też nie wcale gorsze:

Zastanawiałem się nad zmianą na:

- Intel Celeron G550 LGA1155 BOX (2600Mhz, L2 512, L3 2MB) - bo ma więcej keszu. 154zł
                                - Asrock B75M-GL R2.0 Intel B75 LGA1155 (PCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3) - ma vga, ddr3(tańsze) sata3 do SSD (później dokupię pewnie na system) i port PCI na Audigy2 ZS, bo ta karta zostaje. - 209zł
                                - Ram Elixir DDR3 4GB 1600MHz CL9 lub Goodram DDR3 4GB 1600MHz CL11 91zł
                                Wysyłka 20zł

Łącznie 474zł

Myślicie że to będzie zauważalna zmiana w szybkości i stabilności działania czy raczej nie zawracać sobie głowy taką zmianą?

I czy warto dokładać do płyty na Intel B75 by mieć Sata3 (myślę o SSD) czy też kupić lepszą a z Intel H61?

Skomentuj

Będzie zauważalna zmiana szybkości.

Skomentuj

Jeśli chodzi o RAM to rozejrzyj się raczej za CL9. B75/H61 to w zasadzie niewielka różnica, z zauważalnie lepszych to dopiero Z77, gdybyś wymieniał w przyszłości procka to możiwe byłoby OC, ale jest też wada - znacznie wyższa cena. Więc uważam, że nie ma sensu brać "lepszej" z H61, B75 wspiera już Ivy Bridge, a H61 jest z poprzedniej generacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
                                      Jeśli chodzi o RAM to rozejrzyj się raczej za CL9. B75/H61 to w zasadzie niewielka różnica, z zauważalnie lepszych to dopiero Z77, gdybyś wymieniał w przyszłości procka to możiwe byłoby OC, ale jest też wada - znacznie wyższa cena. Więc uważam, że nie ma sensu brać "lepszej" z H61, B75 wspiera już Ivy Bridge, a H61 jest z poprzedniej generacji.
                                      A wyjaśnisz nam kolego po co ma się rozglądać za CL9 przy takim sprzęcie? Różnica będzie zerowa.

Skomentuj

Skoro są w tej samej cenie to czemu brać z te z większym opóźnieniem? Firma nie powinna mieć większego znaczenia a przecież te Goodramy to też nie jakaś dużo wyższa liga od tych Elixirów. Masz sporo racji, jeśli chodzi o RAM to różnice są niewielkie, ale wychodzi, że ważniejsze są niskie opóźnienia niż taktowanie. No i zostanie na przyszłość.

Skomentuj

A no tak, nie zauważyłem, że ma do wyboru w tej samej cenie - w takim wypadku oczywiście bierzemy te lepsze czyli CL9.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X