Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

USHER Lauro Preto

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] USHER Lauro Preto

USHER Lauro Preto

WSTĘP
    Tym razem zatrudniłem do gry najpopularniejszych aktorów tego forum (zapominamy o stx). Są dobrzy i nie cenią się zbytnio . Czyli 8935A i T9930-20. Na początku widziałem ich w OZ 16 L ale szkoda było marnować znakomity bas 8935A więc zrobiłem im nowe domki z dziurką.

BUDOWA
    Ścianki oczywiście MDF 22mm. Front 44mm. Klejone na klej poliuretanowy. Dodatkowo wzmocniłem wszystkie połączenia kołkami drewnianymi fi 8. Maiły być fi 10 ale taki frez wiercący do wrzeciona 8mm kosztował więcej niż moja frezarka więc wykorzystałem wiertło 8mm .
    Wymiary standardowe: 1000x200x300. Wzmocnienia górne i dolne pod kątem 45'. Dało mi to ok. 26 L objętości czyli optymalnie na ten wofer. Puste przegrody wypełniłem pianka poliuretanową. Od wewnątrz dla kosza wofera zrobiłem rowek 45’. Konieczność dla tak grubej ścianki wg Gravesena, wariant D:
    http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm
    Skosy przysporzyły mi najwięcej pracy i problemów ale jakoś dobrnąłem do końca. Zrobiłem je heblem elektrycznym, potem szlifierka oscylacyjna.
    Fornir a w zasadzie obłóg 1,2mm (w cenniku podaja 1,5mm) Lauro Preto. Jak go zobaczyłem w hurtowni to zauroczył mnie - od razu zamówiłem . Kleiłem na klej wikolopodobny (Waterkol D). Mam prowizoryczną prasę i 3 podnośniki trapezowe. Takie fornirowani to czysta przyjemność. Klejom kontaktowym mówię stanowcze NIE . Naddatki forniru obcinałem frezem z łożyskiem.
    Wytłumienie:
    Wszystkie ścianki filc 5mm. Kleiłem na klej kontaktowy w spray. Dodatkowo góra, tył, dół watolina 40mm.
    Lakierowanie oczywiście znów Sławek. Półmat.

ZWROTNICA
    Jak zwykle pajączek na HDF. Cewki powietrzne, szeregowa 1,4mm. Kondensatory MKP Jantzen Audio Cross Cap. Rezystory metalizowane. Przewody Profigold 1,5 i 2,5mm^2.

KOSZTY (orientacyjne)
    Przetworniki: 800 zł
    Zwrotnice, terminale, przewody: 280 zł
    MDF, cięcie: 100 zł
    Fornir: 270 zł !
    Lakierowanie: 150 zł
    Frezy, wkręty, kleje, papier itd: 100 zł
    SUMA: 1700 ZŁ

BRZMIENIE
    Takie jakiego się spodziewałem. Dość łagodne, neutralne. Bardzo uniwersalne kolumny. Radzą sobie przyzwoicie z kiepskimi realizacjami. Znakomity bas, jest dobrze kontrolowany. Miałem obawy czy nie będzie zbyt mułowaty z 26 litrów. Do takiego dźwięku większość z nas jest przyzwyczajona. Moja żona i szwagier lepiej ocenili Ushery niż Founteki.
    Czy na taką opinię miał wpływ lepszy bas, wygląd – nie wiem.

ZDJĘCIA

Uprzedzając wasze pytania. Tak, tak będą kolce :)
    Last edited by KonradRak; 21.11.2011, 18:45.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Schludnie i starannie wykonane, ładne ale niestety niczym nie urzekają ani nie zaskakują jeśli chodzi o wygląd

Skomentuj

Bardzo fajne. I przede wszystkim plus za piękny fornir.

Skomentuj

Swietne wykonanie!
        Bardzo mi sie podobaja
        dobry wybor glosników?

a zwrotka skad?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Elegancko ! tak samo jak poprzednia konstrukcja :)

Skomentuj

Klejom kontaktowym mówię stanowcze NIE .
            Dlaczego nie?

