Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa 3-way na krajowych wyrobach.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil mial chyba najwiecej bezmyslnych projektow kolumn glosnikowych. Zamiast skupic sie na paru solidnych projektach, to naprodukowali dziesiatki gniotow, ktorych nie warto bylo kupic, a co dopiero kopiowac.

Skomentuj

Kiedyś robiłem 3W na tych 20/80/2 , na średnich GDN16/50/6 a wysokie bodajże vifa dx25. Zestaw całkiem ok. Schemat zwrotnicy gdzieś sie powinien znaleźć.
      Może nie w całości na krajowych wyrobach ale to nie pierwszyzna, że u nas kiepsko z dobrymi kopułkami.

Skomentuj

ooo - ciekawy projekt
        jak mozesz to podeslij zwrotnice - mam tego 16/50/6 i nie wiem co z nim zrobic

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Tonsil mial chyba najwiecej bezmyslnych projektow kolumn glosnikowych. Zamiast skupic sie na paru solidnych projektach, to naprodukowali dziesiatki gniotow, ktorych nie warto bylo kupic, a co dopiero kopiowac.
          Nie mówiąc o tym, że udane projekty były chyba zbyt udane, bo szybko ktoś je wyprowadzał zastrzelić za stodołą (np. Tonsil Premium / Excellence).

Skomentuj

Zamieszczone przez esio90 Zobacz posta
            Doczytałem się ze rapsodia ma troche niestandardowo rozwiązaną sprawe zwrotnicy, kolumna posiada 2 pary terminali ale nie jest to bi-wiring czy bi-amping (chyba że przy połączeniu rezystancja spada do 4 Ohm?), mianowicie do jednej pary zacisków podłączony jest GDN 20/80/2 a do drugiej wysokie i średnie. Szczerze mowiąc nie bardzo podoba mi się rozwiązanie przy ktorym włączając na wzmacniaczu pare B zaczyna grac bas...
            Aaaale o ssso choodzi ??? Bo z tego co napisałes to jest włąsnie zwyczajne połączenie bi-wire. Wzrost impedancji po odłaczeniu jednej gałęzi filtra bedzie znaczny tylko w przypadku układu zwrotnicy 2.5 drożnej. Czyli w takim przypadku kiedy głosnik nisko-sredniotonowy nie jest odcinany fitrem dolnozaporowym.
            Rapsodia 200 ma zwrotnicę 3 drożną o bardzo niskim odcięciu głosnika basowego, co mu raczej nie pomaga zabłysnąć i "modne" 20 lat temu brzmienie z nadmuchanym basem.
            Tutaj masz recenzję http://www.hifi.pl/recenzje/kolumny/...apsodia200.php
            Last edited by arwas; 02.11.2011, 21:26.

Skomentuj

@ arwas
              sory, kożystałem z innego źródla, ale jak widać:
              (...) Kolumny mają podwójne zaciski do połączenia dwukablowego. Jedna para zasila głośnik wysokotonowy, a druga para niskotonowy i średniotonowy. (...)
              ...wygląda to troche inaczej niz się "dowiedziałem".

@ Yoshi_80, na vife można sie szarpnąć, gorzej z tym gdn'em bo cieżko go dostać, ale jeśli możesz udostępnij schemat zwrotnicy + jakies pomiary (jeśli posiadasz).

Panowie, konkretnie, jeśli 3-way to kopia zwtotnicy zajaranego/markaW czy może zwrotnica od Pana 7Masz i gdm 10/80/2 + marna, tonsil'owska kopulka? A może kombinować z "klonem" rapsodii czy doradzicie coś innego?

Dodatkowo, żeby sprecyzować temat wyjaśnie czemu taki pomysł a nie inny.
              Otóż planowałem już od jakiegoś czasu budowe kolumn na przetwornikach, jak dla mnie, z wyższej półki (seas, tang band, jakaś vifa) ale z racji "uszkodzenia" samochodu z możliwością nieświadomego golenia się nim w późniejszym terminie (całkiem dobre żyletki :) ) budżet mocno zmalal. Chce zbudować coś co pozwoli mi odejść od "wysoko-piaskowych" altusów, dudniących mildtonów czy przebasowanych a cichych, niezdecydowanych na nic, bolero. Ogółem od PRL-u.
              Pomóżcie mi złożyć cos co bedzie się nadawało do sluchania muzyki, jedynymi warunkami jest to ze ma to byc 3-way i ma byc oparty o bas z GDN 20/80/2.
              Last edited by esio90; 03.11.2011, 01:04.

