Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

rezystancja cewki a bas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

rezystancja cewki a bas

Zamieszczone przez LuSzTi
    Projektowałeś kiedyś zwrotnicę? Razem z odsłuchem? Bardzo dużo zależy od zwrotki jaki będzie bas. Nawet ten niski. Poza tym jak nie zrobisz równowagi tonalnej to nie problem zrobić żeby basu było mało albo za dużo. Wystarczy resztę mniej lub bardziej stłumić.
    A le jaki to ma związek z tekstem: "basu mi nie brakowało"? Od kiedy zwortnica ma wpływ na to jak nisko zejdzie midwoofer? Wyrównanie baffle step to jedno, równowaga tonalna z tweeterem to drugie ale te zjawiska przy dobrze zaprojektowanej zwrotnicy są zawsze uwzględniane, nie? Więc jak widżę gościa, który w rozmowie o zwrotnicy pisze to co napisał jamess to mnie trzęsie.

Jeszcze raz zapytam co ma zwrotnica do gadania w paśmie, które zależy wyłącznie od układu rezonansowego jaki zastosujemy do woofera?

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
    Jeszcze raz zapytam co ma zwrotnica do gadania w paśmie, które zależy wyłącznie od układu rezonansowego jaki zastosujemy do woofera?
    To sa podstawy. Jesli cewka w torze niskotonowca bedzie miala duza rezystancje, to wplynie ona na dobroc glosnika. Tzn ona zawsze wplywa i nie ma na to rady. Dlatego rezytancje cewek trzeba zawsze brac pod uwage przy obliczaniu obudowy dla glosnika niskotonowego.

Skomentuj

Aha podstawy, widocznie umknęło mi to przy czytaniu pierwszej strony albo tma tego nie ma. Ja zwrotkarzem nie jestem, nie robiłem i na razie nie zamierzam się wgłebiać w temat projektowania zwrotek. Ale zastanawia mnie to co pisałeś o wpływie na dobroć - jak bardzo się zmienia? Z Qts na poziomie 0,3 cewka może ją popsuć do poziomu 0,5 albo wyżej? Bo tylko taka duża różnica mogłaby znacząco popsuć efekt konkretnej obudowy BR do danego woofera. Przy qts 0,5 potrzba standardowo znacznie więszej budy by uzyskać to samo zejście co przy 0,3.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        To sa podstawy. Jesli cewka w torze niskotonowca bedzie miala duza rezystancje, to wplynie ona na dobroc glosnika. Tzn ona zawsze wplywa i nie ma na to rady. Dlatego rezytancje cewek trzeba zawsze brac pod uwage przy obliczaniu obudowy dla glosnika niskotonowego.
        Właśnie to.

Wyrównanie baffle step to jedno, równowaga tonalna z tweeterem to drugie ale te zjawiska przy dobrze zaprojektowanej zwrotnicy są zawsze uwzględniane, nie?
        No właśnie nie zawsze są dostatecznie uwzględnione. Poza tym tak jak przy 3-way łatwo wyrównać średnicę i górę do basu (wystarczy rezystor) tak przy 2-way nie jest to już takie easy, trzeba walczyć cewką i kondensatorem midwoofera.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Aha podstawy, widocznie umknęło mi to przy czytaniu pierwszej strony albo tma tego nie ma. Ja zwrotkarzem nie jestem, nie robiłem i na razie nie zamierzam się wgłebiać w temat projektowania zwrotek.
          Więc nie wypowiadaj się jaki wpływ ma zwrotnica na bas. Widzę że próbujesz sobie odbić za wcześniejsze potyczki słowne, ale Ci się nie udaje:) Żeby Cię bardziej trzęsło napiszę na przekór: nawet zwrotnica w 2 wayu ma wpływ na to jak postrzegamy subiektywnie bas.

Skomentuj

Wszystko jest wyjasnione w elemenatrzu glosnikowym Kisiela "W glosnikowym zywiole". Do pobrania na stronie AVT za darmo.

Skomentuj

Zamiast sypać z rękawa oklepanymi frazesami odpowiedziałbyś na pytania zawarte w cytowanym przez ciebie fragmencie. Może wiedziałbym więcej o projektrowaniu zwrotek jakbyś mnie oświecił.

Ciekawe czy oprócz wiedzy o zmianach dobroci głośnika ktoś tutaj wie jakie są konkretne różnice dobroci przy zwiększeniu o konkretną wartość rezystancji cewki.

Skomentuj

Zamiast sypać z rękawa oklepanymi frazesami odpowiedziałbyś na pytania zawarte w cytowanym przez ciebie fragmencie. Może wiedziałbym więcej o projektrowaniu zwrotek jakbyś mnie oświecił.

Ciekawe czy oprócz wiedzy o zmianach dobroci głośnika ktoś tutaj wie jakie są konkretne różnice dobroci przy zwiększeniu o konkretną wartość rezystancji cewki.
                Nikt Ci z rekawa nie napisze, bo to zalezy od glosnika i jego parametrow. Szybciej by sie dowiedzial jakbys uruchomil dowolny program do symulacji zwrotnic, a nastepnie na przykladowej zwrotnicy przeanalizowal, co sie dzieje gdy zmienia sie rezystancje cewki w torze niskotonowca.

