Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas Excel czyli wikingowie w miedzi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Seas Excel czyli wikingowie w miedzi

Po 5 latach korzystania z zestawu Seas Mimir przyszła pora na coś lepszego W zeszłym roku miałem ambitny plan wymiany wszystkich "klocków" w moim zestawie, rzeczywistość pozwoliła na zmianę CD i wzmacniacza. Planu nie porzuciłem, naciągnąłem nieco ramy czasowe

Ze względu na dość nieduży pokój w którym urzęduje, około 18 m^2, wybór został ograniczony do układu dwudrożnego. Ktoś powie, że z moim budżetem można by pokusić się o całkiem porządne trzy drogi. W pełni się zgadzam, ale do tego przydałby się mocniejszy wzmacniacz i większy pokój.
    Po dość długich poszukiwaniach wybór padł na głośniki Seasa: T25CF002 oraz W18E001.
    http://www.seas.no/index.php?option=...d=55&Itemid=79
    http://www.seas.no/index.php?option=...d=69&Itemid=93

Skrzynka zrobiona jest z MDF 18 mm z kilkoma wzmocnieniami wewnątrz. Wzmocnienia podzieliły mi obudowę na kilka segmentów. Kształt skrzynki jest najprostszy z możliwych czyli prostopadłościan. Na dole kolumny jest cokół wraz z kolcami. Kolce są zakończone sferą celem uchronienia drewnianej mozaiki przed uszkodzeniem Całość została oklejona fornirem palisander santos z Zagłoby. Pojemność dla woofera ~25 litrów, strojenie 35 Hz tunelem HP68x220 mm. Całość pomalowana jest matowym lakierem HartzLack Heavy Duty. Położyłem 3 warstwy lakieru, pomiędzy każdą z warstw był szlif papierem 240.

Zwrotnicę projektował Yoshi_80. Dostałem od niego dwa schematy, różnica między nimi to ilość wysokich tonów. Wybrałem wersję "ciemniejszą" :) Okablowanie wewnętrzne zrobiłem Procabem LS15, do wytłumienia skrzynki użyłem płyty POROSO http://www.walkazhalasem.pl/technologie. Wytłumienie znajduje się tylko w dwóch segmentach kolumny, tam gdzie jest woofer oraz tunel bass-reflex.

Jak to gra?
    Bas schodzi bardzo nisko i to jest pierwsze duże zaskoczenie. W sumie niewielki woofer a potrafi sporo :) Średnica jest neutralna, poprzedni zestaw był dużo cieplejszy. Góra jest delikatna, nie ma w niej ani grama ostrości. Jest detal, powietrze wokół instrumentów i dynamika. W zasadzie trudno mi pisać o poszczególnych zakresach częstotliwości, są to pierwsze kolumny jakie słuchałem gdzie nie zwracam uwagi na poszczególne pasma. Góra, środek i dół są ze sobą zszyte bez słyszalnych różnic między nimi. W mojej opinii ten woofer i tweeter są dla siebie stworzone. Przestrzeń i lokalizacja dźwięku jest na wysokim poziomie. Wystarczy powiedzieć że na kawałku "Here Is No Why" The Smashing Pumpkins można wejść w gitary :)
    Ten zestaw daje dużo radości ze słuchania muzyki :)

Przy budowie tych kolumn nie uniknąłem też kilku błędów. Źle rozplanowałem wycinanie formatek na fornirze, dzięki temu zużyłem trzy zamiast dwóch liści. Frez pod jeden woofer jest przesunięty o 0,8 mm w lewo.

Fotki:

Z dedykacją dla El_liero :)
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

pierwszy!!! bardzo ladne kolumienki fornir idealny do tych driverow jaki koszt ?
    Last edited by rumunn95; 09.03.2014, 12:43.

Skomentuj

Koszt całości jest w przedziale 4500-5000 zł, nie liczyłem tego dokładnie. Same głośniki to ok 3000 zł, zwrotnica wyniosła mnie ok 900 zł.
      Grado SR125i

Skomentuj

Super wykonanie, ciekawe przetworniki :) Jaką elektroniką je napędzasz (wzmak i źródło) ??

Skomentuj

W sygnaturce jest odpowiedź :)
          Grado SR125i

Skomentuj

Kolumienki konkret, co tu duzo pisac. Mam natomiast pytanie, co do mat poroso. Czy kupiles je bezposrednio ze strony jaka podales, czy moze gdzies w innym miejscu? Szukam takiej maty grubosci 20-25mm.

Skomentuj

Maty dostałem od kumpla, a On je kupował z tej strony do której podałem link.
              Grado SR125i

Skomentuj

Informacja

zglaszam kandydata do kalendarza na 2015rok!

Skomentuj

taz gdzie dostales takie terminale z plytkami??

Skomentuj

W Polinku kupiłem, indeks 012-0070.
                    Grado SR125i

Skomentuj

Bardzo ładne kolumny i do tego wykonanie daje efekt, że się fajnie prezentują

Skomentuj

Pięknie Ci wyszły, no i pasują świetnie do wystroju pokoju:)

Skomentuj

Gratki, bardzo ładne paczki. Fornir pasuje do miedzianego korektora.

Skomentuj

Kolumny na przetwornikach seas

Witam
                            Czy mógłbyś bliżej opisać jaki jest charakter grania tych kolumn.
                            Czy grają one dużym dźwiękiem czy raczej szczupło. Jak sprawdza się w pomieszczeniu powyżej 20m2

Skomentuj

Proste zgrabne dla mnie bajka popraw tylko kolego linki do głośników.

Skomentuj

Temat z 2014, mogą być nieaktualne.

Skomentuj

I kolejna sprawa, że taz nie odwiedza forum + już nie ma tych głośników o ile dobrze pamiętam.. Także raczej nie odpisze :)
                                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Mimir nie ma, te raczej ma

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                                    X