Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Uszkodzony zasilacz w kinie SAMSUNG HT-TZ315

  1. #1
    Użytkownik Awatar jaromas
    Dołączył
    21.01.2009
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    248

    Uszkodzony zasilacz w kinie SAMSUNG HT-TZ315

    Witam, w DVD SAMSUNG HT-TZ315 zapalał się protect zaraz po włączeniu. Nie było napięcia +34,5V z zasilacza ORTP-616 (X-30/Z-310).

    Poniżej schemat zasilacza:


    To co pomierzyłem:
    Na układzie KA5Q1265RF (względem GND)
    VCC 18,6V
    F/B 8,6V
    Drain 314V
    SYS 0V

    ZD41-11,77V między nóżkami
    ZDA2-8,71 między nóżkami
    ZD91-0V między nóżkami

    Podwójna dioda i kondensatory filtrujące ok, nie widać żadnych uszkodzeń, jedynie ścieżki koło układu KA5Q1265RF są delikatnie przygrzane.

    Na wyjściu są wszystkie napięcia oprócz 34,5V, uzupełnienie brakującego napięcia z zewnętrznego zasilacz powoduje prawidłowe uruchomienie się kina, działa końcówka mocy oraz nie wyświetla się protect.

    Mam zamiar wymienić układ KA5Q1265RF jak znajdę go gdzieś, proszę o sugestie co jeszcze sprawdzić oraz podpowiedzi co mogło ulec uszkodzeniu. Pozdrawiam

  2. #2
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,604
    To raczej sterownik ale nie padł bez przyczyny.
    Spr. Da4, da1, Ra1 wymień (nie ważne czy wygląda na spr. czy nie często puszcza dopiero pod napięciem) ca1,ca2 , elektrolity ca4,cm5. zobacz czy ni jest zwarta czsamni strona wtórna przez któryś z tych rezystorów 33k . Spr wszystkie elementy w około nogi SYS. Możesz spróbować (ostrożnie) podać tam parę V DC (mniej niż 11) (po odłączeniu od trafa np wlutowując da2) i zobaczyć czy ruszy.

    ---------- Post dodany o 19:04 ---------- Poprzedni post o 19:02 ----------

    A jest tam ten układ auto selekcji zamontowany ?

  3. #3
    Użytkownik Awatar jaromas
    Dołączył
    21.01.2009
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    248
    ukladu auto brak, sprawdzilem wszystko jak opisaleś i wszystko wygląda na sprawne, podpialem pod nóżkę sys (odpinając ją od trafa) napięcie i zmienialem je od 1,25-10V i nic się nie zmienilo, przetwornica nie ruszyla, czyli to sterownik padl?

  4. #4
    Zaawansowany Awatar dzwiedziu
    Dołączył
    17.05.2009
    Skąd
    Piekary Śląskie
    Posty
    703
    Dla upewnienia posprawdzaj:
    - diody (miałem niedawno pękniętą 4148 tuż koło sterownika, podawało napięcie ale mocy nie było)
    - kondensatory ceramiczne (przebicia)
    - elektrolity nie zawsze muszą źle wyglądać żeby były uszkodzone.

  5. #5
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,604
    Cytat Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
    czyli to sterownik padl?
    Zobacz jeszcze jakie jest napięcie na QM1 C-E, czy faktycznie przetwornica jest zasilana (powinno być tam blisko 0).
    Elektrolity na wyjściu spr ?

  6. #6
    Użytkownik Awatar jaromas
    Dołączył
    21.01.2009
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    248
    Napięcie na QM1 między C-E jest ok 0,19V, sterownik jest zasilany bo na VCC ma ok 18V,elektrolity po wtórnej stronie wylutowywalem, jak dostane gdzieś ten sterownik u siebie to podmienie i zobacze czy ruszy
    Ostatnio edytowane przez jaromas ; 23.01.2012 o 11:59

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •