Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Wzmacniacz]Wzmacniacz lampowy SE. EL84

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Wzmacniacz]Wzmacniacz lampowy SE. EL84

Witam.

Zainspirowany opiniami na temat wzmacniaczy lampowych postanowiłem zbudować i przekonać się czy wzmacniacz zaprojektowany kilka kilkadziesiąt lat temu jest równie dobry a nawet lepszy (według niektórych) niż współczesne tranzystorowe.
    Wzmacniacz oraz zasilacz oparty jest na schematach strony audioton.
    W preampie jest podwójna trioda ECC83. Lampy mocy to EL84 pracujące w klasie A.
    Dodatkowo wzmacniacz wyposażyłem o wskaźnik wysterowania na lampie EL84 oraz sterownik tzn. jest to układ oparty na attiny2313 który realizuje takie funkcje jak opóźnione załączanie napięcia anodowego oraz odbiera sygnały nadawane w standardzie RC5. Całe sterowanie jest wersją rozwojową i nie opisuje szczegółów. Wzmacniacz może pracować w trybie pentodowym i triodowym. Zmiana trybu jest realizowana przez przełącznik. Transformatory głośnikowe to klasyczne TG5.
    Obudowa została wykonana z dębu 16mm i pomalowana duluxem. Jest bardzo solidna. Na wierzch została przykręcona wypolerowana blacha mosiężna 0.5mm.

Odsłuch:
    Wzmacniacz bardzo wiernie oddaje dźwięk w porównaniu do tranzystora. Jednak jego naturalna barwa (tzn. bez equalizera nie podoba mi się choć jest ona charakterystyczna dla wzmacniaczy lampowych) Po wzmocnieniu delikatnie dołu i góry gra dla mnie idealnie. Moc to ok. 5W. Jest wystarczająca do muzyki.

Zdjęcia:
    2012-02-25 13.25.07.jpg2012-02-25 13.28.33.jpg2012-02-25 13.28.45.jpg2012-02-25 13.29.35.jpg2012-02-01 23.20.15.jpg

UWAGI MODERATORA
    Przenoszę do odpowiedniego działu.

Skomentuj

Ciekawy pomysł, ale wykonanie trochę gorsze. Napisz coś więcej z technicznego punktu widzenia, bo na razie widzę TG5 i klasę A...

Skomentuj

sprostowanie- wskaźnik wysterowania jest oczywiście na EM84.
        Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Napisz coś więcej z technicznego punktu widzenia
        A co Cię konkretnie interesuje...

Skomentuj

Jak rozrysujesz schemat, który masz aktualnie po regulacjach, to mi wystarczy.
          Jak pokażesz punkty pracy lamp, to i innym forumowiczom się też przyda.

Skomentuj

Z powyższym zamieszczam schematy:

Wzmacniacz:
            SE-EL84-schem.jpg

Rezystor R8 określa punkt pracy. W trybie triodowym wpinamy jak jest zaznaczone na niebiesko zaś w pentodowym jak czarno.

Zasilacz:
            SE-EL84-sch-zasil.gif

Wskaźnik wysterowania:
            EM84.jpg

Sterownik:
            sterwonik.jpg

Jak już mówiłem sterownik jest wersją rozwojową, aktualnie pracuje nad kodem.
            Mam zamiar Attiny podpiąć przez USART do PC i realizować niektóre funkcje. (Choć nie wiem czy jest sens.)
            Jestem otwarty na nowe pomysły.

Do powyższych schematów posiadam PCB. Jak ktoś zainteresowany to pisać.
            wzm.lamp.zip
            Last edited by Pawel_; 25.02.2012, 21:39.

Skomentuj

Czyli klasyczny schemacik z audiotonu... Robiłeś pomiary na oscyloskopie?

Zamieszczone przez Pawel_ Zobacz posta
              Dodatkowo wzmacniacz wyposażyłem o wskaźnik wysterowania na lampie EL84
              A nie EM84...?

Skomentuj

przecież się poprwaił
                sprostowanie- wskaźnik wysterowania jest oczywiście na EM84.

Skomentuj

Do powyższych schematów posiadam PCB. Jak ktoś zainteresowany to pisać.
                  wzm.lamp.zip
                  Czemu ich nie pokazałeś..? Są Twojego autorstwa czy te z audiotonu...?

Skomentuj

"Dizajn" daje radę. Gratuluję sprzętu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Czemu ich nie pokazałeś..? Są Twojego autorstwa czy te z audiotonu...?
                      Tak, sterownik oraz wskaźnik wysterowania projektowałem sam ale jak ktoś potrzebuje to nie ma problemu mogę wrzucić na forum.:)

Skomentuj

to nie ma problemu mogę wrzucić na forum.
                        To na co czekasz może komuś się przyda
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ja pisałem o pcb lampowca...

Skomentuj

Zamieszczam PCB:
                            PCB_Audioton.zip
                            PCB.zip

Skomentuj

Zamieszczam pełna dokumentacje sterownika, dla pewnej osoby. Może się jeszcze komuś przyda :)
                              sterownik.zip

Skomentuj

Wzmacniacz bardzo wiernie oddaje dźwięk w porównaniu do tranzystora
                                To chyba żart.Owszem,muzycy używaja wzmacniaczy lampowych ale juz nagrywanie materiału przez nich tworzonego to to tory analogowe tranzystorowe ,cyfrowe.Więc skąd to stwierdzenie,że lampa wierniej oddaje dżwięk?To,że przyjemniej dla uszu zniekształca to się zgodzę.

Skomentuj

Jak najbardziej się zgadzam z Tobą, że sygnał wmocniony przez tranzystor jest bardziej idealny w stosunku do tego z źródła ale to nie znaczy że dźwiek jest naturalny. (Mam tu na myśli barwę.) Wzmacniacz lampowy dzięki zniekształceniom oddaje dźwięk wierniej/naturalniej w stosunku do dźwięków rzeczywistych jakie nas otaczają.
                                  Takie jest moje subiektywne odczucie , dla wielu zapewne absurdalne. :)

Skomentuj

Najważniejsze,że Ty jesteś zadowolony z brzmienia.Ja nie składałem i nie złożę końcówki czy pre na lampach ale doceniam trud jaki ludzie wkładają w budowę takich wzmaków jak Twój gdzie nie tylko elektronika jest inna i trudniejsza do uruchomienia ale i zabudowa wzmacniacza.Ogólnie to co pokazałeś ładnie się prezentuje i kto wie,może by mi się spodobało brzmienie:)

Skomentuj

Widzę, że na podstawie tego samego projektu co mój, tylko Twój doczekał się obudowy, a mój ciągle nie (http://staniszczak.pl/2012/04/02/wzm...a-lampie-el84/) :/ Mnie teraz pochłoną nowy projekt i zastanawiam się nad sprzedaniem polutowanej EL-ki :-) Ale jeszcze pewien nie jestem, bo tak fajnie gra:-)

Skomentuj

Gra fajnie, sam męczę dwa takie SE i nie mogę się doczekać kiedy je skończę... :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X