Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Project aleX :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Project aleX :)

Od jakiegoś czasu siedzi mi w głowie nowy projekt kolumn i szalony pomysł ich aktywizacji :)
    Głośniki nie wybrane... postanowiłem zacząć od elektroniki i zrobić mały poligon doświadczalnych na kolumienkach do warsztatu do których przetworniki już leżą jakiś czas i czekają na budki :)
    (obecnie DXT, AC130F1, STX 8 AWX )
    W kolumnach aktywnych 3 drożnych potrzebne jest 6 wzmacniaczy mocy...
    Nie miałem najmniejszej ochoty na lutownie czegokolwiek na scalakach postanowiłem więc zrobić coś ciekawszego i chociaż w jakimś stopniu nowego :)
    Wzmacniacz uzyskał obecnie status "Release to manufacturing " :)

Wzmacniacz został oparty na znanym i lubianym układzie Alexandra :
    http://www.analog.com/static/importe...17334AN211.pdf

Formalnie jest to nieco podrasowana jego wersja :)
    Krótko co zostało zmienione:
    - kompensacja na TMC
    - miejsce jej włączenia - teraz brana jest z drivera a nie bezpośrednio ze stopnia napięciowego
    - boostrapowanie kolektorów drivera co drastycznie zmniejszyło obciążenie stopnia napięciowego (nieliniowa pojemność Cob)
    - zmienione zostały lustra prądowe w celu poprawy liniowości stopnia napięciowego, szczegóły dla zainteresowanych :
    http://www.essex.ac.uk/csee/research...%20cascode.pdf
    rysunek 5 b
    i tu
    http://www.diyaudio.com/forums/solid...ml#post2323264
    - dużą wadą oryginalnego projektu jest niezbyt "ładne" zachowanie wzmacniacza podczas przesterowania. W pewnym momencie po prostu prąd wzmacniacza operacyjnego się kończy i zaczyna działać jego wewnętrzne ograniczanie prądu - wzmacniacz może się wtedy wzbudzić i w skrajnych przypadkach nawet z hukiem rozlecieć :) aby temu zapobiec został dodany tzw. aktywny clamp.
    Jest to formalnie dodatkowa pętla sprzężenia zwrotnego włączająca się tylko w chwili przesterowania i zapobiegająca wyżej wypomnianemu zjawisku :)

Po co zostały wprowadzone modyfikacje ?
    Wzmacniacz Alexandra jest bardzo szybki ale zniekształcenia ma mocno przeciętne :)
    Zmiany umożliwiły ich ponad dziesięciokrotną redukcję.

Wzmacniacz został fizycznie podzielony na 2 części:
    - stopnia napięciowego - gdzie znajduje się wszystko oprócz tranzystorów wyjściowych i układu zabezpieczeń.
    - oraz płytkę stopnia mocy gdzie właśnie zostały umieszczone tranzystory wyjściowe oraz zabezpieczania :)

Podział został podyktowany:
    - względami ekonomicznymi - płytka stopnia napięciowego musi być dwustronna a pod stopień mocy już nie.
    - praktycznymi - w czasie prac (czy przy uruchamianiu czy późniejszym serwisowaniu) przy wzmacniaczu nie trzeba za każdym razem odkręcać tranzystorów wyjściowych od radiatora.
    - uniwersalnością - można np. mieć całkiem nowy wzmacniacz wymieniając tylko stopień napięciowy bo tranzystory wyjściowe i zabezpieczania pasują do każdego układu :)
    Można wykorzystać płytkę stopnia napięciowego gdy chce się zrobić upgrade do większej mocy...

... wzmacniacz formalnie po niewielkich modyfikacjach może być rozbudowany do prawie dowolnej mocy :)
    Bez zmian typów tranzystorów da się go zasilać do +-80V a po zmianie na tranzystory wysokonapięciowe nawet +-100V czyli ponad 500W/8om :twisted:
    Oczywiście przy takiej mocy będzie potrzebnych jakieś 10 par MOSFET-ów...

Ale wróćmy na ziemię :)
    W aktywnych kolumnach nie są potrzebne kW (a przynajmniej dla średniaka i wysokich :) )
    obecna wersja jest wiec uzbrojona jedynie w 2 pary popularnych IRFP240/IRF9240.
    Max. moc jest więc ograniczona do jakiś 200W/4om.

