Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór zamiennika dla głośnika wysokotonowego do roth oli 50

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór zamiennika dla głośnika wysokotonowego do roth oli 50

Witam!
    Ze względu na ciągłe problemy z tym głośnikiem oraz wysoką cenę zakupu nowego, jestem zdecydowany na wymianę na coś innego. Nie znam dokładnych parametrów, niestety producent milczy w tej sprawie. Impedancja to 6ohm.
    Myślałem nad seasem 27 TBC/G - czy to dobry wybór?
    Nie oczekiwałbym olbrzymiej poprawy dźwięku, jak pisałem priorytetem jest to żeby działał poprawnie i nie był gorszy od standardowych wstęg.
    Jeśli trzeba, dokonam potrzebnych modyfikacji w zwrotnicy, niestety nie znam się na zwrotnicach więc w tej sprawie potrzebowałbym pomocy o ile będzie to konieczne.
    Przesyłam też zdjęcie zwrotnicy.

Dodam, że cena jaką jestem gotowy wydać to max 170zł/szt.
    Pozdrawiam

prawdziwy hi-end i do tego na wstęgach ? :)

---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post o 22:14 ----------

to jak rozumiem jest tylko zwrotnica do tej wstęgi, reszty hi-endu nie widzimy ?

A mają jakąs hi-endową gwarancję, skoro głośnik działa niepoprawnie ?

Skomentuj

ale wiesz ze zmiana glosnika = zmiana zwrotnicy = wiekszy koszt?

Skomentuj

Nepez - nie do końca rozumiem ironię, nigdzie nie pisałem że to jakiś hi-end. to jest cała zwrotnica - jeśli trzeba spróbuje ją wykręcić żeby zrobić lepsze zdjęcia. Nie mam gwarancji.
        Pawel S. - Zdaję sobie z tego sprawę, ale czy nie wystarczyło by dopasować czułość poprzez wymianę np. rezystorów na inne zostawiając częstotliwość podziału w spokoju?

Skomentuj

Ironia była wywołana faktem że za głośnik chcą drogo natomiast wewnątrz zwrotnica wielkości paczki papierosów. moim zdaniem cokolwiek tam wstawisz zagra porównywalnie. Najtańsze są wstęgi Founteka. Są wersje do kupienia po 400zł. za parę. Czy to tanio?
          Nie wiem, ale zawsze takie oszczędności wychodzą bokiem i w ostateczności najtańsza opcją jest wymiana na taki sam jaki wkręca cwany chińczyk w fabryce.

Nie opisałeś co dolega tym głośnikom, może da radę naprawić albo kupić jakąś samą cześć do wstegi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Archon816 Zobacz posta
            Pawel S. - Zdaję sobie z tego sprawę, ale czy nie wystarczyło by dopasować czułość poprzez wymianę np. rezystorów na inne zostawiając częstotliwość podziału w spokoju?
            niestety nie jest to takie proste jak sie wydaje

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
            Najtańsze są wstęgi Founteka. Są wersje do kupienia po 400zł. za parę. Czy to tanio?
            sluchalem neo 3. jakos nie zachecilo mnie to do zakupu wstegi ;/

Skomentuj

Za orginalny głośnik chcą 350zł (2 miesiące temu chcieli 220zł) natomiast obie kwoty to moim zdaniem za dużo. Mam na razie dość jakichkolwiek wstęg dlatego chciałbym kupić zwykły głośnik.
              Niestety naprawiałem głośnik i nie ma to większego sensu - jakość wykonania pozostawia bardzo dużo do życzenia.
              Jeśli ktoś byłby w stanie podpowiedzieć co mogę ulepszyć w tej zwrotnicy byłbym wdzięczny - jak pisałem mogę wykręcić zwrotnicę, zrobić lepsze zdjęcia czy narysować jakiś schemat.
              Chciałem też zapytać czy ten przykładowy seas 27TBC/G lub 27TBFC/G (wersja w ferrofluidem) ma wystarczającą moc oraz minimalną częstotliwość odcięcia, żeby nie ulec uszkodzeniu przy tej hi-endowej zwrotnicy xD

Skomentuj

wytrzyma i przezyje
                ale bez pomiarow i nowej zwrotnicy wiele sie nie poprawi

Skomentuj

Nic nie warto w niej ulepszać czy trudzić się zamianą na kopułkowe Seasy. To tak jakbyś zbudował kolumny od nowa
                  Głośniki wstęgowe są jak droższe od klasycznych ze względu na koszt materiałowy i raczej tak będzie w przewidywalnej przyszłości.

Roth to jest przykład osiągnięć gospodarczych chińskiej republiki ludowej sfinansowanych przez pazernych kapitalistów zachodnich. Innymi słowy wielkie g... w błyszczącej skorupce.

Opisz co się psuje w tym głośniku a może będzie możliwość naprawy. Może uda się kupić samą wstęgę na wymianę albo może tylko coś się rozlutowuje (jak w chińskich latarkach led, które zaczynają świecić dopiero jak się raster z diodami od nowa polutuje).

220 złotych za taki głośnik to nie jest dużo. Taniej już tylko chyba jakaś diafragma z Monacora może być, ale one też będą wymagały zaprojektowania zwrotnicy od nowa. Żeby to zrobić trzeba wykonać pomiary wszystkich głośników z kolumny, a na koniec okaże się że koszt nowej zwrotnicy przekracza wartość całej kolumny na allegro czy ebayu.

Jeśli masz się bawić w takie usprawnianie zegarka przy pomocy kłonicy, to lepiej już napraw te chińskie arcydzieła jak należy firmowymi głośnikami, zepchnij jakiemuś amatorowi błyskotek i zabierz się się za DIY z prawdziwego zdarzenia
                  Last edited by nepez; 19.01.2013, 10:11.

Skomentuj

Hej!
                    Dzięki za odpowiedzi. Wstęgę wymieniałem dziesiątki razy (zwykła folia aluminiowa, śniadaniowa) - mógłbym śmiało otworzyć linię produkcyjną. Na początku gra dobrze, natomiast przy słuchaniu z wyższą głośnością robi się luźna i przestaje grać lub gra ciszej - pewnie jest to spowodowane dużym ciśnieniem w obudowie podczas głośnego słuchania oraz brakiem osobnej komory na głośnik wysokotonowy. Próbowałem w jakiś sposób go uszczelnić - bez skutku. Bardziej porowaty, zygzakowaty wzorek odciśnięty na wstędze też nie rozwiązuje problemu - taka folia jest zbyt mało elastyczna żeby sama się napinała. Ostatnio zauważyłem, że nawet podczas przykręcania frontowej blachy do obudowy głośnika zmienia się jego głośność właśnie z powodu delikatnego wyginania się obudowy i zmiany naprężenia membranki. Dzisiaj zastosowałem nowatorski sposób napinania membrany - gumka recepturka obejmująca obudowę i przymocowana do obu końców membrany przy pomocy foliowej naklejki.
                    Głośnik po takich zabiegach gra identycznie jak w drugiej kolumnie (sprawny od początku).
                    Przesyłam kilka zdjęć - napiszcie co o tym sądzicie

Skomentuj

jestem pod wrażeniem. Niedługo będziesz w stanie otworzyć produkcję własnych głośników wstęgowych, bo dowiesz się o nich wszystkiego :)
                      Na oko głośnik wygląda na szczelny. Wstęgi mają jednak szczelinę przez którą przechodzi ciśnienie akustyczne tylnej strony wstęgi.

Skomentuj

Czaruję...
                      X