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              a zwrotka skad?
              Tej zwrotnicy chyba tutaj oficjalnie nie powinno byc

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                Tej zwrotnicy chyba tutaj oficjalnie nie powinno byc
                dlatego pytam...
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Coś wysyp konstrukcji jest ostatnio. Barowa pogoda sprzyja konstruktorom :P
                  Klasycznie - i to mi się podoba!
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Witajcie,
                    Zwrotka od człowieka z forum. Jeśli ma zniknąć to proszę - del

---------- Post dodany o 21:25 ---------- Poprzedni post o 21:19 ----------

Co do głośników to jeszcze nie jestem pewien które bardziej mi się podobają. Są tak inne, że chyba będę miał 2 systemy do słuchania :) Wstawię jeszcze trochę fotek z budowy.

Skomentuj

Bardzo mi się podobają, naprawde. Sam się postaram, żeby następna moja konstrukcja nie była typowym prostokątem :)
                      No i fornir, lepiej pasował by mi do podłogi niż to co mam teraz :)

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                        Dlaczego nie?
                        Mam teraz możliwość klejenia na prowizorycznej prasie. Nie muszę używać kleju kontaktowego. Klej wikolowy i mega ścisk jest bardziej pro.

POCZĄTKI
                        Najpierw był szkic, na szczęście ostatecznie z dolnych skosów zrezygnowałem:

Potem ciężka praca:

Fornirowanie:

Końcówka:

Last edited by KonradRak; 21.11.2011, 20:57.

Skomentuj

Widać chłopie że masz do tego rękę:) oby tak dalej:)

Skomentuj

Zamieszczone przez ruperto83 Zobacz posta
                            Widać chłopie że masz do tego rękę:) oby tak dalej:)
                            Nie mam zamiaru przestać :) Na wiosnę znów ruszam. Chyba będę musiał to posprzedawać, żeby żona w kominku nie zaczęła nimi palić

Skomentuj

Tak trzymaj, fajne kolumny i ten półmatowy fornir.
                              Ilość wytłumienia dobierałeś na słuch?

Skomentuj

Zajefajna robota

Skomentuj

W sumie nie wiem które ładniejsze, te founteki czy ushery. Chyba jednak ushery pomimo dośc opatrzonej koncepcji wizualnej.
                                  No widzę rozbrykałeś się z tymi konstrukcjami. Tak trzymać :thumbup:

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                    Tak trzymaj, fajne kolumny i ten półmatowy fornir.
                                    Ilość wytłumienia dobierałeś na słuch?
                                    Dzięki. Wytłumienia dałem mniej więcej tyle ile było w projekcie Akkusa. Różnicy między 20mm watoliną (tyle dałem w Fountekach) a 40mm (Usher) nie słyszę.

---------- Post dodany o 10:29 ---------- Poprzedni post o 10:25 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                    W sumie nie wiem które ładniejsze, te founteki czy ushery. Chyba jednak ushery pomimo dośc opatrzonej koncepcji wizualnej.
                                    No widzę rozbrykałeś się z tymi konstrukcjami. Tak trzymać :thumbup:
                                    MISTRZU gdybym miał Twoją wiedzę i doświadczenie to dopiero bym brykał :) Mnie też bardziej (wizualnie) podobają się Ushery. Aktualnie bawię się LspCAD i czas polutować JIG'a. Zimą ćwiczę teorię. Stolarstwo już opanowane.
                                    Pozdrawiam,

Skomentuj

http://www.imagic.pl/files/view/1508...IMG_0022_1.jpg
                                      ale dobre kombinowanie hehe

Ładne kolumny głośnikowe, gratuluję.
                                      Moje pytanie, dlaczego nie ma schematu zwrotnicy? Kto ją stworzył i czy chodzi o "all rights reserved"?

Skomentuj

Śliczne kolumny :) ten jasny pasek forniru daje im wizualną lekkość,jak by były pochylone do tyłu. Wiem jak grają te głośniki,połączenie z takimi obudowami to marzenie niejednego melomana,sam bym takie chciał Chciał bym zobaczyć moje kolumny wraz z twoimi na jednym zdjęciu :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X