Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wavecor TW030 WA08 + Fountek FW168 Semi Pro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Wavecor TW030 WA08 + Fountek FW168 Semi Pro

Założenia:
    Chciałem wykonać coś lepszego od dotychczasowego zestawu 14scx + pj.
    Niestety byłem dość ograniczony budżetowo więc zastanawiałem się nad w/w projektem a STX Mx-140. Po przeczytaniu „miliona” opinii zdecydowałem się na Fountek + Wavecor projektu LuSzTiego.
    Ruszyłem ostro z budową lecz po narodzinach córeczki zmieniły się całkowicie priorytety ( sprawa oczywista) i ostatecznie projekt robiłem ok. 5miesięcy.

Budowa:
    Buda wykonana z mdfu 18mm + front 36mm.
    Środek wygłuszony matą bitumiczną oraz wytłumieniem jak kolega LuSzTi przykazał.
    Front:
    Skosy wykonane ręcznym heblem a następnie obite ekoskórą. Tutaj muszę dorzucić parę słów wyjaśnienia. Na zdjęciach na których przyklejam ekoskórę widać front z pojedynczej płyty lecz ostatecznie został on zmieniony na 36mm.
    Wyczulam wszystkich którzy wpadną na genialny pomysł łączenia frontu z resztą obudowy o tym samym wymiarze. Masakra. Musiałem doklejać parę razy fornir do boków frontów aby po oklejeniu eko skórą, zlicował się szerokością oraz wysokością z obudową. Niestety mimo wszelkich starań nie wyszło to idealnie i gdzieniegdzie widać po 0,2mm przesunięcia, niedużo lecz chciałem aby projekt został wykonany very pro a wyszło może semi pro
    Front został przyklejony do reszty obudowy po lakierowaniu oraz polerowaniu.

Fornirowanie:
    Jeśli chodzi o resztę obudowy to została ona pokryta fornirem modyfikowanym Palisander Santos.
    Lakierowanie:
    Długo zastanawiałem się jak wykończyć fornir i w końcu wpadłem na kolejny genialny pomysł, że polakieruję go na wysoki połysk pistoletem. Mam w pracy kompresor 50l więc „ wystarczyło” poszukać odpowiedniego pistoletu. Niestety im więcej czytałem tym mniej wiedziałem. W pewnym momencie chciałem już kupować pistolet Airgunsa ( taki powiedzmy półprofesjonalny pistolet) lecz w ostatniej chwili dotarło chyba do mnie że pewnie będzie to moje jedyne lakierowanie w życiu ( jak się później okazało błędne założenie) i kupiłem Sico Bronze 1,4mm . Nie jest to szczyt marzeń ale wydaje mi się że do amatorskiego lakierowania wystarczy.
    Jak można przeczytać w opisie kolegi binganta fornir musi być przygotowany idealnie pod lakierowanie na wysoki połysk ( i nie tylko) w przeciwnym wypadku zemści się to na nas okrótnie. Chcąc uniknąć porażki potrenowałem na paczkach od scx i byłem lekko załamany ostatecznym wyglądem. Każda pora, każde delikatne nawet wgłębienie wyglądało fatalnie ale byłem też świadomy tego że fornir na tych paczkach był źle położony.
    Po tym doświadczeniu wiedziałem już jak podejść do lakierowania omawianych tutaj obudów. Etapy lakierowania opisał już ładnie kolega bingant więc nie ma sensu się rozpisywać nad tym etapem prac.

Polerowanie:
    Polerowanie nastąpiło oczywiście po dokładnym przeszlifowaniu kilkoma różnej gradacji papierami ściernymi:
    gradacja 400 – musiałem takiej użyć lecz tylko dlatego że zacząłem szlifować tydzień po lakierowaniu ( normalnie szlifuje się dzień po) i zrobił się strasznie twardy. Normalnie na początek użyłbym 600 albo nawet 800 a następnie 1200 oraz 2500
    Niestety ze względu na to że zacząłem szlifować po 7 dniach nie wyszło tak jak sobie to założyłem – nie uzyskałem idealnie gładkiej powierzchni i widać delikatne fale na lakierze.
    Samo polerowanie to w zasadzie już sama przyjemność. Polerka której używałem to Krauss P7 a chemia to pasta polerska Menzerna FG400 oraz biały pad do cuttingu. Efekt końcowy widać na zdjęciach. Niestety nie posiadałem wtedy jeszcze pasty wykańczającej lecz w przyszłości może się skuszę na ponowną polerkę. Na razie cieszę się słuchaniem muzyki

KOSZTORYS:
    Głośniki – 480,00zł
    Zwrotnice – 200,00zł
    Mdf – miałem
    Fornir – 89,00zł
    Zestaw chemii do lakierowania – ok.130,00zł
    Terminale, śrubki, ekoskóra oraz watolina – ok. 70,00zł
    Łącznie wyszło ok. 1000,00zł

Brzmienie:
    Zacznę od tego że napędza to 7 letni amplituner Denon Avr 1507 więc to żaden wyznacznik.
    Po pierwszym odpaleniu byłem lekko rozczarowany ilością basu a raczej jego brakiem. W porównaniu do 14scx oraz pj było tego naprawdę niewiele. Na szczęście okazało się to chwilowe ponieważ po kilkunastu godzinach wszystko zaczęło grać jak sobie to wyobraziłem. Nie mam sporego doświadczenia bo moje poprzednie kolumny to jakieś budżetówki Jamo oraz wspomniany zestaw na scx i pj ale przy tych kolumnach można po prostu słuchać muzyki bez końca. Nic nie męczy, wszystko jest idealnie wyważone.

Podsumowując chciałem zaznaczyć, że takie prace jak skosy oraz lakierowanie wykonywałem pierwszy raz i muszę przyznać że nie taki diabeł straszny jak malują.
    Zapewne ktoś zauważy, że niskotonowy jest obsadzony delikatnie niżej lecz zrobiłem to celowo gdyż otwory zrobiły mi się większe o jakieś 2 mm a ten myk spowodował że nie rzuca się to tak w oczy.
    Przez czas budowy zmieniłem telefon dlatego jest spora różnica w jakości zdjęć.

Serdecznie podziękowania dla głównego projektanta czyli LuSzTiego oraz Pawła S i robsonta za wsparcie.

Pozd

Last edited by czarecki; 15.05.2014, 20:54.

Jak dla mnie rewelka :) Trochę więcej zdjęć gotowego wyrobu by się chciało zobaczyć. A fale na fornirze nie takie złe - na komodach z lat 70-tych były gorsze

Skomentuj

W przyszłości planuję pożyczyć lustrzankę od znajomego i strzelić parę fotek, a nóż uda mi się zakwalifikować do kalendarzyka
      Słowem wyjaśnienia dodam, że tylko ostatnie zdjęcie pokazuje obudowy po szlifowaniu i polerowaniu. Reszta zdjęć ukazuje je od razu po malowaniu.

Skomentuj

Do tej pory boje sie wykonac kolumn w wysokim polysku jak ognia. Jednak patrzac na tak ladne konstrukcje zaczne cwiczyc lakierowanie i polerke. Bo efekt prac wyszedl Ci bajeczny:)

Skomentuj

Ładne, ładne jeden mankament mogłeś zrobić skos aby nie przecinał głośnika wysokotonowego.
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ładnie zrobione, troche bolą małe niedoróbki bo ładnie połozony lakier.

Kolejna osoba która lekko zawiedziona jest ilościa basu z FW168, ten typ tak ma:)

Skomentuj

fajne paczki, podoba mi się zestawienie koloru forniru i skaju (ostatnie foto) - trafia w mój gust
              czekamy na więcej zdjęć gotowego produktu

niedoróbki bolą zawsze ale jeżeli rekompensuje to zadowolenie z dźwięku to łatwiej żyć

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                Ładne, ładne jeden mankament mogłeś zrobić skos aby nie przecinał głośnika wysokotonowego.
                Nie chciałem robić znowu standardowego frontu ze skosami i wpadłem na taki pomysł. Akurat dla mnie ten "mankament" sprawia, że całe kolumny dostały takiego ostrego charakteru i bardzo fajnie się to prezentuje ( wg. mojej subiektywnej opinii)

Zamieszczone przez Tomekk85 Zobacz posta
                niedoróbki bolą zawsze
                No niestety bolą bardzo szczególnie, że nie jest ich za wiele i są minimalne a bardzo zależało mi na tym aby produkt finalny był wykonany wzorowo:) Co nie zmienia faktu, że zadowolenie z dźwięku rekompensuje niedociągnięcia jak już wcześniej wspominałeś.

