Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer aktywny do JBL E90

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer aktywny do JBL E90

Jako "nowy" pragnę się przywitać i prosić Was o pomoc, na początek w doborze przetwornika. Subwoofer który planuję zbudować będzie grał razem z JBL E90. Które według katalogu przenoszą 36Hz przy -3dB. Subwoofer miałby przenosić od 40-50Hz w dół, oczywiście im niżej tym lepiej, ale interesuję mnie szybki bas więc z góry założyłem że obudowa będzie zamknięta. Na obecną chwilę posiadam wiekowy już subwoofer Yamaha YST-SW300 gra w sumie niskim basem, ale dosyć "rozlazłym" (do kina domowego w sumie się nadaję) i przy większych głośnościach wpada w "palpitację" degradując dźwięk. Zastanawiałem się nad Scan Speak Revelator 32W-4878T00 lub może Peerless xxls 12 (widziałem parę konstrukcji na tych głośnikach, ale nigdy nie słyszałem) a może morel UW 1258 (najbardziej pasowały mi obliczanie Winisd przy nim) aczkolwiek moja wiedza na temat przetworników jest praktycznie zerowa więc mam nadzieję, że otrzymam od Was jakieś ciekawe propozycję. Obecnie w subwooferze mam 30 cm głośnik stąd przykłady właśnie w tym rozmiarze.

xls do małej zamknientej z mb i w jbl zatkac porty bas reflex.

Skomentuj

Membrana bierna nieco komplikuję obudowę którą planowałem maksymalnie uprościć (wizualnie), chodzi o XXLS, tak? W dodatku zaleca się aż dwie membrany pasywne, czy coś do 1500 zł (za głośnik) zagra lepiej? Dodam tylko, że filmy muzyka to 50/50, a JBL możliwe, że w niedalekiej przyszłości zostaną wymienione.
      Last edited by Rhainkraft; 07.07.2013, 23:16.

Skomentuj

Jak chcesz 50/50 To zbuduj subwoofer który bedzie miał zejscie a nie który po prostu zrobi wiecej basu,napisz jaki masz pokój czym zasilisz ten głosnik i jaki jest budżet.
        Cyt.
        "najbardziej pasowały mi obliczanie Winisd przy nim"
        On nie oblicza tylko symuluje kolego
        A jesli ten sub yamahy gra dla ciebie "nisko" to posluchaj suba który zejdzie ponizej 20hz

Skomentuj

Dokładnie, oczekuję takiego efektu o którym mówisz, ma być dobre jakościowe bardzo niskie zejście to ma być potęga ale kontrolowana. Domyślam się, że Yamaha nie jest szczytem przetwarzania basu, ale coś tam daję, (gra na pewno niżej niż subwoofer H/K HKTS 200 którego dosyć często słucham, ale w innym pomieszczeniu, mniejszym) chciałbym to bardzo, bardzo mocno poprawić.

Zapytałem jako pierwsze o głośnik ponieważ podejrzewam, że właśnie poprawnie będzie do niego dobrać jakiś wzmacniacz, sam niestety nie znam się zbyt dobrze na elektronice więc planuję kupić jakiś gotowy projekt (myślałem głównie o panelu Irka). Pokój to 35m2 niestety salon jest otwarty na inne pomieszczenia więc załączyłem dosyć prosty ale myślę, że wyjaśniający wszystko rysunek (subwoofer może stanąć również po lewej stronie). Planowałem wydać: na głośnik do 1500zł, na wzmacniacz do 700zł sumarycznie 2500-3000zł.Kosztów obudowy i wykończenia nie biorę pod uwagę przy tych obliczeniach. Myślę, że takie finanse pozwolą wyczarować potężnie i nisko grający subwoofer.

Masz rację, symulowałem sobie parę głośników i mimo wysokiej ceny nic potężnie brzmiącego mi z tych głośników nie wyszło, a nie chciał bym wtopić takiej kasy na coś co może troszkę niżej i lepiej zagra niż te JBL (oczywiście one też nie są szczytem moich marzeń w przyszłości na pewno zostaną wymienione na coś o szczegółowych wysokich tonach, naturalnej średnicy i szybkim i mocnym uderzeniem basowym, oczywiście potężnym zejściem zajmie się subwoofer)

Skomentuj

Jesli chcesz nieskiego zejscie to np Xls w lini transmisyjnej strojonej na 20hz grał by nisko i z duża iloscia splu w niskim basie.
            W takim razie odpuść sobie obudowy zamkniente i mb bo z nich nie wycisniesz zbytnio duzo db niskiego basu

Skomentuj

Te jbl to 4x8 cali, to daje ponad 800cm^2 powierzchni czynnej membran, a jest to porównywalne z 15sto calowym głośnikiem. Więc oglądałbym się w tym kierunku, ew. 12 ale napewno nie w closed czy kompaktowej obudowie z MB bo taki sub zwyczajnie nie wyrobi przy tych diabełkach.

Skomentuj

A może tak spróbować wydłużyc port br tych jbl zeby zestroic je na około 30hz??
                Do tego dołozyć subik strojony ponizej 25hz,na 12 albo najlepiej 2x12 bo metraż całkiem spory.
                A co do panela to u irka bedziesz czekał baaardzoo długo na panel:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                  A może tak spróbować wydłużyc port br tych jbl zeby zestroic je na około 30hz??
                  Jest to jakaś opcja, o ile nie są to głośniki z wysokim Qts to efekt powinien być niezły. Btw. znalazłem coś takiego:

36hz te JBLe widziały tylko w katalogu
                  http://stereo.ru/before/profile.php%..._id=15867.html

Skomentuj

Jestem wrecz pewien ze zrobia duzo w 30hz tylko trzeba je nizej zestroic.
                    To efekciarski zestaw strojony pewnie na okolice 45-50hz nie dziw ze nie schodza ponizej 40hz.

Skomentuj

Można próbować, rurka pcv to żaden koszt.

Skomentuj

No to będę kombinował z rurką BR, aczkolwiek temat subwoofera jest nadal otwarty, w wolnych chwilach próbuję się wczytać w opisy linii transmisyjnej, nieco mnie przeraża rozmiar obudowy i jej kształt oraz ponad 100 stron dyskusji na forum.

Z JBL jest problem ponieważ zasila je amplituner H/K AVR 355 w stereo ma 70 W a surround 55 W (8 ohm) i słychać, że wzmacniacz nie radzi sobie z nimi. myślałem nad dokupieniem pod wyjścia preout jakiejś końcówki mocy lub wzmacniacza stereo ale H/K nie produkuję końcówek a wzmacniacz stereo HK w moich możliwościach finansowych to zaledwie 80 W, kolejny model ma 150 W ale kosztuje prawie 5 tys a to pieniądze praktycznie wyrzucone w błoto bo dźwięk z JBL mi się po prostu nie podoba i na pewno prędzej czy później je wymienię. Jeśli miałbym wydać 5 tys na wzmacniacz to chyba wolałbym zamiast na wzmacniacz to na kolumny a za 1,5 kupić HK 980. Wybieram spośród HK ze względów wizualnych. Nie wiem czy dobrze kombinuję może macie lepszy pomysł? A może jakaś neutralnie wyglądająca końcówka mocy innej firmy w jakiejś normalnej cenie?

Panele Irka czasem pojawiają się na allegro z drugiej ręki, aczkolwiek nie jestem nastawiony, że tylko i wyłącznie panel Irka, w zależności jaki mi doradzicie głośnik taki wzmacniacz do niego będę dobierał.

15 cali czy 2x12? Planuję wygląd bardzo minimalistyczny z efektem podobnym do subwooferów REL więc 2x12 nieco komplikuje moje zamiary z 15 calowym głośnikiem byłoby nieco prościej pod względem wykończenia subwoofera i jego konstrukcji aczkolwiek jeśli było by lepiej 2x12 i taniej to i taka opcja wchodzi w grę.

Skomentuj

Nie masz jakiegoś znajomego z dobrym wzmacniaczem stereo? może okazać się że subwoofer okaże się zbędny gdy usłyszysz te kolumny pod dobrym wzmacniaczem.
                          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

No właśnie niekoniecznie z dobrym wzmacniaczem, z byle jakim na pewno by się znalazł.

Dziękuję za wskazówki jak poprawić brzmienie JBL na pewno z nich skorzystam, aczkolwiek jestem zdecydowany na budowę subwoofera dobrze brzmiącego ale nisko schodzącego więc próbuję przebrnąc przez lekturę topicu o LT.

Skomentuj

Nie czytaj tematu o TL bo bez podstaw nic z tego wiedzieć nie będziesz tylko Ci namiesza w głowie.
                              Zrób BR albo MB.
                              Do puli dorzucił bym L26ROY na papierze wygląda dobrze i mieści się w zakładanym budżecie no i nic nie musisz liczyć :)
                              Jeszcze będziesz musiał skombinować jakiś panel do tego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
                                Dziękuję za wskazówki jak poprawić brzmienie JBL na pewno z nich skorzystam, aczkolwiek jestem zdecydowany na budowę subwoofera dobrze brzmiącego ale nisko schodzącego więc próbuję przebrnąc przez lekturę topicu o LT.
                                Powodzenia. Ja dalej mysle jak to zrobic dobrze...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                  Więc oglądałbym się w tym kierunku, ew. 12 ale napewno nie w closed czy kompaktowej obudowie z MB bo taki sub zwyczajnie nie wyrobi przy tych diabełkach.
                                  Więc o jakim rozwiązaniu myślałeś? 15" lub 2x12" ale w BR czy jak Marios221 sugeruję LT?

raven1985 w przypadku L26ROY myślisz o 2 sztukach w BR?

Skomentuj

15 nie bedzie za szybka o tym musisz zapomnieć szczególnie kiedy zestroisz bardzo nisko w duzej obudowie,odpowiedz impulsowa zmaleje i z wysokiego basu nie bedzie nic ciekawego.
                                    Spróbuj 12 cali Xls w 85L BR chyba ze masz mozliwosc na 100L skrzynke.Zestrój wedle uznania 20hz zamruczy a dynamika wysokiego basu i tak powali

---------- Post dodany o 12:29 ---------- Poprzedni post o 12:28 ----------

A jeśli koniecznie 15,to link http://allegro.pl/blaupunkt-velocity...379830907.html
                                    To jest pompeczka i do filmów i niskiego basu pozamiata kazdy pokazany wyżej głosnik problem w tym ze musisz mu dac min 600wat przy 4ohm zeby go ruszyc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                      15 nie bedzie za szybka o tym musisz zapomnieć
                                      A co to za głupia teza, jakby rozmiar głośnika miał tu jakiekolwiek znaczenie.

Skomentuj

Cieżar membrany ma bardzo duże znaczenie a duza obudowa to juz wgl.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X