Skomentuj

w takim razie zapomnij o kopiowaniu lezek zajaranego...

ja mam GDN 16/50/6 ale lubie ten glosnik i chcialbym cos z nimi zrobic...
                wystaw ogloszrenie - moze ktos je jeszcze ma

Skomentuj

Ok znalazłem, projekt jest niemalże prehistoryczny bo sprzed ok 5 lat. Nie chce mi się go poprawiać bo teraz pewnie bym to zrobił inaczej, 5 lat różnicy robi swoje

Chyba mam gdzieś jeszcze jeden projekt na 20/80/2 ale z innym średnim i górą.

Skomentuj

Dzięki Yoshi_80, bede szukał tego GDNa 16/50/6, choć ciężko z nim.
                    Jeśli odszukasz ten drugi projekt bede bardzo wdzięczny :)

Właśnie zobaczyłem ceny vify...
                    Zapytam wprost: czy da się zastąpić srednie i wysokie? Wiem że zwrotnica jest pod te a nie inne głośniki ale jednak GDN jest ciężko dostępny a vifa straszy ceną przy konstrukcji za te pieniądze/na tym poziomie.
                    Last edited by esio90; 07.11.2011, 16:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez esio90 Zobacz posta
                      Dzięki Yoshi_80, bede szukał tego GDNa 16/50/6, choć ciężko z nim.
                      Napisz do: akustyka-aukcje@akustyka.com.pl może będa mieli
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

jezeli ciebie odstrasza wysokotonowka za 99zl to ja wymiekam :???:
                        przeciez to najtaszne co zaczyna grac na jakims poziomie (wole AWXa niz DX ale to podobna polka)

Skomentuj

Moim pierwszym "drogim" głośnikiem był Tonsil 20/80/2, kupiłem 1 sztukę za chyba ponad 100zł i też wydawało mi się że to nie wiadomo ile kasy... Ale z czasem (stażem:) ) myślenie się zmienia w wyniku przesiadywania na diyaudio, i to bardzo:)
                          Last edited by jamess8; 07.11.2011, 19:12.

Skomentuj

@Pawel S.
                            sory, patrzylem na ceny na allegro i nie dopatrzylem się ze 210 zł krzyczą za pare.
                            W takim wypadku vifa wchodzi w gre, gorzej z tymi gdn 16/50/6, ciezko kupic
                            btw jak wygląda cena tego gdn'a na w wtórnym rynku?

Skomentuj

http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...l=1#post291618
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

ja nowki kupowalem po 50-60zl
                                wiec warto poszukac

Skomentuj

ok, w sprawie gdn 16/50/6 napisałem do akustyka.com.pl, vify bede szukał, zobaczymy co z tego wyjdzie
                                  myślalem jeszcze nad odchyleniem budy w tyl o pare stopni (2-3* - jak to wplynie na dzwiek?) i postawienie jej na jakims granicie + kolce, macie jakies rady jak to zrobic estetycznie?

Skomentuj

a masz pojecie ile kosztuje granit?
                                    chciales zrezygnowac z wysokotonowek za 200zl a teraz wyskakujesz z granitem...

Skomentuj

@ Pawel S. jak już pisalem, z wysokotonówek chciałem zrezygnować kiedy przez pomylke uznałem że kosztuja 210zł za sztuke a granit moge miec "za flaszke" ze scinków od znajomego kamieniarza :]

Skomentuj

a to co innego
                                        myslalem ze chcesz to kupic, a przeciez to koszt taki sam jak wysokotonowki

Skomentuj

no coś ty, gdybym miał kupić granit po cenie "rynkowej" plus docinanie i szlifowanie/polerowanie wolal bym te pieniadze włożyc w głośniki.
                                          co sądzisz o pochylaniu obudowy? wiem ze to zabieg wymagający pomiarów itd ale w moich paczkach ma grac role tylko kosmetyczna, z reszta przy takiej klasie głośnikow ciezko zagłębiac się w takie rzeczy...maja wyglądac i grac lepiej od ~altus'ów

Skomentuj

Czaruję...
                                          X