Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamieszczam pomiary głośników Dayton rs 225, dayton rs 52, seas 22 taff - thd i kat.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczam pomiary głośników Dayton rs 225, dayton rs 52, seas 22 taff - thd i kat.

Witam.

Wstawiłem na audiostereo, więc zamieszcze i tutaj. Może komuś się to przyda przy podjęciu decyzji na temat wyboru głosników - pomiary woofera Daytona rs 225, średniotnowego daytona rs 52 i wysokotonowca seas 22 taff.

UWAGA! Pomiary były robione z głośnikami zamontownaymi w docelowej obudowie, nie są to pomiary z odgrody. Pomiar sygnałem sinusoidalnym od 300 hz, z odległości około 1,3m, dokonane w średniowytłumionym pomieszczeniu mieszkalnym (nie w komorze bezechowej) przy użyciu wkładki mikrofonowej Panasonic wm61 (+ wgrany plik kalibracyjny tej wkładki do programu), na karcie dźwiękowej SoundBlaster Live 5.1. Proszę nie sugerować sie zbytnio podpisami pomiarów katowych - zarówno kat przy charkach poziomych jak i wysokonosc przy charkach pionowych były szacowane metodą "na oko".

Gdyby ktoś chciał dokładniej się im przyjrzeć albo obejrzeć sobie pomiary innych harmonicznych zamieszczam plik z pomiarami z HolmImpulse: http://hostuje.net/file.php?id=f7c0f...0b3e347d07d5c8

Moje wnioski co do tych głośników:
    - traktowanie rs225 jako typowego woofera (ciętego <300hz) to nie wykorzystanie w pełni potencjału.
    - średnitonowa kopułka powinna być jednk dość wysoko cięta (700-800 hz) mimo niskiego rezonansu (~330hz). Duzy rezonans na skraju pasma jest naprawde daleko od przewidywanego obszaru pracy.
    - tweeter - imho albo ciąć go nisko (~2,5khz) i nie przejmować się wysoką 2 harmoczniczną, albo przyciąć go już od 3,5 khz, gdy tylko średnitonowy pozwoli. 3 harmoczniczna jest na niskim poziomie, charki kierunkowe Imo bardzo dobre.

Składasz sobie taki zestaw?

Skomentuj

Tak (10 znaków).

Skomentuj

Aktywnie czy pasywnie?

Skomentuj

Aktywnie. (10 znaków)

Skomentuj

Coś więcej na temat Twojej konstrukcji? Jakieś plany, wybór elektroniki...?

Skomentuj

Tomq88
              Możesz napisać coś więcej nt RS225, tzn czy w Ciebie nadaje się do 2-way? Bo ja widzę z tych pomiarów że aktywnie można by go spokojnie połączyć z jakąś kopułką przy ok. 1.8kHz. Czy od początku miałeś założone że będzie grał w 3-way, czy to wniosek po przesłuchaniu? No i w jakiej budzie u Ciebie gra? W coś około 45l BR?

Skomentuj

Przypuszczam, że projekt 2 way z uzyciem tego niskotnowca ma duze szanse powodzenia, bo tych daytonow da sie sluchac jak szerokopasmowek. Oczywiscie wysokie tony liche (z głosnika basowego ), ale imho niektore wieze z supermarketu graja gorzej niz takie gole rs225.

Z podziałem 1,2 khz takze go testowalem, tez dobrze gralo, dalem jednak nizszy, zeby sredniak sie nie marnowal

Co do kopulki to nie znam tego rs28, wiec tu absoultnie nic nie doradze, nie mialem nigdy do czynienia z niskim cieciem kopulek, bo u siebie zawsze mialem mniejsze niz <25mm.

Gra u mnie w ok 28litrach, z niskiem storojeniem (nie pamietam jakim) gralo to naprawde przyjemnie, teraz mam jednak ciut za wysokie i chyba komore przetlumiona, ale narazie nie chce mi sie w tym grzebac.

Historia tych kolumn jest taka, ze najpierw mialo byc oversized 2way z fostexem(?) fr 85 i fountekiem fw200, ale zmienilem niskonowe na daytony, bo chyba nie pasowal mi ich kolor, potem zaczalem odsluchiwac szerokopasmowke i calkiem mnie rozczarowala, wiec zrodzil sie pomysl na 3 way. Najpierw mialo byc rs 225, seas 12mca i viston g20sc, ale tez mnie to rozczarowało i dopiero kolumny na glosnikach jak w tytule spelnily moje oczekiwania.

Skomentuj

Czaruję...
                X