Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Filtr do suba - projekt by raven1985

  1. #21
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,604
    Była już o tym dyskusja.
    Nie planuje .

  2. #22
    Użytkownik
    Dołączył
    12.10.2004
    Skąd
    warszawa
    Posty
    57
    Nie mogłem się doczekać ciągu dalszego więc zrobiłem płytkę samodzielnie z załączonych w poście plików. Prace w toku.
    Czy potencjometry mają być liniowe czy logarytmiczne.
    Ostatnio edytowane przez bikoz ; 12.01.2014 o 12:50

  3. #23
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,604
    do filtru i fazy oczywiście liniowe do głośności może być log lub liniowy .

  4. #24
    Użytkownik Awatar piotreq123
    Dołączył
    13.05.2010
    Skąd
    Płock
    Posty
    437
    Zmajstrowałem sobie ten filtr na PCB własnego projektu z drobnymi modyfikacjami (inny subsonic, bez linkwitza).
    Zagrał od razu i bez problemów, ale zdziwiło mnie trochę działanie potencjometru od regulacji częstotliwości odcięcia.
    Spodziewałem się, że kręcać w lewo będę obniżał częstotliwość - tu jest odwrotnie i już myślałem, że to mój błąd, ale widzę, że w oryginale potki są identycznie jak u mnie.

    Ale główne pytanie - czy są jakieś przeciwwskazania, żeby dać napięcie zmienne do zasilania filtra?
    Chodzi mi o to, żeby zmniejszyć temperaturę tranzystorów i rezystorów w stabilizatorach.
    Prostownik na płytce jest (co prawda tylko jednopołówkowy).
    Zawsze napięcie z trafa jest trochę niższe niż stałe z zasilacza końcówki.
    Przy moich 77V stałego tranzystory (na radiatorach oczywiście) i rezystory 4,7k na zasilaniu są dość gorące.
    Ostatnio edytowane przez piotreq123 ; 02.02.2014 o 22:34

  5. #25
    Znawca
    Dołączył
    02.09.2012
    Skąd
    Poznań
    Posty
    1,180
    to chyba byłoby warto tu podlinkować http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post444896 gdyby ktoś szukał

  6. #26
    Znawca
    Dołączył
    02.09.2012
    Skąd
    Poznań
    Posty
    1,180
    Cytat Zamieszczone przez bikoz Zobacz posta
    Nie mogłem się doczekać ciągu dalszego więc zrobiłem płytkę samodzielnie z załączonych w poście plików. Prace w toku.
    Czy potencjometry mają być liniowe czy logarytmiczne.
    Możesz podrzucić namiary na potki, za pewne stojące pihery ale nie mogę dobrać do nich długich pokręteł które by pasowały na całą długość

  7. #27
    Początkujący
    Dołączył
    22.10.2009
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2
    Witam wszystkich
    Pytanie do autora w jaki sposób zmodyfikować wartości elementów by uzyskać większe wzmocnienie ? potrzebuję odrobinę większy sygnał na wyjściu.
    Dziękuję

  8. #28
    Użytkownik
    Dołączył
    07.05.2012
    Skąd
    Błaszków/Kielce
    Posty
    271
    Panowie ma ktoś spis elementów?
    Preamp na PGA2320 | DAC AK4490 v1 | klon Accuphase P-4100 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •