Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 & 3 way STX AWX - dolphin123

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 & 3 way STX AWX - dolphin123

Projekt z mojej strony:
    http://www.audio.lutuje.se/?2.2-i-3way-awx-mb,33

Zastosowane Głośniki:

Monitory:
    T.STX.4.1.250.8.F.A.PC.X (GDWK-10-250-AWX)
    http://www.stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html
    WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X (GDN-15-100-8-AWX)
    http://www.stx.pl/wm-stx-5-1-160-8-f-a-fc-x.html

Podstawy basowe:
    SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X
    http://www.stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html
    Membrana bierna PR.STX.8.A.FC
    http://www.stx.pl/membrana-bierna-pr-stx-8-a-fc.html

2-drożny monitor:
    Wymiary frontu: 32cm x 17,6cm

Aplikacja 8-12litrów BR @45-50Hz w roli dwudrożnego monitora.
    Aplikacja 8,5litra OZ (zamknięta) w roli trzydrożnej konstrukcji z podstawami basowymi.
    Projekt zwrotnicy producenta głośników- STX.

3drożna konstrukcja:
    Podstawy basowe:
    Wymiary frontu: 80cm x 24cm

(odstęp między monitorami a dołami 1,2cm)
    Producent zaleca obudowę 25litrów @ 35Hz.
    Zamiast membrany biernej można użyć klasyczny port bass reflex o przekroju minimum 8cm.
    Pomiary i rozszerzenie dwudrożnej zwrotnicy do zestawu trójdrożnego - LuSzTi.

Rozmieszczenie głośników na froncie oraz kształt frontu ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej poniżej zwrotnicy.
    Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.

Cewki:
    0,7mH 0,570Ω
    1,4mH 0,280Ω
    1,5mH 0,23Ω
    6,0mH 0,47Ω

Zabrania się wykorzystywania projektu w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!

Last edited by LuSzTi; 21.06.2013, 06:53.

Napisz coś więcej - zwłaszcza o brzmieniu. Ciekawi mnie jak te doły zgrywają się z monitorami. Jak taki zestaw sprawdza się przy cichym słuchaniu? Czy brzmienie nie ma charakteru nieco estradowego? Chodzi mi zwłaszcza o to, czy przy normalnym dłuższym słuchaniu nie jest męczące. To podbicie charakterystyki przy 50-60Hz chyba fajnie brzmi?

Skomentuj

Witam!
      Od pewnego czasu zastanawiam się nad podobną konfiguracją z tym że do kina. Czyli 5x dwudrożne zestawy OZ zasilane z amplitunera odcięte od dołu coś koło 80-100Hz a doły zasilane z dodatkowego wzmacniacza 2x ileśtam W sterowanego tez z wyjść SUB amplitunera. Doły zintegrowane razem z zestawami dwudrożnymi frontowymi we wspólnej konstrukcji (oczywiście rozdzielone). Niskotonowiec jednak planuję dać z boku.

Obudowa albo BR albo z MB (wtedy głośnik i MB bo przeciwległych bokach kolumny)

Chciałbym uniknąć nałożenia się pasm przetwarzania w okolicy częstotliwości odcięcia właśnie. Wiem że stosuje się różne patenty, np. niskotonowca puszcza się do 80Hz a zestaw dwudrożny od 100-120Hz ale z filtracją o jeden rząd niższą (łagodniejszą). Będzie to trudne do uzyskania wykorzystując amplituner KD, nawet lepszej klasy, zdaje się.

Napisałeś że wersja 3-way gra dynamiczniej i lżej. Z czego to wynika?
      Last edited by brencik; 25.10.2014, 17:49.

Skomentuj

Może z tego, że aktywnie cięty woofer zawsze grał u mnie subwooferowo i nie miałem kontroli nad zgraniem fazowym co zostało uwzględnione w 3drogach...
        Last edited by dolphin123; 29.09.2015, 16:01.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
          Usunąłem wpisy nie wnoszące do tematu.

Skomentuj

Czemu tak późno zamieściłeś na diyaudio ? :)

Skomentuj

Czemu późno? Lepiej później niż wcale jak mawiała babcia spóźniając się na pociąg :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              aktywnie cięty woofer zawsze grał u mnie subwooferowo
              Czyli jak? Kazdy subwofer gra inaczej :)

Skomentuj

Świetne wykonanie, gratuluje! Chciałbym wykonać identyczne monitory, tyle że samodzielne - bez podstaw basowych. Czy masz może jakiś rysunek techniczny obudów dla monitorów? Interesuje mnie rozmieszczenie głośników, proporcje itd. bo jeśli dobrze widzę to jest podany tylko ogólny wymiar frontu. Ostatnio zrobiłem kolumienki na STX 18 MCX + STX PCX. Chciałem skoczyć półkę wyżej i zrobić już coś w 100% przemyślanego na AWX. Jeśli to nie problem to napisz coś o brzmieniu monitorów, jak z basem, separacją, sceną? Wiem że bas pewnie nie zabija ale nie o to mi chodzi. Zależy mi żeby każde szarpnięcie struny dobrze wybrzmiewało, nie musi trząść mieszkaniem, jednocześnie nie wiem czy mocno odczuje skok z midwoofera 6,5" na 5" :) Chce wykonać Twój projekt ze względu na niezbyt wysoki budżet oraz fajną, prostą, estetyczną stolarkę. Jeszcze raz gratuluje świetnego projektu. Z góry dzięki za odpowiedzi na moje pytania.
                Pozdrawiam :)
                Last edited by kraken90; 11.08.2015, 16:56.

