Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz DELL ADP-70EB - obniżanie napięcia dla radia samochodowego żarówką ?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz DELL ADP-70EB - obniżanie napięcia dla radia samochodowego żarówką ?

Cześć,
    Tak jak już wspominałem... Mam radio samochodowe Pioneer MVH-1400UB. I w domu mam zasilacz od starego laptopa, jest to DELL ADP-70EB i chciałbym nim tylko sprawdzić czy radio jest sprawne. Ma on aż 20V i 3.5A, i moje pytanie jest takie: mam w domu żarówkę która ma 6V 100mA, i czy mogę ją dać razem z radiem aby obniżyć napięcie z 20V na 14V specjalnie dla radia ? Bo wiem, że 20V to już za dużo dla samochodziaka...

podlacz pod kompa stacjonarnego - tam masz 12v

Skomentuj

Moze lepiej nie probuj. Najpierw ladowarka od telefonu, teraz zasilacz od laptopa...

Skomentuj

Zastanawiam się po co ci radio jak auta nie masz, bo jak byś miał, kogoś znajomego kto ma to bez problemu by się pod akumulator podłączyło, chyba że planujesz założyć kolejny temat pod tytułem spaliłem radio lub kto wie co jeszcze za pomysły ci przyjdą do głowy.

Skomentuj

Hahah... Pomysły jak pomysły. No dzięki za rady.:/ Ja się pytam grzecznie i po "ludzku" czy można podłączyć żarówkę która zbije to napięcie - toż nie podłącze pod 20! A Wy mi tu mówicie, że spale że to że tamto... Toż jak inaczej mam zniżyć to napięcie ? Nie mam samochodu, ale chcę mieć radio w domu bo i lubię pomajsterkować.

---------- Post dodany o 12:39 ---------- Poprzedni post o 12:37 ----------

Pomysły... No przecież do jasnej ciasnej nie podłącze pod 230V albo pod paluszek 1.5V.:/ Po prostu chcę tylko je uruchomić...

Skomentuj

Zamieszczone przez elektroPC Zobacz posta
            bo i lubię pomajsterkować
            To zrób mu zasilacz 12 V.

Skomentuj

Nie mam kasy na części, już taniej by wyszło kupić gotowy - a nie mam kasy.

Skomentuj

No to nie ma o czym mówić -- żarówka nie służy obniżaniu napięcia, do tego jest np. stabilizator lub przetwornica.

Skomentuj

Aha. Dzięki za info. A więc nie będę już zawracał głowy.
                  Temat do zamknięcia!

Skomentuj

Nie na temat...
                    ciekawe jak będzie brzmial tytuł następnego tematu?

Skomentuj

Nie na temat...
                      czy ktoś ma żarówkę 6V

Skomentuj

Dobre.

Skomentuj

Czaruję...
                        X