Tonsil mial chyba najwiecej bezmyslnych projektow kolumn glosnikowych. Zamiast skupic sie na paru solidnych projektach, to naprodukowali dziesiatki gniotow, ktorych nie warto bylo kupic, a co dopiero kopiowac.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa 3-way na krajowych wyrobach.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTonsil mial chyba najwiecej bezmyslnych projektow kolumn glosnikowych. Zamiast skupic sie na paru solidnych projektach, to naprodukowali dziesiatki gniotow, ktorych nie warto bylo kupic, a co dopiero kopiowac.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez esio90 Zobacz postaDoczytałem się ze rapsodia ma troche niestandardowo rozwiązaną sprawe zwrotnicy, kolumna posiada 2 pary terminali ale nie jest to bi-wiring czy bi-amping (chyba że przy połączeniu rezystancja spada do 4 Ohm?), mianowicie do jednej pary zacisków podłączony jest GDN 20/80/2 a do drugiej wysokie i średnie. Szczerze mowiąc nie bardzo podoba mi się rozwiązanie przy ktorym włączając na wzmacniaczu pare B zaczyna grac bas...
Rapsodia 200 ma zwrotnicę 3 drożną o bardzo niskim odcięciu głosnika basowego, co mu raczej nie pomaga zabłysnąć i "modne" 20 lat temu brzmienie z nadmuchanym basem.
Tutaj masz recenzję http://www.hifi.pl/recenzje/kolumny/...apsodia200.phpLast edited by arwas; 02.11.2011, 21:26.
Skomentuj
-
@ arwas
sory, kożystałem z innego źródla, ale jak widać:
(...) Kolumny mają podwójne zaciski do połączenia dwukablowego. Jedna para zasila głośnik wysokotonowy, a druga para niskotonowy i średniotonowy. (...)
@ Yoshi_80, na vife można sie szarpnąć, gorzej z tym gdn'em bo cieżko go dostać, ale jeśli możesz udostępnij schemat zwrotnicy + jakies pomiary (jeśli posiadasz).
Panowie, konkretnie, jeśli 3-way to kopia zwtotnicy zajaranego/markaW czy może zwrotnica od Pana 7Masz i gdm 10/80/2 + marna, tonsil'owska kopulka? A może kombinować z "klonem" rapsodii czy doradzicie coś innego?
Dodatkowo, żeby sprecyzować temat wyjaśnie czemu taki pomysł a nie inny.
Otóż planowałem już od jakiegoś czasu budowe kolumn na przetwornikach, jak dla mnie, z wyższej półki (seas, tang band, jakaś vifa) ale z racji "uszkodzenia" samochodu z możliwością nieświadomego golenia się nim w późniejszym terminie (całkiem dobre żyletki :) ) budżet mocno zmalal. Chce zbudować coś co pozwoli mi odejść od "wysoko-piaskowych" altusów, dudniących mildtonów czy przebasowanych a cichych, niezdecydowanych na nic, bolero. Ogółem od PRL-u.
Pomóżcie mi złożyć cos co bedzie się nadawało do sluchania muzyki, jedynymi warunkami jest to ze ma to byc 3-way i ma byc oparty o bas z GDN 20/80/2.Last edited by esio90; 03.11.2011, 01:04.
Skomentuj
-
Dzięki Yoshi_80, bede szukał tego GDNa 16/50/6, choć ciężko z nim.
Jeśli odszukasz ten drugi projekt bede bardzo wdzięczny :)
Właśnie zobaczyłem ceny vify...
Zapytam wprost: czy da się zastąpić srednie i wysokie? Wiem że zwrotnica jest pod te a nie inne głośniki ale jednak GDN jest ciężko dostępny a vifa straszy ceną przy konstrukcji za te pieniądze/na tym poziomie.Last edited by esio90; 07.11.2011, 16:26.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez esio90 Zobacz postaDzięki Yoshi_80, bede szukał tego GDNa 16/50/6, choć ciężko z nim.marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
no coś ty, gdybym miał kupić granit po cenie "rynkowej" plus docinanie i szlifowanie/polerowanie wolal bym te pieniadze włożyc w głośniki.
co sądzisz o pochylaniu obudowy? wiem ze to zabieg wymagający pomiarów itd ale w moich paczkach ma grac role tylko kosmetyczna, z reszta przy takiej klasie głośnikow ciezko zagłębiac się w takie rzeczy...maja wyglądac i grac lepiej od ~altus'ów
Skomentuj
Skomentuj