Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 18AWX i Usher 9950 zwrotka on line

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Takie tylko pytania z ciekawości. To jest ostateczna wersja zwrotnicy?
    Jest wszystko z nią w porządku, jeżeli w zakresie od 500 do powyżej 1kHz jest większa o 5dB efektywność od wysokotonowego? Niskotonowy jest ostro filtrowany 12uF, po czym zmniejsza się nachylenie zbocza rezystorem 4,7(pewnie m.in. chodzi o fazę). W wyniku tego widać na wykresie sporo śmieci z niskotonowego powyżej 5kHz, które są tłumione lekko ponad 10dB.
    Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta

---------- Post dodany o 14:33 ---------- Poprzedni post o 14:14 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    wg mnie tak jest idealnie
    W końcu odsłuch jest najważniejszy, jeżeli jest ok to powyższe pytania są retoryczne Po prostu te rzeczy mi się rzuciły w oczy...

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
      Jest wszystko z nią w porządku, jeżeli w zakresie od 500 do powyżej 1kHz jest większa o 5dB efektywność od wysokotonowego?
      Wiem z czego to wynika - w samochodzie przeważnie te częstotliwości są niwelowane przez akustykę samochodu i przeważnie musimy wytężać słuch, żeby je usłyszeć.
      Dlatego w domu, jak zrobimy taki "peak" to nagle jest więcej szczegółów, większa scena(podbite też okolice 800Hz), przez co nam się bardziej podoba i odnosimy wrażenie że zestaw gra lepiej - bardziej stereofonicznie :P

To już chyba zboczenie zawodowe hehe

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        Dlatego w domu, jak zrobimy taki "peak" to nagle jest więcej szczegółów, większa scena(podbite też okolice 800Hz), przez co nam się bardziej podoba i odnosimy wrażenie że zestaw gra lepiej - bardziej stereofonicznie :P

To już chyba zboczenie zawodowe hehe

Jakie tam zboczenie, ja mam dokładnie tak samo .. a może mnie też pokręciło haha ?

Pytałem się od razu Łukasza czy mu nie instrumenty nie przykrywają wokali, bo po podbijanie tego pasma z moich obserwacji często objawia się dominacją części instrumentalnej nad resztą dźwięków. Twierdził, że nie. Więc może nie przykrywa a może jeszcze tego nie usłyszał :P

Skomentuj

Tu jest coś w ten deseń: http://www.linkwitzlab.com/orion-rev3.htm

Skomentuj

Kolumienki na Usher 9950 i 18AWX wykonane, jestem mega zadowolony. Jezeli mowa o wokalu to jak dla mnie jest tak jak byc powinno. W pewnym momencie basu mi brakowalo ale po czasie okazalo sie ze na wzmaku mam bas na minus:), na zero jest ok. Slucham i slucham moze napisze cos wiecej choc porownania malo (kiedys troszke chodzilo sie po salonach audio jak byla chec kupna gotowca). Moja muza to glownie Dire Straits/Mark Knopfler (solo). Utworek: http://www.youtube.com/watch?v=wTP2RUD_cL0&ob=av2e z perkusja i gitara na poczatku miod:)
            Pozdrawaim i podziekowania dla: lklukasz za zwrotke i poswiecony czas bo wiem ze masz go bardzo malo, dabyl za projekt obudowy i konkretne odpowiedzi na zadawane pytania

Skomentuj

Witam forumowiczów!

Wpadły mi w łapki głośniki z tematu i chciałbym zrobić kolumny BR.
              Z tego co zauważyłem jest to pierwszy projekt lklukasza więc rodzi się pytanie czy warto kopiować?
              Czy lepiej znaleźć osobę bardziej obeznaną w temacie, która zaprojektowałaby zwrotnicę od nowa?
              Co o konstrukcji myśli Yoshi?
              Zrozumcie mnie, nie znam się zbytnio, chcę mieć porządne kolumny, a nie chcę wtopić kasy...

Skomentuj

Lukasz, moglbys wrzucic transfer function dla tej zwrotnicy ? Czyli dzialanie filtrow od strony elektrycznej ?

Skomentuj

Wrzuć na symulator.

