Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt iCross

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt iCross

Temat uniwersalnych zwrotnic testowych już kiedyś był poruszany na forum, mając chwilowo trochę luzu postanowiłem w końcu wprowadzić go w życie wg mojej koncepcji.

Do czego to jest potrzebne?

Każdy kto się zajmował projektowaniem zwrotnicy na poważniej, wie że jest to proces dość czasochłonny szczególnie w momencie odsłuchów i doszlifowania. Porównywanie kolejnych wersji czy poprawek nie jest sprawą prostą. Pomiędzy odsłuchem wersji nazwijmy ja A a następnie wersji B upływa jakiś czas i wrażenia odsłuchowe ulatują.
    Czasem jest tak, że przebudowuje się całą zwrotnicę a następnie po chwili odsłuchu stwierdza, że poprzednia wersja była lepsza.
    Najgorsze są momenty gdy nie wiemy czy lepsza jest wersja A czy B i tak się śmiga po kilka razy do kolumny, przebudowuje, odsłuchuje itd.
    Kupa biegania, szperania w pudle z częściami, lutowania, podłączania, czasem bywa to frustrujące .

Żeby uprościć sobie życie stwierdziłem, że zrobię zwrotnicę o wartościach nastawnych wprost z komputera. Schemat blokowy systemu na rysunku poniżej

Koncepcja opiera się o układ wielu modułów "iCross" (od inteligent crossover chodź inteligencji w nich wiele nie ma ) połączonych wspólną szyną zasilania i komunikacji opartej o przemysłowy standard RS485 pracujący w trybie półduplexu. Wybór RS485 był oczywisty, tanie i skuteczne rozwiązanie, umożliwia podłączenie bardzo dużej liczby urządzeń na jedną magistralę, której długość może sięgać kilkuset m. U mnie wystarczy ok 5m .
    Można by zrobić również na magistrali canbus ale te rozwiązanie byłoby niewątpliwie droższe.

Komunikacja między modułami a komputerem PC odbywa się za pomocą konwertera USB-485 zbudowanego w oparciu o kit AVT1600. W tym przypadku ułatwiłem sobie życie. I jak bywa z ułatwieniami konwerter pochodził nawet nie jeden dzień i się popsuł haha.
    Pomijając fakt, że jest źle zaprojektowany, uszkodziło się nie wiedzieć czemu jedno z wyjść FT232. Na szczęście udało się go poprawić i teraz śmiga bez zarzutu :) .

Każdy z modułów iCross jest jednym elementem zwrotnicy np cewką, kondem itd. Czyli złożenie topologii zwrotnicy nadal spada na użytkownika. Nastawialne będą tylko wartości elementów. To i tak dużo, wystarczająco dużo.
    Zastanawiałem się nad rozwiązaniem układu bazującego na macierzy połączeń dzięki której można by projektować również topologię. Takie rozwiązanie jest możliwe ale jego koszt byłby absurdalny.

Nastawianie wartości modułu odbywa się za pomocą 7 przekaźników, załączających/zwierających (zależnie czy kondensator czy cewka lub rezystor) kolejne podłączone go niego elementy. Zadanie to realizuje procesorek ATTiny 2313 za pomocą znanego i lubianego przez wszystkich układu ULN2004 :

Przekaźniki są trochę na wyrost bo aż 10 amperowe. Nie żebym obawiał się takich prądów. Po prostu były najtańsze, kupiłem je na allegro licząc z przesyłką po ok 1zł od sztuki :) . Przy takiej cenie kupiłem wszystko co było wystawione, akurat 63 szt, będzie na 9 modułów :).

Moduł iCross jest uniwersalny. Za pomocą specjalnej aplikacji można go zaprogramować jaką ma pełnić funkcję (cewka, rezystor, kondensator, element odłączający), o jakich wartościach elementy są do niego podłączone, dzięki temu aplikacja wie po odpytaniu każdego modułu z czym ma do czynienia i jakie wartości może nastawić.

Zależnie od konfiguracji można będzie nastawić 128 kombinacji (2^7) lub sporo mniej (ok 40 paru) przy układzie 5 elementów (cewka lub rezystor) ale z możliwością "zawinięcia" i połączenia 2 z nich równolegle do pozostałych 3. Połączenie równoległe pomimo mniejszej ilości kombinacji może dać szerszy zakres nastawy przy lepszych wartościach pośrednich w interesujących mnie zakresach i mniejszej ilości cewek.

Robocza wersja aplikacji :

Program piszę może w niezbyt szczęśliwym delphi. W sumie to jest mi to bez różnicy trochę się pomęczę i jakoś dam rade. Akurat miałem jakieś problemy z działaniem visual studio (coś wykasowałem z rejestru i mi klękło nawet reinstalacja nie pomogła) :lol:.

Założenia tego menagera poza wspomnianym programowaniem modułów i nastawianiem wartości, ma dać możliwość zapisu całych konfiguracji do banków pamięci. Dzięki temu będzie można w ułamku sekundy przestawiać wartości wszystkich elementów zwrotnicy. Czyli nawet nie przerywając odsłuchu będzie można wybrać interesującą wersję i porównać. Konfiguracje będzie można oczywiście zapisywać na dysku.

Na razie z dostępnej funkcjonalności jest wyszukiwanie modułów, sprawdzenie ich konfiguracji, możliwość przeprogramowania. Obecnie pracuję nad generowanie list wartości zależnie od typu modułu.

Jak widać ze zdjęć zrobiony mam na razie 1 moduł. Płytki na pozostałych 11 czekają na polutowanie.

Nie ukrywam, że projekt nie jest tani. Koszt elektroniki to ok 30zł / moduł. Koszt elementów podłączonych do takiego modułu to kolejne kilkadziesiat zł, może być że jeden taki moduł dojdzie nawet do 100zł (kondy i cewki są cholernie drogie). Do tego konwerter komunikacyjny i zasilacz to ok 60-80zł.

Może i drogo, za te pieniądze miałbym kolejne pudełko części z Polinku. Ale nie w tym rzecz żeby dalej biegać po 10 razy zmieniając 1 czy 2 rezystory

Pomimo tego,że sporo mam zrobione, projekt potrwa jeszcze kilka miesięcy, bo tyle też już trwa, chyba od początku lutego. Zapraszam do komentowania :).

A co tu komentować... Kawał dobrej roboty Yoshi :)

Skomentuj

super projekt!:)

Skomentuj

To co robimy listę na PCB ? :lol:

Skomentuj

Bardzo dobry pomysł z listą:)

Skomentuj

Yoshi_80 przewidziałeś może losowy wyboru predefiniowanych ustawień przy odsłuchu, coś na kształt ślepych testów?
            Idea przestrajanych natychmiastowo zwrotnic jest super, przy tak krótkiej pamięci brzmienia i naszej podatności na autosugestię.

Jak się okaże, że wszystko działa i jest więcej chętnych na klona, można by pomyśleć o jakichś warsztatach dot. np. prawidłowych warunków pomiarowych głośników, obsługi Jiga i Twojej przestrajanej zwrotnicy.
            Myślę, że to ożywiło by znacznie aktywność forum i przyniosło wielu z nas cenne umiejętności praktyczne i teoretyczne.

Skomentuj

Jakbyś potrzebował pomocy w Delphi (lub z Delphi) - wołaj...

Skomentuj

Widzę, ze wam się podoba. Super jest motywacja do roboty .

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                Yoshi_80 przewidziałeś może losowy wyboru predefiniowanych ustawień przy odsłuchu, coś na kształt ślepych testów?
                Nie przewidziałem ale właśnie po to założyłem ten temat żeby zbierać tego typu pomysły :) . Na pewno go wykorzystam bo to jest genialny pomysł, dodam do programu zakładkę z modułem ślepych testów który na koniec zwróci statystykę który konfig bardziej odpowiadał brzmieniowo.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                To co robimy listę na PCB ?
                Jeszcze za wcześnie bo software nie skończony ale hardware jest ok, muszę zmienić w zasadzie tylko footprint dla diody led bo jest taki normalny co przy płytce 1 stronnej spowodowało od razu wyrwanie diody przy próbie jej dogięcia :lol:

Jak się okaże, że wszystko działa i jest więcej chętnych na klona, można by pomyśleć o jakichś warsztatach dot. np. prawidłowych warunków pomiarowych głośników, obsługi Jiga i Twojej przestrajanej zwrotnicy.
                Nie widzę przeszkód żeby zrobić coś takiego. Działać to na pewno będzie bo to jest w sumie bardzo proste urządzenie i juz w dużej mierze działa, np obecnie mam prawie skończony "tryb" przestrajanego kondensatora :) . W zasadzie większość roboty to teraz robienie tej aplikacji pc. Planuje w niedługim czasie zlutować kilka kolejnych modułów, żeby zobaczyć jak się to będzie zachowywać w większej grupie.

Zamieszczone przez marcinb Zobacz posta
                Jakbyś potrzebował pomocy w Delphi (lub z Delphi) - wołaj...
                Dzięki w razie kłopotów na pewno skorzystam. Na razie jakoś sobie radzę. Ale w przyszłości pewnie to przepiszę na c++, chociażby żeby mieć pewną spójność części kodu miedzy PC a uC . Teraz już zacząłem w delphi to w nim skończę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  I jak bywa z ułatwieniami konwerter pochodził nawet nie jeden dzień i się popsuł haha.
                  kity są do kitu
                  Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  To co robimy listę na PCB ?
                  Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                  Bardzo dobry pomysł z listą
                  eternality raven się śmiał z listy...
                  Idea przestrajanych natychmiastowo zwrotnic jest super, przy tak krótkiej pamięci brzmienia i naszej podatności na autosugestię.
                  dobrze gadasz.
                  Jak i Yoshi dobrze wykombinował. Szkoda, że tutaj jest programowanie, bo tego nienawidzę i się nie znam. Tak to bym się starał podpowiadać. Jak ukończysz projekt, to za kaucją i za odwdzięczenie się będę mógł wypożyczyć sprzęta :)? Do 3 way by się przydał.
                  Powiedz mi też Yoshi po co ci taki sprzęt? Tzn masz firmę? Projektujesz zwrotnice co tydzień/na zamówienie? Bo raczej nie inwestujesz tyle pieniążków, żeby zaprojektować jedna-dwie zwrotki. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                    Jak ukończysz projekt, to za kaucją i za odwdzięczenie się będę mógł wypożyczyć sprzęta ?

Jeżeli nie będę używał to myslę, że nie będzie problemu. Na razie musze to skończyć i samemu sprawdzić w praktyce jak się będzie spisywać.

Powiedz mi też Yoshi po co ci taki sprzęt? Tzn masz firmę? Projektujesz zwrotnice co tydzień/na zamówienie? Bo raczej nie inwestujesz tyle pieniążków, żeby zaprojektować jedna-dwie zwrotki.

Aż tyle nie projektuję, raz na jakiś czas coś sie trafi do zrobienia. Ten projekt chodził mi po głowie od kilku lat i między innymi dlatego zaczałem go robić, poza tym mam nadzieję poprawi to jakość wykonywanych projektów.
                    Do tej pory zwyczjanie nie miałem albo czasu, checi albo środków. Obecnie akurat jest dobry moment na realizację. Takie narzędzie na pewno za jakiś czas mi się zwróci a będę je miec na lata. Na poczatek myślę, że inwestycja zamknie mi się w kilkuset zł dlatego, że wykorzystam sporą część elementów do zwrotnic które już posiadam.

Skomentuj

o widzę, że projekt już "in progress..."
                      super i brawo za inwencje
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no to czekamy na up'a albo pytania/problemy :)

Skomentuj

Dwa wieczory po godzince i polutowane, zaprogramowane i uruchomione 3 kolejne moduły, w sumie już mam 4, można będzie zobaczyć jak się zachowują w grupie :)

Skomentuj

Super :) Jak całość będzie ukończona i przetestowana, to będzie dobry materiał na nowy artykuł :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              to będzie dobry materiał na nowy artykuł
                              ostatnio wszędzie każdy chce aby były wykonywane artykuły. HEHEHE, a tylko jedna osoba, która to zaproponowała wzięła się do roboty i jest to tomq

Skomentuj

Chce czy nie chce, nie o to chodzi.
                                Ja wiem gdzie co mogę poszukać i nie mam z tym problemu, ale zebranie kilku postów w eden artykuł nie jest wielkim problemem...
                                Szkoda nie wykorzystać tego jako artykuł..

Skomentuj

A jak już bawić się w aktywkę to nie warto także pomyśleć od razu nad wyrównaniem czasowym? Projekt będzie na tyle uniwersalny, że będzie korzystny także dla tych, którzy nie będą chcieli pochylać przedniej ścianki lub umiejscowić scenę w miejscu odsłuchowym, w przypadku braku możliwości sensownego rozstawienia kolumn w pokoju?

Skomentuj

no i co tam panie Yoshi ?

Skomentuj

Na razie nic się nie dzieje, nie mam czasu albo mi się nie chce . Ciepło się zrobiło, rower, basen itp .

Skomentuj

dziesięć znaków

Skomentuj

Czaruję...
                                        X