Rozmiary płytek zostały tak dobrane aby przykręcone "na płasko" do radiatora - popularnego profilu A6023 L = 10cm - stanowiła zwarty moduł zajmujący jak najmniej miejsca.

Wzmacniacz został wyposażony w większość zabezpieczeń (zbudowanych dookoła popularnego układu uPc1237):
    - zabezpieczenie przed DC
    - przeciw zwarciowe, przeciążeniowe.
    - ciche włącz/wyłącz
    - termiczne - wyłącznik bimetalowy :)

Co z tego wyszło :
    - THD w całym paśmie audio poniżej 0.001%
    - SR limit - 200V/us
    - moc z obecnym zasilaniem ~90W/8om 150W/4om
    - pasmo DC-150Kz-3dB (bez filtru wejściowego 1Mhz)

Ale pewnie mało was obchodzą parametry :) a najbardziej ciekawi...
    Brzmienie:
    Dla osób korzystający z tradycyjnego wzmacniacza może to być szok poznawczy
    Alexander zwraca uwagę na specyficzne brzmienia basu, ja też to zauważyłem.
    W wysokich tanach nie ma nawet najmniejszego śladu ostrości - i to jest tak bardzo prze zemnie pożądana cecha dla której warto się pomęczyć :)
    Resztę ocenicie sami jak ... sobie zbudujecie :P

I w tym miejscu warto powiedzieć o tym o czym jeszcze nie było...
    czyli wadach.
    - wzmacniacz jest stosunkowo drogi i skomplikowany porównując go np. SymAsyma
    (koszt widuje 2 stronna płytka i pomocniczy zasilacz)
    - nie wybacza błędów - jak nie wie się co robi rezultaty mogą być fatalne.
    - wymaga dodatkowego zasilania dla stopnia napięciowego.
    - częściowy montaż SMD

więcej nie znam :P

Jak znajdą się zainteresowani - mi będą potrzebne jeszcze jakieś 4 komplety płytek... Można zrobić "grupbaj" :)
    Jest jeszcze mały problem z nietypowym przekaźnikiem prze zemnie zastosowanym.
    Jest to specjalny element mogący przełączać duże napięcia i prądy także stałe, a nie jak tanie przekaźniki które owszem są znamionowo np. na 230VAC i 16A. Lecz dla DC dopuszczalny prąd styków jest już znacznie mniejszy i typowo nie przekracza 1A przy max napięciu kilkunastu V !
    Skutek jest przeważnie taki, że styki już po kilku rozłączaniach DC się zużywają i potrafią skleć...
    rezultat łatwo przewidzieć.
    Cena za przekaźnik wynosząca 30 parę PLN nie jest znowu tak wygórowana gdy ma on chronić kolumny na przetwornikach za kilka set... tys PLN.
    A przynajmniej takie jest moje zadanie.
    Szczególnie że projekty DIY zawsze mają zwiększone ryzyko

Koniec paplaniny trochę dla oka :)

Schematy:
    https://docs.google.com/file/d/0BzfG...ZxYng2N1E/edit
    https://docs.google.com/file/d/0BzfG...xDYTFkLVU/edit
    https://docs.google.com/file/d/0BzfG...hwQVZjajA/edit
    https://docs.google.com/file/d/0BzfG...JnWGU4dTg/edit

PCB dla wytrawiaczy:
    https://docs.google.com/file/d/0BzfG...it?usp=sharing

loop gain:
    - czerwone bez TMC
    - niebieski z TMC
    zysk jak widać jest ponad 20dB

odpowiedź na prostokąt 10khz.

i po obciążeniu kondensatorem 0.47uf (bez cewki wyjściowej i filtru wejściowego)

To kto mi zrobi budkę

Last edited by raven1985; 26.07.2013, 21:57.

super :) ....ja widze go u siebie jako pelnopasmowke :) ...czekalem na cos ala twoja HECA cierpliwie i chyba sie w koncu doczekam :) ... PS znieksztalcenia w funkcji mocy jak sie przedstawiaja ?