Skomentuj

Dobra może inaczej podejdę do tej sprawy, bo do zdobycia tej jednej informacji nie mam zamiaru pobierać programu (niewiadomo jakiego), uczyć się jego obsługi i budowac wirtualnej zwrotnicy. W necie na AS (Co ciekawe można z tamtego forum wynieść trochę przydatnych info) znalazłem temat traktyujący o tym samym. Misiomor podał taki oto wzór:

Qes' = Qes * (Re+Rl/Re) (Rl to rezystancja szeregowa cewki zwrotnicy a Re to rezystancja cewki głośnika)

Qts'=1/((1/Qes')+(1/Qms))

Oto co wyszło po podstawieniu do powyższych wzorów:
                  Głośnik to 15cm AWX (Qts=0,35, Qms=6,3, Qes=0,37, Re=5,1)
                  Cewka 1,5mH (R1=0,3om, R2=0,9om, R3=1,8om)

Qts1=1,464, Qes1=1,90876 przy R1=0,3om
                  Qts2=1,4905, Qes2=1,9523 przy R2=0,9om
                  Qts3=1,5274, Qes=2,0176 przy R3=1,8om

Maksymalna różnica to ok. 6 setnych dla Qts i 11 dziesiątych dla Qes. Pytanie jest proste. Jak zmienia się strojenie gdy Qts zwiększa się o 0,06? Wiadomo, że zmiana Qts na więsze wymaga zwiększenie budy by zacghować to samo strojenie. Ale 6 stenych to mała wartość, która nie ma więksego znaczenia. Robiąc symulacje w satim Winisd zmiana zapotrzebowania na litraż zwiększa się znacząco doipiero gdy Qts zmienia się w rzędzie dziesiętnych o kilka cyfr.

Np. SDS164 (tak wiem inny głśnik ale nie chce mi się robić symulacji dla AWXa by sprawdzić jakie ma strojenie przy jakim litrażu) przy Qts w okolicach 0,46 musi mieć 25 litrów by stroic go można na 45Hz. A HDS164 mający około 0,36 potrzebuje już tylko 15 litrów by zestroić go na 45Hz. Więc? Różnica 6 setnych na tym przykładzie peerlesów to zwiększenie potrzebnej budy o 6% czyli dziesiętne litra. Taką wartość można wręcz pominąć bo nie zmienia zauważalnie strojenia.

A różnica w rezystancji cewek była ogromna. Coś jak pomiędzy cewkami z drutów 0,5mm i 1mm (dane z polinka):

powietrzna *1867 CEWKA Cewka 1.50 mH 2.830 Ohm dr-0.40 h- 8 FI-28
                  rdzeń walcowy *2430 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.940 Ohm dr-0.50 dl-30mm FI-19mm rdzen-14/30
                  powietrzna *1866 CEWKA Cewka 1.50 mH 1.980 Ohm dr-0.50 h-15 FI-28
                  powietrzna *1888 CEWKA Cewka 1.50 mH 1.350 Ohm dr-0.63 h-15 FI-33
                  rdzeń walcowy *2280 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.450 Ohm dr-0.70 dl-40mm FI-17mm rdzen-10/40
                  rdzeń szpulowy *5026 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.390 Ohm dr-0.70 dl-33mm FI-24mm rdzen-14/25+dyski-24/5
                  rdzeń walcowy *2240 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.540 Ohm dr-0.70 dl-30mm FI-23mm rdzen-14/30
                  powietrzna *1865 CEWKA Cewka 1.50 mH 1.100 Ohm dr-0.70 h-15 FI-38
                  rdzeń walcowy *2300 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.380 Ohm dr-0.80 dl-40mm FI-20mm rdzen-10/40
                  rdzeń walcowy *2049 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.490 Ohm dr-0.80 dl-25mm FI-29mm rdzen-14/25
                  rdzeń walcowy *2011 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.460 Ohm dr-0.80 dl-30mm FI-26mm rdzen-14/30
                  rdzeń szpulowy *5270 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.320 Ohm dr-0.80 dl-38mm FI-24mm rdzen-14/30+dyski-24/5
                  powietrzna *1103 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.900 Ohm dr-0.80 h-15 FI-43
                  powietrzna *1060 CEWKA Cewka 1.50 mH 1.000 Ohm dr-0.80 h-30 FI-39
                  powietrzna *1999 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.650 Ohm dr-1.00 h-25 FI-40
                  rdzeń walcowy *2441 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.290 Ohm dr-1.00 dl-40mm FI-24mm rdzen-10/40
                  rdzeń walcowy *2341 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.260 Ohm dr-1.00 dl-50mm FI-23mm rdzen-2x13/25
                  rdzeń walcowy *2171 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.315 Ohm dr-1.00 dl-30mm FI-30mm rdzen-14/30
                  rdzeń szpulowy *5003 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.230 Ohm dr-1.00 dl-38mm FI-28mm rdzen-14/30+dyski-24/5
                  rdzeń walcowy *2090 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.320 Ohm dr-1.00 dl-35mm FI-31mm rdzen-19/35
                  rdzeń szpulowy *5094 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.200 Ohm dr-1.00 dl-45mm FI-35mm rdzen-19/35+dyski-35/6
                  rdzeń walcowy *2439 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.405 Ohm dr-1.00 dl-20mm FI-43mm rdzen-24/20
                  powietrzna *1283 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.640 Ohm dr-1.00 h-15 FI-57
                  powietrzna *1087 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.670 Ohm dr-1.00 h-30 FI-45
                  Więc jak to jest panowie specjaliści? Rezystancja cewki tak znacząco zmienia dobroć woofera, że trzeba dodawać - wręcz - litry objętości by osiągnąc to samo? Robił ktoś kiedyś fizyczne pomiary z zamianą cewek o róznych rezystancjach? jeśli to powyższe byłoby prawdziwe to można przy odsłuchu mówić o znaczącej zmianie charakteru (Cokolwiek to znaczy) basu jak jamess napisał? Czy może to siła autosugestii, która - jak wiemy w kręgach audio - jest wręcz ogromna?
                  Last edited by gooralesko; 29.11.2012, 15:56.

Skomentuj

Więc jak to jest panowie specjaliści? Rezystancja cewki tak znacząco zmienia dobroć woofera, że trzeba dodawać - wręcz - litry objętości by osiągnąc to samo? Robił ktoś kiedyś fizyczne pomiary z zamianą cewek o róznych rezystancjach? jeśli to powyższe byłoby prawdziwe to można przy odsłuchu mówić o znaczącej zmianie charakteru (Cokolwiek to znaczy) basu jak jamess napisał? Czy może to siła autosugestii, która - jak wiemy w kręgach audio - jest wręcz ogromna?
                    Przydaloby Ci sie jednak troszke pokory i wiedzy teoretycznej. Nie chce Ci sie czytac, to przytocze fragment z tekstu Kisiela:

"Niezależnie od rodzaju obudowy, najpierw korygujemy wartość Qes i Qts ze względu na spodziewane dołączenie rezystancji szeregowej Rg – rezystancji cewki filtru dolnoprzepustowego. Niech będzie to skromne 0,5 ohm.
                    Rg=0,5 ohm
                    Qes’=Qes&#183Rg+Re)/Re
                    Qts’=Qes’xQms/Qes’+Qms
                    Qts zwiększy swoją wartość z 0,34 do 0,37."

Kopiuje z pdf wiec moga wkrasc sie male bledy. W kazdym razie przy glosniku z Qts 0,34 dodajac cewke z rezystancja 0.5 ohm, dobroc podniesie sie do 0.37. To nie sa male wartosci! Gdybys podpial tania cewke, ktorej rezystancja bylaby powyzej 1 ohma, to w efekcie dostajesz zupelnie inny glosnik, co akurat dla basrefleksu jest bardzo istotne aby zachowac dobra jakosc niskich tonow.

Skoncz wiec teoretyzowac i wez sie za czytanie dobrej literatury.

Skomentuj

Więc jak to jest panowie specjaliści?
                      Zależy od głośnika. Zresztą wsadź sobie potka szeregowo z głośnikiem pokręć będziesz wiedział czy słychać czy nie.

Skomentuj

Przydaloby Ci sie jednak troszke pokory i wiedzy teoretycznej. Nie chce Ci sie czytac, to przytocze fragment z tekstu Kisiela:
                        E tam od razu Kisiela, u nas jest wszystko : http://diyaudio.pl/content.php/11-parametry-glosnika

Przypominam że cewka włączona w szereg z głośnikiem (filtr dolnoprzepustowy) posiada również rezystancję. Aby obliczyć obudowę należy obliczyć Qts zastępcze: Qts(zastępcze)=Qts*(Re+Rs)/Re ( Re to rezystancja cewki głośnikowej, Rs to rezystancja cewki włączonej szeregowo z głośnikiem).
                        W praktyce wzoru znać nie trzeba bo program sam uwzględni zmianę Qts jak poda mu się rezystancję szeregową.

Skomentuj

Przydaloby Ci sie jednak troszke pokory i wiedzy teoretycznej.
                          Tego pierwszego nigdy nie miałem i miał nie będę, więc bez urazy Pogromco ale przyzwyczaj się do tego. A tą drugą zawsze można zdobyć. Tylko w temacie zwrotnicowym nie mam ochoty na razie się w to bawić. Będę czytał uznane poradniki jak zabiorę się na poważnie za robienie wrotnic. Ale do tego trzeba chwilę czasu i pieniędzy oraz sama chęc posiadania głośników sklejonych według własnego projektu.

@Raven - nie omieszkam spróbować.

Skomentuj

Czaruję...