Skomentuj

Zamieszczone przez Świerk Zobacz posta
                    Z tego co zauważyłem jest to pierwszy projekt lklukasza więc rodzi się pytanie czy warto kopiować?
                    bo reszta to głównie projekty zwrotnic do samochodu
                    a tu już każdy projekt jest indywidualny
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz a pamiętasz, jaka była odległość między głośnikami i wymiary frontu w obudowie testowej?
                      Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                      treningjezykowy.pl

Skomentuj

identyczne jak w usher black edition
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zastanawiam się nad zbudowaniem tego zestawu tylko nie widzie na schemacie rezystancji cewek.
                          Obudowa pojemnościowo ma być taka jak w mx-140 czy jak w usher black edition?

@ lklukasz
                          Jak myślisz nada się ten zestaw do żeńskich wokali i instrumentów czy może poleciłbyś coś innego w tej cenie.

Skomentuj

Grubość wszystkich cewek to 1,4mm
                            To ci powinno pomoc
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Swego czasu też się zastanawiałem którą z nich kupić... Bo indukcyjność i średnica drutu nie daje tu jednoznacznej informacji która to z cewek :) Ale reszta parametrów cewek może nie odgrywać tu znaczącej roli :)

Numery cewek Polink
                              000-1242 Cewka ind. 0,470mH +/-3% 0,190Ω dr.1,40mm śr.59 dł.15mm
                              000-1518 Cewka ind. 0,470mH +/-3% 0,200Ω dr.1,40mm śr.46 dł.30mm

000-1899 Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,330Ω dr.1,40mm śr.57 dł.30mm
                              000-1336 Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,330Ω dr.1,40mm śr.73 dł.21mm
                              000-0896 Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,340Ω dr.1,40mm śr.51 dł.33mm

Skomentuj

Badz poważny i zobacz jakie te roznice sa. 0,01oma??
                                Jakie tu słowo by najlepiej pasowało? Żadne? Nieistotne? :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ehh, ta powietrzna 1,200mH kosztuje 50pln sztuka.
                                  Jako zamiennik to chyba ta byłaby najbliżej:
                                  000-2194 drut.z rdz.prosz.walc. Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,290Ω dr.1,00mm Fe 0,033kg. śr.30 dł.30mm - 14pln

Dzięki

Skomentuj

Zamieszczone przez Cacek Zobacz posta
                                    Ehh, ta powietrzna 1,200mH kosztuje 50pln sztuka.
                                    Jako zamiennik to chyba ta byłaby najbliżej:
                                    000-2194 drut.z rdz.prosz.walc. Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,290Ω dr.1,00mm Fe 0,033kg. śr.30 dł.30mm - 14pln

Dzięki
                                    Według mojej skromnej wiedzy minimalna różnica w rezystancji cewki robi bardzo dużo. Widziałem jak Luszti opracowywał mi zwrotnice do 3-way i małe zmiany rezystancji wprowadzały duze zmiany w zgraniu fazowym co mocno przekładało sie na dźwięk, wiec zamawianie cewek bez dokładnej rezystancji niekoniecznie możę byc dobre.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                      Według mojej skromnej wiedzy minimalna różnica w rezystancji cewki robi bardzo dużo
                                      0.1 może zrobić ale 0.01 już nie
                                      Z cewkami rdzeniowymi jest ten problem że są nieliniowe.
                                      np mam 2 cewki 1mH rezystancja 0.25 i 0.3 jedna z STX druga z polinka.
                                      Po zmierzeniu jedna ma 0.6mH ! a druga 0.75mH .
                                      Nie jest to żaden błąd pomiaru bo mierzyłem powietrzne i są w tolerancji.
                                      Więc jak zmieniasz cewkę rdzeniową na inną to różnica rzeczywiście może być duża.
                                      Wartość różni się w zależności od poziomu sygnału pomiarowego na dodatek.
                                      Jak stosujesz cewkę rdzeniową to najlepiej taką jak autor zwrotki.

Ważna jest tolerancja elementów w pułapkach już niewielkie zmiany potrafią roztroić pułapkę i radykalnie zmniejszyć jej skuteczność.
                                      Szczególnie ważne przy metalowych głośnikach:
                                      Przykład L15 + DXT:
                                      Pomiar L15 wygląda tak :

Zwrotka :

Widać ładnie wytłumiony rezonans na 8 k.
                                      Załóżmy że kond ma tolerancję 10%.
                                      A cewka 5% .
                                      Najgorszy przypadek:
                                      trafił nam się kond : 4.29u
                                      i cewka 0.95mH
                                      i co się stało :

Skomentuj

Czaruję...
                                      X