Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GB SKA150 - wzmacniacz na mosfetach Grega Balla

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GB SKA150 - wzmacniacz na mosfetach Grega Balla

Witam

Zrobilem plytke do w/w wzmacniacza i w sumie nie wiem gdzie go przyczepic. W internecie jest bardzo duzo opinii na temat tego wzmacniacza, 99,99% tych opinii jest bardzo pozytywnych.
    Tak z ciekawosci postanowilem zrobic sobie plytke do niego. Dlaczego taka troche dziwna ta plytka ? Dlatego ze ma pasowac do profilu o wysokosci 5cm (ja mam obudowy 6cm).
    Prostokatow nie bede zamieszczal (no chyba ze ktos chce).
    Na ''papierze'' niestety nic nadzwyczajnego nie widac ale w rzeczywistosci gra bardzo fajnie. Rozklad harmonicznynch jest w/g niektorych osob wzorowy - stopniowo ich amplituda maleje nie ma dominujacyh parzystych lub nieparzystych. SR jest na poziomie 15-20V/us. Przy zwartym wejsciu na wyjsciu panuje totalna cisza - do sprawdzania uzywam 2R papierowego glosnika.
    Wzmacniacz jest prosty i tani do wykonania. Stopien wejsciowy to dwie pary roznicowe, w zrodlach pradowych znajduja sie ''sensory'' do kompensacji pradu spoczynkowego (ktory jest troche przekompensowany) w stopniu wyjsciowym mosfety pracuja drenami ''do siebie'' wiec punktami odniesienia beda tutaj raile z zasilaniem (napiecie Ugs), czyli pasowalo by zadbac o solidny zasilacz (pssr wzmacniacza jest w okolicy 65-70dB). Stopien napieciowy - gdzie on sie podzial --> nie ma - stopien wyjsciowy=napieciowy w tym przypadku.
    Jako tranzystory kompensujace prad spoczynkowy mozna uzyc bc546b/bc556b, wystarczy wywiercic otworek fi6mm tuz pod pcb i przy montarzu na radiatorze ''wcelowac sie'' w te otworki.
    Kompensacja wzmacniacza --> wydaje sie ze jest tutaj tylko maly kondensatorek 5-7pF ale to nie do konca prawda, pewna czesc kompensacji przejmuje tutaj zobel (pierwsza plytka byla bez niego i wzmacniacz straszyl mnie 8-10MHz sinusem na wyjsciu), z zoblem na wyjsciu wzmak jest calkiem stabilny. No to sie rozpisalem ehh.. troche obrazkow ponizej plus paczka do prasowania.

Powodzenia
    Załączone pliki
    Last edited by borys; 23.01.2014, 20:21.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Piotrek, tyle tego narobiłeś jesteś w stanie stwierdzić który gra najlepiej?

Skomentuj

Nie wiem ktory gra najlepiej. To jest bardzo wzgledne pojecie, co dla mnie bedzie fajne dla kogos innego bedzie be.
      Napewno masz jakies trafo kondensatory itp, dorobienie samej koncoweczki to jest doslownie koszt kilku piwek wiec nic nie stoi na przeszkodzie zeby sobie machnac z nudow wzmaczek.
      Ja obecnie mam w domu BG5 i jestem zadowolony.
      Cos do warsztatu bede musial wydlubac, mam w planach zrobic jeszcze jakis wzmaczek na 2 parach fetow, jakis prosty. Trzeba bedzie poczekac az ludzie skoncza BG1 z wspolnego zamowienia i sie okaze czy cos z tego bedzie heh. FET-hex jest calkiem fajny jak na poczatek, wersja BJT tez daje rade, BG3 typowy CFB z diamentowym wejsciem - fajny bas, trzeba sobie i tak polutowac.
      Robie wzmacniacze zeby sie zrelaksowac i troche nauczyc, przy okazji wklejam, moze ktos sobie tez zrobi. DIY'owcow jest sporo a w dziale z wzmakami bida wiec staram sie zachecic ludzi zeby siegneli po lutownice, po co ma w szafie lezec :P

Spoko spoko, bedzie tego towaru jeszcze wiecej.
      Last edited by borys; 23.01.2014, 21:13.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
        Nie wiem ktory gra najlepiej. To jest bardzo wzgledne pojecie, co dla mnie bedzie fajne dla kogos innego bedzie be.
        Napewno masz jakies trafo kondensatory itp, dorobienie samej koncoweczki to jest doslownie koszt kilku piwek wiec nic nie stoi na przeszkodzie zeby sobie machnac z nudow wzmaczek.
        Ja obecnie mam w domu BG5 i jestem zadowolony.
        Cos do warsztatu bede musial wydlubac, mam w planach zrobic jeszcze jakis wzmaczek na 2 parach fetow, jakis prosty. Trzeba bedzie poczekac az ludzie skoncza BG1 z wspolnego zamowienia i sie okaze czy cos z tego bedzie heh.

Spoko spoko, bedzie tego towaru jeszcze wiecej.
        Traf parę jest, elementów też jeszcze leży skrzynka tylko zapał nie ten co kiedyś:)

Skomentuj

Czaruję...
        X