Grały przez amplituner haha.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX MX-140 DIY dziwnie grają
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Zamieszczone przez R_NEO Zobacz postaKolumny grają coraz lepiej, nie wiem czy się wygrzewają czy ja się przyzwyczajam.
wygrzewac napewno sie wygrzewaja, tylko pytanie jaka jest roznica
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaLightSound ty tez bladzisz
jesli jeden z wooferow jest w przeciwfazie to wtedy fale sie znosza
jesli sa oba w przeciwfazie to nie zauwazysz roznicy poza niezgodnoscia w punkcie podzialu
jesli podlaczyc oba glosniki mid i tw w przeciwfazie to nie zauwazysz roznicy
powodem tego jest to, ze sygnal to sinusoida i jej wartosc wynosi 0
Ploter:
Czyli jest tak jak pisałem, tyle co próbował ktoś ze zmniejszonym tłumikiem? Ploter, dwa rezystory, pewnie masz na stanie :P
Potrzeba czasu, żeby dostrzec rzeczy niedostrzegalne na pierwszy rzut ucha.
Skomentuj
-
Różnica jest taka, że kolumny grają już mniej jak z jakiejś puszki
Sorry, może inaczej, mógłbyś zdefiniować "brzmienie z puszki"?
a wysokie jakby nabrały sytości.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaktóry według Ciebie model głośnika gra do syta?Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Z "puszki" to tak jakby wsadzić głośnik do jakiegoś pudła bez wygłuszenia. W niektórych piosenkach jest mniej basu i tak dziwnie słychać. "Sytości" tzn. że głośnik bardziej słychać niż na początku grania tych kolumn i jest bardziej szczegółowy.
Wysokotonówki z Altusów akurat nawet nie porównuje do kopułki AWX.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaOraz nie porównuj głosników z TV do kolumn
Skomentuj
-
Podam przykład w tv grało pianino lub fortepian i było to słychać bardzo wyraźnie a w kolumnach ledwo co prawie wcale, lub w teledysku było słychać jakieś dzwonki a w kolumnach wcale.
Niestety ja na projektowaniu kolumn się nie znam więc zrobiłem kolumny z gotowego projektu.
Karmer a zwrotnicę przerabiałeś może od mx-140?Last edited by R_NEO; 21.05.2012, 23:06.
Skomentuj
-
Nie, to nie jest zwrotnica od mx-140. Męczę GDN 13/40/2 4Ohm od Tonsila :-) Z tego co piszesz wnioskuję, że masz zbyt wycofaną średnicę. Ale jak piszesz, że robisz gotowca to dziwne. Chyba, że one mają tak grać a Ty oczekujesz od kolumn czegoś innego. Dobrze byłoby gdybyś to zmierzył.Last edited by karmer; 22.05.2012, 06:11.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaPrzeprojektowałem zwrotnicę i zmniejszyłem indukcyjność cewki w głośniku niskotonowym. Zmniejszyłem kompensację bafflestep, wypchałem średnicę trochę do góry, zmniejszyłem tłumik na wysokotonowym aby zrobić na płasko zakres 800 Hz - do końca pasma i teraz jest naprawdę ok.
Skomentuj
Skomentuj