Skomentuj

są poniżej 0.001% do przesterowania :)

Skomentuj

To samo co u mnie tylko, że lepiej

Rozmiary płytek zostały tak dobrane aby przykręcone "na płasko" do radiatora - popularnego profilu A6023 L = 10cm - stanowiła zwarty moduł zajmujący jak najmniej miejsca.
        A nie wplynie to na chlodzenie? Kiedys myslalem o tym rozwiazaniu i zastanawialem sie jak z wymian ciepla. Najlepiej chyba byloby umiescic plytke pod raditaorem, tak zeby jego zeberka odprowadzaly cieplo pionowo w gore - ale to chyba malo realne.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
          A nie wplynie to na chlodzenie? Kiedys myslalem o tym rozwiazaniu i zastanawialem sie jak z wymian ciepla. Najlepiej chyba byloby umiescic plytke pod raditaorem, tak zeby jego zeberka odprowadzaly cieplo pionowo w gore - ale to chyba malo realne.

przeciez radiator moze byc pionowo tak by zeberka byly pionowo...razem z płytką...i bedzie jeszcze lepszy przepływ powietrza

Skomentuj

OMG. Chyba muszę zaprojektować wzmacniacz z wykorzystaniem op-ampa, pewnie z takiego zestawu części zrobiłbym dwa wzmaki i jeszcze by mi zostało ;-)
            Szacunek. Układ wykonany full profi, widać też, że sporo pracy włożyłes, żeby podkręcić jego charakterystykę.
            Ten prostokąt to ile % wysterowania?

Skomentuj

Dzięki.
              Nie było łatwo to ustabilizować.
              10V/dz jakieś 3/4 i 1/2 z obciążeniem pojemnościowym :)

Skomentuj

niezła robota, miło patrzeć jaką ludzie mają wiedzę i to z mojego rocznika:-)

Skomentuj

Raven, gdzie kupujesz te przekaźniki. Widzę że są w Farnelu, ale może gdzieś w Polsce?

Skomentuj

ja kupiłem cały worek na allegro za 3.6PLN sztuka :P

Skomentuj

Tiaa, niektórzy to maja fart :-)

Skomentuj

Projekt AleX aktywny :)

I jego nie ominęła zmiana planów...
                        Hi-End-owy preamp na LTC1590...

https://docs.google.com/file/d/0BzfG...it?usp=sharing

pre.png

Skomentuj

Plany się zmieniły nieco. Podział będzie analogowy.
                          Mam fajny dac na AD1865 podoba mi się jego brzmienie a nie maił bym go jak podłączyć ...

Zamówienie na płytki do końcówki:
                          http://diyaudio.pl/showthread.php/21...770#post340770

Skomentuj

wybrałeś już co zasilisz aleXem?

Skomentuj

Na razie będą zasilane z tego co mam.
                              Wysokotonówka potrzebuje parę W tylko.

Skomentuj

Masz już układ zamknięty w obudowie? Radiator A6023 10cm wystarcza na jeden kanał z dwoma parami tranzystorów?

Skomentuj

Tak mam. Już parę miechów chodzi.
                                  Budka czeka na fornir tylko , ale nie specjalnie chce mi się za to brać więc jeszcze trochę poczeka

Tak, ja mam taki profil.

Skomentuj

odgrzewam ... choć ciągle mam nadzieje ze nie jest to "kotlet" hehe

raven1985 jak tam alex, żyje ? zmieniałeś coś ?

PS projekt UniSW istnieje czy porzucony ?

Skomentuj

dawano już gra :)
                                      Miałem coś niecoś jeszcze dodać , jakąś regulacje głośności, gdzieś mi się też płytki sterownika pałętają... ale nie prędko to nastąpi.
                                      W ciągłym użyciu jest i przerwy na większy tuning w grę nie wchodzą na razie

Budka czeka na skończenie (już tak z 0.5 roku czeka ) i jeszcze poczeka Sam się z fornirowaniem podałem muszę dać to specjaliście bo zemnie taki stolarz jak z koziej dupy trąba

Priorytetem były kolumny a teraz jest ich wykończenie więc nieco sobie poczeka a może zostanie zepchnięty wcześniej w niebyt przez nową zabawkę :)
                                      Się okaże

Skomentuj

kurde super ...tez taki chce ;p

Skomentuj

Czaruję...
                                        X