Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 9950 + Usher 8935A TL by Hermes

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Usher 9950 + Usher 8935A TL by Hermes

Witajcie, dziś zaprezentuje Wam moja kolejną konstrukcję oparta na przetwornikach:
    • USHER AUDIO T9950-20
    • USHER AUDIO 8935A

Zwrotnica została zamówiona u kolegi lklukasz – dzięki! Okablowanie oparte na Procab LS15.

Obudowa typu linia transmisyjna (TL, transmission line), o długości kanału 200cm i jego powierzchni kanału równej 206cm2. Offset wynosi 21,7cm. Strojenie linii wynosi 29,5Hz. Wykonana z MDF’u o grubościach 28mm (front), 22mm (reszta). Wszystko zostało sklejone przy użyciu kleju Soudal 66a. Skosy wykonałem korzystając z frezu fazującego 45 stopni z łożyskiem
    Wytłumienie tunelu odbyło się przy pomocy pianki tapicerskiej o gęstości 30kg/m3, a także ovaty o gramaturze 300g/m2.
    Fornir – orzech amerykański – kleiłem korzystając z kleju Boterm GTA.
    Płytki pod terminale zamówiłem u kolegi BraWo – serdeczne dzięki! Połączyłem je z gniazdami głośnikowymi HD-520.
    Na obudowę zostało naniesionych sześć warstw lakieru półmatowego, za co serdecznie dziękuje Pani Kasi!
    Kolumny stoją na czarnych kolcach metalowych.
    Dodatkowo pod fornirem umieściłem magnesy neodymowe, które będą „trzymały” maskownice.

Waga jednej kolumny to około 30kg. Wymiary kolumny: wys: 103cm, szer: 25cm, głęb: 27,2cm.

O brzmieniu nie będę pisał. Najlepiej jakby każdy ich posłuchał :)

Przy budowie skrzynek testowych, skonfrontowałem docelową linie transmisyjną z BR 26L@35-37Hz. Jednogłośnie TLka miała dużo więcej do zaoferowania.

W tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować Pogromcy Mitów za wielką cierpliwość i pomoc w kwestiach merytorycznych, jak i Dablowi za wskazówki dotyczące kwestii wymiarowania rysunku technicznego!

Wszystkie zdjęcia możecie tu: http://marcinsywala.pl/usher-t9950-2...smission-line/

Dodaje też mojego PDF'a z projektem linii.
    Usher 9950 + Usher 8935A TL.PDF

Last edited by Hermes; 27.04.2013, 14:16.
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Bardzo fajna konstrukcja, wykonanie i bardzo porządny opis. Każde takie na forum sprawia wielka przyjemność. Proste i eleganckie, nawet kolce dyskretne, w sam raz. Osobiście - bardzo odpowiedni stonowany (nie jaskrawy i nie męczący z czasem) kolor. Nie przepadam za fornirem na skrzynkach, ale taki jaki tu widzę, wyjątkowo podoba mi się.

Skomentuj

Świetna robota!! I fajny patent z magnesami pod fornirem, dużo lepsze rozwiązanie niż typowe mocowania maskownic (moim skromnym zdaniem :) )

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
        Przy budowie skrzynek testowych, skonfrontowałem docelową linie transmisyjną z BR 26L@35-37Hz. Jednogłośnie TLka miała dużo więcej do zaoferowania.
        Ja jeszcze nie testowałem osobiście 8935a w BR, słyszałem je w takiej aplikacji tylko na AS (ale już nie pamiętam dokładnie jak grały).
        8935a mam teraz w swojej linii i jakoś tak dziwnie grają po przesiadce z 8948a w BR, może to przez spadek jakości (8948a jest zdecydowanie lepszy), dlatego też niedługo robię monitory na 8935a w obudowie BR aby sprawdzić czy moja linia aby nie jest źle wystrojona.

Twoje linie wyglądają spoko, jednak mogłeś zrobić głębsze o parę cm. Przyznaję że moje są za głębokie, mają aż 43cm, ale Twoje są za płytkie gdyż po odjęciu grubość skosu na froncie wychodzi kwadrat. Mogłeś ten 1cm odjąć od szerokości a dodać 2cm do głębokości, było by idealnie, a i SD linii by się zgadzało.

Skomentuj

Rozumiem marian. Po szerokości nie chciałem odejmować, bo w planie mam jeszcze zrobić maskownice - ze sklejki 1cm, której ścianka zmieści między skrajem woofera a skosem. Skosów nie chciałem ani skracać, ani mieć pod większym kątem. W każdym razie wyszło jak zamierzałem, z czego jestem bardzo zadowolony.
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ładne skrzyneczki :)

Skomentuj

ja bym zrobił je głębsze i szczuplejsze. Fornir ładny, do ilu schodzą? Mierzyłeś dolne częstotliwości graniczne obudowy BR i TL ?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post309153
                marcinsywala.pl

Skomentuj

charakterystyki są bardzo zbliżone. Myślałem, że większą różnicę zaobserwujesz. W takim wypadku słuchem należało się kierować i dobrze zrobiłeś :)

Skomentuj

Pomiary wykonywałem w pokoju 12mk2. Bardzo możliwe, że w większym pokoju różnice byłyby znaczne.
                    W każdym razie TL'ka bardziej mi odpowiadała niż BR.
                    marcinsywala.pl

Skomentuj

przecież rozmiar pokoju nie powinien mieć wpływu, bo korzystając z SW eliminujemy/pomijamy odbicia od ścian.
                      A jak porównywałeś obudowy? Miałeś obie postawione i przełączałeś co 1 minutę na tym samym sygnale czy odsłuch padał w większym odstępie czasu?

Skomentuj

Nie korzystam z SW. Gdy porównywałem obudowy, miałem je dokładnie obok siebie i przełączałem między sobą.
                        marcinsywala.pl

Skomentuj

Odgrzeje trochę kotleta:)
                          8 lat zbierałem się do budowy, aż w końcu się udało:

Kolumny zbudowałem wg wytycznych autora zmodyfikowałem jedynie obudowę 1cm węższa 2 cm głębsza. W zwrotnicy dałem niebieskie kondensatory Jantzen i cewkę powietrzną w sekcji wysokich.
                          Nie mam dużego porównania, jak dla mnie grają super. Bas jest bardzo niski i taki mięsisty nawet gdy słuchamy cicho.

A tu fotka która rozbawi kazdego, wieczny odpoczynek...

A te obudowy stały w moim salonie wspomniane 8 lat Myślę ,że nagroda za wyrozumiałość dla zony się należy

Podziękowania dla autora tematu, Yoshiego i innych za inspirację i porady.

Skomentuj

Czaruję...
                          X