Witam. Skleciłem subwoofer na GDN30/120/8/1 Tonsil. Obudowa po odjęciu głośnika i skrzynki na elektronikę oraz BR ma około 60 litrów pojemności. Konstrukcja standardowa, głośnik i BR skierowane w jednym kierunku, tak jak w kolumnie głośnikowej. Wystroiłem ją tunelem zrobionym z rury 100mm z wylotem wziętym od jakiegoś oryginalnego tunelu BR, długość 230mm. Obrazek z SpeakerWorkshop https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink . Strojenie ciężko odczytać, bo wykres dość równy w zakresie rezonansu. Gra jak na moje ucho ok. Jak to jest z punktu widzenia was? Pozdrawiam Daniel Lewandowski.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Strojenie BR do opinii.
Collapse
X
-
SW ma taki plus, ze pokazuje na dole wartosci wykresu. tak wiec zrob zoom na wykresie i przejedz z lewej do prawej. zobacz gdzie pokaze najnizsza wartosc i tam sobie odczytaj strojenie.
na oko widac ze to ok 32-33Hz
ja do tego wezmiesz wskazowki yoshiego http://www.diyaudio.pl/content.php/49 to mozna wnioskowac ze jest jeszcze minimalnie za wysoko.
ale skoro na sluch jest OK to tak sluchaj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaz wykresu imp. nie da się w 100% stwierdzić czy dobrze zestrojona buda.
najwazniejszy jest sluch
Skomentuj
-
Dziękuje za odpowiedzi. Generalnie jest jedna rzecz, która mnie strasznie denerwuje, furkot w rurze BR, przy głośniejszej pracy dlatego pytam o strojenie, bo myślę, że pierwszy pik powinien być trochę niższy. Na tylną ścianę dałem wygłuszenie z watoliny 2cm. Zamierzam jeszcze dorobić kolano pod kątem 90 stopni i rurę BR skierować ku górze. Wszystkie krawędzie w rurze BR zaszpachluje i wyszlifuje zobaczymy co będzie. Słucham go na budowie na powierzchni około 26 metrów kwadratowych, tam gdzie docelowo ma grać. Nie chcę go do domu zabierać bo ciężki i wielki nie ma go gdzie postawić :). W pustych pomieszczeniach jest straszne echo co psuje efekt ale cóż, trzeba sobie jakoś poradzić. To już druga taka moja konstrukcja. Pierwsza miała około 50 litrów, taki sam głośnik, BR też wykonany z rury 100 i jakiegoś wlotu, napędzana mostkiem MOSFET IRKA około 250W RMS miał i tak nie furkotał, grał bardzo dobrze. Kupił go mój kuzyn bo mu się spodobał i do dzisiaj go męczy i jest zadowolony. Mój jest narazie napędzany mostkiem TDA7294. Ale nic szkoda gadać będę kombinował jak skończę to rzucę jakieś fotki i opiszę. Pawle, jakie strojenie byś do niego proponował? Pozdrawiam Daniel Lewandowski.
Skomentuj
-
jak dales wygluszenie to nie patrz juz na wielkosc pikow - to sie zmienia. oceniac tak mozesz tylko bez wygluszenia
furkotanie mozesz zniwelowac poprzez wyprofilowanie drugiego konca tunelu. np profilujac PCVke na goraco, dorabiajac pierscien z MDFu lub doklejajac drugi tunel
nie montuj kolanka!
kolanko to gwarancja jeszcze wiekszego furkotania!
Zamieszczone przez daniellol Zobacz postaPawle, jakie strojenie byś do niego proponował?
Skomentuj
-
Witam ponownie. Powalczyłem z tym subem. Jak napisałem wywaliłem wytłumienie, wyprofilowałem rurę na gorąco. Efekt ku mojemu zdziwieniu na wykresie impedancji jest taki, że poprostu piki impedancyjne są dużo niższe, ale rezonans pozostał na tej samej częstotliwości. Skracanie rury w przypadku tego głośnika nie powoduje jakiś zbytnich zmian częstotliwości strojenia. Stwierdziłem, że słucham i stroje. Naciąłem sobie rur chyba z 5. Postawiłem obok suba na GDN120 suba na TIW200XS projekt VISATONA chyba W20.39 z przerobionym BR na prosty. Zacząłem porównania. Gdn na długiej rurze około 30cm pięknie nisko schodzi ale impuls to szkoda gadać, nie da się go słuchać. Rura około 20 cm zapewnia lepszy impuls ale zejście troszkę za małe. ZDoszedłem w końcu do jakiegoś kompromisu i zrobiłem rurę 25 cm. Wtedy stwierdziłem, że jestem zadowolony. Wytłumiłem potem jeszcze raz najpierw ścianę tylną, potem tylko boczne, ale stwierdziłem, że BR chyba najlepiej gra bez wytłumienia. Przyniosłem sobie potem suba na TIW200xs, postawiłem obok tego na GDN120 i znowu próby porównawcze. Z TIWEM był problem z furkoczącym BR ale kuchenka gazowa, zapałka, słoik i wyprofilowałem wlot i jak ręką odjął. Po odsłuchach doszedłem do wniosku, że potrzebuje suba z jakością jak TIW i z mocą jak GDN :). Zostawiłbym tego TIWA ale STX 3 way to zginie, nie będzie go słychać. Jak zwykle miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze :) Dalsze kroki będą takie, iż w sobotę mam urodziny więc wywlekę na budowę cały zestaw 5.1 stx jaki mam, amplituner i jak przyjdą koledzy będziemy komisyjnie słuchać poprawiać oceniać w docelowym zestawie. Jak zwykle nie omieszkam napisać o efektach prób. Pozdrawiam Daniel.
---------- Post dodany o 08:58 ---------- Poprzedni post o 08:23 ----------
Co myślicie o BR skierowanym w podłogę, na podłodze będą płytki ? Pozdrawiam Daniel.
Skomentuj
-
Pawle co masz na myśli pisząc musisz mierzyć. Przecież mierze :). Każdą jedną rurę mierzyłem i powiem Ci szczerze, że w zależności od długości rury BR zmieniają się najbardziej wysokości pików impedancyjnych. Strojenie głośnika tak jak pisałeś parę postów wyżej powiększając charakterystykę i przeciągając myszką. Dla tych rur, które miałem najdłuższa 30cm - 33Hz, średnia 25cm - 36Hz, najkrótsza 20cm - 38Hz. Nie ma wyraźnego wierzchołka przy częstotliwości rezonansowej, jest tam bardziej płaska, dlatego już zacząłem stroić na słuch, uzyskać kompromis między zejściem a impulsem. Zastanawiam się nad wrzuceniem kilku cegieł do środka i zmniejszeniu objętości obudowy do 50 - 55 litrów. Wtedy zobaczę. Pozdrawiam Daniel.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniellol Zobacz postaPawle co masz na myśli pisząc musisz mierzyć. Przecież mierze
lub robic to nadal na sluch
Zamieszczone przez daniellol Zobacz postaZastanawiam się nad wrzuceniem kilku cegieł do środka i zmniejszeniu objętości obudowy
ja sie ograniczam co najwyzej do butelek z woda
Skomentuj
-
Pawle co masz na myśli pisząc musisz mierzyć. Przecież mierze . Każdą jedną rurę mierzyłem i powiem Ci szczerze, że w zależności od długości rury BR zmieniają się najbardziej wysokości pików impedancyjnych. Strojenie głośnika tak jak pisałeś parę postów wyżej powiększając charakterystykę i przeciągając myszką. Dla tych rur, które miałem najdłuższa 30cm - 33Hz, średnia 25cm - 36Hz, najkrótsza 20cm - 38Hz. Nie ma wyraźnego wierzchołka przy częstotliwości rezonansowej, jest tam bardziej płaska, dlatego już zacząłem stroić na słuch, uzyskać kompromis między zejściem a impulsem.
Zastanawiam się nad wrzuceniem kilku cegieł do środka i zmniejszeniu objętości obudowy do 50 - 55 litrów.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaU mnie jest to samo. 8" w 25 litrach i zmiana długości rury daje podobne efekty jak u Ciebie - zmianiają się raczej piki (rosną lub splaszczaja), a nie samo ich polozenie.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaPrzecież położenie się nie zmienia. Jeden pik rezonansu głośnika rozbija się w BR na dwa piki. I teraz przykładowo: zmieniając częstotliwość strojenia z większej na mniejszą prawy pik zacznie rosnąć a lewy zacznie maleć. W drugą stronę odwrotnie. Ważne jest umiejscowienie siodła, choć przy bardzo stromych pikach i efektywnym działaniu portu siodło jest płaskie i trudno odczytać częstotliwość strojenia.
Co prawda to tylko symulacja i dodatkowo różnice długości rur są przesadzone (strojenia odpowiednio 80Hz, 53Hz i 42Hz) dla lepszego unaocznienia różnic - niemniej jednak tendencja ta ujawnia się również w pomiarach. Zmienia się tutaj częstotliwość strojenie układu obudowa/głośnik więc i na wykresie impedancji tegoż układu powinno się to zjawisko ujawniać.
Skomentuj
-
Nie na temat...LuSzTi, racja, żle zinterpretowałem tutorial ze strony głównej i wydawało mi się, że piki mają się przesuwać, a tam nie ma o tym ani słowa (przed chwilą sprawdziłem).
Co prawda to tylko symulacja i dodatkowo różnice długości rur są przesadzone (strojenia odpowiednio 80Hz, 53Hz i 42Hz) dla lepszego unaocznienia różnic - niemniej jednak tendencja ta ujawnia się również w pomiarach. Zmienia się tutaj częstotliwość strojenie układu obudowa/głośnik więc i na wykresie impedancji tegoż układu powinno się to zjawisko ujawniać.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaNo nie wiem, moim zdaniem zmienia się:Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
ciekawy pomysl z tymi ceglami
ja sie ograniczam co najwyzej do butelek z woda
Zamieszczone przez LuSzTiOczywiście, że przy tak dużych różnicach w strojeniu to się zmieni. Ale zwykle jednak poruszamy się w zakresie ok 10Hz i przy tej samej skrzyni zmiana długości rury zmienia jedynie wielkość pików jako takich.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniellol Zobacz postaChyba poznałem odpowiedź dlaczego nic mi się nie zmienia Pozdrawiam Daniel.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaOczywiście, że przy tak dużych różnicach w strojeniu to się zmieni. Ale zwykle jednak poruszamy się w zakresie ok 10Hz i przy tej samej skrzyni zmiana długości rury zmienia jedynie wielkość pików jako takich.
Poniżej screen z symulacji dwóch obudów różniących się strojeniem w zakresie 10Hz - wynik przedstawiony w innej skali niż poprzednio.
W praktyce będzie to wyglądało tak, że lewy pik będzie się obniżał wyraźniej niż na symulacji - przy skrajnie niskim strojeniu wręcz zaniknie. Prawy będzie się podnosił. Niemniej jednak nie zmienia to faktu, że ich ekstrema będą się przesuwać również na osi częstotliwości.
Skomentuj
-
Wczoraj dorobiłem tunel o długości 25 cm wyprofilowany z obu stron. Wrzucę popołudniu dzisiaj pliki z wykresami impedancji z pomiarów. Miałem kiedyś problem z pomiarem impedancji za pomocą JIGA i wymyśliłem, że będę generował częstotliwość co 1 Hz, przy zachowaniu stałej amplitudy sygnału i mierzył prąd płynący przez głośnik, największy prąd to strojenie mojego portu. Może zrobię tak i powie mi to coś więcej. Pozdrawiam Daniel Lewandowski.
Skomentuj
Skomentuj