Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 9950 + Usher 8935A TL by Hermes

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Usher 9950 + Usher 8935A TL by Hermes

Witajcie,
    poszukując nowych wrażeń planuje zbudować kolumny na znanych przetwornikach: Usher 9950 + Usher 8935A. Na dniach mają do mnie przyjść zwrotnice od Lklukasz'a, w weekend pojade po drewno na skrzynki testowe.
    Docelowa obudowa to TL, jednak planuję zbudować też BR dla porównania.

Na chwile obecną linia wygląda tak: kanał: 206cm2 i długość 200cm.

BR dla porównania: pojemność 17dm3 @ około 55Hz.

Wszelkie sugestie mile widziane.
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
    Docelowa obudowa to TL
    Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
    BR dla porównania: pojemność 17dm3 @ około 55Hz.
    czyli bez porównania :) w takiej Tlce zejdzie znacznie niżej. Do porównania zbuduj 26L@35-37Hz

Skomentuj

Ofc, że zejdzie niżej. Źle napisałem, nie chodziło mi o porównywanie zejścia, a bardziej o wrażenia odsłuchowe.

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP Zobacz posta
      Do porównania zbuduj 26L@35-37Hz
      OK
      Last edited by Hermes; 21.02.2012, 13:12.
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jakie dokładnie parametry miałaby mieć TLka?

Skomentuj

Stały przekrój tunelu: 206cm2
          Długość tunelu: 200cm
          Offset: 22cm
          Strojenie linii z symulacji wypada na 41hz, które po wytłumieniu powinno osiągnąć częstotliwość w okolicy 28-31hz.
          Pojemność netto tunelu 41.2 L
          Last edited by Pawel S.; 03.03.2012, 08:57.
          marcinsywala.pl

Skomentuj

Na wstępie muszę napisać, że 9950 powalił mnie na kolana. Nie spodziewałem się tego, że aż tak mnie zachwyci...

Ale do rzeczy. Na chwile obecną zrobiłem 4 testy w TLce. Poniżej krótkie opisy + zdjęcia + pomiary. Wytłumienie realizowane za pomocą gąbki tapicerskiej o wysokości 3cm i gęstości 25kg/m3.

1) Sama obudowa, bez wytłumienia i skosów na załamaniach tunelu:
            Obudowa:

Charka tunelu:

Charka woofera:

Impedancja kolumny:

2) Sama obudowa ze skosami na załamaniach tunelu:
            Obudowa:

Charka tunelu:

Charka woofera:

3) Obudowa wytłumiona tylko na przegrodzie:
            Obudowa:

Charka tunelu:

Charka woofera:

Impedancja kolumny:

4) Obudowa wytłumiona na wszystkich ściankach:
            Obudowa:

Charka tunelu:

Charka woofera:

Impedancja kolumny (strojenie na poziomie 32Hz - zamierzony cel wykonany!):

Podsumowując dotychczasową pracę, uważam że wszystko zmierza w jak najlepszym kierunku. Jeszcze zrobię testów przy drobnych zmianach z wytłumieniem.
            Port liniowo ciągnie od 40Hz.
            marcinsywala.pl

Skomentuj

dla mnie bomba, pomiary>wnioski>zmiany>wnioski> gotowe
              kiedy przyjdzie czas na BR budowe?

Skomentuj

Do soboty postaram się zrobić jeszcze jedną TLke o tych samych wymiarach i parametrach co wyżej pokazana, ale z wylotem do tyłu. Sprawdzę jak wpłynie to na ilość basu i porównam na koniec obie TLki. Następnie zrobię BR i również dokonam porównania. Mam nadzieje, że wyrobie się do końca tygodnia.
                marcinsywala.pl

Skomentuj

No pięknie kolego. Bardzo profesjonalne podejście. Jako jedyny chyba na forum polskim będziesz miał pojęcie o różnicach w jakości basu i ześciu tego ushera z BR i LT. Jestem ciekaw pomiarów i porównań tylko ustaw inny kolor linii bo niebieski na czarnym tle słabo widać.

Skomentuj

Dzięki za dobre słowa!
                    TLz wylotem do tyłu jest już zrobiona, lecz wzmak odmówił posluszeństwa. Porównanie TLek i BR niestety musi poczekać do przyszłego tygodnia :(
                    marcinsywala.pl

Skomentuj

Myślę, że ciekawym doświadczeniem byłoby porównanie TL z prostą i ukośną przegrodą o ile to możliwe. Niecierpliwie czekam na porównanie brzmienia TL do BR. Sam zastanawiam się nad zmianą obudowy swojego Ushera na TL.

Skomentuj

Prostą i ukośną? Masz na myśli tunel o stałym i zwężającym się przekroju?

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                          Prostą i ukośną? Masz na myśli tunel o stałym i zwężającym się przekroju?
                          Tak chodzi mi o porównanie tunelu stałego i zwężającego się

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekmo Zobacz posta
                            ...ukośną przegrodą o ile to możliwe.
                            Jak będę miał czas, to postaram sie coś sklecić
                            marcinsywala.pl

Skomentuj

5)
                              Charka tunelu:

Charka woofera:

Impedancja kolumny:

Strojenie "wylotu do tyłu" to 37Hz. Wytłumienie jest identyczne jak u "wylotu do góry".
                              Po paru dniach odsłuchu i porównań TL'ek, moim zdaniem, lepiej gra "wylot do góry". W tygodniu postaram się zrobić br a potem TLke ze zwężającym się kanałem.
                              marcinsywala.pl

Skomentuj

na 85Hz coś się tam pojawia. dziwne.

Skomentuj

Dziwnie w ogóle ten wylot do tylu wyszedł. Gra bardziej twardo i płasko.
                                  W piątek jak znajdę czas pójdzie na warsztat, jak pisał DIGIPROCOMP, 26L@35-37Hz.
                                  marcinsywala.pl

Skomentuj

cos dziwny ten wykres impedancji
                                    cos jakby obudowa byla nie szczelna
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na sylikonie wszystko uszczelniałem, ale w takim razie spróbuje jeszcze raz
                                      marcinsywala.pl

Skomentuj

Nie na temat...
                                        hermes zmień se podpis :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X