Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SUB TL/AWX-8 Heban

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] SUB TL/AWX-8 Heban

ZAŁOŻENIA:

Nie za drogi,bardzo nisko schodzący sub wspomagający monitory na Usherach: http://diyaudio.pl/showthread.php/21...774#post341774

GŁOŚNIK:

SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X

OBUDOWA:

Płyta wiórowa 18mm,wymiary 110x45x20 (WxSxG),oklejona fornirem Hebanowym modyfikowanym,jedna warstwa lakieru poliuretanowego i 3 warstwy akrylowego. Długość linii około 200cm,wlot 1,9SD wylot 1,1SD umieszczony z tyłu,zakryty bulprenem. Wytłumienie gąbka 2cm prawie na całej długości linii z wyłączeniem przedniej i tylniej ścianki,przy głośniku wytłumione wszystkie ścianki.

KOSZTORYS:

głośnik-221zł
    wzmacniacz-300zł

całość-około 800zł

WRAŻENIA ODSŁUCHOWE:

Mimo iż głośnik jest mały,w tej obudowie potrafi zatrząść pokojem. Sub schodzi nisko i bardzo dobrze współpracuje z monitorami.

ZDJĘCIA:
    Załączone pliki

Z marmurem wygląda to już kozacko :) Sub nie mały, ale bardzo fajna forma.

Skomentuj

Ladny mebel. Mimo sporych rozmiarow jak przystalo na TL nie zajmuje wiele przestrzeni. Dobra robota Mariano italiano :)

Skomentuj

Bardzo ładne :)

Skomentuj

Świetne

Skomentuj

Ja bym dał tylko czarny granitowy cokół, by się ładnie komponowało a nie gryzło. Ale i tak dobra robota :)

Skomentuj

jakiej mocy końcówka ?
              Nietypowy ten subek, ale wyszło ładnie.
              Co to/ kto to Franz?

Skomentuj

"Franz" to klient który zrobił sobie granit w swoim zakresie.

Wzmacniacz to A-138 STX-a. (tylko nie piszcie że jest za słaby nie słysząc tego suba,bo to trochę herezje,a przynajmniej nie na miejscu).

Skomentuj

Na początku gratuluje konstrukcji - bardzo fajna!

A co do wzmacniacza. Robiłem z jego udziałem suba na SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC i po dłuższym obcowaniu z nim stwierdziłem, że nie ma się co "czepiać" do niego. Jedyny jego "minus" to cena...

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                    Rozmowę na temat wzmacniaczy przeniosłem do spam posta

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Mimo iż głośnik jest mały,w tej obudowie potrafi zatrząść pokojem
                      w jakim metrażu stoi? Tzn stał bo klient zabrał pewnie.

---------- Post dodany o 13:01 ---------- Poprzedni post o 13:00 ----------

tam w ogóle w tle widzę jeszcze jeden subek, na ostatniej fotce. Ile masz tych źródeł niskich częstotliwości w pokoju?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                        w jakim metrażu stoi? Tzn stał bo klient zabrał pewnie.
                        U mnie testowałem w 10mk i 20mk,u klienta jest więcej ponieważ ma otwartą powierzchnię. Podczas pierwszego podłączania nie rozkręcaliśmy nawet do połowy mocy z racji małego dziecka,a i tak już basu było wystarczająco,na tyle aby zatrząść lekko dużymi drzwiami frontowymi.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                        tam w ogóle w tle widzę jeszcze jeden subek, na ostatniej fotce. Ile masz tych źródeł niskich częstotliwości w pokoju?
                        To jest właśnie sub z AS 2012,porównywałem go z AWX-em,niestety nie ma do niego startu :) Jeśli chodzi o ilość,na stanie mam teraz tylko tego suba w TL.

Skomentuj

Nie zakładając nowego tematu, powiedzcie czy mam racje czy jednak się mylę.
                          Przymierzam się do budowy mocnego suba do kina do salonu 40mkw. Myślałem o 10"AWX no ale jest on wymagający w kwestii zasilania czyli potrzebuje według producenta około 300W przy 8ohm. Ale jest też właśnie 8"AWX który według producenta potrzebuje 150W przy 8ohm. Więc gdyby tak użyć dwóch 8"AWX połączonych równolegle to ich łączna moc podwoiłaby się do 300W, ale rezystancja zmniejszyłaby się do 4ohm więc teoretycznie łatwiej zasilić taki zestaw a zyskujemy wyższą efektowność, czyż nie? Pozdrawiam.

Skomentuj

Jest fajny artykuł na głównej o tym
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Masz na myśli artykuł "Głośniki: połączenia"? Znam go na pamięć i nie ma tam jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxiiiii Zobacz posta
                                Masz na myśli artykuł "Głośniki: połączenia"? Znam go na pamięć i nie ma tam jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie.
                                Znasz na pamięć, ale chyba nie rozumiesz, bo właśnie tam jest odpowiedź na Twoje pytanie.

Skomentuj

No dobra może i jest ale widocznie dla mnie niezbyt jasna, no więc jak będzie, łatwiej zasilić dwa 8"AWX-y od jednego 10"? I czy do tak dużego salonu wystarczy? Sub będzie głównie do filmów i ma porządnie zatrząść. Miałby uzupełnić resztę kina, to będzie też DIY, fronty FX-300, centralka z projektu Pawła S. a tylne MX-140. Pozdrawiam.

Skomentuj

do tego zestawu to i te 10cali bedzie malo

Skomentuj

no ale 2x 8"AWX powinno dać radę, chyba?

Skomentuj

Lepszy byłby 12", a ja bym nawet 15" szukał z tego co piszesz to kolumn jeszcze nie masz wiec zajmij się może nimi, a w tym czasie stx moge wypuści 12" awx, a chodzi tu o aspekt wizualny tzn. żeby wszystkie membrany były z węgla?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X