Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX MX-140 DIY dziwnie grają

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Grały przez amplituner haha.

Skomentuj

Wyłącz w amplitunerze głośnik centralny i rozrzuć sygnał na fronty.

Skomentuj

Było w trybie stereo.

Skomentuj

Zamieszczone przez R_NEO Zobacz posta
          Kolumny grają coraz lepiej, nie wiem czy się wygrzewają czy ja się przyzwyczajam.
          i jedno i drugie
          wygrzewac napewno sie wygrzewaja, tylko pytanie jaka jest roznica

Skomentuj

Różnica jest taka, że kolumny grają już mniej jak z jakiejś puszki, jak jest więcej basu to efekt puszki znika całkiem, mniej zlewają się dźwięki a wysokie jakby nabrały sytości.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              LightSound ty tez bladzisz
              jesli jeden z wooferow jest w przeciwfazie to wtedy fale sie znosza
              jesli sa oba w przeciwfazie to nie zauwazysz roznicy poza niezgodnoscia w punkcie podzialu
              jesli podlaczyc oba glosniki mid i tw w przeciwfazie to nie zauwazysz roznicy
              powodem tego jest to, ze sygnal to sinusoida i jej wartosc wynosi 0
              Spokojnie, nie błądzę, sama oczywistość

Ploter:

Czyli jest tak jak pisałem, tyle co próbował ktoś ze zmniejszonym tłumikiem? Ploter, dwa rezystory, pewnie masz na stanie :P

Potrzeba czasu, żeby dostrzec rzeczy niedostrzegalne na pierwszy rzut ucha.

Skomentuj

Różnica jest taka, że kolumny grają już mniej jak z jakiejś puszki
                jakiej puszki? Nie znasz zakresu F oraz SPL?
                Sorry, może inaczej, mógłbyś zdefiniować "brzmienie z puszki"?

a wysokie jakby nabrały sytości.
                R_NEO również prośba o definicję sytości. Może inaczej, który według Ciebie model głośnika gra do syta?

Skomentuj

Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
                  który według Ciebie model głośnika gra do syta?
                  wysokotonówka z altusów
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z "puszki" to tak jakby wsadzić głośnik do jakiegoś pudła bez wygłuszenia. W niektórych piosenkach jest mniej basu i tak dziwnie słychać. "Sytości" tzn. że głośnik bardziej słychać niż na początku grania tych kolumn i jest bardziej szczegółowy.

Wysokotonówki z Altusów akurat nawet nie porównuje do kopułki AWX.

Skomentuj

ale nie zawsze jest tak, ze woofer w komorze br potrzebuje jakiegokolwiek wytlumienia
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

akurat AWX potrzebuje, bo mimo ze nisko strojony to i tak dudni (przyklad po audio show)

Skomentuj

pisałem ogólnie
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie wiem czy to wina sprzętu Technicsa czy wyjścia audio z tv czy głośnika ale nie słychać wszystkich detali w wysokich tonach które słychać w głośnikach z tv.

Skomentuj

A słuchałeś kolumn takich by zobaczyć ich charakterystykę ?? Oraz nie porównuj głosników z TV do kolumn :) złóż preampa Wallina kup mikrofon oraz odpal Holmimpulse i porób pomiary :)

Skomentuj

R_NEO jeżeli można to wstaw fotkę tych AWX i Twojego telewizora. Będzie ciekawa dyskusja. Proszę.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                  Oraz nie porównuj głosników z TV do kolumn
                                  Wiecie co, ale to nie jest wcale takie śmieszne. Bawiąc się swoimi kolumnami irytowała mnie jedna rzecz. Dźwięk z TV można słuchać bez przerwy bez zmęczenia :-) Na początku swoich kolumn nie dałem rady słuchać tak długo jak zwykłego telewizora, męczyły mnie. W telewizorze, tak jak pisze R_NEO było słychać więcej dźwięków niż w mojej konstrukcji. I nie są to "wysokie tony" a raczej zakres 2 - 5 KHz. Przeprojektowałem zwrotnicę i zmniejszyłem indukcyjność cewki w głośniku niskotonowym. Zmniejszyłem kompensację bafflestep, wypchałem średnicę trochę do góry, zmniejszyłem tłumik na wysokotonowym aby zrobić na płasko zakres 800 Hz - do końca pasma i teraz jest naprawdę ok. Dźwięk jest bardzo szczegółowy. To co robię z kolumnami porównuję bezpośrednio z podpiętymi do wzmacniacza słuchawkami HD 280 pro. Po prostu zdejmuję i zakładam słuchawki przy grających kolumnach - polecam ten sposób. Przed przeróbką jak robiłem ten test to dźwięk wydobywający się z kolumn był jakby "zza kotary" w porównaniu do słuchawek. Teraz średnica i wysokie są prawie identyczne jak w słuchawkach. Oczywiście basu jest o wiele mniej i jakość wysokich jest zdecydowanie gorsza ale zachowana jest równowaga tonalna. Przyjemnie się teraz tego słucha, nie męczy.

Skomentuj

Podam przykład w tv grało pianino lub fortepian i było to słychać bardzo wyraźnie a w kolumnach ledwo co prawie wcale, lub w teledysku było słychać jakieś dzwonki a w kolumnach wcale.
                                    Niestety ja na projektowaniu kolumn się nie znam więc zrobiłem kolumny z gotowego projektu.
                                    Karmer a zwrotnicę przerabiałeś może od mx-140?
                                    Last edited by R_NEO; 21.05.2012, 23:06.

Skomentuj

Nie, to nie jest zwrotnica od mx-140. Męczę GDN 13/40/2 4Ohm od Tonsila :-) Z tego co piszesz wnioskuję, że masz zbyt wycofaną średnicę. Ale jak piszesz, że robisz gotowca to dziwne. Chyba, że one mają tak grać a Ty oczekujesz od kolumn czegoś innego. Dobrze byłoby gdybyś to zmierzył.
                                      Last edited by karmer; 22.05.2012, 06:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
                                        Przeprojektowałem zwrotnicę i zmniejszyłem indukcyjność cewki w głośniku niskotonowym. Zmniejszyłem kompensację bafflestep, wypchałem średnicę trochę do góry, zmniejszyłem tłumik na wysokotonowym aby zrobić na płasko zakres 800 Hz - do końca pasma i teraz jest naprawdę ok.
                                        Również w mojej ocenie dokładnie to samo należałoby zrobić ze zwrotnicą MX-140.

Skomentuj

dokladnie tak
                                          u stxa pierwsza cewka to 2mH z powodu efektu bs
                                          zabito w ten sposob fajny efekt na srednict przy 800-1kHz i spl glosnika
                                          u mnie juz jest inaczej
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X