Skomentuj

Jest w 1 poście

"2-drożny monitor:
                  Wymiary frontu: 32cm x 17,6cm
                  Aplikacja 8-12litrów BR @45-50Hz w roli dwudrożnego monitora."

Glębokość wg uznania, tak aby utrzymać litraż. Co do dokładnej odległości głośników od siebie, to pytanie do dolphin123, albo na oko, ze zdjęć :)
                  Last edited by ruffpl; 11.08.2015, 18:32.

Skomentuj

Okej, dzięki, jakoś to sobie rozłożę według litrażu. Co do reszty, czekam na odpowiedź dolphin'a :)

Chciałbym jeszcze zapytać o elementy zwrotnicy. Zrobiłem sobie taki spis:

Kondensator 5.100 uF - 001-0252 Kon. 5,10uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-20/ 36mm. poziomy Capacitor - 10,63zł
                    Cewka 1.400 mH - 000-1955 Cewka ind. 1,400mH +/-3% 0,650Ω dr.1,00mm śr.44 dł.30mm Air Core Inductor Air Core - 26,46zł
                    Kondensator 22.00 uF - 001-0272 Kon. 22,00uF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-34/ 44mm. poziomy Capacitor - 23,38zł
                    Cewka 700.0 uH - 000-1046 Cewka ind. 0,700mH +/-3% 1,250Ω dr.0,50mm śr.30 dł.8mm Air Core Inductor Air Core - 5,99zł
                    Rezystor 5.600 Ohm - 002-0613 Rez. 5,60Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm. - 0,57zł
                    Rezystor 33.00 Ohm - 002-0649 Rez. 33,00Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm. - 0,57zł

Czy dobrze dobrałem elementy zwrotnic? Wybrałem kondensatory Jantzen gdyż słyszałem że są lepsze. Czy dobre opory cewek i grubości drutów z których są nawinięte? Zdecydowałem się na powietrzne - słyszałem że lepsze. Jeśli chodzi o rezystory wszystko okej czy może wybrać jakieś inne?

Może ta lista w przyszłości pomoże komuś, kto będzie chciał skopiować projekt :)

Pozdrawiam.
                    Last edited by kraken90; 11.08.2015, 19:17.

Skomentuj

Nie mogę już edytować postu :( Jeśli jest taka opcja proszę moda o sklejenie ich... Ale do rzeczy, wybrałem inne cewki, takie by odpowiadały oporem tym podanym przez dolphin'a:

Cewka 1.400 mH - 000-2388 Cewka ind. 1,400mH +/-3% 0,280Ω dr.1,00mm Fe 0,021kg. śr.24 dł.40mm P-Core Inductor Fe - 14,83zł
                      Cewka 700.0 uH - 000-1855 Cewka ind. 0,700mH +/-3% 0,570Ω dr.0,80mm śr.35 dł.15mm Air Core Inductor Air Core - 12,21zł

Reszta elementów póki co bez zmian - chyba że takowe zasugerujecie :) Obecnie jestem na etapie wymiarowania kolumn, cały czas zastanawiam się nad ich pojemnością i strojeniem.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie ma co kombinować, elementy masz ok. Obudowa 8-10 litrów jest najsensowniejsza. Jeśli dobrze pamiętam, to między górną krawędzią a wysokotonówką jest 2cm, między głośnikami 1cm a między dolną krawędzią a midwooferkiem jest 3cm.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź, składam zamówienie w polink'u :) Mam jeszcze mały problem ze strojeniem. Liczyłem różnymi kalkulatorami i wychodzi mi że średnica tunelu dla tego przetwornika powinna mieć minimum 6,75cm, po czym przechodzę do obliczania długości i wychodzi mi ponad 50cm... Gdzie robię błąd?
                          Pozdrawiam.

Skomentuj

Wrzuć screeny.

Skomentuj

Wcześniej kilkukrotnie, ręcznie liczyłem ze wzorów zamieszczonych na forum, teraz znalazłem kalkulator i również wychodzą jakieś cuda.

Screen z WinISD dla obudowy 11L:

Przy zmniejszaniu przekroju zmniejsza się też długość, ale wiem że zbyt mały tunel może powodować świsty :/
                              Pamiętasz może jaką rurkę stosowałeś u siebie?
                              Last edited by kraken90; 12.08.2015, 18:04.

Skomentuj

Ile kosztowała membrana bierna?

Skomentuj

Łoo Panie, to było tak dawno, że niestety nie pamiętam.

Skomentuj

Witam Panowie :biggrin:
                                    W końcu znalazłem trochę czasu i postanowiłem skończyć projekt (elementy leżą już od ~2 lat).
                                    Oto kilka zdjęć z prac. Mała prośba do Was, moglibyście zerknąć na zwrotnice, tak dla pewności - czy wszystko jest dobrze polutowane? (tzn. zgodnie ze schematem, wolę skonsultować to z kimś doświadczonym bo jeśli chodzi o jakość lutów to zdaje sobie sprawę że jest kiepsko :lol: - brak umiejętności).
                                    Poniżej zdjęcia, trzy ostatnie są autorstwa dolphin123, wrzucam gdyż widzę że te z pierwszego posta wygasły a mam akurat na dysku, może komuś się przydadzą :)

Z góry dzięki za pomoc w ocenie tej zwrotki.
                                    Pozdrawiam!

Skomentuj

Wszystko OK.

Skomentuj

Zdjęcia wrzuć na nasz serwer, jeśli mają być czegoś warte. Inaczej kosz.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X