Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3D rozkład pola akustycznego-np: rezonanse pomieszczenia.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3D rozkład pola akustycznego-np: rezonanse pomieszczenia.

Projektuje dla rodziny i badam co nie co.
    Można ręcznie liczyć rezonanse pomieszczenia. Ale nie uwzględnia to położenia źródła dźwięku. W tym wypadku są dwa źródła punktowe położone po środku pokoju, usytuowane na suficie. Ręcznie obliczone mody osiowe się zgadzają z symulacjami co do joty, ale jak przestawi się źródła mamy inną bajkę.
    Symulacja obejmuje 40-100Hz, typowy model falowy, ściany 100% refleksji. Idealnie widać strzałki i węzły fal stojących.

Przepraszam za użycie zewnętrznego serwera, nasz tego pliku nie przyjął.
    Last edited by El_liero; 21.01.2014, 21:33.

Nie na temat...
    Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
    Przepraszam za użycie zewnętrznego serwera, nasz tego pliku nie przyjął.

Ty klamczuszku.
    Last edited by tomekk_; 21.01.2014, 21:52.

Skomentuj

Ciekawa sprawa. W czym robisz symulacje, mathlab ?

Skomentuj

Wyglada na sketchup

Skomentuj

A jak bardzo skomplikowane pomieszczenie możesz symulować ?

Skomentuj

Symulację przeprowadzam w AcoucticBoundaryElementCalculator
            http://www.randteam.de/ABEC3/Index.html

Można zasymulować tak skomplikowane pomieszczenie jak tylko sobie można wyobrazić. Jedyne ograniczenie to jego wielkość.
            Odwołując się do metody BEM (pl. MEB) brzeg, krawędź siatki elementów brzegowych powinna być minimalnie 6 razy krótksza od najkrótszej symulowanej fali. Czyli im większa symulowana częstotliwosć tym gęstrza siatka, tym więcej elementów brzegowych, tym większy czas obliczeniowy. Idąc dalej im większe pomieszczenie tym większa siatka (więcej Elem.Brzeg.)
            Są pewne granice dla przeciętnego komputera i jest to około 6000 elementów + zależnie od ilości wybranych/badanych częstotliwosci w zadanym paśmie.
            Do mojej symulacji potrzebowałem około 500 elementów, czas liczenia 2-3 minuty. Dla 6000 elmenetów ponad 8 godzin (zależnie też od procka)
            Bardzo fajny programik, polecam, mogę pomóc trochę. Albo wykonać symulację, jak ktoś mi da twójwymiarowe dane pomieszczenia czyli wierzchołki sześcianu (lub innej bryły) we współrzędnych X Y Z.

---------- Post dodany o 22:33 ---------- Poprzedni post o 22:28 ----------

tomekk_
            aaa, już zaczaiłem :)

Skomentuj

Czaruję...
            X