Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Melodious v1 by Żółwik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 1-drożne] Melodious v1 by Żółwik

Wstęp:

Przede wszystkim bardzo proszę o rozsądek przy ocenianiu konstrukcji tego typu - oceniajmy ją na tle innych konstrukcji tego samego typu ( porównywanie do 2, 2,5 lub 3 dróg jest bez sensu ) Dodatkowo autor projektu doskonale sobie zdaje sprawę, że "za tyle" mógłby sobie kupić komplet AWX-ów i wiele innych ciekawych przetworników - NIE TĘDY DROGA W DIY !! Konstrukcja ma ciekawą historię, którą po krótcę przybliżę. Zaczęło się od okazjonalnego kupna kompletu głośników używanych, skonstruowaniu pierwszych standardowych skrzynek, przygotowaniu zwrotnicy i wstępnym odsłuchu. Po odsłuchu pojawił się ten moment, który zadecydował o wizji konstrukcji. Przetworniki wywarły na mnie na tyle duże wrażenie, że postanowiłem odwdzięczyć im się nietuzinkowymi domkami - zakupiłem oczywiście parkę nowych przetworników :) ZAPRASZAM !!

Założenia:

Ciekawy design dla CT 237 z Klang+Ton 4/2008- coś nowego i świeżego dla forum.
    http://www.lautsprechershop.de/hifi/ct237_en.htm

Inaczej pisząc.... Nudzi mnie ciągłe oglądanie kopiowanego projektu "2,5 drogi dla.... " - przecież liczy się POMYSŁ Panowie !

Przetworniki:

Tang Band W1320SI

Obudowa:

Obudowa została wykonana w całości z MDF-u 16mm. Łączenie płyt wyłącznie za pomocą kleju. Obudowa
    została oklejona fornirem naturalnym - "Orzech amerykański" i pomalowana dwukrotnie "Caponem Extra". Następnie zostały nałożone dwie warstwy lakieru "Domalux Bezzapachowy" - półmat. Nakładanie odbyło się za pomocą pędzla marki "Magnat" przeznaczonego do lakierów. "Międzyszlif" przeprowadziłem szlifierką mimośrodową z papierem o granulacji 1200. Obudowy nie były poddane polerowaniu. Wnętrze obudowy ( góra, tył, dół ) pokryłem matą z filcem. Boczne ścianki pozostawiłem "gołe". Front oklejony skajem, a głośniczki przymocowane za pomocą wkrętów imbusowych. Fornir jak wszystkie "elementy" skaju klejone na Pattex Classic.

Zwrotnica:

Filtr schodkowy - Cewka z rezystorem równolegle, a całość szeregowo do przetwornika :) Wartości na stronie projektu.

Podstawy:

Wykonane ze stali nierdzewnej 0H18N. Wycinane laserowo i gięte na prasie krawędziowej. Kąt odchylenia od pionu wynosi 5* w tył. Do podstawy zostały dołożone 2 płyty MDF 6mm grubości wycinane CNC i oklejone skajem. Skaj został obcięty na "0" tak aby idealnie spasować się z metalowym detalem. Podstawa skręcona jest za pomocą śrub z łepkami imbusowymi półokrągłymi, które bezpośrednio łączą się z kolcami - HD-916 (niklowane ). Metalowy detal "przechodzi" z tyłu obudowy w element łączący monitor z podstawą- jest on zarazem elementem wykończeniowym terminali głośnikowych. "Metalowy język" został poddany polerowaniu.

Brzmienie:

Chyba najważniejsza część...Nie dajcie się "oszukać" tym głośnikom. Z jednej strony są to tylko małe szerokopasmowce....z drugiej BARDZO dobre szerokopasmowce. NIE ZROZUMCIE MNIE ŹLE !...Tu nie znajdziecie Zejścia TL-ek ani wyrafinowanego dźwięku drogich wysokotonówek - bo to tylko 4" głośnik szerokopasmowy.....JEDNAK słuchając muzyki na tych przetwornikach ma się dobitne wrażenie, że przed Wami gra bardziej rozbudowany system. Nowe przetworniki są w fazie wygrzewania. W dniu dzisiejszym zamontowałem nowe prosto z kartonu....dajcie im trochę czasu....:)

Koszta:

Przetworniki- 370 zł z przesyłką
    Zwrotnice - 100 zł
    Podstawy metalowe - 170 zł
    MDF CNC - 40 zł
    Fornir - 20 zł
    MDF - na stanie
    Kleje - na stanie
    skaj - na stanie
    Kolce - 60 zł z przesyłką
    Mata z filcem na stanie
    lakier - na stanie
    Capon - na stanie

Razem: 760 zł

Jak widać trzeba tu uwzględnić elementy, które pominąłem więc koszta wzrastają.

GALERIA:

Zapraszam do oceniania i krytyki :)
    Last edited by Pawel S.; 17.09.2013, 00:13.

Wizualnie mistrzostwo świata. Szacunek.
    HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
    CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
    Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

I kolejne ślicznotki :)

Skomentuj

Mozesz mi powiedziec, co tyle kosztowalo w zwrotniach, ze az 100 zl za nie dales ?:>
        Mam tez nadzieje, ze kiedys pojawi sie jaki "konkretny" opis brzmienia tych glosnikow, bo o ile pamietam, to jeszcze nikt ich nie opisywal. A moze to pomoc innym w wyborze miedzy innymi tych przetwornikow.

Skomentuj

Ależ z Ciebie "płodny" konstruktor :)
          Swietne, bezkompromisowe podejście do tematu bo ostatnimi czasy wiało nudą na Forum.

Pozdrawiam i czekam na więcej ciekawych konstrukcji :)

Skomentuj

Rewelacja :)

Skomentuj

Ciekawa, przemyślana stylistyka i perfekcyjne wykonanie, choć patrząc na fotki podstawki mogły by być ciut mniejsze.
              Powodzenia w realizacji nowych pomysłów.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                Mozesz mi powiedziec, co tyle kosztowalo w zwrotniach, ze az 100 zl za nie dales ?
                Przepraszam....Podana cena uwzględnia cewki powietrzne ( zgodne ze źródłem projektu ) i prawdopodobnie wysyłkę - czyli pierwszą wycenę jaką otrzymałem z Polinka...

Skomentuj

Trudno sie przyczepic w tym projekcie do jakiegos detalu :) Wszystko wyglada swietnie. Moze jedynie ta podstawka mogla by byc mniejsza jak wspomina KAPRINT, ale to juz kwestia gustu. Ogolnie rewelka, swietna robota!

Skomentuj

ale mnie zaskoczyles tymi podstawami...
                    juz wiem dlaczego plaskowniki poszly w odstawke

naprawde swietny pomysl - GRATULACJE!

Skomentuj

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Miło mi, że konstrukcja się podoba :)

Chciałbym w tym miejscu PODZIĘKOWAĆ za pomoc w projekcie:

Yoshi_80
                      BraWo

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      ale mnie zaskoczyles tymi podstawami...
                      Szczerze powiedziawszy są one kluczowe - bez nich to tylko nudna prosta obudowa :)

juz wiem dlaczego plaskowniki poszly w odstawke
                      Czekają na swoją kolej - myślę, że coś ciekawego z nich wymyślę :)

Skomentuj

a tak na koniec sie jednak przyczepie...
                        prasuj przescieradlo zanim dasz je na tlo!

Skomentuj

Jak się maleństwa wygrzeją to porównaj je z 3SM :) Oczywiście prócz basu bo tu nie ma o czym gadać.

Skomentuj

prasuj przescieradlo zanim dasz je na tlo!
                            to tylko podkład dla wygodniejszej obróbki :) Monitorki będą "wycięte" i umieszczone na czymś bardziej profesjonalnym :)

Skomentuj

Żółwik
                              Jeszcze jedna Twoja konstrukcja i popadnę w kompleksy. Genialne ! Myślę o takich monitorkach do komputera ale czekam na Fountek FR88. Już wiem na czym będę się wzorował :).
                              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                Jeszcze jedna Twoja konstrukcja i popadnę w kompleksy
                                Za niedługo będzie kolejna :) a w co tam popadniesz... to już sam stwierdzisz... :)

Skomentuj

Bardzo fajnie Ci to wyszło. Jak piszesz wszystko dzięki podstawie - notabene bardzo fajny pomysł GJ
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Szacun. Są po prostu śliczne!

Skomentuj

Mam 657 w monitorkach TL i szkoda, że przy tym wykonaniu nie zrobiłeś tego samego, a sam wygląd rewelka;-)

Skomentuj

wielkie gratulacje za wszystko!

zawsze polecam ten glosnik
                                        wg mnie gra swietnie
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X