Dzisiaj postaram się wrzucić parę zdjęć gotowego produktu lecz niestety wykonanych telefonem. Czuję, że pożyczanie lustrzanki będzie trwało wiecznie:)
                Last edited by czarecki; 16.05.2014, 12:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
                  Nie chciałem robić znowu standardowego frontu ze skosami i wpadłem na taki pomysł. Akurat dla mnie ten "mankament" sprawia, że całe kolumny dostały takiego ostrego charakteru i bardzo fajnie się to prezentuje ( wg. mojej subiektywnej opinii)
                  Dzisiaj postaram się wrzucić parę zdjęć gotowego produktu lecz niestety wykonanych telefonem. Czuję, że pożyczanie lustrzanki będzie trwało wiecznie
                  Własnie pokaż lepsze fotki od przodu
                  Może zdanie się zmieni
                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Dorzucam kilka zdjęć. Bardzo bym prosił moderatora o dorzucenie tych zdjęć do pierwszego posta bo nie widzę takiej możliwości:)

Udanego weekendu wszystkim życzę

Skomentuj

Elegancja Francja. :thumbsup:

Skomentuj

Zastanawiam się jak te "niepełne" skosy wpłynęły na dzwięk ponieważ zwrotnica była pod lekko inny projekt. ja również zastosowałem skosy ale nie ma ąz tak znacznego "ostrego" rantu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                          Zastanawiam się jak te "niepełne" skosy wpłynęły na dzwięk ponieważ zwrotnica była pod lekko inny projekt. ja również zastosowałem skosy ale nie ma ąz tak znacznego "ostrego" rantu.
                          Nie chcę się wymądrzać ale obstawiam że w ramach rozsądku:)

Skomentuj

Nie chcę się wymądrzać ale obstawiam że w ramach rozsądku:)
                            Jestem podobnego zdania, niepokoja mnie tylko te ostre krawędzie, LuSzti pokazał na pomiarach jak to widać.

Skomentuj

Zaokrąglenie krawędzi przynosi wymierny efekt dopiero od promienia powyżej 3 cm, tak więc nie robi to w tym wypadku różnicy, czy promień ma 3 mm czy 1 cm i ma znaczenie czysto wizualne.

Skomentuj

Bass reflex za blisko jednej ze scianek, ale jak zestroiłeś dobrze budę badając impedacnję zestawu lub odpowiedź częstotliwościową portu to git.
                                Całość prezentuje sie ładnie, gratuluję :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                  Bass reflex za blisko jednej ze scianek, ale jak zestroiłeś dobrze budę badając impedacnję zestawu lub odpowiedź częstotliwościową portu to git.
                                  Witam po weekendzie:) Żadnej z wymienionych czynności nie wykonałem ale jeśli chodzi o przednią ściankę to wszystkie elementy są rozmieszczone zgodnie z oryginalnym projektem.

Skomentuj

modyfikowany projekt to bajka sam kilka razy na nim pracowalem i tez na palisandrze... pieknie gladziutki jest i jego przygotowanie jest prawie 0we bo nie ma faktury słoi, świetny wybór na początek, po lakirowaniu zawsze świetnie wygląda. Ładnie położony lakier

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                                      świetny wybór na początek
                                      Tylko to niestety nie był mój początek:) Zaczynałem od rzecha amerykańskiego ( natural) przy 14scx + pj i faktycznie modyfikowany to bajeczka:)

Skomentuj

ładnie to wyglada, jak ktoś tu wyżej napisał wysoki połysk nie tylko trudniej pomalować lecz również łatwo popalcować, ale wyglądem nadrabia.

jak odkopie na kompie fotki z moich minitorów to też wrzucę, co prawdą robiłem je już dośc dawno, ale teraz przechodza tuning:-)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X