Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[3 drogi] Prośba o pomoc z dopasowaniem projektu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam
    Bardzo dawno temu, za gorami za lasami,j uklepalem kolumny jak ponizej. Faktycznie 3 drogi z czyms duzym na basie bardzo ladnie trzesie w duzym pomieszczeniu.
    Jednakze pozadny uklad MTM tez potrafi zadziwic, trzeba by tylko dac jakies dobre woferki (u mnie np 4xkep robi naprawde pozadna robote).
    Z efektywnych staroci (nie wiem czy pamietacie) latwych do napedzenia jest jeszcze beyma 12br70 (i odpowiednik 10") z nimi powinno byc w miare dynamicznie choc niekoniecznie nisko.
    Solidnym glosnikiem na bas powinien byc monacor sph 200ke (mysle ze warto go przemyslec), sph250ke niestety nie znam.
    Załączone pliki
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

W temacie 3 dróg decyzje już zapadły. Będzie to zestaw na głośnikach SB Acustic, które proponował LuSzTi. Oczywiście efekt finalny do wglądu najszybciej to październik.
      <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Przyjechały głośniki z Audiowitowa - SB Acoustics wg propozycji LuSzTi-ego :) Będzie się działo.

<iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

SB29RDC (+) SB15MFC30-8 (+) SB29NRX75-6.

Będę śledził, bo myślę o takim samym zestawieniu.

Skomentuj

oby tym razem nie bylo problemow z "fundamentem"

Skomentuj

Specjalnie zrobiłem fotke basowego na tle moich FS-ów... Wyglądają przy tym SB jak zabawki :)

Skomentuj

Ładne zabaweczki , mniam mniam :-) .

Skomentuj

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
                  SB29NRX75-6
                  Szkoda, ze akurat sie zdecydowales na ten glosnik. Sluchajac tych glosnikow z serii nrx nie mam dobrej opini o basie ale coz, moze Tobie podpasuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                    Szkoda, ze akurat sie zdecydowales na ten glosnik. Sluchajac tych glosnikow z serii nrx nie mam dobrej opini o basie ale coz, moze Tobie podpasuje.
                    Zatem co w zamian ?

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                      Szkoda, ze akurat sie zdecydowales na ten glosnik. Sluchajac tych glosnikow z serii nrx nie mam dobrej opini o basie ale coz, moze Tobie podpasuje
                      Sluchales konkretnie tego glosnika? Czy wnioskujesz na podstawie tego 15cm, ktorego miales?
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Przecież ten NRX powinien wyprodukować niżej schodzący bas niż WNRX. A chyba innych w rozmiarze 29 nie ma? Powinien dać się włożyć w obudowę 50-55 L i stroić BR nawet poniżej 27hz, a to już naprawdę nisko - poniżej A2 struny fortepianu.
                        Myślę że o charakterze basu tego głośnika zadecyduje sposób strojenia obudowy BR, bo wydaje mi się że zakres objętości do poprawnej pracy dla niego może być bardzo szeroki.

Natomiast ten SS classic 25W/8545-00 jak wskazuje producent nadaje się do OZ i to dużej - tak ze 100 litrów mi wychodzi (albo do jeszcze większej TL). Gdzie będzie miał i tak krótsze pasmo na -6db niż SB-A w 50 litrach BR.
                        Last edited by arwas; 31.08.2013, 16:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          Sluchales konkretnie tego glosnika? Czy wnioskujesz na podstawie tego 15cm, ktorego miales?
                          Slyszalem 34NRX w niezbyt dobrej aplikacji oraz mam 15NRX i slabo sobie radza na dole....

Skomentuj

Dla 34NRX zalecana jest obudowa zamknięta. Do BR jest raczej 34NRXL. Co ciekawe strojenie daje zbliżone przebiegi dla obu tylko obudowa dla tego do BR może być o połowę mniejsza.i efektywność wyższa. Wygląda parametrami jak taki 30cm tonsil na sterydach - wszystkiego więcej, lepiej, mocniej, a ostateczny wynik nastawiony bardziej na efektywność niż niskie zejście.

Skomentuj

Nie ma co gdybać tylko złożyć i posłuchać.
                              Jak ktoś będzie miał blisko do Bydzi to zapraszam.

---------- Post dodany o 18:53 ---------- Poprzedni post o 18:47 ----------

Pewnie w Lodzi u LuSzTi-ego też bedzie taka możliwość przez jakiś czas :-D

Skomentuj

Ja mam daleko :) Ale liczę na opis Twoich eksperymentów. W szczególności chodzi mi o to że głośnik gra jak na swój rozmiar nieco za nisko wg mnie. Czyli im głębsze zejście na basie tym gorszej odpowiedzi na impuls można się spodziewać i większego poziomu zniekształceń. Inne wady niskiego strojenia w układzie 3 drożnym raczej nie powinny się zaznaczać.

Jest jeszcze sprawa odpowiedniego wytłumienia. Od sposobu jego rozłożenia w obudowie też zależy końcowy efekt (np zwiększenie tłumienia mechanicznego membrany i stracenie energii, która ma być wypromieniowana przez BR). Razem to wszystko wygląda bardzo obiecująco.
                                na przykład 50l @ 27 hz przy silnym wytłumieniu za głośnikiem albo 55i @ 25 hz przy słabym wytłumieniu.

Skomentuj

Nie ukrywam, że czarodziejem od tych 3 dróg będzie LuSzTi, więc ja jestem całkowicie spokojny o efekt. Kto jak kto ale on wie co robi :-)

Skomentuj

Dawno nic się tu nie działo stąd wklejam prawie skończone skrzynki.
                                    Stolarką zajmował sie Marko3T za co mu serdecznie dziękuję.

Skomentuj

nie za niskie?

Skomentuj

Troche tak... ale teraz już po ptokach :) Będą grały takie niskie. Moje małe doświadczenie wychodzi właśnie w takich szczegółach.

Skomentuj

jakis ladny cokolik na kolcach i odzyskasz 5-10cm
                                          jak nadal beda niskie to pochylenie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X